Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Basenji

Inteligenten in umirjen pes.

Basenji

Basenji, afriški pes, je pravi lovec z ljubkim obrazom,ki je zelo inteligenten in umirjen. So edinstveni in očarljivi hišni ljubljenčki, najboljši za lastnike, ki lahko izpolnijo njihove večje potrebe po gibanju in se spopadejo z izzivom šolanja.

Splošne lastnosti:

  • Vrsta: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi
  • Velikost: srednje velik
  • Barva: črno-bela, progasta, rdeče-bela, črno-bela-rumenorjava, rjavo-bela
  • Višina: 40–43 cm
  • Teža: 9–11 Kg
  • Temperament: neodvisen, pameten, vedno pripravljen za akcijo
  • Pričakovana življenjska doba: 10–12 let
  • Dlaka: kratka, gladka
  • Zahtevnost nege: nezahtevna
  • Primeren bivalni prostor: notranje bivanje – stanovanje ali hiša
  • Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost na prostem
  • Velikost legla: 4–6 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

  • Primernost za prvega psa: 4
  • Velikost: 3
  • Primeren za življenje v stanovanju: 5
  • Stopnja energije: 5
  • Stopnja izpadanja dlak: 2
  • Zahtevnost nege: 1
  • Lahko ostane cel dan sam: 4
  • Dojemljivost za učenje: 1
  • Inteligenca: 4
  • Igrivost: 3
  • Naklonjenost do otrok: 5
  • Prijaznost do mačk: 3
  • Nagnjenost k pobegu: 5
  • Nagnjenost k grizenju: 1
  • Nagnjenost k lajanju: 1
  • Zdravje: 2
  • Nabiranje teže: 2
  • Priljubljenost pasme: 87. mesto od 204 pasem, ki jih priznava AKC

Basenji – zgodovina pasme

Basenji je verjetno ena najstarejših pasem udomačenih psov in morda prav zato skorajda ne laja. Prvi ljudje so na lovu raje imeli tihega psa. Tako kot njegov divji bratranec volk lahko tudi basenji laja, vendar običajno zalaja le enkrat, nato pa je tiho. Obstajajo tudi domneve, da je le delno udomačen, tudi njegova presnova je drugačna od presnove drugih udomačenih psov.

Basenjije so zahodnjaki odkrili v regiji Kongo v Zahodni Afriki v 19. stoletju. Tam so pse uporabljali za lovljenje divjadi v mreže, prenašanje blaga in opozarjanje na nevarne živali na poti. Pri nekaterih afriških plemenih so dobrega lovskega basenjija cenili bolj kot ženo, ne le zaradi njegovih lovskih sposobnosti, temveč tudi zaradi njegove iznajdljivosti in domiselnosti.

Poskusi, da bi pasmo basenji pripeljali v Evropo, so bili sprva neuspešni, saj so vsi uvoženi psi kmalu po prihodu poginili zaradi bolezni. Do prvega uspešnega uvoza je prišlo v tridesetih letih 20. stoletja v Anglijo in Združene države Amerike.

pes basenji

Prepoznavnost pasme

Leta 1942 je bil ustanovljen »Basenji Club of America«, Ameriški kinološki klub pa je pasmo priznal leta 1943. »Phemister's Bois« je bil prvi basenji, registriran pri AKC, leta 1944. Basenjiji so redki in na 87. mestu med 204 pasmami in sortami, ki jih priznava AKC.

Videz

Basenji je pritlikava lovska pasma psov, ki je vitke, a močne in kompaktne velikosti. Basenji ima pozorna, koničasta ušesa, mandljaste temno lešnikove ali temno rjave oči in košat rep, ki se tesno zvije ob hrbet. Gube na čelu dajejo psu očarljiv izraz zaskrbljenosti.

Njihova kratka dlaka ima fino teksturo in štiri glavne barve, ki jih priznava Ameriški kinološki klub: kostanjevo rdeča, črna, tri barvna (črna, rjava in bela) ali vzorec črne črte na kostanjevi podlagi. Ne glede na barvo imajo vsi basenjiji jasno razmejene bele prsi, noge in konico repa.

Karakter in temperament

Basenji, ki so jih vzgojili, da bi bili pozorni na dolge love v afriški divjini, so izredno energična in inteligentna pasma, ki potrebuje veliko vsakodnevne naporne telesne vadbe in duševne stimulacije. Basenji je neodviseni mislec, znan po svoji samovoljni, pametni in nagajivi osebnosti. So pametni, aktivni in od vseh psov so najbolj podobni mačkam, tako po videzu kot po značaju.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Basenji ni znan po tem, da bi bil posebej naklonjen otrokom, a ni škodljiv in vendar je zaradi svoje visoke ravni energije dober spremljevalec starejših otrok. Če bodo v bližini otrok, je najbolje, da so z njimi vzgajani že od mladička. Odrasli basenji, ki ne pozna otrok, je najbolj primeren za dom s starejšimi otroki, ki so dovolj zreli, da lahko z njim ustrezno komunicirajo.

Otroke vedno naučite, kako naj se približujejo in dotikajo psov, ter vedno nadzorujte vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite grizenje ali vlečenje za ušesa ali rep s strani katere koli strani. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, medtem ko ta jé, ali mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes ne sme biti nikoli prepuščen otroku brez nadzora.

Basenjija ne smete brez nadzora pustiti v družbi mačk ali drugih majhnih živalih, razen če je bil vzgojen z njimi in ste prepričani, da jih prepoznava kot družinske člane. To prepoznavanje pa ne velja za mačke ali majhne živali, ki jih vidi na prostem. Te so zanj prava igra.

Hranjenje

Basenji potrebuje visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes).

Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in raven telesne teže svojega psa. Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mora biti na voljo čista in sveža voda.

afriški basenji

Zdravje

Basenjiji so na splošno zdravi psi, odgovorni vzreditelji pa preverjajo, ali imajo zdravstvene težave, kot so hipotiroidizem, vnetne črevesne bolezni, imenovane IPSID, in displazija kolkov.

Na voljo so genski testi za ugotavljanje dednosti sindromov, kot je Fanconijev sindrom, ledvične motnje, in progresivne retinalne atrofije ali PRA. Takšni testi rejcem omogočajo, da načrtujejo vzrejo, ki ne bo povzročila teh bolezni. Tako kot pri vseh pasmah je treba tudi pri pasmi basenji redno preverjati ušesa in psu pogosto ščetkati zobe.

Nega

Prikupni basenji ima kratko dlako, ki je zelo enostavna za nego, saj jo je treba vsak teden le na hitro prečesati s krtačo z mehkimi ščetinami, gumijasto rokavico ali orodjem za nego oz. rokavico za lovske pse.

S krtačenjem se kožna olja razporedijo po celotni dlaki, da je ta zdrava in videti čim bolje. Basenji nima t.i. pasjega vonja in ga običajno ni treba kopati, razen če se zaplete v kaj posebno umazanega.

Kot pri vseh pasmah je treba tudi pri tej psu redno striči nohte, saj mu lahko predolgi nohti povzročajo bolečine ter težave pri hoji in teku.

Potrebna količina gibanja

Basenji je energičen, radoveden in zelo aktiven. Da mu ne bi bilo dolgčas, potrebuje veliko redne vadbe. Če je nima, to lahko privede do destruktivnega vedenja. Potrebne so dolge igre na dobro ograjenem dvorišču ali varno na povodcu.

Basenji ne sme nikoli teči prosto, saj je lovski nagon te pasme zelo močan in se pes morda ne bo mogel upreti želji, da bi pobegnil v lov. Če psu omogočite strukturirano sprostitev teh instinktov in energije, lahko to zelo pomaga. Mnogi basenjiji uživajo v pasjih športih, kot so sledenje ter tekmovanja v poslušnosti in agilityju, in se v njih tudi odlično odrežejo.

basenji pri teku

Vzgoja

Zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev so priporočljivi za vse pasme, vendar so zaradi velike energije, inteligence in nagnjenosti k nagajivosti za basenjija nujni. Basenji je pogosto opisan kot "mačkon", kar se morda ne zdi dobro za njihovo šolanje, saj imajo v poslušnosti nekatere karakterne lastnosti mačk – npr. raje imajo priporočila in ne stroge ukaze.

Vendar pa se zlahka učijo v spodbudnem in nagrajujočem okolju ter z uporabo pozitivnih tehnik treninga. Prav tako hitro izgubijo zanimanje, zato treningi ne smejo trajati več kot pet ali deset minut.

Mladički ter cena in nakup

Mladiček basenji običajno stane približno od 1300 do 2500 €, čeprav se cene pri različnih vzrediteljih lahko nekoliko razlikujejo.

Na splošno velja, da bo vaš mladič basenji pri starosti od 8 do 12 tednov verjetno potreboval hrano vsaj 3 do 4-krat na dan. Prepričajte se, da mladička hranite toliko, kot potrebuje, vendar ne preveč.

Mladičku stvarite varno okolje, preventivno obiščite veterinarja, zagotovite mu redno gibanje in skrbite za čistočo svojega basenjija.

Nemška doga
Nazaj na seznam
Jack russell terier

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506