Chow chow

Miren in dostojanstven pes.

Chow chow

Chow Chow izvira iz Kitajske, je podoba mišičastega aristokrata z globokim prsnim košem in z videzom nedoumljive brezčasnosti. Je dostojanstvenresnoben in miren pes.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 2. FCI skupina – špici in pratipski psi

Velikost: srednje velik

Barva: tribarvni, zlato rjava, črno-belo-siva

Višina: 46–56 cm

Teža: 25–28 Kg

Temperament: dostojanstven, umirjen, resen

Pričakovana življenjska doba: do 15 let

Dlaka: dolga, gosta, mehka

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša z vrtom

Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost na prostem

Velikost legla: povprečno 5 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 2

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 3

Stopnja energije: 2

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 5

Dojemljivost za učenje: 2

Inteligenca: 1

Igrivost: 1

Naklonjenost do otrok: 1

Prijaznost do mačk: 1

Nagnjenost k pobegu: 2

Nagnjenost k grizenju: 1

Nagnjenost k lajanju: 1

Zdravje: 2

Nabiranje teže: 4

Priljubljenost pasme: 75. mesto od 204 pasem, ki jih priznava AKC

 

Chow chow – zgodovina

Chow chow, ena najbolj posebnih in morda najstarejših pasem na svetu, je upodobljen na artefaktih iz kitajske dinastije Han (približno 206 let pred našim štetjem), vendar dokazi kažejo, da zgodovina pasme izvira še iz veliko prej in je prednik drugih pasem tipa špic – od robustnega norveškega losjega psa do nežnega pomurskega psa.

V svoji dolgi zgodovini so imeli tovrstni psi številne vloge. Včasih so bili spremljevalci kitajskih plemičev. Skozi stoletja so se preživljali tudi kot čuvajiprevozniki in lovci. Njihovi predniki so bili v daljni preteklosti celo vir hrane v njihovi gosto naseljeni domovini, kjer je primanjkovalo beljakovin. Bolj priljubljena razlaga imena pasme se nanaša na trgovske ladje britanskega imperija iz 18. stoletja. Takrat je angleški izraz "chow chow" opisoval majhne, različne predmete v ladijskem tovoru, ki niso bili popisani.

Prepoznavnost pasme

V dvajsetih letih 19. stoletja so pasmo chow chow razstavljali v londonskem živalskem vrtu kot "kitajske divje pse", vendar so se na Zahodu uveljavili šele, ko je kraljica Viktorija, zagrizena ljubiteljica psov, kasneje v tem stoletju enega kupila. V Ameriki so jih prvič razstavljali v devetdesetih letih 19. stoletja, v zvezo AKC pa so jih sprejeli leta 1903.

V dvajsetih letih 20. stoletja je bil chow chow med bogatimi in slavnimi zelo priljubljen. Prišli so celo v Belo hišo, kjer sta predsednik Calvin Coolidge in njegova soproga redila dva psa te vrste, Timmyja in Blackberryja. Tudi analitik Sigmund Freud je bil ljubitelj chow chowa, njegova hčerka Anna pa je imela in vzrejala te pse. Med novejšimi oboževalci je tudi Martha Stewart; ti psi so se včasih pojavljali z njo v njeni televizijski oddaji. Trenutno priljubljenost pasme zaseda 75. mesto od 204 pasem, ki jih priznava AKC.

Videz

Med njegove vizualne značilne lastnosti spadajo burna levja griva okrog glave in vratumodro-črni jezik, globoke mandljeve oči, ki dajejo mračnjaški, snobovski izraz, in toga hoja. Imajo lahko hrapavo ali gladko dlako rdečečrnemodrecimetove ali krem barve. Lastniki pravijo, da so chow chowi najbolj čisti med psi: imajo le malo pasjega vonja in so znani po tem, da so tako pridni in mirni kot mačke.

Karakter in temperament

Nekateri primerjajo njegov značaj z značajem mačke: zadržan, umirjenneodvisendostojanstveninteligenten in trmast.

Kljub svoji mračnosti chow chow ni agresiven ali sramežljiv. Običajno ne povzročajo težav. Z domačimi ljudmi se bodo igrali, neznanci pa jih ne zanimajo, razen če se približujejo čuvajevemu domu brez povabila lastnika – v tem primeru bo izzval vsiljivca. Vendar pa bo dovolil, da se ga dotaknejo neznanci, če ga bo predstavil eden od lastnikov. Mladička chow chow je treba že od začetka temeljito socializirati – ga seznaniti z novimi ljudmi, psi in situacijami.

chow chow

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Če so vzgojeni skupaj z otroki, se z njimi dobro razumejo, ne prenesejo pa veliko pozornosti za grobo in razposajeno igro s strani otrok. Najbolje se znajdejo v družinah s starejšimi otroki, ki razumejo, kako ravnati s psom. Kot pri vsakem psu otroke vedno naučite, kako naj se približujejo in dotikajo psov, ter nadzorujte vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite grizenje ali vlečenje za ušesa ali rep.

Chow chow, ki je dobro socializiran in vzgojen, se lahko dobro razume z drugimi psi in mačkami, zlasti če so se z njimi seznanili že v času mladiča. Najbolje pa se razumejo s psi nasprotnega spola; s psi istega spola se lahko pretepajo.

Hranjenje

Na voljo je veliko kakovostne komercialne suhe in mokre hrane za pse. Mnogi lastniki se odločijo za prehrano z nizko vsebnostjo žit. Redno preverjajte chow chowovo kožo na znake alergije, tudi če niste spremenili komercialne prehrane, saj proizvajalci pasje hrane pogosto spreminjajo formule.

Zavedajte se, da lahko tudi pasji priboljški povzročajo alergije in prebavne težave. Ostanke hrane mu dajajte poredko, če sploh, zlasti se izogibajte kuhanim kostem in hrani z visoko vsebnostjo maščob. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem.

Zdravje

Zdravstvene težave chow chowa, ki jim je bolj podvržen, so entropija vekdisplazija kolkovdisplazija komolcevalergije in moteno delovanje ščitnice. Te težave je mogoče zmanjšati z zdravstvenimi pregledi, odgovorno vzrejo in redno zdravstveno oskrbo ter jih je mogoče diagnosticirati in obvladati z veterinarsko oskrbo.

Chow chow se lahko prilagodi različnim domovom, od hiš do stanovanj. Vendar mora vedno živeti v hiši s svojimi ljudmi, ne na dvorišču ali v pesjaku. Ne prenaša namreč dobro vročine, zato jih ob vročini zadržujte v zaprtih hlajenih prostorih in bodite do njih še posebej skrbni.

Nega

Chow chow ima bogato dvojno dlako, ki jo je treba redno negovati. Temeljito krtačenje vsaj dvakrat na teden in mesečna kopel lahko poskrbita za zdravo kožo in dlako psa. Poskrbite pa za odpravljanje morebitnih težav s paraziti, kot so bolhe ali klopi. Pri vsaki negi poskrbite tudi za nego oči in ušes ter redno strižite kremplje. Dlaka mladiča in dlaka okoli glave se lahko močno sprimeta, če je ne negujete redno. Skrbno je treba odstraniti vse kepe dlak in s krtačo ali glavnikom razčesati podlanko. Za temeljito sušenje dlake po kopanju je bolje uporabiti sušilnik s hladnim zrakom.

Pasma chow chow ima lahko dve vrsti dlake, hrapavo in gladko. Groba in dolga bujna dlaka, ki jo je večina ljudi vajena videti, je gosta in bogata ter odstopa od telesa. Pod zunanjo dlako se skriva mehka, gosta in volnena podlanka. Na glavi in vratu je dlaka gostejša in tvori dlako ali grivo. Tudi rep, ki leži na hrbtu, je gosto poraščen. Gladkodlaka pasma chow chow pa ima trdo, gosto in gladko zunanjo dlako brez očitne dlake (daljša dlaka na ušesih, nogah, repu ali telesu).

Potrebna količina gibanja

Chow chow je aktiven in pozoren pes z zmernimi potrebami po gibanju. Takšen pes potrebuje dnevne sprehode in zmerno igro z igračami, z minimalno grobo igro ali močno obremenjujočo vadbo. Izogibajte se vadbi v vročih delih dneva, saj pasma slabo prenaša visoko vročino ali vlago. Sprehodi v zmernem tempu štirikrat ali večkrat na dan bodo pripomogli k sreči in zdravju psa in lastnika, skupne aktivnosti pa krepijo vez med človekom in psom.

Vzgoja

Priporočljiva je zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev, ki pomagajo zagotoviti, da pes zraste v dobro prilagojenega in vzgojenega spremljevalca. Potrpežljivost in pozitivno, dosledno spodbujanje sta ključ do uspešne vzgoje. Chow chow je zelo inteligenten pes, vendar je lahko trmast. Da bi razvili zaupen odnos, se je treba izogibati strogim metodam usposabljanja. Potrpežljivost, pohvala in redna vadba so najboljša orodja, ki jih lahko uporabite pri svojem chow chowu.

Chow chow-i se zlahka naučijo bivanja v hiši, vendar je priporočljivo, da se pes navadi na svoj kotiček, kjer lahko počne, kar hoče in ne uničuje drugih predelov hiše ali stanovanja.

Ti psi so se več kot sposobni naučiti vsega, kar želite in običajno je vaša beseda tisto, kar je potrebno, da jih spravite v red. Če si njegovo spoštovanje pridobite že v obdobju mladiča s trdno doslednostjo, z njegovim šolanjem ne boste imeli težav. Če pa boste prikupnemu kužku ves čas dopuščali, da je po njegovem, in ga nato poskušali vzgojiti, se boste zagotovo soočili s težavami.

Mladički ter cena in nakup

Chow chowi so dobro znani psi, vendar so v zahodnem svetu precej redki. Zaradi tega je njihova cena precej višja. Večina mladičev pri usposobljenem vzreditelju stane od 800 pa tudi do 3000 €.

Mladički chow chow so zahtevni za nego in potrebujejo vsakodnevno krtačenje in razmeroma pogosto kopanje, vendar pa potrebujejo le približno 15–30 minut gibanja na dan. Chow Chowi so na splošno zdravi in dolgoživi psi, ki imajo v svojem življenju le malo bolezni.

Angleški buldog
Nazaj na seznam
Aljaški malamut

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506