Tudi vaš pes je travo? | Zakaj psi jedo travo

Tudi vaš pes je travo? | Zakaj psi jedo travo

To je vprašanje, ki si ga prej ali slej zastavi skoraj vsak lastnik psa. Torej, zakaj naš pes je travo? Zakaj potem bruha? Je to normalno? Ali je moj pes bolan?

ALI TUDI VAŠ PES JE TRAVO?

Zakaj psi jedo travo ni popolnoma pojasnjeno, obstajajo pa številni razlogi, zakaj psi dejansko to počnejo. Eno izmed najstarejših prepričanj je definitivno, da imajo psi ki jedo travo, težave z želodcem! Vendar temu ni čisto tako, namreč travo jedo tudi psi, ki nimajo popolnoma nobenih težav s prebavili.

Načeloma je zauživanje trave neškodljivo in nenevarno početje, vendar kljub temu tega ne smemo popolnoma zanemariti in spregledati, saj pes to ne počne zaradi razvade. Najpogosteje to stanje izboljšamo s spremembo v prehrani.

V nadaljevanju vam bom opisala najpogostejše vzroke za to početje, kako ga preprečimo in kdaj je potrebno ukrepati!

5 NAJPOGOSTEJŠIH RAZLOGOV ZAKAJ PES JE TRAVO

NOTRANJI ZAJEDALCI

Psi so ohranili ta nagon od svojih divjih prednikov. Divje živali si namreč v naravi z rednim uživanjem trave vplivajo na peristaltiko črevesja in na tak način očistijo svoj prebavni trakt notranjih zajedavcev.

 Če sumite, da ima vaš pes težave s paraziti, si oglejte našo kategorijo "proti parazitom za pse".

POMANJKANJE VLAKNIN V PREHRANI

Vašega psa lahko hranite še s tako kvalitetno hrano (briketipeletimokra, surova ali doma kuhana in pripravljena hrana), pa bo pes kljub temu zaužival travo. Zauživanje trave zaradi pomanjkanja vlaknin je eden najpogostejših razlogov in seveda tudi zelo smiselnih, ker psu dejansko primanjkuje vlaknine. Kadar gre res za ta vzrok, psi običajno ne izbirajo vrste trave in jo zauživajo vsakodnevno v manjših količinah in to najbolj pogosto počnejo po obroku. V tem primeru psu v obroku ponudite več vlaknine s hrano - bučka, korenček itd. V kolikor pes še vedno, kljub dodatku vlaknine zauživa travo, je smiselno razmišljati o menjavi hrane.

POMANJAKNJE DOLOČENIH HRANIL V PREHRANI

Trava je poleg vlaknin tudi zelo dober vir mineralov, vitaminov, klorofila in ostalih fitonutrientov. Če psu primanjkuje mineralov in drugih nutrientov bo posegel po travi. Vse trave si med seboj niso enake, prav tako se razlikujejo med seboj v vsebnosti posameznih hranil. Zato ni nič čudnega, če bo naš pes na travniku izbirčen in se ne bo zadovoljiv s katerokoli travo! Velja, da trava ni enaka travi! Psi, ki jim primanjkuje mineralov bodo instinktivno posegli po mladi travo.

Travo lahko tako zauživajo tudi psi, ki imajo težave oz imajo pomanjkanje določene snovi. Zauživajo pa se pojavi tudi pri psih, ki imajo težave s pigmentacijo, anemične živali ali celo pri psih z vedenjskimi motnjami (anksioznost in hiperaktivnost).

Psi imajo zelo dober razvit instinkt, zato bodo pri pomanjkanju določene snovi tudi instinktivno posegli po specifični travi! Saj kot sem že napisala, velja, da trava ni enaka travi, nekatere vsebujejo več mineralov, druge vlaknin itd…..

Kvalitetnejša hrana vsebuje več hranil in posledično tudi vitaminov/mineralov. Če sumite, da vašemu psu vseeno primanjkuje le-teh, pa si oglejte pasja prehranska dopolnila.

TEŽAVE Z ŽELODCEM, NAPIHNJENOST IN VETROVI

Psi, ki imajo težave z želodcem, imajo preveč želodčne kisline, popolnoma nagonsko posežejo po travi, saj s tem izzovejo bruhanje in izločanje želodčne kisline, ter si s tem olajšajo slabo počutje. Vzrok, da pes zauživa travo zaradi prebavnih težav pa se lahko skriva tudi v črevesju. Lahko ima težave z napihnjenostjo, črvičenjem in vetrovi in si z zauživanjem trave želi omiliti posledice.

Kadar imajo psi dejansko težave s prebavnim traktom, običajno napadejo katerokoli travo, katera jim pride prva pod gobček in  niso selektivni, ne izbirajo oz ni pomembno ali je trava ostra, mehka….

V kolikor to opažate pri svojem psu občasno, le nekajkrat na leto, ni nobenega razloga za skrb in paniko. V kolikor pa se to dogaja pogosto, večkrat na teden ali celo vsak dan, pa vsekakor priporočam obisk veterinarja, saj ima lahko vaš kuža resne težave s prebavili. V vsakem primeru, lahko poizkusite tudi z menjavo hrane, ker je hrana, pa čeprav kvalitetna, lahko velikokrat razlog, da psu enostavno nekaj ne ustreza. Ko bo pes prenehal s tako pogostim zauživanjem trave oz. se bo to početje močno zmanjšalo, pomeni, da nova hrana psu veliko bolj ustreza.

PSIHOLOŠKE TEŽAVE: PES JE TRAVO, KER MU JE DOLGČAS

Psi lahko uživajo travo, tudi enostavno zato, ker jim je dolgčas! Psi z žvečenjem dobijo našo pozornost, saj mu nehote rečemo, ne, stop, fuj in to je pozornost, ki jo pes dejansko želi prejeti od nas. V takem primeru moramo to početje ignorirati in pes bo s časoma prenehal z uživanjem trave.

Pogosto opazimo to početje tudi pri mladičkih, saj se jim grizenje trave zdi zabavno. Mladička enostavno zaposlimo z metanjem žogice, frizbija ali pa izkoristimo za učenje trikcev.

Pasje igrače najdete na povezavi, za učenje trikov pa priporočamo Youtube, ali pa obisk lokalne pasje šole.

KAKO PSU PREPREČIMO UŽIVANJE TRAVE?

Da bi to početje pri psu popolnoma odpravili je skoraj nemogoče, saj vsak pes v določenem obdobju iz takšnih ali drugačnih razlogov poseže po  travi. V kolikor je to početje res moteče in to vaš pes počne kar naprej ali se pase kot `krava`, je vsekakor prav da ukrepate. Za začetek je najboljše, da psu ponudimo prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamine in minerale, dodamo dodatne vlaknine ali menjamo hrano. Nekateri psi lahko travo uživajo tudi zaradi dolgčasa ali ker so v stresu, v kolikor menite, da ima kuža težave zaradi tega, ga dodatno zaposlite, spremenite njegov urnik in ga ne spravljajte v stres. V kolikor je to početje zares intenzivno, pa vam vsekakor svetujem, da obiščete veterinarja.

KDAJ JE POTREBNO UKREPATI?

Kot že napisano je običajno uživanje trave popolnoma neškodljivo . Kadar pa postane to početje pogosto in se psi pasejo kot `krave` je potrebno ukrepati. Običajno že sami lahko naredimo veliko, da zmanjšamo to početje. Hrani dodamo vlaknine, naravna prehranska dopolnila -  vitamine in minerale, psa razglistimo in lahko menjamo hrano. Psa zaposlimo (interaktivne igrače, se več ukvarjamo, igramo z njim), da preprečimo dolgočasenje in stres.

Psa odpeljimo k veterinarju tudi kadar pes po zaužitju trave bruha, ima drisko, izgublja na telesni masi, je brez energije, je anksiozen! Pazimo, tudi, da pes ne zauživa onesnažene, poškropljene trave z gnojili, saj v tem primeru lahko pride še do zastrupitve in dodatnih zapletov.


Klara krek, dr.vet.med

Kako vidijo psi? | Vse o pasjem vidu
Nazaj na seznam
Zakaj psi jedo iztrebke kako preprečiti? | Ko...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506