Whippet | Mali angleški hrt

Zvest, ljubezniv in prijazen pes.

Whippet | Mali angleški hrt

Whippet oz. mali angleški hrt je zelo prijetenljubezniv in prijazen pes. Svojemu gospodarju je zvest, vendar ni ravno najboljši pes čuvaj. Čeprav rad poležava na domači zofi, pa se v naravi prelevi v neustrašnega lovca, ki lovi vse, kar se premika.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 10. FCI skupina - hrti

Velikost: srednja

Barva: vseh barv, najpogosteje bela s progastim vzorcem ali rumenimi zaplatami, črna, črna z belo, modra, rumeno progasti vzorci in rjava

Višina: 47 – 51 cm; psica 44 – 47 cm

Teža: 10 – 15 kg

Temperament: ljubezniv, prijazen, igriv in prijeten, včasih svojeglav

Pričakovana življenjska doba: 12 – 15 let

Dlaka: kratka, gosta in zelo tanka

Zahtevnost nege: nezahtevna

Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša

Zahtevana aktivnost: vsakodnevna aktivnost na prostem z veliko tekanja

Velikost legla: 4 – 8 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 3

Velikost: 3

Primeren za življenje v stanovanju: 5

Stopnja energije: 5

Stopnja izpadanja dlak: 2

Zahtevnost nege: 1

Lahko ostane cel dan sam: 3

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 4

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 4

Nagnjenost k pobegu: 4

Nagnjenost k grizenju: 4

Nagnjenost k lajanju: 1

Zdravje: 4

Nabiranje teže: 1

 

Priljubljenost pasme: 57. mesto od 197 pasem, ki jih priznava AKC

 

Whippet - zgodovina

V 19. stoletju je bil v severni Angliji lov na zajce izjemno priljubljen šport. In whippet oziroma mali angleški hrt je bil vzrejen ravno iz tega razloga. Rudarji v premogovnikih severovzhodne Anglije so s križanjem terierjev in majhnih angleških hrtov (greyhoundov) skušali dobiti primerne pse za tekmovanja v lovu na zajce.

Ker so ta tekmovanja postala vedno bolj kruta, so jih nadomestili z drugimi oblikami tekmovanji, ko so lovili in tekali za mahajočo cunjo. Tovrstno dirkanje malih angleških hrtov je bilo še posebej priljubljeno med moškimi delavskega razreda.

In medtem ko je delavski razred vzgajal lovski in dirkalni nagon te pasme, je višji razred izpopolnil njen videz. Pravijo, da so ga zaradi tega križali še z italijanskimi hrti, s čimer so dobili pasmo, kot jo poznamo danes.

Angleška kinološka zveza je whippet priznala kot pasmo leta 1891, danes pa vzbuja občudovanje predvsem zaradi svojega elegantnega videza, vsestranskosti in seveda tudi hitrosti.

 

Izvor

Izvor whippeta sega v pozno 18. stoletje in začetek 19. stoletja. Po njegovih žilah se pretaka kri angleškega hrta manjših velikosti in terierjev, zlasti bedlingtonskega in manchesterskega terierja.

Glavni namen križanja je bil dobiti hitrega psa, ki bi bil uspešen na pasjih dirkah in v lovi na različno divjad. Nad njim se je navduševal predvsem delavski razred, medtem ko je višji sloj želel izpopolniti njegov videz, zato so ga nekoliko kasneje križali še z italijanskim hrtom.

  mali angleški hrt

Videz

Mali angleški hrt po svojem videzu zagotovo ne sodi med majhne pse, je pa manjši od njegovega sorodnika angleškega hrta. Je izjemno eleganten in skladnih oblik, na trupu pa je nasajen dolg koničast rep, ki je rahlo zavit. Noge imajo močne kosti in so izjemno mišičaste, po vrhu pa so pokrite z zelo tanko kožo.

Ima izrazito atletsko postavo in mišičasto telo aerodinamične oblike, od koder izvira tudi njegova hitrost. Na kratko razdaljo lahko razvije celo hitrost do 65 km/h.

Njegova dlaka je kratka, gosta in zelo tanka, in je lahko vseh barv in različnih kombinacij. Najpogosteje je bela s progastim vzorcem ali rumenimi zaplatami, črna, črna z belo, modra, rumeno progasti vzorci in rjava.

Glava je dolga in zelo ozka, z minimalnim stopom in zelo razpotegnjenim, pa vendar elegantnim gobcemOči so ovalne, temne in čuječe, medtem ko so uhlji majhni in tanki, nekoliko povešeni ter oblikovani kot cvet.

Karakter in temperament

Whippet je zelo prijeten, ljubezniv in prijazen pes, zato ni ravno najboljši čuvaj. Svojemu gospodarju je zvest, še posebej pa je velik ljubitelj otrok. Prav tako ne moremo mimo tega, da so izjemno veselega karakterja, sicer pa so tudi zelo miroljubni in igrivi, vendar do tujcev zelo nezaupljivi.

Zanje velja, da so nekoliko svojeglavi in ne preveč poslušni. Njegov dirkalni nagon je več kot očiten, zato se ne more upreti skušnjavi in steče za vsem, kar se premika. Čeprav izgleda na prvi pogled krhek in uživa v poležavanju na zofi, pa se na terenu prelevi v trpežnega in neustrašnega lovca, zato se nikamor ne odpravite brez povodca.

  hrt whippet

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Na splošno se whippet dobro razume z drugimi psi in ljudmi. Je zelo toleranten in ne išče prepira. Vendar je kljub temu zgodnja socializacija nujna, če želimo, da se bo ustrezno odzval v različnih situacijah.

Še posebej se navdušuje nad otroki vseh starosti in je do njih zelo ljubezniv in igriv. Je njihov najboljši spremljevalec, vendar je potrebno otroke naučiti tudi pravilnega komuniciranja in ravnanja s psi na splošno.

Ker jim je prirojeno, da se poženejo za vsako stvarjo, ki se premika, je velika verjetnost, da bo tekal za drugimi živalmi. Zato bivanje z mačkami morda ni najboljša ideja. Vendar je znano, da lahko whippeta izurite do te mere, da domačih mačk, s katerimi odrašča in je nanje navajen, običajno ne preganja.

 

Hranjenje

Whippet potrebuje kakovostno hrano v primerni količini. Dovolj je 1 do 1,5 skodelice kakovostne hrane, ki je razdeljena na dva obroka. Koliko bo vipet pojedel, je odvisno od njegove starosti, velikosti, zgradbe in metabolizma. Popolnoma logično je, da bo večji in bolj aktiven pes potreboval več energije.

Kot predstavnik pasme psov, ki lovi svoj plen, potrebuje whippet visok odstotek mesa v svoji prehrani, ne glede na to, ali gre za mokro ali suho hrano. Ima razmeroma kratek prebavni trakt, zato naj zaužije visoko kakovostno hrano, ki je bogata z beljakovinami. Če se whippet hrani izključno s suho hrano, potem mu moramo zagotoviti tudi dovolj tekočine.

Whippet je po naravi zelo mišičast pes z majhnim odstotkom maščob. Dobro prilagojena hrana se tako hitro pozna na njegovi agilnosti, kot tudi na sijoči in zdravi dlaki.

Zdravje

Whippet je na splošno zdrava pasma in s pravilno prehrano, zadostno količino dnevne aktivnosti in rednimi obiski pri veterinarju lahko živi tudi do 15 let. Seveda pa se vse začne že v leglu. Nakup pri odgovornemu vzreditelju je lahko dovolj veliko zagotovilo, da dobimo zdravega psa. V tem primeru je pes testiran na genetske bolezni, ki so povezane s pasmo, razglisten in tudi cepljen.

Whippet se zelo hitro prehladi, zato je v zimskem obdobju priporočljiv plašč, ki ga bo grel pred mrazom, vlago in snegom. Med pogostimi težavami pa navajajo občutljivost na anestezijo, gluhost, očesne bolezni in von Willebrandovo bolezen. Občasno se pojavijo tudi bolezni srca, ki so drugi najpogostejši vzrok smrti pri tej pasmi.

  whippet teče


Nega

Kar se nege tiče, sodi whippet med nezahtevne živali. Ker je njegova dlaka kratka, za njen lep videz zadostuje že krtačenje enkrat tedensko, s čimer odstranimo odmrlo in odpadlo dlako. Je pa toliko več previdnosti potrebno zaradi njegove tanke kože, ki je zelo občutljiva na praske, raztrganine in vreznine, poleg tega pa mu ne nudi veliko toplote. Zato ne prenese dolgotrajnega bivanja na mrazu in za sprehode v hladnem vremenu potrebuje plašč.

Whippeta ni potrebno pogosto kopati, sicer pa je edina nega, ki jo potrebuje, higiena zob in nohtov. Nekateri predstavniki te pasme so bolj nagnjeni k temu, da se na njihovih zobeh nabira zobni kamen. Temu se izognemo tako, da mu dva do trikrat na teden umijemo zobe in mu damo pogosto žvečiti kaj tršega. Nohte postrižemo enkrat ali dvakrat na mesec, če jih seveda ne obrabi že po naravni poti.

Ne pozabimo tudi na redno pregledovanje ušes in oči. Ušesa ne smejo imeti umazanije v notranjosti in mora iz njih lepo dišati. Oči morajo biti čiste, brez rdečice ali izcedka.

Potrebna količina gibanja

Whippet obožuje vročico velikih pasjih dirk, vendar je po drugi strani tudi zelo prilagodljiv. Zaradi svoje tanke kože niso primerni za zunanjega psa, ampak se veliko bolj počuti v mestu in stanovanju, vendar mora imeti vsak dan dovolj priložnosti za prosto tekanje.

Dejstvo je, da je whippet lovski pes, ki je glede na konstitucijo svojega telesa, ustvarjen za lov in pasje dirke. Če k temu dodamo še njihov nagon za plenom, potem je popolnoma jasno, da ta pasma psov potrebuje veliko gibanja na prostem.

Whippet je zelo neprimerna pasma psov za sprehajanje brez povodca. Whippet zasleduje druge živali tudi po več kilometrov, zato je verjetnost za pobegom zelo velika. Če imate hišo z vrtom, potem poskrbite za dovolj visoko ograjo, saj tudi ta ni ovira, da vipet ne bi stekel za svojim plenom.

 

Vzgoja

Zgodnja socializacija in izpostavljenost različnim ljudem naj bo čim bolj zgodnjaVpis v šolo za pse je lahko odličen začetek vzgoje vsakega whippeta, priporočljivo pa je, da ga redno peljete tudi v parke, kjer bo lahko izpopolnil svoje socialne veščine.

V splošnem velja, da je vipet zelo neposlušen, zato moramo v njegovo vzgojo vložiti veliko truda. Prav tako pa velja tudi za zelo inteligentnega psa, zato se lahko dolgočasnih in monotonih vaj zelo hitro naveliča. Poskrbimo, da so vaje dovolj razgibane in zanimive. Najboljše rezultate dosežemo, če učenje kombiniramo z igro, pri kateri je veliko teka.

Whippeta vzgajamo s pohvalo, potrpežljivostjo in pozitivnostjo. Ko smo zadovoljni z njihovim obnašanjem, jih vsakokrat nagradimo s priboljškom ali pohvalo. Pri tem moramo biti predvsem potrpežljivi in dosledni, nikakor pa na njih ne kričimo.

Čeprav je whippet znan po svojem neodvisnem temperamentu in je glede poslušnosti pogosto na preizkušnji, pa veliko predstavnikov te pasme uspešno tekmuje v preizkusih poslušnosti in agilitiju.

 

Mladički ter cena in nakup

Če želite kupiti popolnoma zdravega mladička, je priporočljivo nakup opraviti pri preverjenemu vzreditelju te pasme psov. Ob nakupu je potrebno preveriti, ali so bili opravljeni vsi zdravstveni testi, prav tako pa bodite pozorni na njegov temperament. Nakup vas bo v tem primeru stal od 1.000 do 1.500 EUR.

Praviloma so mladički pozitivnega značaja igrivi in pripravljeni se zbližati z ljudmi, izogibajte se tistim, ki radi tepejo svoje sorodnike v leglu ali samevajo v kotu. Koristno je spoznati tudi mamo mladička, saj boste na ta način najbolje vedeli, da ima temperament, ki vam ustreza.

Argentinska doga (Dogo argentino)
Nazaj na seznam
Bernardinec

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506