Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Jazbečar (kratkodlaki)

Drzen in živahen pes.

Jazbečar (kratkodlaki)

Zaradi svoje znamenite dolge in nizke postave, vedno budnega izraza ter drzne in živahne osebnosti je jazbečar postal prava in izjemno priljubljena mala pasja zvezda. Obstaja več vrst jazbečarjev, v tem članku pa se bomo posvetili kratkodlakemu jazbečarju.

 

Splošne lastnosti:

  • Vrsta: 4. FCI skupina – jazbečarji
  • Velikost: zelo majhen
  • Barva: rdečkasta, črna, rumenkasta, rumeno rjava
  • Višina: do 30 cm
  • Teža: 3,5–4 Kg
  • Temperament: prijazen, radoveden, razposajen
  • Pričakovana življenjska doba: do 14 let
  • Dlaka: kratka, gosta, sijoča
  • Zahtevnost nege: nezahtevna
  • Primeren bivalni prostor: hiša z ograjenim vrtom, stanovanje
  • Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost na prostem
  • Velikost legla: 1–3 mladički

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

  • Primernost za prvega psa: 4
  • Velikost: 1
  • Primeren za življenje v stanovanju: 5
  • Stopnja energije: 3
  • Stopnja izpadanja dlak: 3
  • Zahtevnost nege: 2
  • Lahko ostane cel dan sam: 3
  • Dojemljivost za učenje: 2
  • Inteligenca: 4
  • Igrivost: 4
  • Naklonjenost do otrok: 5
  • Prijaznost do mačk: 3
  • Nagnjenost k pobegu: 5
  • Nagnjenost k grizenju: 2
  • Nagnjenost k lajanju: 5
  • Zdravje: 2
  • Nabiranje teže: 5
  • Priljubljenost pasme: 12. mesto od 201 pasem, ki jih priznava AKC

 

Jazbečar – zgodovina

»Dachshund« je nemška beseda, ki označuje pasmo jazbečar, nemška zgodovina te pasme pa sega približno 600 let nazaj. Kot pove ime pasme, je bil jazbečar prvotno razvit za to, da se navdušeno prebije v jazbečje brloge in jih te živali odstrani. Dolgo in nizko telo jazbečarja je bilo prilagojeno prav za to umazano podzemno delo.

Za psa katere koli velikosti je jazbečar, čeprav majhen in nizek, zastrašujoč nasprotnik, saj je spreten in ima kot britev ostre zobe ter kremplje. Spretnost, pogum, vztrajnost in moč, ki odlikujejo današnjega jazbečarja, so bili najprej vzgojeni pri njegovih davnih prednikih, da bi jih čim bolje usposobili za boj s svojimi takratnimi sovražniki, jazbeci. Tudi presenetljivo glasen in glasen lajež tega malega psa je povratek k njegovim delovnim koreninam: zaradi glasnega laježa je lahko človekov lovski partner, ki je psa čakal nad zemljo, ocenil, kje se pes nahaja pod zemljo.

Prepoznavnost pasme

Poleg kratke in gladke dlake so s selektivno vzrejo ustvarili jazbečarje s kratko, odporno in trdno dlako za delo v trnovih grmovjih in z dolgo dlako za hladno podnebje. Za delo na različnih vrstah lova so bili vzrejeni tudi različno veliki jazbečarji. Konec 19. stoletja je bil proces standardizacije pasme glede na velikost, dlako in barvo v polnem teku.

jazbecar pri igri

Jazbečar že dolgo velja za nacionalni simbol Nemčije, tako tesno je povezan z domovino, da so ga ameriški ljubitelji med prvo svetovno vojno zaradi protinemškega razpoloženja začeli imenovati kar »Liberty Hounds«. V rodovniško knjigo AKC so bili jazbečarji vpisani leta 1885, njihova priljubljenost v Ameriki pa je bila takojšnja in trajna, kakršna je tudi v Evropi še danes.

Videz

Zaradi svoje kratke in čvrste postave je jazbečar po vsem svetu priljubljen mali lovski pes z veliko osebnostjo. Ker so ga v Nemčiji vzgojili, da bi se lahko zakopal v brloge plena, je jazbečar veliko daljši kot visok. Pasma se razlikuje glede na tri vrste dlake: gladka in kratka, dolgodlaka in resasta ter je dveh velikosti: standardni in mini.

V skladu s standardi pasemskega kluba ima kratkodlaki jazbečar kratko, svetlečo dlako, ki je različnih barv in vzorcev, vključno z rdečo ali krem, črno, rjavo barvo, črno z enakomerno porazdeljenimi svetlimi in temnimi barvami ali s temnimi črtami na svetlejši podlagi. Barva oči kratkodlakih jazbečarjev se razlikuje glede na barvo in vzorec dlake. Enobarvni in dvobarvni gladki jazbečarji imajo običajno temne oči, medtem ko imajo ostali jazbečarji običajno delno ali v celoti modre oči.

Karakter in temperament

Morda vas bo presenetilo, da so bili jazbečarji zaradi svojega prikupnega videza in norčavega značaja prvotno vzrejeni kot divji lovci. Ta majhen pes v obliki dolge klobase se je včasih zakopal v brloge in iz njih izgnal svoj plen ter se boril do smrti. Čeprav sodobni jazbečarji v večini niso več lovski psi, je pasma ohranila svojo pogumnost in zagnanost. Vzgojeni so bili za lov na jazbečarje in zato to nikakor ni plašljiv mali pes. Jazbečarji so zelo glasni in zelo plenilski, vendar so prikupni.

Energični in budni jazbečarji z glasnim, globokim tuljenjem bodo ob pogledu na goste zagotovo sprožili alarm, vendar iz očitnih razlogov niso primerni za delo psa čuvaja. Lahko so zelo igrivi in zato vsak dan potrebujejo dostojno količino pozornosti v družbi. Prav tako so nagnjeni k temu, da kopljejo in grebejo – neredko se zgodi, da na dvorišču kopljejo luknje ali se v postelji zakopljejo v odeje.

Kljub vsemu pa se lahko zelo dobro naučijo poslušnosti. Kot pri večini psov sta ključnega pomena potrpežljivost in doslednost. Tako kot pri vseh pasmah je pomembno, da se jazbečar že od malih nog ustrezno socializira. Čeprav jazbečarji ne veljajo za izrazito agresivne do ljudi, so lahko razdražljivi in reaktivni.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Mini jazbečarji, ki jih ima večina ljudi, so lahko odlični z otroki, odvisno od tega, kako dobro se otroci obnašajo. Če pa je psu neugodno ali je razdražljiv, lahko postane neprijeten. Pomembno je, da otroke naučite, kako pravilno sodelovati s psi, in jih vedno nadzorujete, ko se igrajo s katerim koli psom.

Jazbečarji se dobro razumejo z otroki v lastni družini, če se z njimi seznanijo zgodaj. Morda ne bodo tako navdušeni nad prijatelji vaših otrok, zato nadzorujte igro. Zaradi svojega dolgega hrbta se lahko jazbečar zlahka poškoduje, če z njim ne ravnamo pravilno. Uveljavite pravilo, da lahko majhni otroci držijo ali božajo jazbečarja le, če sedijo na tleh.

Otroke vedno naučite, kako naj se približujejo in dotikajo psov, ter vedno nadzorujte vse stike med psi in majhnimi otroki, da preprečite grizenje ali vlečenje za ušesa ali rep s strani katere koli strani. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta spi ali je, ali naj mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes ne sme biti nikoli prepuščen otroku brez nadzora. Jazbečarji se dobro razumejo tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki, zlasti če se z njimi seznanijo že obdobju mladička.

mladiček pasme jazbečar

Hranjenje

Izjemno pomembno je, da jazbečar ne postane predebel. Ne le zaradi splošnega zdravstvenega stanja, temveč tudi zato, da bi se izognili obremenitvi dolgega hrbta jazbečarja, kar lahko privede do zdrsa ali pretrganja (hernije) diskov. Ne ozirajte se na njegove prošnje in mu poskusite dajati le priporočeno količino, ki jo navaja proizvajalec kakovostne pasje hrane po vaši izbiri.

Ostanke hrane psu dajajte zelo poredko, če sploh, zlasti se izogibajte kuhanim kostem in hrani z visoko vsebnostjo maščob. Ne pozabite, da se lahko jazbečar zaradi svojega dobrega voha hitro znajde v težavah, zato hrano vedno hranite daleč od njegovega dosega.

Zdravje

Na splošno je jazbečar zdrava pasma in ob ustrezni oskrbi lahko živi od 12 do 16 let, če se dobro prehranjuje in ima dovolj gibanja za ohranjanje dobrega mišičnega tonusa. Da bi preprečili poškodbe diska na dolgem hrbtu jazbečarja, bodite pozorni na to, da ne postane predebel, in vedno spremljajte njegove dejavnosti, da bi se izognili poškodbam hrbta. Tako kot večina psov s kapljičastimi ušesi lahko tudi jazbečarji hitro dobijo ušesne infekcije, če ušes ne vzdržujejo čistih.

Nega

Mnogi lastniki psov jazbečarjev menijo, da zaradi svoje majhnosti jazbečarji ne potrebujejo več gibanja kot le tekanje po hiši. Vendar pa potrebujejo redno vadbo ne le za ohranjanje kondicije, temveč tudi za izgradnjo močnih mišic, ki podpirajo in ščitijo hrbet. Dva zmerno dolga sprehoda vsak dan bi morala zadostovati. Da bi se izognili poškodbam, nikoli ne dovolite, da bi vaš jazbečar tekal po stopnicah ali skakal po pohištvu ali z njega. Ker so zelo družabni, se jazbečarji ne obnesejo dobro kot zunanji psi, saj želijo biti s svojimi ljudmi.

Potrebna količina gibanja

Mnogi lastniki menijo, da zaradi svoje majhnosti jazbečarji ne potrebujejo več gibanja kot le tekanje po hiši. Vendar pa ti psi potrebujejo redno vadbo ne le za ohranjanje kondicije, temveč tudi za izgradnjo močnih mišic, ki mu podpirajo in ščitijo hrbet. Dva zmerno dolga sprehoda vsak dan bi morala zadostovati. Da bi se izognili poškodbam, nikoli ne dovolite, da bi vaš jazbečar nekontrolirano tekal po stopnicah ali skakal po pohištvu ali z njega. Ker so zelo družabni, se ti psi ne obnesejo dobro kot zunanji psi, saj želijo biti s svojimi ljudmi.

Vzgoja

Jazbečarji so zelo inteligentni, vendar so tudi samostojni in pogosto trmasti, zato je njihovo šolanje lahko velik izziv. Radi dajejo in prejemajo naklonjenost, zato se najbolje obnesejo pri pozitivnem usposabljanju, ki temelji na nagrajevanju. So občutljivi in se ne odzovejo dobro na stroge ukaze ali kaznovanje. Potrpežljivost in doslednost sta ključnega pomena. Imajo odličen čut za vonj in močan lovski nagon. Ker so bili vzgojeni, da ostanejo osredotočeni in sledijo sledi brez motenj, če so zaposleni s čim bolj zanimivim, vam morda ne bodo vedno posvečali pozornosti.

lovski pes jazbecar

Mladički ter cena in nakup

Jazbečar postaja izjemno priljubljen pes iz številnih razlogov, njegova cena pa je odvisna od več različnih dejavnikov. V povprečju pričakujte, da boste za mladička jazbečarja odšteli nekje od 400 do 900 €. Odvisno od tega, kje in pri kom boste psa kupili, se cene gibljejo med 300 in 3000 €.

Weimaranec
Nazaj na seznam
Tibetanski mastif

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506