Iskalec tartufov

Iskalec tartufov
Poletje se je prevesilo v jesen in jaz sem kar zadovoljen. Zunaj je bil deževen dan in romantično sem zrl skozi okno, medtem ko je ena od mojih punc nabijala Sladka kot med, komad slovenske skupine Mi2.
Teli pubeci so mi ful fajn. Samo malo bi drugače naslovil kakšen njihov komad. Recimo Sladka kot briket al pa Hči pasjega učitelja.
In refren komada Sladka kot briket bi šel nekako tako:
Bila je sladka kot briket,
bila je nežna kot polpet,
bila je boljša kot mesarjev kotlet.

Pa tako naprej. Mimogrede fantje iz Mi2, računam na paketek hrane iz PasjaHrana.net, ker sem vam naredil tako pasje hudo reklamo.

Ko je bilo konec glasbenega dopoldneva, ki sem ga sicer tudi malo prespal, smo se z mojimi odpravili po gobe. Pravi gobar nikoli ne razkrije, kje se skrivajo najlepše in najboljše gobe, zato vam lokacije ne bom razkril. No, samo namig. Pelješ se 20 minut v en hrib, cel čas je okoli gozd. In iz smrek nežno kapljajo ostanki jutranjega dežja. Potem pa na razpotju zaviješ na sever in potem še dvakrat levo. Pa si tam.

In potep se je začel. Moji domači so obrnili vsako smreko, vsak listek in mi vpili: "Ozzy, išči gobe. Kje je jurček? Vohaj, vohaj." In podobno. Meni ni bilo nič jasno, kaj to pomeni. Jaz z lahkoto najdem lenega močerada ali živahno miško. Ampak gobe? Te se ne premikajo, so čisto tiho in v množici gozdnih vonjav, za gobe zataji tudi moj smrček.
Sem pa slišal za moje pasje prijateljčke, da so mojstri iskanja gob z imenom tartuf. Hecno ime. Pravilno se izgovori, da malo zalajaš zraven. Tartwooof. Mi je ena od mojih punc rekla, da so to podzemne gobe in res dišijo. Baje zaslužiš fuuuul keša, če jo najdeš.
S tem denarjem bi kupil vse iz trgovine, kjer dela moja Klara. Saj veste - tista, ki mi pošlje paketke s hrano in piškotki. Imel bi tako jopico za sprehod po mestu. Da bi bil še večji frajer. Tako z rdečim karirastim vzorcem, kot jo je imel moj soimenjak Ozzy Osbourne. Po njem sem dobil ime. Ko sem ga enkrat gledal na televiziji, se mi je zdel precej hecen tip. Pravijo, da je on tudi imel rad gobice. Najbrž tartufe. Zato se mi zdi še toliko bolj pomembno, da se izučim za profesionalnega iskalca tartufov. Ker bi rad bil mojemu soimenjaku v ponos. In potem bi tudi njemu poslal gobice, ki bi jih našel. Saj veste, sreča v življenju je osrečevanje tistih, ki jih imamo radi. In Ozzyja imam rad, ker imava isto ime. Pa še zato, ker poje eno pesmico o sanjačih. Jaz sem tudi sanjač. Sanjam o boljšem svetu za vse pse. Da bi jim bilo vsaj tako fajn, kot je meni.

No, pa da se vrnem na moj gobarski izlet. Zavestno sem se odločil, da bom profesionalni iskalec tartufov. In dan za začetek moje bleščeče kariere, je bil kot naročen. Letal sem gor po hribu, pa dol, pa enkrat sem sledil fantom, drugič puncam.
Se mi je zdelo, da je to prava taktika. Da preverim čim večjo površino gozda in mogoče me domnevni močan vonj tartufa kar naenkrat zadane.
In v vsej tišini gozda, se je med mojim norenjem nekdo zadrl : 'jurčeeeeeeeek'. Ali je bilo mogoče : tartuuuuuuuf? No, ni važno. Najbrž ima tartuf več imen. Slišal sem navdušenje v njegovem glasu. In sem tekel kot nor, srce mi je razbijalo, hotel sem biti v središču dogajanja tudi sam.
Vdih, izdih.
Hotel sem pobrati zasluge in se narediti, da sem to gobo navdušenja našel jaz. Hop, skok čez podrto drevo in nato sem videl zgrožen pogled pri najstarejšem članu moje družine.
Nič mi ni bilo več jasno. Najprej navdušenje, potem pa ta pogled.
Sem se počasi obrnil v smer, od koder sem pritekel in tam vidim ostanek nekdanjega popolnega, zdravega jurčka. Klobuk je izgubil. Najbrž je zapihal veter in mu ga je odnesel. Mogoče si je že v trgovini kupil malo prevelikega in mu je ušel ob prvi sapici.
No, potem sem izvedel, da sem ga med silnim hitenjem podrl jaz. Kao. Nič ne verjamem. Dokazev za to obtožbo moj najstarejši član družine nima. Na pasjem sodišču bi se sodnik sigurno postavil na mojo stran in me oprostil vseh obtožb zaradi olajševalnih okoliščin - navdušenja in nerodnosti.
Dejstvo je, da sem zaključil s svojo kariero profesionalnega iskalca tartufov, preden se je ta dodobra začela. Ta biznis je tudi sicer precej zapleten. Baje obstaja več vrst gob. Tako kot ljudi in psov. Ene so dobre, druge pa ne. In jaz pojma nimam, kakšna je razlika.
Sem si pa označil teren, kjer sem gobaril. Polulal sem več krajev. Za vsak slučaj, če se bom še kdaj odločil za mojo zaenkrat propadlo kariero. Da bom vedel, kje iskat dobre gobe. Do takrat se bom tudi to naučil.
P.S.: Veš kaj je skupnega meni in skupini Mi2? Na isti dan smo se pridružili Instagramu. Usoda, vam pravim. Moje podvige lahko spremljaš na
   @dogodivscine_malega_ozzyja
Deli prispevek
Starejši prispevki Novejši prispevki

Komentar

Pusti komenter