Koker španjel je zelo živahenvesel in ljubezniv pes, ki pa je včasih tudi svojeglav. Je inteligenten in zelo hitro učljiv, ter zvest svojemu gospodarju.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 8. FCI skupina – prinašalci, šarivci in vodni psi

Velikost: majhna

Barva: črna ali rjava, rjavo rdeča, oranžna in citronovo rumena z belo, črna z rjavimi ožigi, črna in bela, črna in bela z znamenji različnih barv

Višina: 39 – 41 cm; psica 38 – 39 cm

Teža: 12,7 – 14,5 kg

Temperament: živahen, igriv, inteligenten, včasih svojeglav

Pričakovana življenjska doba: 13 – 14 let

Dlaka: srednje dolga, svilnata in valovita

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša z vrtom

Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost z veliko teka

Velikost legla: 5 – 9 mladički

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 3

Velikost: 3

Primeren za življenje v stanovanju: 5

Stopnja energije: 5

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 1

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 5

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 4

Nagnjenost k pobegu: 1

Nagnjenost k grizenju: 4

Nagnjenost k lajanju: 4

Zdravje: 4

Nabiranje teže: 5

 

Priljubljenost pasme: 29. mesto od 197 pasem, ki jih priznava AKC

Angleški koker španjel - zgodovina

Začetki pasme segajo v špansko 14. stoletje in v 17. stoletju je bilo v zahodni Evropi že veliko vrst lovskih španjelov. Sprva španjelov niso delili po pasmah, ampak po tipu, in sicer so bili lahko vodni ali kopenski španjeli. Slednje pa so začeli deliti tudi po velikosti, pri čemer so bili manjši poznani kot koking španjel. Tega so v 18. stoletju, poleg špringer španjela, pripeljali v Veliko Britanijo.

V 19. stoletju se je začel vzpon pasjih razstav in s tem tudi težnja po označevanju različnih pasem španjelov. Britanski vzreditelj so jih delili na pasme, kot so angleški špringer, valižanski špringer, koker, irski vodni špringer in še mnogo drugih. Vsi španjeli, ki so bili manjši od 11 kg so bili razvrščeni med koker španjele.

Razvrščanje španjelov glede na težo je sprožila veliko sporov, zato je bilo na koncu le določeno, da  je vrsta pomembnejša od teže pri določanju pasme. Leta 1885 je bil tako ustanovljen prvi klub angleških španjelov in pasma, kot jo poznamo danes, se je utrdila ob koncu 19. stoletja.

Danes se ta pasma psov na Škotskem in v Angliji še vedno uporablja za lov, čeprav je večina od njih družinskih psov.

Izvor

Pasme španjel so bile razvite že v 14. stoletju iz psov španskega porekla. Iz tega naslova izvira tudi izraz španjel, ki izvira iz besed espagnol, kar je star francoski naziv za španske pse. Po tem, ko so španjele razdelili na vodne in kopenske, so dve izmed teh pasem prepeljali v Veliko Britanijo.

Ena od njih je bila pasma manjših koker španjelov, druga pa pasma kopenskih španjelov, in sicer špringer španjel. Iz tega se je razvilo veliko pasem, med katere spada tudi angleški koker španjel. Pasma je bila razvita posebej za lov na gozdne kljunače, ki se skrivajo v podrasti. Njihova naloga je, da jih splašijo toliko, da jih potem lovec lahko ustreli.

Videz

Koker španjela ima srednje dolgo, svilnato in valovito dlako, ki je po nogah in trebuhu nekoliko daljša ter tvori mehke rese. Najpogostejše barve so črna ali rjava, rjavo rdeča, oranžna in citronovo rumena z belo, črna z rjavimi ožigi, črna in bela, črna in bela z znamenji različnih barv. Elegantna glava je lepo oblikovana v štirioglati gobec, poudarjen ima stop in smrček, ki je ubran z barvo kožuha.

Ima velike temno kostanjeve ali lešnikove oči, ki izžarevajo prijaznost in bistrost. Dolgi uhlji so nastavljeni v višino oči in so pokriti z dolgo svilnato dlako. Prednje noge imajo močne kosti, na zadnji strani pa so nekoliko bolj odlakane. Rep koker španjela je nastavljen nekoliko nižje od hrbtne linije in ga pogosto skrajšajo.

 

Karakter in temperament

Angleški koker španjel je zelo veselživahen in igriv, včasih pa je tudi nekoliko svojeglav. Svojemu gospodarju je zelo vdan in mu želi ugajati, kar jasno pokaže z neutrudnim mahanjem z repom. Po svojem karakterju je zelo prijeten in ljubezniv, zato je zelo priljubljen družinski pes.

Gre za pasmo psov, ki je v splošnem zelo ubogljiva in inteligentna. Imajo zelo dobro razvit voh in so navdušeni nad vodo. Čeprav ob prvem hrupu zelo radi lajajo, pa koker španjel ni učinkovit pes čuvaj. Za to so preveč prijazni in najverjetneje bodo hitro lizali roke vsakemu tujcu, na katerega bodo naleteli.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Predstavniki te pasme psov so radi v družbi vseh družinskih članov, še posebej pa se dobro počutijo v družbi otrok. Seveda pa je pomembno, da igra z otroki ni preveč groba in z njimi ravnajo z občutkom. Otroke je potrebno navaditi, kako se jim približati in se jih dotikati, prav tako pa je potrebno njihovo skupno igro skrbno nadzorovati.

Za koker španjele v splošnem velja, da so usmerjeni k ljudem, zato ne marajo biti sami. Če jih pogosto puščamo same ali brez aktivnosti, postanejo uničujoči. Zelo dobro se razumejo tudi z drugimi psi in domačimi živalmi.

 

Hranjenje

Koker španjel mora dobiti kakovostno hrano, ki pa ne sme biti preobilna. Kakovostna hrana, ki je razdeljena na dva obroka. Količina hrane je odvisna tudi od starosti, metabolizma in predvsem njegove dnevne aktivnosti.

Angleški koker španjeli so nagnjeni k temu, da se lahko hitro zredijoZato moramo biti pri hranjenju resnično dosledni, hrane ne puščamo zunaj, ostanke jedi pa dajajmo zmerno in ne pretiravajmo s priboljški. Namenimo mu dovolj veliko količino aktivnosti, s katero poskrbimo, da bodo v dobri formi.

Zdravje

Koker španjel je na splošno zdrava pasma psov, vendar so podobno kot druge pasme, nagnjeni k določenim zdravstvenim težavam. Seveda velja omeniti, da vsi koker španjeli ne dobijo vseh bolezni, vendar moramo biti kljub temu pozorni nanje.

Pri vzrediteljih je potrebno vedno preveriti morebitno displazijo kolkov, displazijo komolcev, hipotiroidizem in von Willebrandovo bolezen. Med drugimi pogostejšimi boleznimi pa naj izpostavimo še bolezni oči, kože in ledvic, ter vedenjske probleme, ki so izrazitejši pri enobarvnih pasmah.

Nega

Dlaka koker španjela zahteva redno nego. Ker se zelo radi naredijo vozlički, jo je potrebno redno temeljito krtačiti in prečesavati. Še posebej moramo biti pozorni na predel med sprednjimi in zadnjimi tacami, ter na dlako na ušesih.

2 do 3-krat letno in ob menjavi dlake moramo biti pozorni na trimanje. Gre za postopek, s katerim odstranimo odmrlo dlako, ki je dosegla svojo maksimalno dolžino. Za psa je trimanje popolnoma neboleče, najpogosteje pa ga moramo opraviti na glavi, pod ušesi in na vratu, s čimer ohranimo trdoto in barvo dlake. Za kakovostno nego dlake se priporoča obisk frizerja za pse vsaj 2 do 4-krat letno.

Koker španjel se zelo pogosto spopada z vnetjem ušes, zato jih moramo redno pregledovati in na ta način čim prej odkriti prve znake vnetja. Po vsakem sprehodu v naravo mu moramo natančno pregledati uhlje, sluhovode in prstne blazinice, saj se vanje radi zarijejo klopi in druga mrčes. Redno je potrebno očistiti ušesni kanal in odstraniti odvečno dlako.

V redno nego koker španjela sodi tudi redno umivanje zob vsaj 2 do 3-krat na teden in redno striženje krempljev enkrat ali dvakrat na mesec oziroma po potrebi.

 

Potrebna količina gibanja

Angleški koker španjel je sicer zelo prilagodljiv in lahko živi tudi v stanovanju. Da pa ostane v dobri formi, se mora veliko gibati, sicer se zelo hitro zredi. Tudi sicer je to zelo vzdržljiva pasma psov, ki nikoli ni srečnejši kot takrat, ko je na prostem, zato jim je potrebno omogočiti čim več gibanja v naravi.

Zadovoljil se bo z vsaj tremi sprehodi na dan v svoji bližnji okolici, predvsem pa se radi igrajo in prosto tekajo naokoli. Potrebno količino gibanja je potrebno prilagajati predvsem pri mladičkih, s čimer zaščitimo njihove kosti in sklepe. Koker španjel je tudi pasma, ki se ne boji vode in v plavanju izjemno uživa.

 

Vzgoja

Angleški koker španjel je zelo ubogljiv, pa vendar je lahko tudi trmast, če ne vidi pravega razloga, zakaj bi moral narediti nekaj, kar mu ukažemo. Pri učenju zato uporabite pozitivne tehnike spodbude, kot so na primer priboljški in pohvale. Ker je ob tem tudi zelo inteligenten, zelo hitro dojame, kaj od njega pričakujemo.

Vzgoja z obilo razumevanja in ljubezni je dovolj, da ga naučimo vseh pravil lepega vedenja, kljub temu pa moramo biti pri tem dosledni. Če mu preveč popuščamo, pride do izraza njegova svojeglavost in lahko zelo hitro počne, kar se mu zljubi. To je pes, ki se zelo rad uči, zato je primeren za prvega psa zelo dobro pa se znajde v sledenju, raznih preizkusih poslušnosti in v agilitiju.

Mladički ter cena in nakup

Z vedno večjo priljubljenostjo koker španjelov, je tudi vedno več vzrediteljev te pasme. Nabavna cena koker španjela je v tem primeru med 700 in 1.000 EUR. Pred nakupom je potrebno natančno preučiti njihov redovnik, saj se veliko koker španjelov spopada z vedenjskimi problemi. Zato je pomembno, da poiščemo odgovornega vzreditelja, ki je pozoren na zdravje svojih starševskih živali in jim daje dovolj časa za okrevanje med legli.

Škotski ovčar (dolgodlaki) | Lassie
Nazaj na seznam
Kitajski goli pes

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506