Izpadanje dlake pri psu in sezonska menjava

Izpadanje dlake pri psu in sezonska menjava

Menjavanje dlake pri psih se intenzivneje pojavlja v spomladanskem in jesenskem času. V tem obdobju se zato lastniki psov soočamo z veliko količino dlak, predvsem, če kuža živi z nami v stanovanju, to za nas lahko predstavlja veliko dela s sesanjem in odstranjevanjem dlak iz oblačil, pohištva. V nadaljevanju izveš kako lahko pomagaš pri intenzivni menjavi dlaki in predvsem kako zmanjšati izpadanje dlake pri psu.

Kaj sploh je menjava dlake?

Menjavanje dlake je popolnoma fiziološki proces, ki se kot že rečeno intenzivneje odvija spomladi in jeseni. Kako pa pasje telo ˝ve˝ kdaj je čas za intenzivno menjavo dlake? Razlog tiči v hormonskih spremembah v pasjem telesu. Glavna razloga sta dolžina dneva in temperatura (obdobje svetlosti in intenzivnost svetlobe), ki vplivata na hormone, ti pa na pospešeno dogajanje v koži.

V zadnjih letih letni časi nimajo več tipičnih prehodov pa tudi psi v večini živijo skupaj z nami v stanovanjih, zato psom dlaka lahko odpada kar preko celega leta.

V spomladanskem času psi izgubijo svoj gosti zimski kožuh, podlanko, da jim čez poletje ni vroče. Poletna dlaka je krajša in ima manj podlanke. V času jesenske menjave dlake pa je ravno obratno, pasji kožuh se močno zgosti, poletno dlako zamenja gosta in debela zimska dlaka.  Obdobje menjave dlake traja običajno 4-8 tednov.

Kako čim hitreje prebroditi obdobje intenzivne menjave dlake?

Obdobje menjave dlake traja nekje od 4 do 8 tednov. To je kar precej dolgo obdobje, ki pa ga lahko z ustrezno nego in podporo precej skrajšamo.

Priporočam vam, da v obdobju menjave dlake psu dajete   prehransko dopolnilo biotin, ter omega maščobne kisline. Biotin pomaga pri obnovi dlake, pospeši rast nove dlake, ter poskrbi, da je nova dlaka močna in svetleča. Omega maščobne kisline pa so pomembne za zdravo in sijočo kožo in dlako.

Poleg dodatka prehranskih dopolnil za kožo je seveda nujno tudi redno vsakodnevno krtačenje. Pri izbiri pravilne krtače za tvojega psa je zares pomembno, da ti svetuje in pomaga oseba, ki ima znanje s področja negovanja psov, saj so različne krtače namenjene različnim tipom in dolžini dlak. Ni vsaka krtača primerna za vsakega psa!  Predvsem pa je pomembno, da v obdobju spomladanske menjave dlake uporabljate krtače za odstranjevanje podlanke Krtače, ki so namenjene odstranjevanju podlanke se razlikujejo za dolgodlake in kratkodlake pse. V kolikor potrebuješ pomoč sem ti z veseljem na voljo, sama sem poleg tega, da sem doktorica veterinarske medicine, še profesionalna pasja frizerka z veliko izkušnjami z delom v pasjem salonu.

Zelo pomembno je tudi kopanje. V času menjave dlake se priporoča  uporaba šamponov in balzamov , ki pospešijo odpadanje stare dlake, ter pospešijo rast nove, ter tako zmanjšajo odpadanje dlake.


Definitivno zelo pomembna pa je tudi kvalitetna prehrana! Hrana, ki vsebuje veliko visoko kakovostnih beljakovin in kakovostnih maščob. Psi lahko sintetizirajo manjšo količino nenasičenih omega maščobnih kislin, zato jih morajo zaužiti dovolj in v pravilnem razmerju. Omega maščobne kisline so sestavni del epidermisa, ter nujne za delovanje lojnic, ki z izločanjem loja skrbijo za naoljitev kože in dlake (sijoča dlaka in koža).

 

Kako omiliti izpadanje dlake pri psu preko celega leta?

Pri psih, ki živijo v stanovanju, ter še bolj izrazito pri kratkodlakih pasmah psov, je izpadanje dlake preko celega leta povsem normalen pojav (npr. labradorci, kavalir king charles španijel, mops, doge, rotweilerji…). Pri teh psih se priporoča redno krtačenje s krtačami, ki so namenjene odstranjevanju odmrle in odpadajoče dlake, ter kopanje 1x na mesec. Odločite se lahko tudi, da nego psa pogosto prepustite profesionalnemu pasjemu frizerju. Tudi pri teh psih je pomembna visoko kvalitetna prehrana, lahko dodatek lososovega ali sardininega olja in biotina.

Kaj so še lahko možni vzroki za intenzivno izpadanje dlake?

  • Različna bolezenska stanja: razne bolezni kože, hormonska obolenja (bolezni nadledvične žleze, sladkorna bolezen, bolezen ščitnice), bolezni ledvic itd.
  • Hormonska nihanja (stres, v času brejosti in dojenja…)
  • Slaba hrana (dlaka in koža nujno potrebujeta visoko kakovostne beljakovine in maščobe)
  • Paraziti
  • Alergije
  • Vnetja
  • Sistemske bolezni

 

V kolikor kljub vsem ukrepom, ki sem jih naštela pri svojem psu še vedno opažate možno izpadanje dlake ali opazite še katere druge spremembe, tudi spremembe v obnašanju, vam svetujem, da psa odpeljete na pregled k veterinarju.

Za konec pa še to. Odmrla in odvečna dlaka pri psu povzročata draženje in srbenje, zato ti bo kuža nadvse hvaležen, ko boš njegov kožušček redno in pravilno negoval! Poleti pa mu bo zato tudi manj vroče.


Klara Krek, dr.vet.med

Zastrupitev psa in mačke z antifrizom (etilen...
Nazaj na seznam
Zavarovanje psa

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506