Irski seter

Družaben, eleganten in ljubezniv pes.

Irski seter



Irski seter je eden najhitrejših ptičarjev, ki je obdarjen tudi z izjemnim vohom. Je izjemno družabenkrotek in ljubezniv, navzven pa velja za izjemno elegantnega in enega najlepših psov nasploh.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 7. FCI skupina - ptičarji

Velikost: srednja

Barva: mahagonijeva rdeča brez črne

Višina: 66 – 71 cm; samica 61 – 66 cm

Teža: 27 – 31 kg

Temperament: družaben, krotek in ljubezniv

Pričakovana življenjska doba: 10 – 12 let

Dlaka: srednje dolga, ravna in svilnata

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: hiša z vrtom

Zahtevana aktivnost: redna aktivnost z daljšimi sprehodi in veliko teka

Velikost legla: 8 – 10 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

 Primernost za prvega psa: 3

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 1

Stopnja energije: 5

Stopnja izpadanja dlak: 4

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 2

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 5

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 5

Nagnjenost k pobegu: 4

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 3

Zdravje: 2

Nabiranje teže: 3

Priljubljenost pasme: 71. mesto od 197 pasem, ki jih priznava AKC

 

Irski seter - zgodovina

Domovina irskega sestra je Irska. Večina kinologov se strinja, da so se setri kot lovski psi razvili iz španjelov že v 16. ali 17. stoletju, vendar so imeli bistveno krajše noge. Zaradi tega so tekli počasneje, ker pa se je način lova spreminjal, so bili potrebni psi z daljšimi nogami, ki bi tekli hitreje in dlje.

18. stoletju je tako že obstajal seter, ki je bil precej podoben današnjemu, vendar so bili rdeče-bele barve. V 19. stoletju je postajala njegova barva s selektivnim križanjem pretežno rdeča in takrat je dobil tudi svojo prepoznavnost.

Sledile so prve pasje razstave, leta 1865 pa so v Angliji uvedli tudi tekmovanje v delovnih sposobnostih psov, zato se je irski seter uporabljal tudi kot delovni pes. Zaradi odličnega značaja pa je postal znan tudi kot družinski spremljevalec. Sčasoma je prišlo do ločevanja delovnega in razstavnega tipa po videzu in leta 1886 je bil podan prvi opis standarda za to pasmo psov. Danes je irski seter najbolj priljubljen med vsemi setri in mu pogosto rečemo tudi irski setter.

 

Izvor

Irski seter je plod križanja ponterja in starega irskega španjela, dodali pa so mu še nekaj krvi angleškega setra. V 19. stoletju še ni imel svojega značilno rdečega kožuha, pa tudi nekatere druge značilnosti še niso bile izrazite.

Po večkratnih poskusih selekcije se je irski seter razvil s križanjem rdeče-belega irskega setra in neznanega rdeče obarvanega psa. Od tedaj se je razvil v vzdržljivega in inteligentnega psa z izjemnim vohov, odlično delovno sposobnostjo in kondicijo.

Videz

Irski seter ali irish setter je eden najelegantnejših ptičarjev in za mnoge najlepša pasma psov nasploh. Zanj je značilen kožuh mahagonijeve ali ognjene rdeče barve, zato boste zanj naleteli tudi na izraz rdeči irski seter. Njegova dlaka je srednje dolga, ravna in svilnata, na trebuhu, repu in zadnjem delu nog pa ima dolge rese. Zaželeno je, da nima nobenih sledi črne barve ali kakršnihkoli belih lis, dlaka pa ne sme biti niti valovita niti skodrana.

Glava irskega setra je dolg in suha, z neizraženim stopom in gobcem kvadrataste oblike. Nosni greben je dokaj raven, na koncu pa ima črn smrček. Oči ima vodoravne in temno lešnikove ali kostanjeve barve, uhlji pa so tanki in srednje dolgi, pri čemer prosto visijo v gubah ob glavi.

Trup je srednje dolg in podolgovat z rahlo padajočo linijo, na njem pa je nizko nasajen srednje dolg in tanek rep, ki ga nosi vodoravno ali spuščeno. Irski seter ima izjemno močne in mišičaste sprednje in zadnje tace

  irski seter pasma

Karakter in temperament

Rdeči irski seter je zelo vihravživahen in igriv. Njegov razvoj je zelo počasen, saj se nekateri psi umirijo nekje do 2. leta starosti, medtem ko drugi ostanejo mladiči celo svoje življenje. Vendar je to zelo ljubezniva pasma psov, ki je zelo navezana na svojo družino, zato je zvest svojemu gospodarju. Kadar ostane več ur sam, zaradi tega pogosto postane zelo nesrečen.

Po svoji naravi so irski setri tudi zelo radovedni in se bodo poglobili v vse, kar jim pride na poti. Znajo biti pa tudi svojeglavi in nagajivi, kar dodatno oteži njihovo vzgojo, če pri tem nismo dovolj dosledni. Mnogi se nad irskimi setri navdušujejo zaradi njihove družabnosti, saj zanje velja, da so prijazni do vseh ljudi. So pa tudi odlični psi čuvaji in vas bodo z lajanjem vedno obvestili o vaših obiskovalcih.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Z otroki se irski seter zelo dobro razume in so z njimi zelo potrpežljivi. Nekoliko več previdnosti je potrebno pri majhnih otrocih, saj so lahko hitro zanje preveč razposajeni in jih podrejo na tla. Otroke je potrebno vedno navaditi, kako se približati psu in se jih dotikati, njihovo interakcijo pa neprestano nadzorovati.

Tudi druženje z drugimi psi, mačkami in živalmi irskemu setru ne dela nobenih preglavic. Če je irski seter že kot mladič ustrezno socializiran, potem je skupno življenje z drugimi domačimi živalmi lahko zelo prijetno.

Zgodnja socializacija naj vključuje izpostavljenost različnim ljudem, situacijam, zvokom in izkušnjam. To bo pripomoglo, da irski seter odraste v socializiranega psa, ki se bo dobro razumel v vsakem okolju. Zato je pomembno, da ga že v zgodnjem obdobju peljete v parke, na sprehode med druge pse ali se vpišete v pasjo šolo.

 

Hranjenje

Irski seter bo ostal v dobri formi, če boste poskrbeli za ustrezno prehrano. Ta pasma psov potrebuje veliko beljakovin, zato naj v pasji hrani prevladuje meso. To je ključnega pomena zato, ker se irski seter veliko giblje in ima zato večjo potrebo po beljakovinah. Kljub temu iz prehrane ne izpustite riža in zelenjave. Čim bolj pa se izogibajte žitom, ki vsebujejo gluten.

Irskemu setru je potrebno natančno odmerjati hrano. Najbolje je, da mu odmerite po dve manjši porciji na dan, izogibajte pa se temu, da mu hrano puščate zunaj. Ker je to pasma psov, ki je nagnjena k nabiranju telesne teže, bodite pozorni na odmerjanje hrane glede na njihovo aktivnost.


Zdravje

Irish setter je na splošno zdrava pasma psov, kljub temu pa so nagnjeni k določenim zdravstvenim težavam. Sicer ni nujno, da se bodo vsi psi spopadali s temi težavami, vendar je prav, da ste z njimi seznanjeni.

Pri vzreditelju je potrebno preveriti morebitno tveganje za displazijo kolkov, displazijo komolcev, hipotiroidizem in von Willebrandovo bolezen. Med ostali pogostejšimi težavami pa naj izpostavimo težave z očmi, epilepsijahipertrofična osteodistrofija, napihnjenost.

 

Nega

Dlaka irskega setra je ena od značilnosti po katerih ohranja svoj sloves ene najlepših pasem psov. Zato je potrebno irske setre temeljito skrtačiti vsak dan ali vsaj vsaki drugi dan, da na ta način preprečite, da bi se njihova dolga svilnata dlaka zapletla.

Če boste irskega setra redno krtačili, ga načeloma ne potrebujete pogosto kopati – dovolj bo nekajkrat letno. Pri tem uporabite šampon za pse, saj boste tako preprečili izsušitev njegove dlake in kože.

Irskemu setru je potrebno redno odstranjevati odvečno staro dlako, občasno pa je potrebno ostriči tudi odvečno dlako med blazinicami ter pod ušesi. To preprečuje morebitne infekcije ušesa, ki bi nastale zaradi onemogočenega dostopa zraka do notranjega ušesa. V izogib tovrstnim infekcijam je priporočljivo ušesa tedensko pregledovati in jih čistiti z vato.

Vsaj dvakrat ali trikrat na teden je irskemu setru priporočljivo umiti tudi zobe. Na ta način boste odstranili zobni kamen in bakterije ter preprečili bolezni dlesni in zadah. Ne pozabite pa tudi na kremplje, ki jih je potrebno skrajšati enkrat ali dvakrat na mesec, če jih pes ne obrabi že po naravni poti.

Potrebna količina gibanja

Irski seter velja za lovskega in hišnega psa, zato vsi predstavniki te pasme potrebujejo veliko gibanja in prostora za tekanje. Zgolj majhen vrt, pesjak ali stanovanje mu ne zadostuje, zato je pomembno, da jih vodimo na dolge sprehode in izlete, na katerih bodo sprostili vso svojo energijo.

Odrasli psi vas lahko zvesto spremljajo tudi pri vaših tekaških aktivnostih. Toda, pozor! Če irski seter zavoha njemu zanimivo sled, lahko zelo hitro postane gluh na vse vaše klice.

  pes irski seter

Vzgoja

Irski seter je zelo inteligenten pes, zato zelo hitro dojame, kaj od njega pričakujemo. V splošnem velja, da njihova vzgoja ni problematična, vendar zaradi svojeglavosti potrebujejo doslednega in potrpežljivega lastnika. To ne pomeni, da smo z njim strogi, ampak jih je potrebno vzgajati z ljubeznijo in predanostjo.

Pri podajanju ukazov je potrebno biti miren in samozavesten in z jasnimi navodili povedati, kaj od psa pričakujemo. Skozi igro lahko pri njem dosežemo veliko več pozornosti kot pa na silo, kar dodatno pripomore k večjemu zaupanju med psom in lastnikom. Irski setri dosegajo dobre rezultate v agilityju in tekmovanjih poslušnosti, uporabljajo pa jih tudi kot terapevtske in reševalne pse.

 

Mladički ter cena in nakup

Kot smo že omenili, velja irski seter za eno najlepših pasem psov, zato je njegova visoka priljubljenost povsem upravičena. Prepričani smo, da z iskanjem legla ne boste imeli večjih težav, res pa je, da je vseeno potrebna določena mera previdnosti.

Nakup irskega setra vas bo stal približno 1.000 EUR. pomembno je, da ga vedno opravite pri preverjenem vzreditelju, ki vam bo predložil tudi vsa zdravniška potrdila. Ko izbirate mladička, se vedno srečajte z vsaj enim od staršev, saj dednost pomembo vpliva tudi na temperament in značaj. Tako boste vedeli, ali ima vaš izbrani irski seter temperament, ki vam ustreza, in kakšen bo mladiček, ko bo odrasel.

Bulmastif
Nazaj na seznam
Pritlikavi šnavcer

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506