Gonitev pri psih | Parjenje psov

Gonitev pri psih | Parjenje psov

Prva gonitev pri psicah nastopi zelo različno, odvisno od velikosti psice, velja pa, da pri manjših pasmah psic gonitev nastopi hitreje kot pri psicah večjih pasem.

Pri majhnih pasmah nastopi približno med šestim in desetim mesecem starosti, pri velikih pasmah pa se prva gonitev pojavi nekoliko kasneje, večinoma po dvanajstem mesecu starosti.

Večina psic se goni dvakrat letno, za nekatere pasme psov pa je značilno, da se gonijo le enkrat letno ( basenji in sibirske pasme). Psičke pasme nemški ovčar pa se lahko gonijo tudi na vsakih 4-5 mesecev . Ciklusi se pri psičkah ponavljajo neprekinjeno do konca življenja.

Gonitev pri psičkah lahko razdelimo na več faz:

  • Predgonitev ali proestrus: povprečno traja 9 dni (2dni-3 tednov), v tej fazi opazimo otečenost vulve, krvav izcedek iz nožnice, samica postane zanimiva za samce, vendar ne dovoli zaskoka
  • Gonitev ali estrus: traja običajno 5-6 dni, začne pa se največkrat enajsti dan po začetku krvavitve. V tem času pride do ovulacije, izcedek se zbistri in samica dovoli zaskok samca, odmika rep, čvrsto stoji.
  • Obdobje po gonitvi ali diestrus: traja 60 do 75 dni
  • Anestrus ali čas mirovanja spolnih organov: traja približno 4 mesece.

Znaki gonitve pri psičkah:

  • Spremenjeno vedenje (neposlušnost, nemirnost, otožnost, nekatere cvilijo, zmanjšan apetit ali požrešnost)
  • na sprehodu pogosto urinirajo in s tem sporočajo svojo pripravljenost na parjenje
  • otekla sramnica
  • krvavo sluzav izcedek iz nožnice.

Kdaj je psica pripravljena na parjenje oz. kako določimo optimalni čas paritve?

S paritvenim refleksom na primer, pri katerem z roko podrgnemo psico po križu, lahko preizkusimo, ali je psica godna. Če je psica pripravljena na zaskok, umakne rep in dvigne spolovilo. Bistvo določanja najugodnejšega dne za parjenje je, da predvidimo dan, ko lahko zadostno število spermijev v maternici in jajcevodih doseže zrelo jajčno celico, pripravljeno na oploditev.

Najugodnejši čas za paritev lahko določi veterinar na veterinarski kliniki, kjer na podlagi citološke presoje vaginalnega brisa lahko ugotovi v kateri fazi ciklusa se nahaja goneča se psička.

Najzanesljivejša metoda je merjenje koncentracije progesterona v krvi. Glede na vrednost progesterona v krvni plazmi lahko ocenimo čas ovulacije in s tem najugodnejši čas parjenja.

Kaj pa samci?

Samci nimajo izraženega spolnega cikla, tako kot ga imajo samičke in so na paritev pripravljeni kadarkoli. Vonj goneče se psice zaznajo že na razdalji nekaj kilometrov.

Postanejo nemirni in neješči, pogosto so na sprehodu neposlušni, zaposleni so zgolj z ovohavanjem in markiranjem mest, kjer je svoj vonj pustila goneča se psica. Doma lahko cvilijo, tulijo, zavračajo hrano…Nekaterim psom še tako visoka in skrbno zgrajena vrtna ograja ne bo preprečila, da ne bi ušli na prostost in se potepali po okolici. Pasji snubci so zelo vztrajni. Pred domovanjem goneče se psice vztrajajo ne glede na vremenske razmere, podnevi in ponoči. Lahko si predstavljamo, da je gonitev ene same psice naporno obdobje za celo naselje.

Zakaj sterilizirati oziroma kastrirati?

Veterinarji priporočamo sterilizacijo psic in kastracijo psov, ki niso namenjeni za vzrejo, saj s posegoma lahko preprečimo številne bolezni. Sterilizacija in kastracija sta rutinska kirurška posega, ki se ju izvaja v splošni anesteziji.

Pri sterilizaciji se psičkam odstrani jajčnika, maternico pa le v primeru patoloških sprememb. Pri kastraciji pa sem samcem odstrani moda. Z odstranitvijo spolnih žlez se izognemo neželenemu vedenju povezanem z gonitvijo, preprečimo pa tudi pojav bolezni, ki se sicer pojavljajo pri intaktnih živalih, preprečimo prenos dednih bolezni.

Sterilizacija se svetuje tudi pri psičkah, pri katerih se pogosto pojavlja navidezna brejost. Pri psicah namreč po končani gonitvi nastopi progesteronska faza, ki traja približno dva meseca. V tem obdobju se aktivira mlečna žleza in začne izločati mleko. Psice cvilijo, so nemirne, delajo gnezdo in svoje igrače obravnavajo kot mladičke. Pri nekaterih psicah lahko pride tudi do vnetja mlečne žleze, mastitisa, ki ga moramo pravočasno prepoznati in primerno zdraviti.

Z zgodnjo sterilizacijo se zmanjša tudi možnost za pojav tumorjev na mlečni žlezi, ki so eni najpogostejših tumorjev pri psih.

Pri steriliziranih psicah se prav tako drastično zmanjša možnost za nastanek gnojnega vnetja maternice ali piometre. To je zelo resno stanje, zaradi katerega lahko psica tudi pogine.

   Opozoriti moramo tudi na slabosti sterilizacije in kastracije:    pri steriliziranih psicah se pogosteje pojavlja težava z zadrževanjem urina ali inkontinenca  (za vas smo pripravili članek o pasji inkontinenci tukaj) , ki jo lahko lajšamo z zdravili. Sterilizirane psice in kastrirani psi so pogosteje nagnjeni k pridobivanju čezmerne telesne teže kot intaktni psi in psice. Veliko gibanja in ustrezna prehrana ohranjata pse v primerni kondiciji.

Pri samcih s kastracijo preprečimo nastanek tumorjev na modih, ki se pogosto pojavljajo pri starejših psih. Še posebej priporočljivo je kastrirati tiste pse, pri katerih se moda niso spustila v mošnjo in so v trebušni votlini ali v podkožju v predelu dimelj. Zaostala moda se namreč še pogosteje tumorsko spremenijo, hkrati pa je kriptorhizem dedna napaka, ki se prenaša s staršev na potomce. S kastracijo tudi preprečimo težave zaradi benigne hiperplazije prostate, ki se zaradi delovanja spolnih hormonov pogosto pojavi pri starejših odraslih psih.

Kdaj je primerni čas za sterilizacijo moje psičke?

Nimamo splošnega časovnega okvirja, ki bi bil primeren za sterilizacijo vseh psičk. S številnimi študijami so prišli do rezultatov, ki narekujejo najbolj primeren čas za sterilizacijo, glede na velikost psičke.

Pri psičkah manjših pasem se priporoča sterilizacijo pred prvo gonitvijo, to je okrog 6. meseca starosti. Nekoliko drugače pa je to pri psičkah velikih pasem. S študijami so namreč ugotovili, da lahko prezgodnja sterilizacija vpliva na nepravilni razvoj skeleta in večjo pojavnostjo poškodb kolenskih vezi kasneje v življenju. Zato se priporoča sterilizacija psičk velikih pasem po prvi gonitvi, ko dosežejo tudi telesno zrelost.

Izberite najboljše za svojega psa -> https://www.pasjahrana.net/psi 

Klara Krek, dr.vet.med.

Potenje pri psu | Ali se psi res potijo?
Nazaj na seznam
Suha koža pri psu | Zakaj imajo psi suho kožo...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506