Pasji zobje | Bolezni in poškodbe zob pri psih

Bolezni zob pri psih so zelo pogoste.

Pasji zobje | Bolezni in poškodbe zob pri psih

Težave z zobmi🦷se lahko pojavijo pri psih 🐶vseh starosti. Pri mladih psih težave najpogosteje povzročajo zaostali mlečni zobje, dokaj pogoste pa so tudi travmatske poškodbe zob. Pri starejših psih pa so najpogostejša vnetja obzobnih tkiv. V tem članku vam bomo opisali vse potencialne težave, ki prizadenejo pasje zobovje in kako postopati ob njih.

❓Kateri so opozorilni znaki, da gre za obolenje v ustni votlini psa in jih ne smemo zanemariti?

❓Katere so najpogostejše težave in kako jih uspešno preprečiti?

BOLEZNI IN POŠKODBE ZOB PRI PSIH

V ustni votlini psov se lahko pojavljajo različne bolezni, najpogosteje pa se pojavljajo bolezni povezane z zobmi in z obzobnimi tkivi. Na grobo lahko bolezni, ki prizadenejo pasje zobovje razdelimo na:

- paradontalna bolezen

- endodontske težave

- ortodontske težave.

Pri paradontalni bolezni gre za bolezni, ki prizadanejo obzobna tkiva psov (vnetja obzobnih tkiv-dlesni itd.). O endodontskih težavah govorimo takrat, ko je prizadeta zobna pulpa, do katerih najpogosteje pride zaradi zloma zoba. Psi si zob najpogosteje zlomijo med grizenjem trdih predmetov, lovljenjem trdih igrač... Zlom zoba s poškodbo zobne pulpe je izredno boleče stanje, ki nujno potrebuje zdravljenje s strani veterinarskega stomatologa!!

ORTODONTSKE TEŽAVE PRI PSIH

Ortodontske težave pa se pri psih najpogosteje pojavljajo zaradi zaostalih mlečnih zob. Mlečne zobe iz njihovega ležišča v dlesni načeloma izrinejo izraščajoči stalni zobje, vendar  lahko v določenih primerih ne pride do izpada mlečnega zoba ali več zob. V kolikor pride do zaostalih mlečnih zob, se svetuje kirurška odstranitev le-teh, saj lahko zaradi svoje navzočnosti povzročajo nepravilno izraščanje stalnih zob. V kolikor ima vaš kuža težave z zaostalim mlečnim zobovjem, vam svetujem pregled pri osebnem veterinarju, ki bo določil nadaljne ukrepe. Nepravilna postavitev zob je lahko tudi prirojena ali pa vzrok tiči v poškodbah, tumorskih obolenjih.

VNETJE ZOBNIH TKIV PRI PSIH

Od vseh bolezni v ustni votlini pa se pri psih najpogosteje pojavlja vnetje obzobnih tkiv, torej paradontalna bolezen! Bolezen se prične sprva z nalaganjem mehkih zobnih oblog, katere kasneje mineralizirajo in se spremenijo v trdne zobne obloge oz tako iemnovani zobni kamen. Zobne obloge se pričnejo nalagati na površino zoba, sprva tik ob dlesni, od tu pa se nato razširijo na celotno zunanjo površino zoba. Dlesni na pojav mehkih zobnih oblog dokaj hitro reagirajo, pride do vnetja dlesni ali gingivitisa. Bolezen lahko na tej stopnji zaustavimo s profesionalnim čiščenjem površine zob, ki ga opravi veterinar v splošni anesteziji.  Če bolezen v tej stopnji spregledamo, vnetni proces napreduje v globlja tkiva, dlesen prične odstopati, zob pa izgublja oporo. Končni stadij bolezni privede do tako močno poškodovanih obzobnih tkiv, da pride do izpada zob, pojavijo se ognojki, gnoj pa si lahko celo najde svojo pot na prosto skozi kožo ali v nosno votlino. Bolezen je za psa zelo boleča!!

Kako prepoznamo, da gre za obolenje ustne votline:

neprijeten zadah iz ust

- nabiranje trdih, rjavkasto obarvanih zobnih oblog

- izcejanje sline

- krvav izcedek, krvava slina

- očitni znaki bolečine pri žvečenju hrane (odklanjanje hrane...)

- pojav oteklin, bul okoli gobčka, pod očesi...

Kako lahko preprečimo pojav paradontalne bolezni oz kako lahko ustavimo njeno napredovanje?

Kadar je bolezen na stopnji zgodnjega vnetja dlesni, lahko napredovanje bolezni zaustavi že lastnik sam in sicer s kakovostno prehrano in z ustrezno zobno higieno. Za ustrezno zobno higieno se šteje redno dnevno ščetkanje zob z zobno pasto za pse. Ščetkanje zob lahko izvajamo s posebnimi šččetkami, ki so prilagojene za pse ali pa s posebnimi naprstniki (silikonski naprstniki na katere nanesemo zobno pasto, antibaterijskimi naprstniki ali naprstniki za enkratno uporabo- najdeš jih tukaj!). Pomembno je, da pse na ščetkanje navajamo že od mladička dalje, sicer imamo lahko težave oz nam pes kasneje ščetkanja ne dovoli. V teh primerih si lahko pomagamo s posebnimi veterinarskimi dietami za zobe (briketki so trše strukture in drugačne sestave, da pomagajo pro odstranjevanju zobnih oblog) a li pa s posebnimi prehranskimi dodatki- prahom za zaviranje nastajanja zobnih oblog, ki ga posipamo po hrani psa. Priboljški za nego zob-tukaj.

V primeru, da se je na zobeh nabralo že veliko zobnih oblog, zobnega kamna bo potreben poseg pri veterinarju. Veterinar bo kužka dal v splošno anestezijo in zobe očistil s posebnimi pripomočki.

Pregled zob mora biti del rednega pregledovanje s strani lastnika in del rednega letnega pregleda živali ob cepljenju pri veterinarju! Za zdravje zob vašega ljubljenčka vam svetujem redno ščetkanje!

Klara Krek, dr.vet.med,  https://www.pasjahrana.net/

Hipoalergena hrana Arden Grange | Za najbolj...
Nazaj na seznam
Mačji in pasji klopi | Vse kar rabite vedeti

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506