Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Strupene rastline za mačke | Jih imate doma?

Strupene rastline za mačke | Jih imate doma?

Mačke so zelo radovedne živali, rade raziskujejo, plezajo in grizljajo rastline. V nadaljevanju vam predstavim najpogostejše sobne rastline, ki bi se jim morali izogibati, v kolikor ste lastnik mačke. Izpostavljene so predvsem mlade živali, saj zelo rade raziskujejo, so radovedne, in rade grizljajo in okušajo stvari v okolici.

Obstaja več kot 700 strupenih rastlin za mačke, tukaj je nekaj najpogostejših. Vsekakor vam priporočam, da se preden v svoj dom prinesete novo rastlino posvetujte z veterinarjem.

LILIJE

Obstajajo za mačke nenevarne in zelo nevarne lilije, zato je pommebno poznati razliko med njimi. Lilije miru in perujske lilije pri mačkah povzročajo milejše znake. Vsebujejo namreč oksalatne kristale, ki povzročajo draženje tkiv v ustih, žrelu in požiralniku, posledica pa obilno slinjenje. Za mačke zelo nevarne pa so naslednje lilije: japonska, velikonočna, tigrasta in azijska lilija. Te vrste so zelo strupene za mačke, saj vsebujejo toksin, ki povzroča hudo poškodbo ledvic in lahko tudi smrt. Vsi deli rastline so strupeni, tako lahko mačke strup  zaužijejo z grizljanjem listov, stebla, cvetov, če popijejo vodo iz vaze v kateri so bile lilije ali pa s cvetnim prahom, ki se vsede na njihovo dlako in ga pogoltnejo med tem, ko si čistijo svoj kožušček.

Znaki zastrupitve:

  • Slinjenje
  • Bruhanje
  • Odklanjanje hrane
  • Depresija.

V kolikor ste svojo mačko videli, da je grizljala rastlino jo nemudoma odpeljite k veterinarju, saj takojšnja veterinarska pomoč pomeni lažje zdravljenje in omilitev poteka zastrupitve.

MARIHUANA - CANABIS SATIVA

Za mačko so strupeni vsi deli marihuane oz. rastline cannabis sativa/indica!

Zastrupitev z njo povzroča disko, bruhanje, povišan srčni utrip, slinjenje, motnje koordinacije, srčni napad, komo.

BOŽIČNA ZVEZDA (EUPHORBIA PULCHERRIMA)

Kljub temu, da ima ta prelepa sobna rastlina, sloves `smrtonosna lepotica` v resnici prav zaprav ni tako zelo nevarna.  

Pri mačkah, ki zaužijejo njene dele - steblo, zelene dele rastline ali cvet, pride do prebavnih motenj.

SAGOVEC - SAGOVA PALMA (CYCAS REVOLUTA)

Vsi deli sagove palmo so strupeni, največjo količino strupa pa imajo semena.

Že zaužitje enega ali dveh semen te rastline lahko pri mački povzroči resne zdravstvene težave- bruhanje, driska, epileptični napadi in odpoved jeter.

PUŠPAN (BUXUS SEMPERVIRENS)

Pušpan najdemo kot okrasno rastlino na vrtovih, v parkih, ograjuje vrtove hiš... Narava je dobro poskrbela, saj ima rastlina dovolj grenke liste, da omeji zaužitje vaši mački.

Vsi deli pušpana vsebujejo strupene alkaloide,še posebaj pa je strupeno listje. Zastrupitev s to rastlino povzroča paralizo mačke.

KRIZANTEMA

Krizanteme so čudovite rože, ki so izjemno priljubljene. Te rože cvetijo jeseni, obstajajo pa vrste, ki cvetijo preko celega leta. Obstaja veliko različnih oblik in barv cvetov.

Ob zaužitju te rastline se pri mački pojavijo bruhanje, driska, depresija, slinjenje in izguba apetita.

JESENSKI PODLESEK COLCHICUM AUTUMNALE

Gre za vrsto tulipana, ki raste in cveti v jesenskem času. Je čudovita rastlina, ki pa je hkrati zelo strupena za mačke.Strupen je sicer tudi spomladanski podlesek, vendar veliko manj kot jesenski.

Vsebuje strup kolhicin, ki povzroča želodčne težave, hudo bruhanje, krvavitve iz prebavil, poškodbe jeter, poškodbe ledvic ter motnje dihanja.

CIKLAMA

Gre za zelo priljubljeno cvetočo sobno rastlino, ki cveti tudi pozimi. Ima čudovite uvihane cvetove živahnib barv ali pastelnih odtenkov.

Ta prekrasna cvetoča rastlina vsebuje toksin ciklamin,ki ga je največ v koreninah, zaužitje lahko povzroči resne težave s prebavnim trakom, med drugimi močno bruhanje in v nekaterih primerih tudi smrt.

NAVADNI OLEANDER (NERIUM OLEANDER)

Vsi deli rastline veljajo za strupene, vsebujejo namreč kardiotonične glikozide, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave, kot so draženje prebavil, nepravilni srčni ritmi, podhladitev in celo smrt.


AZALEJA IN RODODENDRON

Rastline iz družine rododendron vsebujeo strupene snovi, ki povzrolajo bruhanje, slinjenje, drisko in motnje v centralnem živčnem sistemu. Resna zastrupitev z azalejo lahko vodi v komo in smrt zaradi odpovedi kardiovaskularnega sistema.

TULIPANI

Zastrupitev s cvetom tulipanov povzroča slinjenje, okvaro cžs, draženje prebvail, težave s srcem in krče.


BEZEG (SAMBUCUS NIGRA)

Za mačko so strupeni zeleni deli, lubje, korenine, brstiči.


DIFENBAHIJA

Trajnica s preprostimi listi, za katere so značilne bele pike in lise. Ker je zelo nezahtevna je zelo pogosta sobna rastlina.

Pri zaužitju katerih koli delov rastline pride do močnega draženja ustne votline, slinjenja, slabosti, bruhanja in težav pri požiranju.

AMARILIS -VITEZOVA ZVEZDA

Gre za čudovito okrasno rastlino s čudovitimi cvetovi, ki pa je za naše ljubljenčke strupena.

Ob zaužitju pride do bruhanja, driske, depresije, izgube apetita, tresenja, slinjenja ter bolečine v trebuhu.

NARCISA

Rastlina s prelepimi cvetovi in tipičen predstavnik čebulnih rastlin. Nevarna je cela rastlina, še posebaj čebulica. Ob zaužitju povzroči pri mačkah resne prebavne motnje, krče, nizek krvni tlak in tresenje.

VELIKONOČNI KAKTUS

Gre za kaktus, ki izvira iz Brazilije in kot že samo ime pove, cveti okoli velike noči.Ima značilne čudovire raznobarvne cvetove.

Ob zaužitju pri mačkah povzroča bruhanje, drisko in depresijo.

HIJACINTA (HYACINTHUS ORIENTALIS)

Hijacinte pripadajo družini Lijavk. So prekrasne rastline, ki jih lahko gojimo na vrtu ali jih vzgajamo kot lončnice. Za mačke so strupeni vsi deli rastline, še posebaj pa so strupene čebulice.

Pri zaužitju rastline pride do hudega bruhanja, driske, povečanega srčnega utripa in ima vpliv na dihanje.

NAVADNI BRŠLJAN (HEDEREA HELIX)

Zaužitje bršljana, ki je za mačke strupen, povzroča bruhanje, slinjenje in v najhujših primerih tudi krče in paralizo.

ŠMARNICA (CONVALLARIA MAJALIS)

Lepa rastlina, ki pa je strupena za mačke.

Cvetovi in plodovi te rastline vsebujejo glikozide, ki pri mačkah povzročajo hude srčne aritmije. Pri prevelikem odmerku lahko pride celo do srčnega zastoja.

KALANHOJA

Zelo popularna rastlina čudovitega videza z lepimi cvetovi, ki pa je za mačke žal zelo strupena.

Ob zaužitju te rastline pride do bruhanja, driske in celo do srčnih aritmij.

KATERI SO NAJPOGOSTEJŠI ZNAKI ZASTRUPITVE MAČK

Najpogostejši znaki, ki jih opazimo pri zaužitju strupenih rastlin se nanašajo na prebavila: bruhanje, driska, slinjenje, bolečine v trebuhu. Pojavljajo se tudi tresenje, epileptični napadi, koma in lahko celo smrt. Nekatere rastline povzročajo motnje v dihanju, motnje srčnega ritma.

KAJ ČE JE MOJA MAČKA ZAUŽILA STRUPENO RASTLINO?

Če vidite, da je vaša mačka zaužila strupeno rastlino ali rastlino za katero niste prepričani ali je strupena, ali sumite, da jo je uživala v zadnji uri, potem je nujna takojšnja veterinarska pomoč!

Preden mačko odpeljete k veterinarju si zabeležite ime rastline, jo fotografirajte oz jo vzemite s seboj, sam bo veterinar lahko v tem primeru izbral pravilno zdravljenje.

V kolikor ste mačko videli zauživati strupeno rastlino ali se je to zgodilo v zadnji uri je nujen čimprejšnji obisk pri veterinarju, saj v tem času lahko z indukcijo bruhanja, ko je rastlina še v želodcu, izločimo čim večji delež strupene rastline iz telesa in tako izboljšamo prognozo in izid zdravljenja.

ZDRAVLJENJE ZASTRUPITVE

Za pravilno zdravljenje je ključna identifikacija zaužite rastline! Za pozitiven izid zdravljenja pa je ključen vaš hiter odziv in takojšnja veterinarska pomoč!

Veterinar bo zdravljenje prilagodil glede na to kaj povzroča zaužita rastlina. Če smo bili dovolj hitri bo veterinar pri mački laho izzval bruhanje in s tem izločil iz telesa maksimalno količino strupene zaužite rastline, živali apliciral snovi, ki nase vežejo zaužite strupe iz črevesja. Podporna terapija je tudi infuzija (intravenska tekočina) in protivnetna zdravila, zdravila za zaščito gastrointestinalnega trakta...

ZAKAJ MAČKE SPLOH JEDO RASTLINE?

Mačke si svoj kožušček čistijo s svojim grobim jezikom in med tem pogoltnejo tudi veliko dlake. Zaužite dlake se v želodcu pomešajo s slino in sprimejo v večje dlačne kepe. Te so zlasti problem pri dolgodlakih mačkah. Dlačne kepe v kolikor ne gredo naprej v črevesje, ostanejo v želodcu dokler jih mačka ne izbruha. Mačke si pri tem pomagajo z zauživanjem trave.

Zato mački ponudite mačjo travo, sveže posajeno žito, travo ostrico. S tem lahko preprečite zauživanje drugih rastlin. V kolikor ste lastnik mačke, pa vam svetujem, da se izogibate vsem za mačke strupenim rastlinam!

Mačja trava vam je na voljo tudi v naši trgovini. Poleg njej boste v kategoriji našli še ostale produkte za boljšo prebavo mačk.

Klara Krek,dr.vet.med.

Mačji infekcijski peritonitis (FIP)
Nazaj na seznam
Alergije pri psih | Zakaj se pojavijo in kako...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506