Husky (Sibirski haski)

Prijazen, dostojanstven in prikupen pes.

Husky (Sibirski haski)

Sibirski husky oz. po slovensko sibirski haski je odporen pes z bujno dlako, srednje velikosti in veliko vzdržljivosti. Bil je razvit za delo v čredi, ki je z zmerno hitrostjo vlekla lahka bremena po obsežnih zamrznjenih prostranstvih. Sibirski haskiji so prijazni, prikupni in dostojanstveni psi. Prepoznate jih lahko po značilnem vzorcu dlake (običajno sva in bela), ter po prodornih očeh.

Splošne lastnosti:

  • Vrsta: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi
  • Velikost: srednje velik
  • Barva: črno-bela, sivo-bela, rdečkasto-bela, volčje siva, srebrna, vsi odtenki volka
  • Višina: 51–60 cm
  • Teža: 16–27 Kg
  • Temperament: zvest, družaben, obziren
  • Pričakovana življenjska doba: 11–13 let
  • Dlaka: srednje dolga, gosta, dvojna, na otip volnena
  • Zahtevnost nege: srednja
  • Primeren bivalni prostor: hiša z velikim vrtom, zunanji pes
  • Zahtevana aktivnost: zmerno
  • Velikost legla: 6–8 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

  • Primernost za prvega psa: 1
  • Velikost: 4
  • Primeren za življenje v stanovanju: 2
  • Stopnja energije: 5
  • Stopnja izpadanja dlak: 4
  • Zahtevnost nege: 3
  • Lahko ostane cel dan sam: 1
  • Dojemljivost za učenje: 4
  • Inteligenca: 3
  • Igrivost: 5
  • Naklonjenost do otrok: 5
  • Prijaznost do mačk: 5
  • Nagnjenost k pobegu: 5
  • Nagnjenost k grizenju: 4
  • Nagnjenost k lajanju: 5
  • Zdravje: 4
  • Nabiranje teže: 2
  • Priljubljenost pasme: 14. mesto od 200 pasem, ki jih priznava AKC

 

Zgodovina sibirskih huskyev

Kompaktno telo sibirskega haskija, dobro poraščena dlaka, pokončna ušesa in debel, puhast rep takoj nakazujejo severno dediščino te pasme. Prednike te pasme so v severovzhodni Aziji prvotno vzrejali rejci, ki so jih imeli kot družabne pse za svoje družine in kot vlečne pse za vzdržljivost.

Ko so spremenjene podnebne razmere prisilile napol nomadska ljudstva, da so ali razširili svoja lovišča ali propadli, so se spopadli z izzivom in razvili psa za vleko sani, ki je bil zmožen z minimalno porabo energije vleči lahke tovore po obsežnih površinah zamrznjene pokrajine pri temperaturah pod lediščem. Ljudstva, ki so bili izolirana od preostalega sveta, so lahko več generacij ohranila čistost svojih haskijev. Psi, ki so jih ljudstva razvila, so bili neposredni predhodniki današnjega sibirskega haskija.

Sibirski husky je pritegnil pozornost javnosti, ko je pasma začela zmagovati na sankaških dirkah v začetku 20. stoletja, vendar so se na naslovnicah pojavili leta 1925, ko je legendarni Leonhard Seppala vodil štafeto sibirskih haskijev, 658 milj so prevozili v samo petih dneh in pol, da bi na Aljasko, kjer je izbruhnila epidemija difterije, prepeljal zdravila in sredstva za preživetje.

Razburljiv tek haskijev, o katerem so brez diha poročali časopisi po vsem svetu, je sibirskim haskijem prinesel priljubljenost, ki se ni zmanjšala vse do danes. Balto, ki je bil Seppalov vodnik na zadnjem delu poti, je še vedno eden najbolj spoštovanih psov junakov v zgodovini psov; njegov kip stoji v newyorškem Centralnem parku.

Prepoznavnost pasme

Še vedno se vodijo črede sankaških sibirskih psov za zabavo in šport po vsej Severni Ameriki. Manj avanturistični ljubitelji te pasme preprosto uživajo v družbi tega družabnega in nežnega spremljevalca. Pasma je izjemno priljubljena in zaseda kar zavidljivo 14. mesto med 200. pasmami, ki jih priznava AKC.

Videz

Huskyji so srednje veliki psi. Imajo debelo dvojno dlako, ki je odporna na hud mraz in zelo nizke temperature pod ničlo. Njihov spodnji plašč dlake je kratek in topel, medtem ko je zgornji plašč dolg in odporen na vodo. Huskiji so lahko razičnih odtenkov in kombinacij barv ter sivi, črni, bakreno rdeči ali celo beli.

Njihove mandljaste in izrazite oči so običajno bledo modre, lahko pa so tudi rjave, zelene, modre, rumene ali dveh barv. Barvo njihovih oči nadzoruje redek gen, ki naj bi ga imelo le nekaj pasem psov. Huskyjev nos je vlažen zaradi tanke plasti sluzi, ki vpija vonj. Haski se pod nosom rad oblizne, da bi pridobljeni vonj še dodatno obdelal z usti. Ko je mraz, pa se nos sibirskega haskija izsuši. Haskijev rep je debel in košat in se mu med spanjem ovija okoli obraza. Njihov dih namreč ogreje rep ter ščiti nos in obraz pred mrazom.

sibirski haski

Karakter in temperament

Sibirski haskiji so čredni psi in potrebujejo lastnika, ki je jasen vodja črede. To jim olajša šolanje, saj boste ugotovili, da vas pes spoštuje, vendar ne bodite presenečeni, če bo občasno preizkušal meje vašega položaja v čredi in poskušal prevzeti nadzor. Ko se to zgodi, je pomembno, da ne popustite njegovi nagajivosti. Uveljavite svojo vodilno vlogo – ne z ustrahovanjem ali udarci, temveč z jasnim in doslednim potrjevanjem osnovnih pravil.

Eden od najboljših načinov, da vzpostavite svojo vodilno vlogo, je, da pustite psa počakati na hrano. Husky vas bo videl kot skrbnika vseh dragocenih virov – hrane, priboljškov, igrač in drugih pasjih dobrin. Ta visokoenergijska pasma je lahko destruktivna tako v zaprtih prostorih kot na prostem, zlasti kadar se dolgočasi ali nima dovolj gibanja. Če jih pustite same, bodo malo da ne porušili hišo, pri čemer je poznan opisan celo primer, ko je sibirski haski prežvečil in uničil cementni zid.

Hasky rad razkopava cvetlične vrtove in dvorišča, vendar ga je mogoče naučiti, da koplje na določenem mestu na dvorišču. Za vse je bolje, če haskyja naučite kopati zgolj na enem mestu, namesto da ga poskušate te navade osvoboditi. Kljub temu so lahko haskyji s svojo nagajivo in igrivo naravo zelo očarljivi. So tudi precej družabni in radi pokažejo svoje talente.

Sibirski haskiji ne lajajo veliko, kar je dobra novica, a uživajo v tuljenju, kar je zelo neprijetno za vaše sosede. Če nimate ustrezno izurjenega in dobro razgibanega sibirskega haskija, ti niso idealni hišni ljubljenčki za stanovanja. Čeprav so huskyji oboževani, ker so prijazni in nežni, so slabi čuvaji. Žal niso pretirano sumničavi do tujcev, vključno z vlomilci. Dejstvo je, da imajo radi vsakogar.

Na temperament haskija vplivajo številni dejavniki, vključno z dednostjo, šolanjem in socializacijo. Kužki z dobrim temperamentom so radovedni in igrivi, pripravljeni se približati ljudem in se pustiti držati v naročju. Vedno spoznajte vsaj enega od staršev svojega huskyja, da se prepričate, da imata prijazen temperament, ki vam ustreza. Srečanje s sorojenci ali drugimi sorodniki staršev je prav tako koristno za oceno, kakšen bo husky, ko odraste.

Kot vsak pes tudi sibirski haskiji potrebujejo zgodnjo izpostavljenost različnim ljudem, pogledom, zvokom in izkušnjam, ko so mladi. Socializacija pomaga zagotoviti, da bo vaš mladiček sibirskega huskija odraščal kot vsestranski pes. Če ga vpišete v razred za mladiče, je to odličen začetek. Redno vabljenje obiskovalcev in vodenje v živahne parke, trgovine, v katerih so dovoljeni psi, ter na sproščene sprehode, na katerih spoznava sosede, mu bodo prav tako pomagali izpopolniti njegove socialne spretnosti.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Husky je odličen hišni ljubljenček za gospodinjstva z otroki. Zelo dobro prenašajo otroke, vendar jih je treba, tako kot vse druge pse, nadzorovati, kadar so v bližini majhnih otrok. Otroke vedno naučite, kako naj se približujejo in dotikajo psov, ter vedno nadzorujte stike med psi in majhnimi otroki, da preprečite ugriz ali vlečenje za ušesa ali rep. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta jé, ali naj mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes ne sme biti nikoli prepuščen otroku brez nadzora.

Sibirski hasky se razume z drugimi psi, vendar je še vedno pomembno, da svojega mladiča peljete na tečaj socializacije. Tako se navadijo na druge pse in tudi na ljudi, čeprav so tudi do tujcev zelo ljubeznivi. S socializacijo se mladički naučijo, kako se obnašati in pozdravljati druge pse in lastnike.

Ne pozabite na zgodovino te pasme. Zaradi težkih razmer v Sibiriji se je haskyjem razvil močan lovski nagon, saj je bilo hrano pogosto težko najti. Zaradi tega mnogi haskiji še danes ohranjajo ta plenilski nagon do majhnih živali, kot so veverice, zajci in mačke. Nekateri haskiji pa dobro uspevajo v gospodinjstvih z več hišnimi ljubljenčki, zlasti če so že od mladička vzgajani skupaj z drugimi hišnimi ljubljenčki.

Hranjenje

Za zdravo kožo in dlako haskija je bistvenega pomena hranjenje z visokokakovostno hrano. Pri delovnem sibirskem psu je treba prilagoditi raven beljakovin v hrani glede na stopnjo aktivnosti. V poletnih mesecih je primerna nižja vsebnost beljakovin, približno 20 odstotkov, medtem ko husky, ki pozimi dela v postroju, potrebuje 32 odstotkov beljakovin.

Spremljajte vsakega posameznega sibirskega haskija in po potrebi prilagodite količino in vrsto hrane. Pazite, da huskyja ne boste prekomerno hranili. Spremljajte težo vsakega psa in bodite izbirčni glede dodatkov.

Zdravje

Na srečo je sibirski husky relativno zdrava pasma. Odgovorni vzreditelji preverjajo svoje pse glede zdravstvenih težav, kot je mladostna katarakta, nacionalni matični klub pasme, Siberian Husky Club of America, pa ima stroge smernice, ki pomagajo zmanjšati število prijavljenih primerov. Vse sibirske huskyje, ki bodo potencialno vključeni v vzrejni program, mora od 12. meseca starosti naprej pregledati oftalmolog. Pregled se nato ponavlja vsako leto.

Nenehno se razvijajo novi pregledi in testi, ki rejcem pomagajo pri izbiri potencialne matere in mladička. Poznavanje vzrejnih praks zagotavlja zdravje pasme v prihodnosti. Lastniki delovnih sibirskih haskijev morajo skrbno spremljati vsakega psa, da lahko prepoznajo, kdaj nekaj ni v redu. Prednost je imeti veterinarja, ki pozna delovne pse in njihove navade.

Nega

Sibirski husky velja za naravno pasmo. So izredno čisti in pogosto potrebujejo le nekaj kopeli na leto, razen če se udeležujejo razstav. Tedensko krtačenje pomaga ohranjati dlako in kožo v dobrem stanju. Sibirski haskiji imajo dvojno dlako, podlanko in zaščitno dlako. Ta se izraziteje lušči dvakrat na leto, zato je pomembno, da staro dlako nenehno grabimo s krtačo in kovinskim glavnikom. Pozorni bodite na dolžino nohtov in jih obrezujte, da preprečite morebitne težave z nogami. Haskiji, ki tekmujejo, potrebujejo nekoliko bolj izrazito nego za najboljšo predstavitev.

Potrebna količina gibanja

Sibirski husky je aktiven in športni pes, ki potrebuje veliko gibanja. So delovna pasma in so najsrečnejši, kadar imajo nalogo, ki jo morajo opravljati. Redna vadba je pomembna tako fizično kot psihično, skupno izvajanje dejavnosti pa krepi vez med psom in lastnikom. Sibirski psi so bili vzrejeni za tek in bodo to počeli ob vsaki priložnosti, zato je nujno, da je pes ves čas na povodcu, v postroju ali na ograjenem dvorišču.

Obstaja več dejavnosti, v katerih tekmujejo haskiji: rally, agility in ubogljivost so le nekatere. Zaposlen in aktiven sibirski husky je srečen in zdrav sibirski pes. Ta pasma je tudi zelo prilagodljiva in tistim, ki živijo v bolj urbanem okolju, lahko vsakodnevni sprehodi ali igralne skupine psov zagotovijo odlično vadbo.

Vzgoja

Vsem pasmam koristi zgodnja socializacija, osnovno urjenje poslušnosti in učenje dobrih manir, pri čemer sibirski husky ni izjema. Za tiste lastnike, ki želijo svojega psa naučiti natančnega posluha in ubogljivosti, to zahteva izjemno šolanje ter ure predanosti in potrpežljivosti. Na voljo je več dobrih knjig o šolanju za trop, ki vsebujejo nasvete in informacije za začetek.

Najboljši pristop je, da so vse vaje za usposabljanje zabavne tako za psa kot za vodnika. Sibirski haskiji so zelo družabni in redno potrebujejo družbo svojih ljudi ali drugih psov; niso primerni za to, da ostanejo ves dan sami. Husky ima veliko željo po teku, zato mora biti ves čas na povodcu ali na varno ograjenem območju in nikoli ne sme biti brez povodca.

Mladički ter cena in nakup

Mladiček husky pri vzglednem vzreditelju v povprečju stane nekje med 400 in 1000€, vendar se ta cena lahko spreminja glede na več dejavnikov.

vlečni psi huskyiji

Tibetanski terier
Nazaj na seznam
Bostonski terier

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506