Kaj pes ne sme jesti? | Nevarna živila za psa

Kaj pes ne sme jesti? | Nevarna živila za psa

Današnja tema na našem blogu je posvečena živilom, ki so nevarna za naše kosmatince. Nekatera so zanje manj škodljiva, medtem ko so nekatera celo smrtno nevarna! Katera so ta živila, zakaj so tako nevarna, kakšne klinične znake povzročajo pri psih in kako ukrepamo ob njihovem zaužitju pa v nadaljevanju.

Kaj pes ne sme jesti?

ČOKOLADA

Čokolada je na vrhu seznama hrane, ki je za pse najbolj strupena, saj vsebuje snov teobromin.

Teobromin je toksin, ki spada v skupino metilksantinov in ga, poleg vsem kosmatincem privlačne čokolade, najdemo še v čaju, coca-coli in nekaterih drugih jedeh ter pijačah. Temna čokolada tako vsebuje 10x več teobromina kot mlečna.

Toksična doza npr. za 10kg psa je že četrtina 250g tablice temne čokolade (temna čokolada vsebuje največ teobromina, mlečna čokolada manj, najmanj pa bela čokolada). Zastrupitev s čokolado pri psih je najpogostejša ob različnih praznikih kot so valentinovo, velika noč in božič, ko je najpogosteje na bolj dostopnih točkah.

Brez skrbi, pri nas dobite varno čokolado za pse, ki NE vsebuje teobromina. Okusen in varen priboljšek!

Kakšni so znaki in posledice zastrupitve s čokolado pri psih?

Klinični znaki zastrupitve s čokolado se običajno pojavijo v 6-12h po zaužitju čokolade.

Med tipične znake štejemo slabost, bruhanje, drisko, težko dihanje, žejo in povečano uriniranje. Opisani klinični znaki lahko napredujejo v dehidracijo, hiperaktivnost, srčne aritmije, notranje krvavitve, hipertenzijo, hipertermijo (povečana temperatura), krče, ataksijo, slabotnost, komo in lahko v najhujših primerih vodijo celo v smrt.  Kadar vsebuje čokolada veliko maščob, lahko pri občutljivih živalih pride tudi do vnetja trebušne slinavke (pankreatitis)

Zastrupitev s čokolado povzroča srčne aritmije pri psih, ki so lahko življenjsko nevarne in disfunkcijo centralnega živčnega sistema. Kakšna je toksična doza, je odvisno od več različnih dejavnikov: velikost psa, ali je pes čokolado zaužil na prazen ali poln želodec, kakšno čokolado je pes dejansko zaužil, ipd.

Priporočilo veterinarke: v primeru zaužitja čokolade pri vašem psu je nujno zdravljenje pri veterinarju!

GROZDJE IN ROZINE

Zaužitje grozdja ali rozin povzroča pri psih odpoved ledvic. Točen mehanizem nastanka žal ni poznan, saj grozdje vsebuje neznan toksin.

Kakšni so znaki in posledice zastrupitve z grozdjem in rozinami?

Klinični znaki zaužitja se običajno pojavijo znotraj 6-24h. Pojavi se bruhanje, slabost, driska, anoreksija, trebušna bolečina, šibkost, dehidracija, krči in letargija. Zaradi vpliva na delovanje ledvic, lahko pride do zmanjšanega nastajanja urina ali celo do tega, da urin ne nastaja več, kar vodi v smrt. Prognoza v primerih, ko se pojavi zmanjšano nastajanje urina ali tega sploh ni je zelo slaba. V primeru zaužitja grozdja, rozin je pomembno čimprejšnje zdravljenje pri veterinarju!

ČEBULA

Čebula vsebuje toksične snovi (sulfoksidi in sulfidi) , ki pri živalih povzročajo poškodbo rdečih krvnih celic v krvi in s tem hemolitično anemijo. Čebula je strupena za pse in za mačke.

Kakšni so znaki in posledice zastrupitve s čebulo?

Klinične znaki, ki jih opazimo pri zastrupitvi s čebulo: bruhanje, driska, izguba apetita, trebušna bolečina, depresija in dehidracija. Po nekaj dnevih pa se šele pokažejo klinični zanki, ki so povezani z izgubo rdečih krvnih celic: blede sluznice, pohitreno dihanje, težko dihanje, temno oz čokoladno obarvan urin, zlatenica, šibkost, povečan srčni utrip. Če pride do zaužitja je nujno zdravljenje pri veterinarju.

Priporočilo veterinarke: v primeru zaužitja čokolade pri vašem psu je nujno zdravljenje pri veterinarju!

ČESEN

V primerjavi s čebulo, je česen za živali sicer manj toksičen, vsebuje pa toksične snovi, ki vplivajo na srčno mišico, povzročajo relaksacijo gladke mišičnine, povzročajo širjenje krvnih žil in delujejo hipotenzivno (nižajo krvni tlak).

Kakšni so znaki in posledice zastrupitve s česnom?

Povzročajo pa prav tako spremembe v krvi, poškodbe eritrocitov in hemolitično anemijo. V izredno majhnih količinah se lahko česen uporablja tudi pri psih, v naši spletni trgovini ga najdete kot pasji česen (preverjena izredno majhna količina v kombinaciji s kokosom).

AVOKADO

Vsi deli te rastline so strupeni tako za pse, kot tudi za mačke. Toksično snov persin vsebuje drevo in tudi sadež. Toksin med drugimi povzroča tudi nabiranje tekočine v pljučih in prsnem košu, v trebuhu.

Kakšni so znaki in posledice zastrupitve z avokadom?

Klinični znaki, ki se pojavijo pri zaužitju so: bruhanje, slabost, driska, respiratorne težave- težko dihanje, nabiranje tekočine okrog srca in lahko celo smrt.

MLEKO in MLEČNI IZDELKI

Mleko in mlečni izdelki vsebujejo laktozo ali mlečni sladkor. Psi in mačke v večini primerov nimajo encima za razgradnjo laktoze, zato jim le ta povzroča težave. Opazimo prebavne motnje, drisko, vetrove. Vendar to ne velja za vse živali! Laktozna intoleranca ali občutljivost na laktozo (mlečni sladkor) se pojavi, zaradi pomanjkanja encima, ki razgrajuje mlečni sladkor. V kolikor je vaš pes ali maček intoleranten na laktozo, mu bo zaužitje mleka povzročilo prebavne težave.

Največ laktoze vsebuje kravje mleko, med tem ko jogurt, skuta vsebujeta manj laktoze. V kolikor vaša žival mlečne izdelke dobro prebavlja, ni nobenega razloga, da ji nekajkrat na teden ne bi popestrili jedilnika z žlico skute ali jogurta ali koščkom sira (sir običajno psi obožujejo!). Fermentirani mlečni izdelki imajo tako, kot pri ljudeh tudi pri živalih pozitivne učinke na prebavo. V primeru, da ne prebavljajo navadne skute, lahko ponudimo psu albuminsko skuto, ki je lažje prebavljiva ali pa jogurt, sir iz ovčjega ali kozjega mleka, saj vsebujeta manj laktoze.

Posebno mleko za pasje mladiče najdete na povezavi

OREŠČKI MAKADAMIJA

Oreščki makadamija (surovi in praženi) in tudi maslo iz makadamije vsebuje neznan toksin, ki vpliva na mišični, prebavni in živčni sistem in lahko povzroča šibkost, težko dihanje, krče, otekanje okončin. Lahko povzročijo tudi vnetje trebušne slinavke in smrtno alergijsko reakcijo.

 

XYLITOL

Xylitol je sladilo, ki ga najdemo v sladkarijah, zvečilnih gumijih brez sladkorja, zobnih pastah, pecivih, nekaterih dietnih hranah itd. V primeru zaužitja le tega pride pri psih do inzulinsko pogojene hipoglikemične krize. Nivo sladkorja v krvi se uravnava s pomočjo inzulina, ki se sprošča iz trebušne slinavke.

Kakšni so znaki in posledice zastrupitve s xylitolom?

 Xylitol povzroči močno sproščanje hormona inzulina, kar vodi v hiter padec nivoja krvnega sladkorja (hipoglikemijo). Pri psu opazimo depresijo, ataksijo ali izgubo koordinacije, napade in kolaps. Lahko pride do poškodbe jeter in do smrti. 

SUROVA JAJCA

Surova jajca se pri psih odsvetujejo zaradi encima avidina, ki se nahaja v beljaku. Avidin je encim, ki nase veže vitamin H ali biotin, kar lahko povzroči pomanjkanje tega vitamina. Vendar do tega pride v primeru, ko bi vaš kuža vsak dan zaužil večjo količino surovih jajc! Surovo jajce ali dva na teden, pa pri vašem psu le-tega zagotovo ne bosta povzročila! Psu lahko ponudite kar celo jajce, saj jajčna lupina vsebuje optimalno razmerje med kalcijem in fosforjem. Poleg tega so jajca odličen vir omega-3 maščobnih kislin, vitaminov A in B12, železa itd.

Psi so naši družinski člani in bivajo tesno z nami. Priboljški za pse naj bodo raje v obliki preverjene hrane pasjih nutricionistov in primerni glede na pasmo in velikost ter aktivnost kužka. Poskrbite, da bo hrana za ljudi na primernem mestu in je vaši kosmatinci ne morejo doseči. V primeru zaužitja hrane, ki je zanje nevarna pa se nujno posvetujte s svojim veterinarjem!

 

 

Klara Krek, dr.vet.med – Pasjahrana.net

Srčna glista pri psih | Nujno branje pred odh...
Nazaj na seznam
Podgana kot hišni ljubljenček?

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506