Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Mačji in pasji klopi | Vse kar rabite vedeti

Zaščitite svoje ljubljenčke

Meta title

»Ne le v gozdu, tudi na domačem vrtu pretijo klopi!«

Klopi imajo zaradi toplejšega vremena več generacij na leto, vedno bolj pa so tudi razširjeni na področjih, kjer jih prej sploh ni bilo. Pasji klopi in mačji klopi so lahko velik problem, zato si v članku preberite kako ukrepati ob ugrizu, kako jih odstraniti in kako učinkovito zaščititi vaše pse in mačke.


Klopi v Sloveniji

V Sloveniji najdemo večinoma 3 vrste klopov. Najbolj razširjen je gozdni klop - Ixodes ricinus. Dermacentor reticulatis najdemo bolj v parkih , grmovju, po vrtovih ter je značilen v bolj vlažnih področjih;   Rhipicephalus sanguineus pa imajo raje suha in vroča področja ter se, zanimivo, zadržujejo celo v notranjih prostorih – v naših domovih, v zavetiščih …

Pasji klopi in mačji klopi se skrivajo pod listjem, v travi in v grmovju ter čakajo na gostitelja. Najdejo najbolj primerno mesto za hranjenje, nato pa v kožo  zavrtajo z rilčkom in se hranijo s krvjo.

Razvojni krog klopov

Razvoj klopov je zapleten. Na vsaki stopnji razvoja se mora klop enkrat najesti, sicer se ne more razvijati naprej. Jajčeca lahko odlaga le samica, ki je pila kri na gostitelju. Iz jajčec se v ugodnih pogojih razvijejo ličinke, ki so videti kot pomanjšani klopi in imajo namesto 4 parov nog (toliko jih imajo odrasli klopi) le 3 pare. Ličinke se hranijo na malih glodavcih in drugih gozdnih živalih, lahko pa tudi na psih ali mačkah.

Šele po hranjenju se lahko preobrazijo v naslednjo obliko – nimfo. Nimfe so tudi podobne odraslim klopom, imajo že 4 pare nog in tudi te se morajo pred preobrazbo nahraniti – običajno spet pri divjih živalih, ježih, psih in mačkah, lahko pa tudi »zaidejo« na človeka. Po ponovni preobrazbi dobimo odraslega klopa, ki je precej bolj izbirčen glede gostitelja. Njegovi gostitelji so psi, mačke, konji in nekatere druge živali, ter tudi človek. Če pomislimo, da se bolezni ki jih pasji klopi prenašajo, lahko prenašajo celo iz ene generacije klopov na drugo – vse od jajčeca do odraslega klopa - lahko ugotovimo, da se je s klopi prenosljivih bolezni na določenem področju praktično nemogoče znebiti in leta in leta vztrajajo v generacijah klopov.

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Pasji klop prenaša bolezni pri psih, ki so lahko ozdravljive, včasih pa tudi le obvladljive in v nekaterih primerih lahko živalim pustijo posledice za celo življenje. Kljub ustreznemu zdravljenju se tako pri klopnih boleznih pogosto soočamo s številnimi zapleti. Kadar bolezen pozno diagnosticiramo ali se le-ta pojavlja v hujši obliki, se lahko konča tudi s smrtjo, zato je izjemnega pomena, da pse zaščitimo pred klopi in jih po vsakem sprehodu temeljiti pregledamo.

Okužba se s klopa na psa lahko prenese že po 24-28h, ko se pasji klop prisesa na psu, zato je ključnega pomena redno pregledovanje živali po sprehodu in odstranitev klopa takoj, ko ga najdemo! Najpogostejše klopne bolezni pri psih so borelioza, anaplazmoza in babezioza.

Borelioza je klopna bolezen, ki jo povzroča bakterija  Borrelia spp.  (predvsem  B.burgdorferi kompleks ) in najpogosteje poteka brez kliničnih znakov (asimptomatsko), lahko pa se pojavijo povišana telesna temperatura, neješčnost, šepanje, otekline sklepov (akutni in subakutni artritis), oslabelost, slabo počutje, povečane bezgavke, lahko se pojavi ledvična bolezen…

Anaplazmoza je klopno prenosljiva bolezen, ki jo povzročata  Anaplasma platys  in  Anaplasma phagocytophilum . Zelo pogosto bolezen poteka asimptomatsko, brez kliničnih znakov, lahko pa se pojavi povišana telesna temperatura, neješčnost, oslabelost, bruhanje, driska, epileptični napadi šepanje itd…

Babezioza je bolezen, ki jo prenašajo klopi, možen pa je tudi prenos bolezni s transfuzijo, z ugrizi, preko placente in nesterilnih kirurških inštrumentov in igel. Gre za bolezen, ki jo povzročajo praživali iz rodu  Babesia . To so krvni paraziti, ki napadajo rdeče krvne celice (eritrocite) in povzročajo njihov razpad.

Več o boleznih, ki jih prenašajo klopi najdeš v članku "Klopne bolezni pri psih".

 

Preprečevanje ugriza klopov

Pse in mačke pred klopi zaščitimo z zdravili, ki klope uničijo še preden ti lahko prenesejo bolezni. Pomembno je, da sredstva klope ubijejo, ne samo odženejo iz živali, saj sicer le odpadejo z živali in ostanejo nekje v okolju, kjer iščejo novega gostitelja.

Ali lahko gre pasji klop na človeka?

Da! Tudi pasji klop se lahko pritrdi na človeka. Je pa večja verjetnost, da se bo pasji klop oprijel psa kot nas. Zakaj? Eno je zagotovo višina, psi so namreč s svojim telesom, glavo in smrčkom bližje višini, kjer so klopi. Drugo pa je telesna temperatura, ki je pri psih višja kakor pri nas in je za pasje klope zato tudi bolj mamljiva.

Zaradi milejših zim v zadnjih letih se tudi pasji klopi in mačji klopi pojavljajo skoraj preko celega leta. Na plano pridejo, ko zunanje dnevne temperature presežejo 5°C. Zato je pomembno, da namenjamo pozornost klopom tudi v zimskem času, saj so le te zadnja leta zelo mile in je obdobje mraza dokaj kratko.

Da bi zaščitili pse in mačke pred klopi in pred okužbo s klopi nevarnimi prenosljivimi boleznimi, moramo redno aplicirati živalim sredstva, ki klope odganjajo in ubijejo še preden pride do prenosa bolezni. Zelo učinkovita sta   preparata Frontline Combo in Frontline Tri-Act, ampule , ki jih apliciramo na kožo na področju vratu. Ampule najdete tukaj. Poleg ampul lahko za zaščito uporabite tudi ovratnice proti klopom, razpršila… Sredstva apliciramo po navodilih proizvajalca, večinoma je to na 4-5 tednov. Za učinkovitost delovanja je zelo pomembna pravilen nanos ampule na kožo živali. Dlako na področju nanosa razmaknemo in vsebino ampule počasi iztisnemo na kožo. To je zares zelo pomembno, saj sicer ampula ne doseže svojega učinka in ne deluje. Sredstvo, ki ga nanesemo na kožo, se razporedi po maščobnem sloju, ki se nahaja v koži živali. Ko klop pride na žival in jo ugrizne, zaužije tudi to sredstvo, ki povzroči njegovo smrt.

Ampule proti klopom

Ampule ali sredstvo proti klopom za pse in mačke v obliki kožnih kapljic. Ampule nanašamo na kožo živali 1x na mesec oziroma po navodilih proizvajalca. Za učinkovitost je ključnega pomena pravilen nanos! Na področju vratu, nad lopaticama razmaknemo dlako, ampulo prislonimo na kožo živali in počasi iztisnemo celotno vsebino merilne kapalke. Priporoča se, da ampule nanašamo na kožo živali v večernih urah, da se tekočina vpije v kožo. Antiparazitik, ki ga vsebuje ampula se razporedi po maščobnem sloju v koži in tako ščiti žival približno en mesec. Z rednimi nanosi ampul ta sloj učvrstimo in našo žival maksimalno zaščitimo. Zelo pomembno je tudi, da 2 dni pred nanosom in 2 dni po nanosu živali ne kopamo, prav zaradi maščobnega sloja, ki ga s kopanjem uničimo in tako ampula ne bo učinkovala.  Večina ampul začne delovati že znotraj 24h po nanosu.

Ovratnice proti klopom

Ovratnice proti klopom za pse in ovratnice proti klopom za mačke delujejo daljše obdobje, kot ampule. In sicer od 4 do 8 mesecev odvisno od proizvajalca ovratnice. Ovratnice delujejo boljše pri psih s krajšo dlako, saj pri daljši dlaki učinkovina težje pride v stik s kožo psa. Npr. ovratnica Foresto deluje 7-8 mesecev je brez vonja, vodoodporna in enostavna za uporabo in je zaradi načina sproščanja tudi izjemno varna za živali in ljudi. Pri namestitvi ovratnic na žival le-te ne zategnite preveč močno, naj ostane dovolj prostora, da lahko med ovratnico vstavite dva prsta. Odvečno dolžino enostavno odrežete.  Kadar ovratnico namestite mladiču, redno preverjajte in prilagajajte dolžni zaradi rasti. Ovratnice proti klopom najdeš tukaj.

Žvečljive tablete proti klopom

Kadar se odločimo za zaščito pred klopi v obliki žvečljivih tablet za pse (npr. Nexgard), jih psu dajemo 1x na približno 4 do 5 tednov. Pes tableto poje, sredstvo, ki deluje proti bolham in klopom pa se razporedi po organizmu psa. Tablete delujejo izredno hitro po aplikaciji. Zanje se običajno odločijo lastniki, ki ne marajo ovratnic in nanosa ampul. Tablete so žvečljive in z okusom in jih psi z veseljem pojedo.

Kako pravilno odstraniti klopa z živali

V kolikor med pregledovanjem najdete klopa pri vašem psu ali mački pojdita najprej na varno in mirno mesto, kjer bo žival ležala ali stala čim bolj pri miru, pripravite si pinceto ali kljukico za odstranjevanje klopov, ter razkužilo.

  1. Na mestu kamor se je pritrdil klop, najprej razmaknite dlako, da klopa vidite v celoti in vam dlaka ni v napoto.
  2. V kolikor odstranjujete klopa s pinceto (navadna, pinceta z led lučko za boljšo vidljivost) zagrabite klopa čim bližje glavi, nato zavrtite pinceto tolikokrat, da se klop sam spusti z mesta ugriza. V kolikor imate kljukico za odstranjevanje klopa , z njo klopa zajamete, ter enostavno obrnete tolikokrat, da se klop izpusti!
  3. Nikakor klopa ne stiskajte ali nanj nanašajte olja, saj s tem povzročite, da klop v organizem psa izpusti še več potencialno nevarnih mikroorganizmov. Klopa nikakor ne odstranjujemo s prsti.
  4. Mesto ugriza razkužite z razkužilom za kožo.
  5. Odstranjenega klopa stisnite in spustite z vodo na stranišču.
  6. Zelo pomembno je, da si na koncu tudi sami umijete in razkužite roke.

Glava klopa je ostala v psu- kaj storimo?

V kolikor se vam kljub vsem naporom in prizadevanjem zgodi, da ostane glava klopa v mestu ugriza, je najboljše, da ne naredite ničesar. Telo psa bo samo izločilo ostanek klopa. Ne gre za življenje ogrožajoče stanje, v najslabšem primeru se bo rana zagnojila. Tudi ni nobene povečane možnosti za prenos bolezni, saj klop prenaša bolezni, ko je živ in sesa kri.

Klara Krek, dr.vet.med

Pasji zobje | Bolezni in poškodbe zob pri psi...
Nazaj na seznam
Pes in slana voda | Zastrupitev s slano vodo...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506