Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Ljubeč pes.

Čivava je majhen pes z veliko osebnostjo. Ti budni in zabavni »psi za v torbico« so nacionalni simbol Mehike, sodijo med najstarejše pasme v Ameriki, njihova rodbina pa sega v starodavna kraljestva iz predkolumbovskih časov.

Splošne lastnosti:

Vrsta: družni psi

Velikost: zelo majhen

Barva: vse barve

Višina: cca. 13 cm

Teža: 0,5 do 2,5 Kg

Temperament: graciozen, očarljiv, drzen

Pričakovana življenjska doba: do 20 let

Dlaka: kratka, gladka, sijoča

Zahtevnost nege: nezahtevna

Primeren bivalni prostor: notranji hišni pes, v stanovanju ali hiši

Zahtevana aktivnost: malo

Velikost legla: 1–4, povprečno 3 mladički

Priljubljenost pasme: 11. mesto od 197

 

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 4

Velikost: 1

Primeren za življenje v stanovanju: 5

Stopnja energije: 3

Stopnja izpadanja dlak: 2

Zahtevnost nege: 2

Lahko ostane cel dan sam: 1

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 4

Igrivost: 4

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 2

Nagnjenost k pobegu: 2

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 3

Zdravje: 2

Nabiranje teže: 3

Skupina: družni psi

 

 

Čivava – zgodovina

Čeprav izvor čivave ni povsem jasen, obstajata dve glavni teoriji. Ena pravi, da so čivave nastale iz srednje- ali južnoameriškega psa, znanega kot techichi, večje različice čivave, ki izvira iz 9. stoletja in civilizacije Toltekov. Tolteke so osvojili Azteki, ki so nato v svoji družbi postavili techichi na pomembno mesto, saj so verjeli, da imajo psi mistično moč, vključno s sposobnostjo videnja prihodnosti, zdravljenja bolnikov in varnega vodenja duš umrlih v podzemlje. Psi so živeli v odročnih vaseh, in ko so jih sredi 19. stoletja odkrili Američani, ki so obiskali Mehiko, so jih našli predvsem v zvezni državi Chihuahua, zato so dobili ime, pod katerim danes poznamo te male pse.

Druga teorija pa pravi, da so španski trgovci v Mehiko prinesli majhne pse brez dlake s Kitajske in jih nato križali z majhnimi domačimi psi. Nekateri pravijo, da je pri tem morda sodeloval tudi Krištof Kolumb. To je izvor kratkodlakih čivav, dolgodlaka vrsta pa je verjetno nastala s križanjem s papiloni ali pomurci. Ne glede na to, katera zgodba je resnična, vemo, da so podobe čivav naslikane na artefaktih iz starih časov. Prva čivava Beppie, registrirana pri ameriškem kinološkem klubu, je bila zabeležena leta 1908. Čivave so postale priljubljene kot hišni ljubljenčki v tridesetih, štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja – s pomočjo slavnega glasbenika Xavierja Cugata, ki je z eno roko mahal s palico, z drugo pa držal čivavo.

Prepoznavnost pasme

Čivava je od 60. let prejšnjega stoletja ena najbolj priljubljenih pasem po vsem svetu, registriranih pri AKC. Danes je med 197 pasmami in sortami, ki jih priznava AKC, na 11. mestu.

 

Videz

Pri čivavah je najpomembnejša raznolikost. Obstajata dve glavni vrsti dlake, gladka in dolga. Gladka dlaka je sijoča in se prilega telesu, na vratu pa ima gosto in daljšo dlako. Dolgi kožuhi imajo mehkejšo dlako, ki je ravna ali rahlo skodrana, s krpico dlake ob ušesih in oprsjem na repu. Dolgodlake čivave imajo tudi rušo na vratu in daljšo dlako na nogah in na trebuh, kar izgleda kot volančki bluze.

 

Tudi njihova obarvanost in oznake so lahko zelo različne. Čivave so lahko črne, bele, plave, čokoladne, sive ali srebrne barve, pri vseh barvah pa je mogoče najti različne odtenke. Lahko so tudi tribarvne (na primer v čokoladni, črni ali modri barvi z bež in belo barvo). Čivave se lahko razlikujejo tudi po obliki glave: imajo lahko okroglo jabolčno glavo ali glavo v obliki jelena, ki je ožja z daljšim smrčkom. Kljub svoji majhnosti imajo čivave velike možgane, zato so hitre in jih je enostavno trenirati. Toda zaradi majhnega mehurja in močne volje jih ni posebno lahko šolati v hiši.

Karakter in temperament

Čivave si ne morejo privoščiti dovolj časa s svojimi ljudmi. Če se ne stiskajo k vam, se lahko stisnejo pod odejo ali se zvijejo v kot, ali pa jim je uspelo najti kotiček na soncu, kjer se lahko grejejo.

Lastniki mini čivav pravijo, da so čivave odlični sogovorniki, ki vam bodo zagotovo povedali, če je v hiši kaj vznemirljivega ali neurejenega. So odlični čuvaji zahvaljujoč svoji drzni osebnosti in terierski drži, saj so nezaupljive do tujcev.

Tako kot pri vseh pasmah tudi pri mladičku čivave poskrbite za socializacijo, da se bo dobro počutil v družbi novih ljudi, živali in okoliščin ter da ne bo tako radoveden. Običajno se čivave navežejo na posamezno osebo. Ko jih ustrezno seznanite z drugimi, se lahko ogrejejo, vendar to storijo po svojem lastnem časovnem načrtu. 

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Številne čivave imajo rade otroke, vendar je kombinacija majhnega psa in majhnega otroka lahko recept za katastrofo. Čivava lahko skoči iz otrokovih rok in se poškoduje, če ga ne držite pravilno, in se brez oklevanja brani, če se z njim grdo ravna. Številni vzreditelji ne prodajo mladičev družinam z majhnimi otroki, ker se bojijo, da se bo pes poškodoval. Čivavam je najbolje v družinah z mirnimi, starejšimi otroki, ki razumejo, kako ravnati z njimi. Določite pravilo, da lahko majhni otroci čivavo držijo ali božajo le, če sedijo na tleh. Tudi če vaša družina nima otrok, mora biti vaša čivava vedno izpostavljena otrokom, ko je majhna, da se jih ne bo bala, če jih bo srečala pozneje v življenju. Pazite le, da ga boste skrbno nadzorovali.

Čivave se dobro razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki v družini, vključno z mačkami, če se jim predstavijo v zgodnji mladosti. Neustrašna čivava bo pogosto poveljevala psom, ki so veliko večji od nje, kar lahko povzroči težave ali pa tudi ne. Nič nenavadnega ni, če je najmanjši pes tisti, ki je glavni.

Hranjenje

Visokokakovostna hrana za pse, primerna starosti psa (mladiček, odrasel pes ali starejši pes), bo vsebovala vsa hranila, ki jih mini čivava potrebuje. Nekatere čivave so nagnjene k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in telesno težo svojega psa.

 

Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost. Priboljške za mizo delite poredko, če sploh, zlasti se izogibajte kuhanim kostem in hrani z visoko vsebnostjo maščob. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem.

 

Primeren bivalni prostor

Zaradi svoje majhnosti so čivave idealne hišne živali za stanovalce stanovanj, študente ali tiste, ki živijo v manjšem domu. Nikakor niso zunanji psi, obvezno pa jih morate voziti na sprehode in svež zrak, zato je priporočljiva hiša z vrtom ali ograjenim dvoriščem, kjer se lahko mini čivava svobodno in varno igra.

Zdravje

Večina čivav je zdravih, vendar obstajajo nekatere genetske težave, ki lahko vplivajo na pasmo. Psa morate izbrati pri vzreditelju, ki redno opravlja genetske preglede vseh plemenjakov, da bi zagotovil, da so mladiči, ki jih vzreja, genetsko čim bolj zdravi.

Nekatere od težav, ki lahko vplivajo na čivavo, vključujejo morebitne težave s srcem (patentiran arterijski vod, bolezen mitralne zaklopke), bolezni oči in patelarno luksacijo (zrahljana kolena). Znano je tudi, da se pri tej pasmi pojavlja idiopatska epilepsija.

Nega

Obe vrsti dlake čivave imata nekoliko drugačne potrebe po negi. Čivava z gladko dlako potrebuje le občasno krtačenje in redno kopanje, da je videti elegantno, medtem ko je treba dolgodlaki vrsti dlako krtačiti vsaj enkrat na teden, da se izogne zapletom ali preprogam. Obema vrstama je treba redno striči nohte.

Potrebna je še dobra nega zob, ki mora vključevati ščetkanje pasjih zob, veterinar pa vam lahko priporoči tudi priboljške, ki so del programa za nego zob. Čivavi redno preglejte ušesa in odstranite odvečni vosek ali ostanke, da se izognete okužbam ušes.

Potrebna količina gibanja

Čivava zelo rada teče in se igra, zato se lahko giblje tudi na zelo majhnem prostoru. Preprosto tekanje za svojimi ljudmi je za to srečno pasmo običajno dovolj gibanja.

Kratki, počasni sprehodi bodo poskrbeli za dobro telesno težo in kondicijo vašega psa. Izogibajte se prevelikim obremenitvam čivave. Če pes sopiha in se trudi, da bi ga dohitel, je čas, da ga dvignete in odnesete domov.

Vzgoja ter razmnoževanje in mladički

Čivava se lahko začne razmnoževati med šestim in osmim mesecem starosti. Vedno obstajajo izjeme, ki so bolj zgodnje ali bolj pozne, v povprečju pa lahko povijejo približno 3 mladičke. Čivava je zelo pozoren mali pes z visoko inteligenco. Želi ugajati svojim ljudem in se dobro odziva na pozitivno usposabljanje. Zdi se, da se čivave dobro zavedajo, kako ljubke so, in se naučijo, kako doseči svoje. Že od samega začetka morate uveljaviti dejstvo, da ste vi glavni.

Nikoli ne dovolite, da bi vaš mladič čivave počel karkoli, kar bo pri odraslem človeku nesprejemljivo. Lahko imajo nekoliko terierski temperament, zato je pri šolanju potrebna odločna, a nežna roka. Odlično se lahko izkažejo pri treningu poslušnosti in drugih pasjih športih.

Cena in nakup

Običajno je povprečna cena mladiča čivave pri uglednem vzreditelju med 700 in 2000 €, medtem ko lahko vrhunski mladič čivave stane tudi 3000 € in več. Cena čivave je odvisna od starosti, spola, kakovosti, rodovnika in tudi lokacije vzreditelja.

Shiba Inu
Nazaj na seznam
Border collie (borderski ovčar)

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506