Močerad in pes | Močeradi so nevarni za pse!

Pazite na svoje ljubljenčke!

Močerad in pes | Močeradi so nevarni za pse!

Jesenski deževni dnevi so tukaj! S toplimi in deževnimi dnevi pa na plano pokukajo tudi močeradi. S svojo opozorilno črno-rumeno barvo nam sicer sporočajo, da naj jih raje občudujemo le od daleč, medtem ko se marsikateri pes ne more upreti skušnjavi, da bi se z njim poigral, ga ugriznil ali celo požrl. Ker je stik z močeradom za pse zelo nevaren in lahko celo usoden, je v tem letnem času potrebna pazljivost, ko se svojimi kosmatinci sprehajate po gozdu, naravi.

Splošne značilnosti močeradov:            

Navadni močerad (Salamandra salamandra) je dvoživka, ki živi v gozdnatih in hribovitih področjih srednje Evrope. Najpogosteje ga najdemo v listnatih gozdovih, saj se rad skriva med odpadlim listjem in v podrtih, z mahom obraslih deblih. V svojem življenjskem prostoru potrebuje tudi ribnike in manjša jezera za razvoj ličink. Večinoma močeradov ne opazimo, saj so skriti v podrasti in aktivni predvsem zvečer ter ponoči. Jeseni, ob dalj časa trajajočih deževjih, pa pridejo na plano tudi podnevi in nam pogosto prekrižajo gozdne poti.

Zakaj je močerad tako nevaren za pse?      

Močeradi imajo posebne zaušesne žleze, v katerih se nahaja strupena snov z imenom samandarin, s katero se branijo pred plenilci. Samandarin je močan alkaloidni strup, ki ob zaužitju ali ob stiku s kožo in sluznicami že v zelo majhnih količinah prizadene živčni sistem. 

Torej, če pes ugrizne ali poje močerada, se prvi klinični znaki pojavijo že nekaj minut po stiku s strupom. Opazimo lahko:

  • nemir
  • tresenje
  • pospešeno dihanje in 
  • penasto slinjenje.

Pozneje se pojavijo močni mišični krči in oteženo dihanje. Pes lahko zaradi zadušitve pogine v nekaj minutah ali urah!

Kako hudi bodo znaki zastrupitve, je odvisno od velikosti psa in količine zaužitega strupa.

Pes in močerad - kakšna je terapija ob zastrupitvi?      

Zdravila ali protistrupa proti močeradovem strupu ni, zato je preventiva ključnega pomembna. Svetujem, da imate pse med sprehodom pod nadzorom in na povodcu!

Kaj naredimo, če pes vseeno pride v stik z močeradom?    

Če pride pes v stik z močeradom ali sumimo, da je prišel, je potrebno psu nemudoma sprati gobček z navadno vodo in nemudoma poiskati veterinarsko pomoč!

Lep jesenski pozdrav, vaša Klara Krek,dr.vet.med

Suha koža pri psu | Zakaj imajo psi suho kožo...
Nazaj na seznam

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506