Zastrupitev psa in mačke z antifrizom (etilenglikol)

Zastrupitev psa in mačke z antifrizom (etilenglikol)

Etilenglikol, bolje poznan kot antifriz, je snov, ki se nahaja v sredstvu proti zamrzovanju za uporabo v motorjih z notranjim izgorevanjem, v tekočinah proti zamrzovanju stekel, za delovanje sončnih kolektorjev, na drsališčih itd. Etilenglikol oz. antifriz je sirup brez vonja in barve in je sladkega okusa, zato ga psi in mačke zelo rade zaužijejo. Zaradi sladkega okusa lahko tako živali hitro zaužijejo večje količine antifriza.

Minimalna smrtna doza nerazredčenega anrtifriza je za pse 4,4ml/kg in za mačke 1,4ml/kg telesne mase.  Živali, ki se zastrupijo z antifrizom, lastniki običajno prepozno pripeljejo do veterinarja, zato se na žalost veliko zastrupitev konča s poginom.

Zakaj je antifriz strupen za živali?

Etilenglikol se v telesu s pomočjo encima alkoholna dehidrogenaza pretvori v glikoaldehid, ta pa v glikolno kislino, ki povzroča zakislitev telesa. Glikolna kislina se v telesu presnavlja in eden izmed njenih presnovkov je tudi oksalat, ki je zelo toksičen. Najprej nastopijo težave v centralnem živčnem sistemu, nato povzročijo težave s srcem in na koncu lahko pride do odpovedi ledvic (vezava na kalcij in tvorbo kalcijevega oksalata).

Simptomi zastrupitve z etilenglikolom se pojavljajo v treh fazah:

 

Faza 1

Klinični zanki nastopijo že zelo hitro po zaužitju, že od 30 minut do 12 ur po zaužitju. Najprej se pojavijo zanki prizadetosti osrednjega živčnega sistema, kot so: bruhanje, nekoordinirana hoja, pospešen srčni utrip, krči, nistagmus, zmedenost. Zaradi draženja prebavnega sistema lahko pride do slinjenja in bruhanja. Pojavita se močna žeja in uriniranje.

Faza 2

Druga faza nastopi od 12 do 24 ur po zaužitju, ko v telesu nastanejo že številni metabolni presnovki pri oksidaciji etilenglikola, ki povzročajo težave s srčno-pljučnim sistemom. Pojavi se pospešen srčni utrip, povišan krvni tlak in pospešeno dihanje. Zaradi padca koncentracije kalcija v telesu pride do mišičnih krčev, posledično lahko do zaustavitve srca in do pogina.

Faza 3

Nastane od 24 do 72 ur po zaužitju, pojavijo se znaki okvare ledvic. Zmanjša se produkcija urina, bruhanje, neješčnost, depresija. Zaradi tvorbe kalcijevih oksalatnih kristalov lahko pride do odpovedi ledvic. Odpoved ledvic je slab prognostični znak. Pojavijo se akutna tubularna nekroza ledvic, rdeče krvne celice in beljakovine v urinu, zmanjšanje ali odsotnost uriniranja in povišana koncentracija kalija v krvi.

Kako vemo, da se je pes ali mačka zastrupila z antifrizom?

Postavitev diagnoze je lahko zelo težka, saj v večini primerov živali ne vidimo zaužiti strupene snovi. Simptomi so podobni tudi pri drugih zastrupitvah (npr. s paracetamolom, akoholom, polžjim strupom…) in boleznih (obolenje centralnega živčnega sistema, sladkorna bolezen …).

Pri nekaterih antifrizih je dodano barvilo fluorescin, ki pod woodovo svetilko zafluorescira rumeno-zeleno ali rožnato. Barva se pojavi okoli gobčka živali, v bruhanju ali urinu.

Zdravljenje

Izid zdravljenja je odvisen od pretečenega časa od zaužitja do prihoda k veterinarju.

Veterinar z zdravljenjem prične takoj s stabilizacijo pacienta: primerna tekočinska terapija (i/v) (vzpostavitvijo elektrolitov in acido-baznega ravnotežja).

Če žival pripeljete v ambulanto zelo hitro po zaužitju strupa (do maksimalno 2 uri), bodo veterinarji opravili izpiranje želodca. Korigirali bodo acidozo (zakislitev) telesa.

Aplikacija antidota (protistrupa)- etanol (od 5 do 10 % i/v raztopini) ali fomepizol (zelo drag). Antidot je učinkovit le v prvih treh urah po zaužitju. Opravi se tudi dializa (peritonealna dializa, hemodializa).

Zdravljenje lahko traja nekaj tednov ali mesecev.

Žal je zdravljenje velikokrat neuspešno, saj lastniki (razen, če so videli, da je žival zaužila etilenglikol) žival pripeljejo k veterinarju prepozno, običajno šele v tretji fazi zastrupitve.

Preventiva

Zastrupitev z etilen glikolom lahko preprečimo tako, da imamo pse na povodcu . Kot antifriz lahko uporabimo drugo sredstvo, ki ni toksično (na primer propilen glikol). Lahko pa se etilenglikolu doda sredstvo, ki ima zelo grenek okus, s tem pa žival odvrnemo od lizanja.

Prispevek je zgolj informativne narave, v primeru zastrupitve ali suma zastrupitve takoj kontaktirajte veterinarja!


Klara Krek, dr.vet.med

Vnetje ušesa pri psu
Nazaj na seznam
Izpadanje dlake pri psu in sezonska menjava

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506