Kako pomagati ljubljenčkom v stresnih situacijah (petarde, ognjemeti)

Kako pomagati ljubljenčkom v stresnih situacijah (petarde, ognjemeti)

Prihaja praznični čas in z njim tudi pokanje petard, ognjemeti, hrup in druge spremembe v okolici, ki lahko zelo negativno vplivajo tudi na zdravje in počutje živali, saj vse to za njih predstavlja zelo stresne situacije.

Kaj je definicija stresa?     

Stres je definiran kot odgovor organizma na neželene situacije, med katere lahko štejemo bolezen in poškodbe, občutek ogroženosti in strah. Ker se v stresnih situacijah izločajo hormoni, ki telo pripravijo na hiter odziv, se v telesu pojavijo določene biokemične spremembe, ki same po sebi sicer niso bolezensko stanje, velikokrat pa vplivajo na padec odpornosti in s tem povečano možnost za pojav različnih obolenj. Pri psih in mačkah je stres lahko vzrok za neželene vzorce obnašanja, kot so tresenje, lajanje, skrivanje, pobeg od doma, uničevanje predmetov ali pretirano lizanje po telesu.

Ločimo tri stopnje stresa:

  1.     Stopnja:     Alarm- ko je grožnja ali stresor prepoznan  je odziv organizma alarm. V tej fazi pride do  pospešene tvorbe in izločanja adrenalina, da se lahko izvede napad (obramba) ali umik. Adrenalin pa vpliva tudi na tvorbo in izločanje stresnega hormona -kortizola. Njegova funkcija je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter zmanjšanje imunskega odziva.

  1.   Stopnja:   Upor . Če stresor vztraja je nujno ukreniti nekaj da se mu upremo. Čeprav se organizem skuša prilagoditi napetosti in zahtevam okolice, tega ne more vzdržati neskončno dolgo in rezerve se postopoma izčrpajo.
  2.   Stopnja:   končna stopnja razvoja stresa- izčrpanost. Na tej stopnji se vsi viri, vse rezerve postopoma izčrpajo. Organizem ni vež zmožen ohranjati normalnih funkcij in če se a stopnja podaljšuje so posledice lahko bolezenske. Ravno v primerih dolgotrajne izpostavljenosti stresu pride zaradi delovanja kortizola do padca imunskega sistema in posledično do poslabšanja morebitnih kroničnih obolenj ali večje dovzetnosti za pojav bolezni, zato je pomembno, da tudi domačim živalim pomagamo omiliti stresne situacije.

 

Da ne obremenimo organizma še dodatno, lahko živalim, ki se na tovrstne spremembe pretirano odzovejo, ponudimo:

sredstva, ki vsebujejo triptofan, baldrijan, meliso,kamilico, in magnezij in tako delujejo pomirjevalno na naraven način 

ali

 Sredstva, ki vsebujejo L-theanin, kolostrum, tiamin in lecitin

  Kako delujejo te snovi?  

   Triptofan   je življenjsko pomembna aminokislina in vpliva na izločanje hormona sreče- serotonina in na hormon melatonin (hormon za spanje), ki delujeta na cikel spanja in zmanjšata vznemirjenost, napadalnost in nemir.

  Magnezij   zmanjša napetost mišičnih vlaken, vpliva na ureditev srčnega ritma, vzdržuje pretočnost žil, vpliva na metabolizem in na prenos živčnega sistema (sodeluje pri tvorbi serotonina).

  Baldrijan   zavira encimski sestav, odgovoren za presnovo gama-aminomaslene kisline v osrednjem živčevju, množina slednje se zveča, zmanjša se osrednja živčna dejavnost, to pa ima pomirjevalni učinek.

  Navadna melisa, kamilica   deluje pomirjevalno in sprošča; krepi srce in ožilje ter niža krvni tlak.

Še nekaj nasvetov s katerimi lahko pomagamo našim živalim, pri premagovanju stresa:

  • Poskrbite, da se bo vaš hišni ljubljenec v času pokanja vedno imel kam skriti. Lahko mu zagotovite posebno zvočno izolirano sobo, lahko se skrije v omaro ali pod kavč. Naj najde prostor, kjer se bo vsaj za silo počutil varno. V času pokanja zastrite okna – v stanovanju naj igra glasba, ki bo vsaj nekoliko omilila neznosen zvok petard.
  •   Kompresijska obveza   : gre zato, da našega ljubljenčka na poseben način ovijemo s šalom, kot to prikazuje slika spodaj. Pri tem moramo paziti, da obveze ne zategnemo preveč in ne premalo! Z obvezo našemu ljubljenčku damo občutek varnosti, ga pomirimo. Seveda to ni nujno, da bo dobro vplivalo na vsako žival. V kolikor žival postane nemirna, se vrti v krogu, se želi znebiti obveze, jo odstranimo. Vsak lastnik najbolje pozna svojo žival in ve na kakšen način se jo najbolje pomiri.
  • V času pokanja petard poskusite svojo žival čim bolj zamotiti in se z njo igrati. Zelo pomembno je, da tudi sami pokanju petard ne posvečate nobene posebne pozornosti – če boste vznemirjeni vi, se bo vaše razpoloženje preneslo tudi na vašo žival. Torej ob pokanju, pokih nikoli ne mirite svoje živali, temveč se z njo igrajte, ponavljajte trikce…
  • Če je vašo žival  zelo strah pokanja in jo na noben način ne uspete pomiriti, vam svetujem uporabo naravnih preparatov proti stresu- za pse jih najdeš tukaj, za muce pa tukaj. Ker gre za naravne preparate in imajo milejši učinek, se lahko zgodi, da pri zelo prestrašenih živalih tudi to ne bo zadostovalo. V tem primeru vam svetujem, da se obrnete na svojega veterinarja in se z njim posvetujete , kako ravnati naprej. V primeru, da se vaša žival nikakor ne more umiriti, vam bo veterinar za vašo žival predpisal pomirjevala. Za nekatere živali je lahko stres, ki ga doživljajo zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov, preprosto prevelik, strah pa se z leti samo še stopnjuje.
  • Vaši živali vedno zagotovite varno okolje. Če je na primer pes navadno zunaj v pesjaku, mu vsaj v času pokanja petard zagotovite varno zavetje v hiši ali garaži. Zunanje muce ali muce, ki so notranje in zunanje v času pokanja namestite na varno v hišo.
  • Ko psa peljete na sprehod, naj bo vedno na vrvici. Pes se namreč lahko tako močno ustraši poka petarde, da pobegne in se izgubi. Prav v prazničnem času se zelo poveča število izgubljenih hišnih ljubljenčkov.

Vam in vašim ljubljenčkom želim mirne in vesele praznike, ter zdravo in srečno v novem letu!

Vaša Klara Krek,dr.vet.med, https://www.pasjahrana.net/

Brezskrben dopust s psom | Vse kar rabite ved...
Nazaj na seznam
Hipoalergena hrana Arden Grange | Za najbolj...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506