Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Bolhe | Vse o bolhah pri psih in mačkah

Bolhe | Vse o bolhah pri psih in mačkah

Ena najbolj motečih in trdovratnih pasjih in mačjih težav, ki je trn v peti mnogih lastnikov! Bolhe pri psih in bolhe pri mačkah! Če se vaša žival pogosto praska, so lahko vzrok za srbež tudi bolhe. Moteči zajedavci so za živali predvsem neprijetni, lahko pa povzročijo tudi druge težave. Pomembno je, da se zavedamo tudi dejstva, da je potrebno skrbeti za preventivo pred bolhami preko celega leta, saj so mačje bolhe in pasje bolhe zaradi milih zim aktivne praktično preko celega leta. V nadaljevanju pa vam predstavljam vse o pasjih bolhah in mačjih bolhah, njihovem razvojnem krogu, ter vam razkrijem nekaj skrivnosti , da boste v boju z njimi bistveno bolj uspešni.

Kaj sploh so bolhe?

Bolhe so brezkrile žuželke, ki se hranijo s krvjo. So med najpogostejšimi zajedavci, ki naseljujejo kožo in kožuh sesalcev. Obstaja preko 2000 različnih vrst bolh. Bolhe so prisotne vse leto, saj niso povsem odvisne od zunanjih temperatur (v obliki jajčec in ličink živijo v naših domovih, kot odrasle bolhe pa zajedajo naše živali). Psa in mačko najpogosteje napade  bolha vrste Ctenocephalides felis (mačja bolha), redkeje Ctenocephalides canis (pasja bolha)  in občasno bolhi Pulex irritansPulex simulans (človeški bolhi), ter piščančja bolha ali ježja bolha.  Bolha je žuželka brez kril, dolga 1-6mm, sploščena, z dolgimi in močnimi skakalnimi nogami, ter je opremljena z orodjem za sesanje.

Le 5% bolh se zadržuje na psih in mačkah, kar 95% pa jih je v obliki jajčec in ličink v okolici, torej v preprogah, špranjah v tleh, na ležišču živali, pohištvu, na sprehajalnih poteh, na vrtu … Ena bolha, ki jo dobimo na živali, pomeni ogromno število razvojnih oblik v okolici – vse te razvojne oblike se bodo razvile in bodo ponovno okužile našo žival. Zakaj je tako veliko bolh v okolici in ne na živali? Bolhe za razliko od uši svojih jajčec ne lepijo na dlako živali, zato se le ta skotalijo z živali na tla in se razvijajo v okolici.

Razvojni krog bolh

Odrasla bolhe ki se hrani na psu, po 24 urah prične izlegati jajčeca – celo več kot 20 jajčec na dan izleže ena samica.  Jajčeca padejo na tla in v 2 do 3 dneh se iz njih izvalijo ličinke. Ličinke se hranijo z odmrlo kožo, iztrebki bolh in celo jajčeci trakulj. Po 7 do 14 dneh se levijo v lepljive bube, ki so najodpornejša razvojna stopnja, t.i. rezervoar bolh, in so odporne na toploto, izsušitev, vlago … Bube lahko zelo dolgo časa mirujejo, tudi do enega leta, potem pa se v dobrih pogojih in ob pravih dražljajih zelo hitro spremenijo v odrasle živali. Spremembo v odrasle bolhe sproži prisotnost gostitelja – psa. Ena bolha živi od 50 do 100 dni, vsak dan pa izleže vsaka približno 30 jajčec.

Kje psi in mačke dobijo bolhe?

V nasprotju s splošnim prepričanjem, se psi in mački bolh ne »nalezejo« od drugih živali, ampak se z bolhami okužijo iz okolice. Bolhe namreč zelo nerade zapustijo žival, ki jo zajedajo.

Psi in mačke lahko tako dobijo bolhe v naravi, med sprehodi, med obiskom pri veterinarju ali celo na domačem dvorišču. Bolhe lahko pridejo tja mimogrede. Odličen nosilec bolh so živali kot so veverice, miši in drugi glodavci.

Kako lahko zmanjšamo tveganje za okužbe z bolhami?

Kljub nekaterim preventivnim ukrepom so bolhe trdovratna in pogosta nadloga, zato je zelo pomembno, da se živali redno pregleduje. Še posebej je treba biti pozoren na področje vratu, trebuha in pod pazduhami. Pregledi naj bodo zelo natančni, saj se bolhe lahko skrijejo na tiste dele, kjer je dlaka najbolj gosta in jih težje opazimo.

Za preventivo poskrbimo tako, da živali po navodilih proizvajalca na 4-5 tednov apliciramo sredstva v obliki kožnih kapljic, uporabimo razpršila, ovratnice proti bolham. Zelo učinkovit preparat proti bolham za mačke in proti bolham za pse je Frontline Combo, ki deluje na odrasle bolhe in vse razvojne oblike in deluje zelo hitro.

 

So bolhe nevarne za mačke in pse?

Bolhe sicer običajno niso tako nevarne za žival, kot so klopi, ki lahko prenašajo številne nevarne bolezni, vendar kljub temu lahko povzročijo zaradi ugriza hudo srbečico ali druge težave.

Alergija na bolšji ugriz (FAD)

Pri določenih živalih lahko pride zaradi ugriza bolh do alergije oz. do alergijskega dermatitisa. Alergija na bolšjo slino je ena najpogostejših alergijskih kožnih obolenj pri psih.  Ko bolha ugrizne  v psa, v njegovo telo izloči slino, ki je polna alergenov. Tako lahko že en sam ugriz pri psih povzroči hudo srbečico!

Druge zdravstvene težave zaradi bolh

Ker se psi zaradi hudega srbeža, ki ga povzročajo bolhe močno praskajo, lahko pride do močnih poškodb kože (˝hot spot˝ ali vroča točka), koža se vname in običajno pride do sekundarne okužbe z bakterijami in glivicami.

Pri psih, ki trpijo za drugimi boleznimi, lahko pri hudi okužbi z bolhami pride tudi do slabokrvnosti ali anemije.

Zelo pomembno je tudi dejstvo, da bolhe prenašajo jajčeca trakulje, zato pride pri psih in mačkah, ki imajo bolhe tudi do infestacije s trakuljami. Zato je izrednega pomena, da pri živalih, ki imajo bolhe poskrbimo tudi za odpravljanje trakulj.

Kako odkrijemo bolhe pri psih in mačkah?

Najpogosteje pri živalih, ki imajo bolhe opazimo hud srbež , ki traja neprestano. Živali se kar naprej praskajo in srbež ne izzveni. Bolhe pri psih pogosto povzročajo zaradi srbeža tudi, da si pes silovito grize kožo in dlako, predvsem na področju korena repa.

Odrasle bolhe lahko opazimo na živali s prostim očesom.

Lahko opazimo rdečino na mestih značilnih za bolhe (področje ušes, križa, področje korena repa, trebuha, notranje strani stegen…).

Pri nekaterih živalih, ki imajo bolhe, ne opazimo nič posebnega.

Včasih pa lahko bolhe odkrijemo po njihovih iztrebkih črne barve. Gre za izredno majhne črne pikice/drobtinice, s katerimi je posuta dlaka živali (opazimo predvsem pri svetlih živalih) ali jih opazimo na svetlih preprogah, rjuhah, ležiščih, kjer živali počivajo. Če se želimo zares prepričati, da gre za bolšje iztrebke lahko naredimo enostaven test. Vzamemo kos vate, ki jo zmočimo in nanjo damo nekaj iztrebkov. V kolikor gre zares za iztrebke bolh, se na vati pojavi rdeč madež (gre za prebavljeno kri s katero se hrani bolha).

Bolhe pri mačkah velikokrat težko odkrijemo, saj se mačke intenzivno umivajo in tako z dlake odstranijo tudi iztrebke bolh. V kolikor niste prepričani ali ima vaša mačka mačje bolhe jo odpeljite na pregled k veterinarju.

Kako izgleda ugriz bolhe?

Ugriz bolhe na koži se kaže kot rdeča pika, rdeči madež, ki zelo srbi! Na koži opazimo številne rdeče pike, saj bolha ugrizne večkrat. Pri ljudeh se prav tako pojavijo rdeče pike, ki so precej podobne pikom komarjev ali drugih žuželk, zelo zelo srbijo in jih je veliko, predvsem po področju okoli gležnjev.

Kako se znebiti bolh

Kadar postavimo diagnozo bolhe pri psu ali bolhe pri mačku (bolhavost), se najprej lotimo odraslih bolh na živalih. To storimo tako, da živali apliciramo sredstva proti bolham za pse in proti bolham za mačke0 v obliki kožnih kapljic na kožo, uporabimo šampone, ovratnice, tablete… Pomembno je, da to storimo čim hitreje, da preprečimo izleganje jajčec. V kolikor se odločimo za kožne kapljice oz. ampule, je pomembno, da jih pravilno nanesemo in vedno damo ampulo, ki je namenjena tej živalski vrsti, to pomeni ampulo za mačke damo mački, ampulo za pse psu, saj nekatere snovi niso primerne za vse živalske vrste! Ampulo ali kožne kapljice nanesemo na kožo živali na področju vratu, dlako močno razmaknemo in vsebino ampule iztisnemo na kožo živali. V primeru, da ampulo nanesemo na dlako je ta popolnoma neučinkovita.

Pri izbiri zdravila proti bolham moramo biti zato pozorni predvsem na hitrost, s katero le-ta ubije odraslo bolho (prej kot izleže jajčeca) in na učinkovanje na razvojne oblike bolh – nekatera zdravila namreč tudi preprečujejo tudi da bi se iz jajčec nadaljeval razvoj bolh

Zelo učinkovita zaščita proti bolham za mačke in proti bolham za pse so ampule Frontline Combo, ki delujejo poleg na odrasle bolhe tudi na vse razvojne oblike!

Kot sem že omenila bolhe prenašajo trakulje, zato je pomembno, da živalim apliciramo tudi tablete proti trakuljam! Tablete najdete tukaj.

Tablete proti trakuljam za mačke

Tablete proti trakuljam za pse

Zelo pomembno je, da vedno zdravimo vse živali v gospodinjstvu! To pomeni, kadar imamo bolhe pri mačkah ali bolhe pri psih moramo zdraviti prav vse živali, ki so v gospodinjstvu. Ni dovolj, da zdravimo samo žival, pri kateri smo našli bolhe, saj jih imajo namreč tudi vse ostale živali, ki so v istem okolju.

Ampule proti bolham

Ampule ali sredstvo proti bolham za pse in mačke v obliki kožnih kapljic. Ampule nanašamo na kožo živali 1x na mesec oziroma po navodilih proizvajalca. Za učinkovitost je ključnega pomena pravilen nanos! Na področju vratu, nad lopaticama razmaknemo dlako, ampulo prislonimo na kožo živali in počasi iztisnemo celotno vsebino merilne kapalke. Priporoča se, da ampule nanašamo na kožo živali v večernih urah, da se tekočina vpije v kožo. Antiparazitik, ki ga vsebuje ampula se razporedi po maščobnem sloju v koži in tako ščiti žival približno en mesec. Z rednimi nanosi ampul ta sloj učvrstimo in našo žival maksimalno zaščitimo. Zelo pomembno je tudi, da 2 dni pred nanosom in 2 dni po nanosu živali ne kopamo, prav zaradi maščobnega sloja, ki ga s kopanjem uničimo in tako ampula ne bo učinkovala. Večina ampul začne delovati že znotraj 24h po nanosu. Tako se lahko odrasle bolhe pri psih hitro srečajo z učinkovino, ki povzroči njihovo smrt.

Oglej si ampule proti bolham za pse in ampule proti bolham za mačke

Ovratnice proti bolham

Ovratnice proti bolham za pse in ovratnice proti bolham za mačke delujejo daljše obdobje, kot ampule. In sicer od 4 do 8 mesecev odvisno od proizvajalca ovratnice. Ovratnice delujejo boljše pri psih s krajšo dlako, saj pri daljši dlaki učinkovina težje pride v stik s kožo psa. Npr. ovratnica Foresto deluje 7-8 mesecev je brez vonja, vodoodporna in enostavna za uporabo in je zaradi načina sproščanja tudi izjemno varna za živali in ljudi. Pri namestitvi ovratnic na žival le-te ne zategnite preveč močno, naj ostane dovolj prostora, da lahko med ovratnico vstavite dva prsta. Odvečno dolžino enostavno odrežete.  Kadar ovratnico namestite mladiču, redno preverjajte in prilagajajte dolžni zaradi rasti. Kadar imate bolhe pri psu, vam svetujem uporabo ampule ali žvečljivih tablet.

Tu najdeš ovratnice proti bolham za pse in ovratnice proti bolham za mačke

Žvečljive tablete proti bolham

Kadar se odločimo za zaščito pred bolhami v obliki žvečljivih tablet za pse (npr. Nexgard), jih psu dajemo 1x na približno 4 do 5 tednov. Pes tableto poje, sredstvo, ki deluje proti bolham pa se razporedi po organizmu psa. Tablete delujejo izredno hitro po aplikaciji. Zanje se običajno odločijo lastniki, ki ne marajo ovratnic in nanosa ampul. Tablete so žvečljive in z okusom in jih psi z veseljem pojedo. V kolikor ima pes pasje bolhe tableta začno delovati zelo hitro po aplikaciji. Bolhe pri psu tako lahko zaužijejo to snov že okoli 3h po aplikaciji.

 

Bolhe v stanovanju

Nujno pa je tudi odpravljanje bolh v okolici živali, bolh v stanovanju! Ko poznamo razvojni krog bolh, je jasno, da le z delovanjem na odrasle bolhe ne preprečimo ponovnih okužb naših ljubljencev, oziroma da bi tako zdravljenje lahko trajalo celo več kot pol leta.

Tla, preproge in druge površine v stanovanju/hiši posesamo, svetuje se čiščenje s parnim sesalnikom, ter uporaba insekticidnih razpršil. Razpršilo proti parazitom za prostore najdete tudi v naši spletni trgovini.

Pomembno, je da poskrbimo tudi za področja kjer se živali največ zadržujejo, to so ležišča, odeje, preproge, praskalniki.  Svetuje se pranje na vsaj 60°C!

So bolhe nevarne ljudem?

Seveda! Bolhe predstavljajo tudi nevarnost za nas. Pasje bolhe Ctenocephalides canis  ali mačje bolhe Ctenocephalides felis  se hranijo s krvjo tako psov kot mačk. Na ljudeh sicer ne živijo, vendar pa se lahko zgodi, da ugriznejo tudi človeka, še posebej, če se močno namnožijo in jim primanjkuje hrane. Tako obstaja verjetnost, da na nas prenesejo tudi bolezni. Ugrizi so najpogostejši okoli gležnjev in na spodnjem delu nog in prav tako lahko povzročijo hud srbež in celo alergijo.

 

Poleg tega obstajajo človeške bolhe Pullex irritans, ki živijo na človeku ter tudi na psih in mačkah. Prenašajo kugo, ki je bila velika težava v srednjem veku, trakulje in bakterije. Vendar so te bolhe zelo redke ter se na srečo večinoma zadržujejo v divjini in ne v naši okolici.


Klara Krek, dr.vet.med.

Prhljaj pri psu in suha koža | Kaj pomaga?
Nazaj na seznam
Kužni kašelj pri psu | Kaj je razlog za kašel...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506