Ustna higiena psov | Zobni kamen, zadah in vnetja dlesni

Ustna higiena psov | Zobni kamen, zadah in vnetja dlesni

Ustna higiena je prav tako kot pri ljudeh, pomembna tudi pri živalih. Zobni kamen se namreč pojavi pri kar 80% psov po 3. letu starosti! Ustna higiena je ključnega pomena za ohranjanje zdravja vašega ljubljenčka. Veliko ljudi še vedno misli, da psi pač imajo svoj normalni `pasji zadah`, vendar temu ni tako. Zadah, ki ga opazimo pri psih je posledica nezadostne ustne higiene, torej če ustrezno poskrbimo za nego zob zadaha tudi pri psih ne opazimo.

Kako nastane zobni kamen?

Med hranjenjem se na površino pasjih zob nabirajo tako imenovane mehke zobne obloge. Zobne obloge se pričnejo nalagati na površino zoba, sprva tik ob dlesni, od tu pa se nato razširijo na celotno zunanjo površino zoba. Dlesni na pojav mehkih zobnih oblog dokaj hitro reagirajo, pride do vnetja dlesni ali gingivitisa. Infekcija med drugim povzroča tudi slab zadah, zaradi nje pa lahko psu celo izpade kak zob.

Vnetje dlesni lahko na tej stopnji popolnoma zaustavimo z redno ustno higieno in profesionalnim čiščenjem površine zob, ki ga opravi veterinar v splošni anesteziji.


V kolikor  mehkih zobnih oblog ne očistimo redno, se prično nanje nabirati različni minerali iz pasje sline in mehke obloge mineralizirajo oziroma postanejo trde. Trde zobne obloge imenujemo tudi zobni kamen. Kako hitro pride do mineraliziranja mehkih zobnih oblog? Mehke zobne obloge začnejo mineralizirati po približno treh do petih dneh od takrat, ko so nastale. Zobni kamen prepoznamo po rumenih ali rjavkastih plasteh na zobeh, ki jih s ščetko ne moremo odstraniti. V kolikor zobnega kamna ne odstranimo dovolj hitro, vnetni proces napreduje v globlja tkiva, dlesen prične odstopati, zob pa izgublja oporo. Pride do množenja bakterij in do nastanka tako imenovanih žepkov. Bolezen imenujemo paradontalna bolezen. Končni stadij bolezni privede do tako močno poškodovanih obzobnih tkiv, da pride do izpada zob, pojavijo se ognojki, gnoj pa si lahko celo najde svojo pot na prosto skozi kožo ali v nosno votlino. Bolezen je za psa zelo boleča!!

Simptomi bolezni obzobnih tkiv in zobovja

Najpogostejši znaki bolezni obzobnih tkiv in zobovja so:

  • neprijetni ustni zadah
  • pordele dlesni ob korenu zoba, ki lahko krvavijo
  • nabiranje trdih, rjavkasto obarvanih zobnih oblog
  • pretirano slinjenje
  • krvav izcedek, krvava slina
  • pes kaže bolečine med prehranjevanjem
  • pes spremeni prehranjevalne navade
  • izguba zob
  • pojav oteklin, bul okoli gobčka, pod očesi...

Ko bolezen že močno napreduje, pa psi vedno težje žvečijo in zato odklanjajo trdo hrano. Zobje se pričnejo majati in lahko tudi izpadejo. Psa to močno boli in zato pogosto zavrača hrano.

Kako lahko preprečimo pojav paradontalne bolezni oz.  kako lahko ustavimo njeno napredovanje?

 

Redna higiena zob je pomembna!

Kadar je bolezen na stopnji zgodnjega vnetja dlesni, lahko napredovanje bolezni zaustavi že lastnik sam in sicer s kakovostno prehrano in z ustrezno nego pasjih zob .

Za ustrezno zobno higieno se šteje redno dnevno ščetkanje zob z zobno ščetko in z zobno pasto za pse. Ščetkanje zob lahko izvajamo s posebnimi ščetkami, ki so prilagojene za pse ali pa s posebnimi naprstnikiPomembno je, da pse na ščetkanje navajamo že od mladička dalje, sicer imamo lahko težave oz. nam pes kasneje ščetkanja ne dovoli. V teh primerih si lahko pomagamo s posebnimi veterinarskimi dietami za zobe ali pa s posebnimi priboljški za nego zob Idealno je, če psu umivate zobe vsak dan, priporočljivo pa je, da to počnete vsaj nekajkrat na teden. Če se odločite uporabljati zobno pasto, nikar ne uporabljajte človeške, temveč kupite zobno pasto za pse.

Priporočam vam zobno pasto Orozyme. Orozyme encimski gel je izjemno učinkovit, saj krepi delovanje encimov, tiocianitov in laktoperoksidaze v slini in zavira razvoj bakterij. Gel lahko nanašate skupaj z zobno ščetko, lahko pa tudi brez nje, saj je poleg encimske paste priložen aplikator, naprstnik s katerim gel nanesete po zobeh. Orozyme gel je priporočljiv tudi za alergike, saj ne vsebuje beljakovin živalskega izvora. Najdete jo tukaj.

Kot zdrav priboljšek, ki bo poskrbel tudi za zdravje ustne votline vam priporočam Orozyme encimske priboljške. Žvečilni trakovi Orozyme so izdelani iz govejega kolagena in ob žvečenju naravno vzpodbujajo mehansko odstranjevanje oblog z zob in dlesni. Na voljo v S, M in L velikosti. Orozyme žvečlične trakove najdete tukaj.

V primeru, da se je na zobeh nabralo že veliko zobnih oblog, zobnega kamna bo potreben poseg pri veterinarju. Veterinar bo kužka dal v splošno anestezijo in zobe očistil s posebnimi pripomočki.

Kako psa navaditi na umivanje zob?

Priporočljivo je, da psa pričnemo navajati na zobno higieno še preden mu zrastejo stalni zobje, torej že ko pripeljemo mladička v novi dom. Najprej ga navajamo na zobno ščetko brez zobne paste, potem na zobno pasto samo, šele nato na oboje skupaj.

Preden začnemo s ščetkanjem, si pripravimo vse potrebno. Nato psu nežno privzdignemo zgornjo ustnico in mu zobe ščetkamo s krožnimi gibi. Očistimo tudi obzobno tkivo, saj je le-to vir mnogih težav. Ko končamo s čiščenjem zgornjih zob, isto ponovimo še spodaj.

Da bo celotna skrb za ustno higieno tudi za psa čim manj stresna, je priporočljivo, da svojega najboljšega prijatelja že od mladiča navajate na vse zgoraj omenjene postopke. Postopoma ga navajajte na pregledovanje zobovja, dotikanja gobca in ščetkanja oziroma umivanja zob s prstom.

Pomembno je, da se zadeve lotite čim bolj mirno in potrpežljivo, ob navajanju pa uporabite veliko pozitivne motivacije, pohval in nagrad. Tako bo pes umivanje in pregledovanje gobca povezoval s pozitivno izkušnjo in bo vse skupaj potekalo lažje. Če je vaš kuža že zrasel ali pa ste posvojili že odraslega kosmatinca, pa brez skrbi; tudi odrasle pse je možno navaditi na zobno nego. Potrebovali boste morda malenkost več časa, a je z ljubeznijo in potrpežljivostjo možno prav vse.

Pregledovanje gobca

Poleg redne ustne higiene, je pomembno tudi, da psu redno pregledujemo gobec. Opazujte, če je morda prišlo do spremenjene barve dlesni, ali pa, če se v gobcu pojavljajo kakšne rane, bulice itd. Če zaznate karkoli nenavadnega psa odpeljite na pregled k veterinarju.

  

Pregled zob mora biti del rednega pregledovanje s strani lastnika in del rednega letnega pregleda živali ob cepljenju pri veterinarju!

Za zdravje zob vašega ljubljenčka vam svetujem redno ščetkanje! Z redno higieno zob lahko preprečimo resne zdravstvene težave naših psov.

Klara Krek, dr.vet.med

Sprevodni prelec huda nevarnost za naše pse i...
Nazaj na seznam
Debelost pri mačkah | Kakšna je normalna teža...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506