Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Nemška doga

Prijeten in mogočen pes.

Nemška doga

S prijetno nemško dogo, mogočnim psom, je pravo veselje živeti, vendar je lastništvo psa tako impozantne velikosti, teže in moči, obveza, ki se je ne smete lotiti nepremišljeno in brez izkušenj ali znanja.

Splošne lastnosti:

  • Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi
  • Velikost: zelo velik
  • Barva: črna, harlekin, modrikasta, progasta, rumenkasta
  • Višina: 72–90 cm
  • Teža: nad 50 Kg
  • Temperament: prijazen, potrpežljiv, zanesljiv
  • Pričakovana življenjska doba: 6–8 let
  • Dlaka: kratka, gladka, priležna
  • Zahtevnost nege: nezahtevna
  • Primeren bivalni prostor: hiša z vrtom, večje stanovanje
  • Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost na prostem
  • Velikost legla: v povprečju 8 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

  • Primernost za prvega psa: 2
  • Velikost: 5
  • Primeren za življenje v stanovanju: 3
  • Stopnja energije: 5
  • Stopnja izpadanja dlak: 4
  • Zahtevnost nege: 2
  • Lahko ostane cel dan sam: 1
  • Dojemljivost za učenje: 5
  • Inteligenca: 3
  • Igrivost: 5
  • Naklonjenost do otrok: 5
  • Prijaznost do mačk: 5
  • Nagnjenost k pobegu: 3
  • Nagnjenost k grizenju: 3
  • Nagnjenost k lajanju: 4
  • Zdravje: 4
  • Nabiranje teže: 2
  • Priljubljenost pasme: 16. mesto od 204 pasem, ki jih priznava AKC

Nemška doga – zgodovina

Risbe psov, ki so videti kot nemške doge, so bile najdene na egipčanskih artefaktih iz leta 3000 pred našim štetjem in v babilonskih templjih, zgrajenih okoli leta 2000 pred našim štetjem. Obstajajo dokazi, da so podobni psi izvirali iz Tibeta, pisna poročila o njih pa so se pojavila v kitajski literaturi leta 1121 pred našim štetjem.

Pasmo naj bi v različne dele sveta prenesli Asirci, ki so svoje pse prodajali Grkom in Rimljanom. Grki in Rimljani so nato te pse vzrejali z drugimi pasmami. Pri razvoju pasme so verjetno sodelovali predniki angleškega mastifa, nekateri pa menijo, da je imel pri tem vlogo tudi irski volčji pes ali irski hrt.

Nemške doge so se prvotno imenovale »lovci na merjasce«, saj so jih vzrejali za lov na merjasce. Njihova ušesa so bila obrezana, da jim jih merjasci niso raztrgali. V 16. stoletju se je ime pasme spremenilo v angleške doge. Konec 16. stoletja pa so številni nemški plemiči v svojih domovih začeli rediti največje in najlepše pse ter jih imenovali »Kammerhunde«. Ti psi so bili razvajeni in so nosili pozlačene ovratnice, podložene z žametom. Živeli so sladko življenje.

Ime nemška doga je nastalo leta 1700, ko je francoski naravoslovec potoval na Dansko in videl različico hrta, ki je bila vitkejša in po videzu bolj podobna hrtu. Tega psa je poimenoval »Grand Danois«, kar je sčasoma postal Veliki danski pes, masivnejši primerki pasme pa se imenujejo danski mastifi. Ime se je prijelo, čeprav Danska ni razvila te pasme. Večina zgodovinarjev pasme pripisuje zasluge nemškim vzrediteljem za izpopolnitev doge v uravnoteženega in elegantnega psa, ki ga imamo radi danes. Leta 1880 so se vzreditelji in sodniki sestali v Berlinu in se dogovorili, da bodo psom, ki jih vzrejajo, dali lastno ime – »Deutsche Dogge«, saj se močno razlikujejo od angleškega mastifa. Ustanovili so klub nemških dog, ime pa so prevzele tudi številne druge evropske države.

nemška doga

Prepoznavnost pasme

V poznem 19. stoletju so bogati nemški vzreditelji še naprej izpopolnjevali pasmo. Pozornost so posvetili temperamentu psa, saj so bile nemške doge agresivnega in divjega temperamenta, ker so bile prvotno vzrejene za lov na divje prašiče, ki so bili še posebej divje zveri. Ti vzreditelji so poskušali vzgojiti bolj nežne živali in na našo srečo danes jim je to uspelo. Veljajo za zelo priljubljeno pasmo, zasedajo 16. mesto po priljubljenosti od 204 pasem na svetu, ki jih priznava AKC.

Videz

Kraljevska pasma združuje velikost in moč z eleganco, ti psi so pravi nežni velikani. So kvadratnih proporcij in dobro uravnoteženi psi.

Njihova hoja je močna in mogočna z dolgimi in lahkimi koraki. Dlaka je kratka, gosta in sijoča. Nemška doga je najbolj opazna prav zaradi svoje veličastne postave, drže in videza.

veličastna nemška doga

Karakter in temperament

Dobro vzgojena doga, nežni velikan, je eden izmed najlepših in najbolj prijaznih psov na svetu. So nežni, sladki in ljubeznivi hišni ljubljenčki, ki se radi igrajo in so sproščeni z otroki. Imajo veliko željo po ugajanju, zaradi česar jih je enostavno usposobiti.

Velika doga želi biti tam, kjer je družina. Zelo radi imajo ljudi, tudi tujce in otroke, zato bodo z veseljem sprejeli obiskovalce, razen če menijo, da jih je treba braniti. Takrat so lahko zelo zaščitniški. Nekatere doge si želijo vaše stalne bližine in bodo poskušale priti tja, tudi če se ji boste vi spretno izmikali.

Čeprav so doge večinoma dobre volje, vsekakor potrebujejo zgodnjo socializacijo, torej izpostavljenost različnim ljudem, pogledom, zvokom in izkušnjam, ko so mlade. Socializacija pomaga zagotoviti, da bo vaš mladič nemške doge zrasel v vsestranskega psa. Če jih vpišete v šolo za mladiče, je to odličen začetek.

Redno vabljenje obiskovalcev ter vodenje psa v živahne parke, trgovine, kjer so dovoljeni psi, in na sproščene sprehode k sosedom, mu bodo prav tako pomagali izpopolniti njegove socialne veščine.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Nemška doga obožuje otroke in je do njih nežna, zlasti če je z njimi že od mladička. Ne pozabite pa, da se psi ne zavedajo, kako veliki so v primerjavi z majhnim otrokom, zato lahko otroke po nesreči zlahka prevrnejo.

Kot pri vsaki pasmi morate otroke vedno naučiti, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo, vedno nadzorujte vse stike med psi in majhnimi otroki, da preprečite ugriz, vlečenje za uho ali rep. Otroka naučite, naj se ne približuje nobenemu psu, ko ta je ali spi, niti naj mu ne poskuša odvzeti hrane.

Na splošno se nemška doga dobro razume z drugimi hišnimi ljubljenčki v gospodinjstvu, občasno pa so lahko nekateri psi agresivni do živine, ali pa jim preprosto ni mar za druge hišne ljubljenčke. Gre za individualni okus: nekatere nemške doge ne bodo prenesle druge živali v hiši, medtem ko bodo druge dremali z mačkami in drugimi psi.

Hranjenje

Nemško dogo hranite z visokokakovostno pasjo hrano, primerno starosti psa (mladiček, odrasla doga ali starejša doga).

Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Lastniki se morajo zavedati, da je največja in celo smrtonosna bolezen nemške doge napihnjenost, pri kateri se njihov želodec razširi in zavije. Vzroki za napihnjenost niso povsem pojasnjeni, vendar se strokovnjaki strinjajo, da lahko z več majhnimi obroki na dan in preprečevanjem intenzivnega gibanja v času obrokov zmanjšamo možnost za nastanek napihnjenosti.

Zdravje

Na splošno je nemška doga zdrav pes. Napihnjenost ali dilatacija želodca in volvulus (GDV) pa je najpogostejša smrtna nevarnost za doge. Lastniki se morajo naučiti prepoznati znake, da bi lahko prišlo do napihnjenosti, in ukrepati v tem primeru. Mnogi rejci in lastniki razmislijo o operaciji, imenovani profilaktična gastropeksija, ki pomaga preprečiti nekatere resnejše vidike GDV.

Druge zdravstvene težave, ki lahko prizadenejo pasmo, vključujejo bolezni oči in srca, hipotiroidizem in avtoimunski tiroiditis ter displazijo kolkov. Odgovoren lastnik naj bo torej pozoren na znake pogostih težav, da bo njegova odrasla doga živela lepo in polno življenje.

starejša nemška doga

Nega

Kratka in gladka dlaka nemške doge večino leta ne zahteva veliko nege, vendar se glede na velikost psa vseeno lahko nabere precej dlake. Tedensko krtačenje s krtačo s srednje veliko ščetino, gumijasto rokavico ali orodjem za nego oz. rokavico za pse bo pomagalo zmanjšati izločanje dlake na minimum.

V obdobju enkrat ali dvakrat na leto je izpadanje dlake obilnejše, zato je idealno vsakodnevno krtačenje. Nemške doge je treba kopati le občasno, razen če zaidejo v kaj umazanega. Kot pri vseh pasmah je treba tudi pri nemški dogi redno striči nohte, saj lahko predolgi nohti psu povzročajo bolečine ter težave pri hoji in teku.

Potrebna količina gibanja

Nemške doge se morda na videz zdijo umirjene, vendar potrebujejo redno vsakodnevno gibanje, primerno njihovi starosti. Dvakrat ali trikrat na dan je lahko dovolj zgolj hiter sprehod. So dobri spremljevalci na tekih ali pohodih, vendar morate počakati, da doga dopolni dve leti, da se izognete poškodbam rastočih sklepov.

Zaradi nevarnosti napihnjenosti se izogibajte intenzivni vadbi v času obrokov. Doge so nagnjene k temu, da sledijo svojemu nosu, gredo, kamor jih vodi vonj, zato jih je treba vedno voditi na povodcu in jih pustiti na prostosti le na območjih, zavarovanih z visoko ograjo. Nemška doga se bo z vami rada udeležila treninga veščin, agilityja, poslušnosti, sledenja, vleke uteži in lovljenja žoge oz. frizbija.

Vzgoja

Priporočljiva je zgodnja socializacija in tečaji usposabljanja mladičev. Za tako veliko in močno pasmo, kot je nemška doga, je trening poslušnosti nujen. Socializacija bo mladiču pomagala, da se razvije v dobro prilagojenega odraslega psa, ki ga boste postopoma izpostavljali različnim ljudem, krajem in situacijam.

Nemška doga je družabna, prijazna in željna ugajanja, zato se dobro odziva na trdne in dosledne metode usposabljanja. Potrebuje stik s svojimi ljudmi, naklonjenost ter druženje z drugimi ljudmi in živalmi.

Mladički ter cena in nakup

Povprečna cena mladiča odgovornega vzreditelja je med 900 in 1500 €, cena je velikokrat tudi višja.

Nemške doge imajo na splošno dobre zobe, ki jih lahko ohranite popolne, če jih mladičkom ščetkate vsaj dvakrat na teden. Ušesa mladičkom čistite vsak teden. Tudi mladiček nemške doge je za svojo starost velik in pameten pes z veliko energije, zato poskrbite, da bosta njegov um in telo aktivna, sicer mu bo hitro postalo dolgčas in lotil se bo vašega stanovanja ali hiše.

Kangal (Anatolski ovčar)
Nazaj na seznam
Basenji

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506