Zavarovanje psa

Zavarovanje psa

Biti lastnik psa je verjetno res nekaj najlepšega na svetu. Vendar se moramo zavedati, da pes v naše življenje prinese veliko obveznosti in odgovornosti. Naš pes lahko zboli, se poškoduje ali povzroči škodo in tako lahko hitro nastanejo nepredvideni stroški. Da ne boste na vsakem koraku v skrbeh zaradi morebitnih nepredvidenih stroškov zdravljenja pri veterinarju, lahko tudi vašega najboljšega štirinožnega prijatelja zavarujete. Zdravstveno zavarovanje psa pa vam pomaga tudi v številnih drugih primerih.

 

Kaj sploh je zdravstveno zavarovanje psa?

Zavarovanje psa je enostavna rešitev v primeru neljubih dogodkov, kot so nepredvidljive poškodbe, nezgode in bolezni, ter stroškov, povezanih z njimi. V nadaljevanju vam odgovarjam na najpogostejša vprašanja v zvezi z zavarovanjem psov.

 

Katere pasme psov lahko zavarujem? Lahko zavarujem tudi mešanca?

Zavarujete lahko katero koli pasmo psa, z rodovnikom ali brez, nepasemske pse, mešančke, lovske pse, pse za posebne namene itd. Edini pogoj je, da je pes ob sklenitvi zdrav in čipiran.

Obstaja pa posebnost pri zavarovanju pasem psov, ki spadajo med nevarne pasme (npr. pitbull terier), za katere ni mogoče skleniti dodatnega zavarovanja odgovornosti lastnika psa.

V primeru bolezni in poškodb

Tudi pse, podobno kot ljudi, pestijo nekatere pogoste zdravstvene težave in stanja, med katerimi so prebavne motnje, vnetje ušes , težave z očmi, dermatitisi in različne alergije. Pogosto pa psi potrebujejo tudi pomoč veterinarja zaradi različnih nezgod, kot so ugrizne rane, zaužitje tujkov in poškodbe sklepov.

Podatki Zavarovalnice Triglav kažejo, da lastniki s sklenjenim zavarovanjem psov to najpogosteje koristijo prav za kritje stroškov zdravljenja, saj kar 90 % vseh škodnih zahtevkov izhaja iz tega zavarovanja.

 

Kako pa veste, da z obiskom veterinarja nikakor ne gre odlašati?

Nujen obisk pri veterinarju

Če se vaš pes že več kot dan ali dva slabo počuti, če ne želi jesti in piti pa tudi, če kar naenkrat popije veliko več kot sicer, takoj obiščite veterinarja. Vaš pes ima lahko resno bolezen. Obisk pri veterinarju se priporoča tudi:

  • ob poškodbi glave, zastrupitvi, šoknih stanjih, toplotnem udaru in zasuku želodca,
  • ob zvinu, izpahu ali zlomu, zaradi katerih pes lahko šepa ali pa ne stopi na poškodovano nogo,
  • ob bruhanju, driski ali zaprtosti,
  • ob konstantnem praskanju,
  • ob kašlju, kihanju in izcedku iz nosu ali oči,
  • ob  vnetju sluhovoda , na kar vas opozori pogosto praskanje ušes in stresanje psa z glavo,
  • ob težavah pri hranjenju – če pes zavrača hrano, če jo težko grize …

Pomembni so tudi preventivni veterinarski pregledi

Tudi sicer pa je priporočljivo, da se s psom udeležujete rednih preventivnih veterinarskih pregledov. Ti pomagajo pri zgodnjem odkrivanju nekaterih pasjih bolezni in stanj, ki lahko ogrozijo zdravje psa. Če jih odkrijete pravočasno, lahko preprečite njihov razvoj in poslabšanje, s čimer poskrbite, da vam bo vaš kosmatinec delal družbo čim dlje. Prav tako pa na dolgi rok tudi prihranite, saj se izognete kasnejšim veterinarskim stroškom, ki bi nastali zaradi zdravljenja psa. 

Strošek preventivnega veterinarskega pregleda največkrat znaša okrog 30 EUR. Pri Zavarovalnici Triglav vam ta znesek povrnejo, tako da vam na zavarovanje psa priznajo popust v višini 30 EUR .

Ugodnost velja za vse cepljene pse, stare do 18 mesecev.

Kako je sestavljeno zavarovanje za mojega psa?

Osnovno zdravstveno zavarovanje psa je zavarovanje stroškov zdravljenja psa zaradi bolezni ali nezgode, ki je vseživljenjsko. To pomeni, da nima zgornje starostne omejitve.

Poleg kritja stroškov zdravljenja pa lahko zavarovanje razširite tudi z drugimi dodatnimi zavarovanji:

  • asistenca,
  • stroški nastanitve živali zaradi hospitalizacije zavarovanca,
  • odgovornost lastnika psa za škodo na osebah ali stvareh, nastalo zaradi napada ali ugriza,
  • stroški iskanja izginule ali ukradene živali,
  • zavarovanje psa med prevozom,
  • zavarovanje psa v tujini,
  • pogin psa,
  • stroški pokopa psa,
  • izguba namenske sposobnosti.

Zavarujete lahko vse zdrave pse od 2. meseca starosti do izpolnjenega 7. leta, ne glede na to ali ima pes rodovnik ali ne, pa tudi nepasemske pse, mešančke, lovske pse, pse za posebne namene itd. Edini pogoj za sklenitev zavarovanja je, da je pes ob sklenitvi zdrav in čipiran.

Zavarovanje psov lahko sklenete tudi po spletu.

Kaj vključuje zavarovanje kritja stroškov zdravljenja?

Izbirate lahko med tremi paketi z različnim naborom zavarovalnih kritij, poleg tega pa lahko sami izberete tudi vsakokratno soudeležbo ter letno odbitno franšizo in si s tem povsem prilagodite zavarovanje svojim potrebam in željam.

 

Na voljo so trije paketi zavarovanja stroškov zdravljenja:

 

  • Mali paket: krije stroške osnovnih pregledov, diagnostike in splošnih posegov, zdravil in izdaje receptov ter zdravljenje porodnih komplikacij.
  • Veliki paket: krije dodatno še slikovno diagnostiko (RTG, ultrazvok, CT, magnetna resonanca), zdravljenje in operacije iz naslova ortopedije ter diagnostiko in zdravljenje tumorjev.
  • paket Comfort: krije dodatno še zdravljenje z matičnimi celicami, regenerativno zdravljenje gibal, dopolnila in alternativna zdravljenja, kot so fizioterapija in rehabilitacija, kiropraktika, akupunktura, bioresonanca ipd. ter pridobitev drugega strokovnega mnenja.

Koliko stane zdravstveno zavarovanje psa?

Višina zavarovalne premije je odvisna od izbire paketa kritja stroškov zdravljenja, izbire vsakokratne soudeležbe ter letne odbitne franšize, starosti psa ob sklenitvi zavarovanja in izbranih dodatnih kritij.

Okvirna premija pri mladih psih do 18. meseca starosti za Mali paket kritja stroškov zdravljenja, izbrano soudeležbo 25 % ter odbitno franšizo 50 EUR znaša brez popustov okrog 12 EUR na mesec.

 Pri tem velja omeniti, da gre res zgolj za okvirno premijo, saj lahko zaradi možnosti izbire odbitne franšize ter soudeležbe zavarovanje popolnoma prilagodite svojim željam oz. potrebam psa, s čimer pa se spreminja tudi premija. Poleg tega pa seveda na premijo vplivajo tudi morebitni popusti (Triglav komplet …).

 

Kdaj vse lahko zavarovanje psa pride prav?

Najbolj koristno je zavarovanje kritja stroškov zdravljenja, ki so lahko zelo visoki, tudi več tisoč evrov. Pri tem je treba vedeti, da del stroškov poravna lastnik sam. Govorimo o tako imenovani soudeležbi zavarovanca pri vsakokratnem kritju stroškov zdravljenja, višino le-te ob sklenitvi zavarovanja izberete sami.

V veliko pomoč vam je lahko tudi zavarovanje odgovornosti, za škodo, ki jo povzroči pes, ko ugrizne drugega psa ali celo človeka. Lastnikom delovnih psov pa bi priporočili še dodatno razširitev kritja za izgube namenske sposobnosti psa.

Kot lastnika psa pa vas lahko doletijo tudi druge nevšečnosti. Zgodi se lahko, da se vam na sprehodu pripeti nezgoda s psom, npr. pes se strga s povodca, steče na cesto in ga pri tem zbije avto. Ker je treba poškodovanega psa takoj peljati k veterinarju, avtomobila pa navadno nimate v bližini, vam v teh primerih pride prav asistenca, ki je večina drugih zavarovalnic še ne zagotavlja. Asistenčni center vam namreč organizira in krije stroške prevoza psa do veterinarja, obenem pa vam nudi tudi pomoč pri iskanju in prevozu izgubljenega psa pa tudi pomoč pri organizaciji oskrbe in prevoza, če je lastnik na zdravljenju v bolnišnici ipd.

Odločite se lahko tudi za dodatno zavarovanje, ki krije stroške nastanitve psa v pasjem hotelu za čas, ko ste na zdravljenju v bolnišnici in ko za vašega štirinožca ne more nihče skrbeti.

Ali zavarovalnica krije stroške zdravljenja pri vseh veterinarjih v Slolevniji?

Tako je. Zavarovalnica Triglav krije stroške zdravljenja pri vseh veterinarjih v Sloveniji. Lahko pa se odločite za zdravljenje pri pooblaščenem veterinarju, v tem primeru zavarovanec prejme popust na zavarovanje.

Zavarovalnica krije stroške zdravljenja pri vseh veterinarjih. Za odločitev lastnika psa, da bo le-tega zdravil pri pooblaščenem veterinarju, zavarovanec prejme popust, pojasnjujejo v Zavarovalnici Triglav.

 

Ali sem upravičen do popustov?

Popust vam pripada, če imate pri Zavarovalnici Triglav sklenjena druga zavarovanja (Triglav komplet). Do dodatnega popusta ste upravičeni tudi v primeru, ko se odločite, da boste svojega psa zdravili na pooblaščenih veterinarskih ustanovah Zavarovalnice Triglav. Seznam teh ustanov je objavljen na spletni strani.

Zaradi katerih primerov se največkrat aktivira zavarovanje psov?

Dosedanja praksa kaže, da je največkrat aktivirano zavarovanje kritja stroškov zdravljenja. Več kot 90 %vseh škodnih zahtevkov izhaja iz tega zavarovanja.

 

Življenje s psi se je v zadnjih letih precej spremenilo, saj ima večina štirinožcev danes status družinskega člana. Ljudje čedalje bolj vidimo pse in ostale hišne ljubljenčke kot svoje otroke, zanje namenimo vedno več denarja. Zaradi naraščanja števila psov je vedno večje tudi povpraševanje po zavarovanjih psov. Pr ljudeh namreč narašča tudi ozaveščenost in odgovornost, zato iz leta v leto narašča tudi število sklenjenih zavarovanj za pse.

Izpadanje dlake pri psu in sezonska menjava
Nazaj na seznam
Sprevodni prelec huda nevarnost za naše pse i...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506