Srčna glista pri psih | Nujno branje pred odhodom na morje

Srčna glista pri psih | Nujno branje pred odhodom na morje

Srčna glista ali dirofilarioza je smrtno nevarna bolezen, ki jo povzroča zajedavec, srčna glista- Dirofilaria immitis . Prenašalec tega zajedavca je komar. Komar med sesanjem krvi pri okuženi živali posesa tudi mikrofilarije, katere se v približno dveh tednih razvijejo do kužne oblike, ki jo komar nato med sesanjem prenese v krvni obtok zdrave živali. V psu se mikrofilarije razvijajo naprej in se v 3 do 4 mesecih naselijo v pljučnih žilah, kjer dozorijo v odrasle parazite. Odrasli zajedavci so gliste, dolge do 30 cm, ki se naselijo v pulmonalne arterije, pri hujših invazijah pa tudi v desno polovico srca. Razmnoževati se začnejo približno 6 do 7 mesecev po okužbi. Odrasle srčne gliste živijo približno 5 do 7 let v psu in 2 do 3 leta v mački.

Od domačih živali najpogosteje zbolijo psi. Mačke so bolj odporne in zbolijo redkeje vendar ima bolezen pri njih hujši potek. V Evropi obstaja nevarnost okužbe v Mediteranu, v Sloveniji je omejena na Primorje.

 

 

KLINIČNI ZNAKI SRČNE GLISTE PRI PSIH

Odrasle srčne gliste živijo v večjih žilah ob srcu in v desni polovici srca, zato so klinični znaki vpliv odraslih srčnih glist na pljuča in srce. Stene pulmonalnih arterij zadebelijo, se vnamejo in postanejo neraztegljive, pride do oteženega pretoka krvi in srce mora črpati skozi njih kri z večjo močjo. Srce se zaradi tega poveča. Intenzivnost kliničnih znakov je odvisna od števila parazitov, trajanja okužbe, imunskega odziva psa in telesne aktivnosti. Prizadeta so lahko tudi jetra, ledvica in rdeče krvničke.

Pri tej bolezni je najbolj skrb vzbujajoče dejstvo, da je lahko pri živali povzročene že veliko škode, preden lastnik opazi kakršne koli znake.

    Najpogostejši klinični znaki:    

 

  • nezmožnost intenzivne telesne aktivnosti (največkrat opaženo pri delovnih/športnih psih),
  • blag ali hud kašelj (članek - pasji kašelj),
  • izguba telesne teže,
  • oteženo dihanje,
  • odpoved srca s pripadajočimi kliničnimi simptomi (ko pride do te stopnje, lahko sledi smrt psa).

ALI SE BOLEZEN LAHKO PRENESE NA ČLOVEKA?

Komarji lahko okužijo tudi človeka, vendar izjemno redko, v primeru okužbe so simptomi minimalni.

KAKO UGOTOVIMO BOLEZEN?

Običajno je za točno diagnozo potrebnih več testov hkrati.

Klasična metoda je iskanje mikrofilarij pod mikroskopom iz kapljice periferne krvi. Kri odvzamemo v večernih urah, ker so takrat mikrofilarije bolj aktivne. S to metodo lahko odkrijemo dirofilariozo pri 75% okuženih psih.

Hitri krvni ELISA test antigene, ki jih izloča odrasla samica. Ta test je zelo specifičen in senzitiven, vendar pokaže pozitiven rezultat le v primeru, če je žival okužena s tremi ali več samicami odrasle srčne gliste, kar je problem predvsem pri mačkah, ker so običajno okužene z le nekaj glistami, negativen rezultat dobimo tudi, če je žival okužena le s samci.

Diagnozo dirofilarioze lahko postavimo s kardiološkim pregledom, ki vključuje rentgensko slikanje in specialni ultrazvočni pregled srca.

KAKO PREPREČIMO BOLEZEN?

Bolje preventiva kot kurativa, tukaj še kako velja! Zaradi zahtevnega zdravljenja je dirofilariozo veliko lažje preprečevati kot zdraviti.

S preventivo na okuženih območjih začnemo, ko se začne sezona komarjev (april do oktober), takrat psu mesečno apliciramo zdravilo iz skupine makrolidov (v obliki sirupa tablet, ampul…). Gre za zdravila, ki uničujejo mikrofilarije še preden te dosežejo srce psa v dovolj razviti obliki. 

Če potujete na okuženo območje, je aplikacija preventivnih sredstev potrebna en mesec od prvega dne bivanja na okuženem območju. Sredstvo mesečno ponavljamo in zadnjič apliciramo po vrnitvi domov. Dodatno lahko pse zaščitimo pred komarji z repelentnimi sredstvi, izogibamo se sprehodom zvečer in ponoči, ko so komarji bolj aktivni.

KAKO ZDRAVIMO SRČNE GLISTE PRI PSIH?

Z zdravili uničimo odrasle gliste, vendar je zdravljenje zelo tvegano, ker lahko odmrle srčne gliste pri nekaterih živalih povzročijo hudo reakcijo v pljučih po 1 do 3 dneh od začetka zdravljenja.

Zdravljenje zato razdelimo v več delov, da ne uničimo vseh srčnih glist na enkrat. Da preprečimo stranske učinke zdravljenja, je obvezno strogo mirovanje psa vsaj 1 mesec. Pred zdravljenjem običajno naredimo tudi nekatere druge diagnostične teste, da ocenimo splošno zdravstveno stanje psa.

 

Dirofilarija je bolezen, zaradi katere lahko naš kuža tudi pogine, zato je preventivna zaščita naših kosmatincev izjemnega pomena.

 

Želim vam lepe počitnice in, da bodo počitnice tudi brezskrbne ne pozabite na zaščito svojega psa!

 

Klara Krek, dr.vet.med

Klop pri psu | Najpogostejše klopne bolezni p...
Nazaj na seznam
Kaj pes ne sme jesti? | Nevarna živila za psa

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506