Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Nemški ovčar

Plemenit in inteligenten pes.

Nemški ovčar | Opis pasme

Nemški ovčar, ki na splošno velja za najboljšega vsestranskega delavnega psa, je velik, okreten in mišičast pes plemenitega značaja in visoke inteligence. Zvest, samozavesten, pogumen in stabilen nemški ovčar je pravi užitek za vse ljubitelje psov.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski pes

Velikost: srednje velik

Barva: črna, črna z rjavimi, rumenimi ali sivimi lisami, volčje siva, volčje siva z rjavimi lisami

Višina: 60–66 cm (samec), 50–61 cm (samica)

Teža: 65–90 Kg (samec), 50–70 Kg (samica)

Temperament: samozavesten, pogumen, pameten

Pričakovana življenjska doba: 12–14 let

Dlaka: srednje dolga, resasta, nepremočljiva z gosto poddlako

Zahtevnost nege: srednja

Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša, ni za bivanje v pesjaku, saj ne prenaša dobro mraza

Zahtevana aktivnost: veliko – dolgi sprehodi in teki, zelo intenzivno

Bivalni prostor: Vrt s pesjakom ali hiša z vrtom

Velikost legla: 7–8 mladičkov

Priljubljenost pasme: 2. mesto od 197

 

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 1

Velikost: 3

Primeren za življenje v stanovanju: 2

Stopnja energije: 4

Stopnja izpadanja dlak: 5

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 3

Dojemljivost za učenje: 5

Inteligenca: 5

Igrivost: 3

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 4

Nagnjenost k pobegu: 1

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 3

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 2

Skupina: pastirska skupina

 

Nemški ovčar – zgodovina

Nemški ovčar (der Deutshe Schäferhund) izhaja iz družine nemških pastirskih psov, ki so se do konca 19. stoletja razlikovali po tipu od okrožja do okrožja. V zadnjih letih 19. stoletja si je nemški konjeniški častnik, kapitan Max von Stephanitz, zadal nalogo razviti idealnega nemškega pastirskega psa. Von Stephanitz in podobno misleči vzreditelji so križali različne pasme iz severnih in osrednjih okrožij Nemčije, tako da so nastali predniki današnjega nemškega ovčarja. Von Stephanitz je soustanovil prvi klub na svetu, namenjen nemškim ovčarjem, ter 35 let promoviral in izpopolnjeval pasmo. Danes je vsestranskost nemškega ovčarja tako dobra pri opravljanju številnih nalog, da zlahka pozabimo, da je bila pasma prvotno ustvarjena le za pašo ovc. Danes znane lastnosti nemških ovčarjev, kot so inteligentnost, okretnost, hitrost, prikritost in splošna avtoritativnost, se tako niso uveljavile na policijski akademiji, temveč na ovčjem pašniku. Nemški ovčarji so postali priljubljeni v Združenih državah Amerike v zgodnjih letih 20. stoletja, med drugim zaradi dogodivščin pasjih filmskih zvezd. Nemški ovčar je med tistimi nemškimi pasmami, ki so med svetovnima vojnama in po njih trpele zaradi protinemškega razpoloženja. V Veliki Britaniji v času prve svetovne vojne so pasmo imenovali Alzačan, kar je ime, ki ga imajo številni britanski ljubitelji psov še vedno raje.

Z razmahom sodobnega upravljanja živine in upadom pastirstva kot pasjega poklica je von Stephanitz svojo pasmo spretno promoviral kot idealnega delavca K-9. Danes je nemški ovčar najprimernejši pes za policijske in vojaške enote po vsem svetu. Nemški ovčar je poleg filmske zvezde opravljal številne druge poklice – vodenje slepih, preganjanje zločincev, iskanje prepovedanih snovi, služenje v vojski, obiskovanje bolnikov in pasenje živine so le nekatera od del, ki jih je opravljala ta vsestranska pasma. Nemški ovčar je prevzel celo vlogo nacionalnega junaka. Nemški ovčarji so po terorističnih napadih 11. septembra 2001 iskali in reševali po ruševinah Svetovnega trgovinskega centra, iskali preživele ter tolažili reševalce in družine.

Prepoznavnost pasme

Nemški ovčarji so vedno znova na letnem seznamu najbolj priljubljenih pasem psov, kar sploh ni presenetljivo. Njihova zvestoba, pogum, samozavest, sposobnost učenja in pripravljenost zaščititi svoje ljudi so značilnosti, tako izrazite kot pri nobeni drugi pasmi.

Nemški ovčarji so v ospredju med pasjimi kralji iz številnih razlogov, vendar strokovnjaki pravijo, da je njihova odločilna lastnost značaj: zvestoba, pogum, samozavest, sposobnost učenja ukazov za številne naloge in pripravljenost postaviti svoje življenje na kocko, da bi branili svoje bližnje. Nemški ovčarji bodo nežni družinski ljubljenčki in neomajni varuhi, vendar je v standardu pasme zapisano, da imajo določeno zadržanost, ki ni primerna za takojšnja zaupna prijateljstva.

Videz

Nemški ovčarji so srednje veliki do veliki psi in atletske postave. Standardna višina pasme je 60–65 cm za samce in 55–60 cm za samice. Nemški ovčarji so bolj dolgi kot visoki, idealno razmerje je 10 proti 8. Uradni pasemski standard AKC ne določa standardnega razpona teže. Imajo kupolasto čelo, dolg kvadratno izrezan gobec z močnimi čeljustmi in črn nos. Oči so srednje velike in rjave. Ušesa so velika in stojijo pokončno, spredaj odprta in vzporedna, vendar so med gibanjem pogosto potegnjena nazaj. Nemški ovčar ima dolg vrat, ki se ob razburjenju dvigne, ob hitrem gibanju in zasledovanju pa spusti. Rep je košat in sega do kolka. Njihova naravna hoja je svobodna in lahka, vendar jo lahko takoj pohitrijo in dosežejo velike hitrosti.

Nemški ovčar je bil prvotno vzgojen za čuvaja čred v ostrih podnebnih razmerah in njegov srednje dolg dvojni kožuh se odlično prilega tej nalogi, saj ga ščiti pred dežjem in snegom ter je odporen na nabiranje umazanije. Tipi dlake nemškega ovčarja so prav tako raznoliki kot njihova barva. Nekateri nemški ovčarji so dolgodlaki. Vendar ima »idealen« nemški ovčar dvojno dlako srednje dolžine. Zunanja dlaka je gosta z ravno dlako, ki leži ob telesu, včasih pa je valovita in žilava. Dlaka je različnih barv in vzorcev, vključno s črno, črno in krem, črno in rdečo, črno in srebrno, sivo in belo. Vendar Ameriški kinološki klub bele barve ne priznava kot barve za to pasmo in belim nemškim ovčarjem ne dovoli tekmovati na konformističnih razstavah, čeprav so dovoljeni na drugih tekmovanjih.

nemški ovčar temperament

Karakter in temperament nemškega ovčarja

Čeprav so odlični pastirski psi, so nemški ovčarji zelo primerni tudi za delo službenih živali, kot so psi vodniki za slepe. Odlično se obnesejo kot delovni psi, zlasti v policijskih in vojaških operacijah. So tudi zelo učinkoviti psi čuvaji. Seveda pa je nemški ovčar v pravem domu tudi čudovit družabnik. So zelo zvesti, inteligentni in radi se gibljejo, zato jih ni težko usposobiti. Primerni so za zelo aktivna gospodinjstva, saj potrebujejo veliko gibanja vsak dan. So odlični psi za lastnike z veliko izkušnjami in časa, saj se kot večina psov lahko hitro dolgočasijo. Nemški ovčarji so fantastični psi in jasno je, zakaj so tako priljubljena pasma. Vendar zaradi svoje velikosti in moči niso primerni za vse družine in potrebujejo veliko prostora, da lahko porabijo svojo energijo. Poskrbeti morate, da boste imeli za nemškega ovčarja veliko časa in da boste vsak dan poskrbeli za njegovo gibanje.

Nemški ovčar je zadržan, vendar običajno ni agresiven. To so torej zadržani psi, ki ne sklepajo takoj prijateljstev, ko pa jih sklenejo, so izredno zvesti. Z družino so lahkotni in dostopni, kadar pa so ogroženi, so lahko močni in zaščitniški, zato so odlični čuvaji. Ta zelo inteligentna in izurjena pasma je uspešna, če ima opravilo,  kakršno koli opravilo. Nemškega ovčarja je mogoče usposobiti za skoraj vse, od opozarjanja gluhih oseb na zvonjenje na vratih do iskanja žrtev v plazu.

Ena od stvari, ki jim ne gre najbolje od rok, je biti dlje časa sam. Brez družbe, ki jo potrebujejo, pa tudi brez gibanja in možnosti, da uporabijo svojo inteligenco, se dolgočasijo in postanejo frustrirani. Nemški ovčar, ki se premalo giblje in ga družina ignorira, bo svojo energijo verjetno izražal na načine, ki vam niso všeč, na primer z lajanjem in žvečenjem. Kot vsak pes potrebuje tudi nemški ovčar zgodnjo socializacijo – izpostavljenost različnim ljudem, pogledom, zvokom in izkušnjam, ko je mlad. Socializacija pomaga zagotoviti, da vaš mladič nemškega ovčarja odraste v vsestranskega psa.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Odrasli nemški ovčarji so lahko mirni, potrpežljivi, živahni ali hrupni, odvisno od njihove osebnosti, šolanja in socializacije. Nekateri so lahko odlični družinski ljubljenčki v domovih z otroki vseh starosti, vendar je treba pse v bližini majhnih otrok vedno nadzorovati. Če je nemški ovčar dobro izurjen in se je veliko srečeval z otroki, zlasti kot mladiček, je odličen spremljevalec otrok. Nekateri pravijo, da so križanec med varuško in policistom, saj sta oba nežna in zaščitniška do otrok v družini. Vendar gre za velikega psa, ki je sposoben pomotoma zbiti malčka ali majhnega otroka. Ker so zvesti svoji zadržani naravi, niso prijazni do otrok - ki jih ne poznajo, vendar so na splošno vredni zaupanja. Prepričajte se, da znate prepoznati znake telesne govorice ali tesnobe pri svojem psu, da se izognete morebitnim konfliktom. Nemški ovčarji so namreč lahko nervozni pred neznanci, zato poskrbite, da jih nikoli ne pustite brez nadzora. Bodite previdni, če nemškega ovčarja predstavljate mlajšim otrokom ali odraslim, ki ne poznajo te pasme, saj ti pogosto ne poznajo svoje moči.

Da bo nemški ovčar miren in potrpežljiv, ga je treba že od malega družiti z drugimi psi in hišnimi ljubljenčki. S starostjo so lahko nekateri nemški ovčarji malce vzkipljivi do drugih psov, vendar ob ustrezni oskrbi, šolanju in socializaciji to najverjetneje ne bo težava. Če imate težave z nemškim ovčarjem v družbi drugih hišnih ljubljenčkov, je najbolje, da se posvetujete s trenerjem ali strokovnjakom za vedenje. Nemški ovčarji se običajno dobro razumejo z drugimi družinskimi hišnimi ljubljenčki, s katerimi so odraščali. Če niso odraščali z mačko ali drugimi manjšimi hišnimi ljubljenčki, jih bodo morda želeli preganjati, zato je treba kakršno koli uvajanje kasneje v življenju opraviti zelo previdno.

Hranjenje

Visokokakovostna hrana za pse, primerna starosti psa (mladiček, odrasel pes ali starejši pes), bo vsebovala vsa hranila, ki jih pasma nemškega ovčarja potrebuje. Ostanki človeške hrane lahko povzročijo prebavne motnje, zato jih dajajte le poredko, če sploh, zlasti se izogibajte kuhanim kostem in hrani z visoko vsebnostjo maščob. Piškotki za pse ali drobovina bo odličen priboljšek za šolanje. Če vašega ovčarja hranite z visokokakovostno hrano, vitaminski in mineralni dodatki ne bi smeli biti potrebni, čeprav je dodajanje majhnih količin jogurta, kuhane zelenjave ali jajc hrani lahko koristno. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem.

Odrasel nemški ovčar bo potreboval dva obroka na dan, ki bosta obsegala do dve skodelici suhe hrane, vendar je to odvisno od velikosti psa, stopnje aktivnosti, starosti in drugih dejavnikov. Ker so nagnjeni k napihnjenosti in možni torziji želodca, se želite izogniti dajanju enega velikega obroka na dan, ki bi ga pes pogoltnil. Prepričajte se, da ima pes dostop do čiste in sveže vode. Spremljajte telesno težo vašega nemškega ovčarja in zgodaj odpravite morebitne težave s prekomerno telesno težo, saj prekomerna teža oz. debelost skrajša življenje vašega psa. Z veterinarjem se vedno lahko pogovorite o prehranskih potrebah in pridobite priporočila za urnik hranjenja in vrste pasje hrane. Nemškega ovčarja poskusite hraniti vsak dan ob istem času, da ga navajate na rutino. Ne pozabite, da ga po jedi in pred fizično  aktivnostjo ne hranite.

Vendar morate biti pri hranjenju in vadbi mladiča nemškega ovčarja še posebej pozorni. Nemški ovčarji med četrtim in sedmim mesecem starosti zelo hitro rastejo, zato so dovzetni za kostne bolezni. Dobro jim ustreza kakovostna in nizkokalorična prehrana, ki jim preprečuje prehitro rast (hrano za pasje mladičke najdete na povezavi). Poleg tega mlademu nemškemu ovčarju ne dovolite teči, skakati ali se igrati na trdih površinah, kot je pločnik, dokler ni star vsaj dve leti in dokler se mu ne oblikujejo sklepi. Vendar pa se lahko igrajo na travi, prav tako so primerni tudi manjši skoki, visoki nekaj centimetrov. Prekomerno hranjenje nemškega ovčarja in pridobivanje kilogramov lahko povzroči težave s sklepi in druge zdravstvene težave. Zato omejite priboljške, poskrbite za njihovo aktivnost in jih redno rutinsko hranite, namesto da jim hrano puščate na voljo ves čas.

Primeren bivalni prostor

Nemški ovčarji potrebujejo veliko prostora, ki jim omogoča dovolj prostora za tek in lovljenje žoge. Žoge za pse so odličen stimulans za ljubljenčke z visokim nagonom. Čeprav so veliki in energični psi, lahko z veliko načrtovanja in trdega dela živijo tudi v manjših hišah ali stanovanjih, če so izpolnjene njihove dnevne potrebe po aktivnosti. Kljub vsemu je za nemškega ovčarja priporočljivo imeti svoje dvorišče.

Nemški ovčarji lahko živijo v majhnih hišah ali stanovanjih. Vendar bo za to potrebno veliko trdega dela in predanosti. Če se vaš pes čez dan ne bo dovolj gibal, se bodo pri njem pojavile vedenjske težave, kot so destruktivno žvečenje, pretirano lajanje ali agresija. Za spodbujanje nemških ovčarjev, ki živijo v majhnih prostorih ali stanovanjih, so vedno bolj priljubljeni koristni pasji dogodki, kot sta lov v hlevu in druge stimulativne oblike lova. Ti psu omogočajo, da po daljšem bivanju v zaprtih prostorih razišče več zunanjih prostorov in so odlični za njegovo duševno in telesno stimulacijo.

Za čas, ko vas ni doma so priporočljivi boksi ali kletke za pse, vsaj na začetku vašega skupnega bivanja, da se izognete nepotrebni škodi vašem domu. Mladi nemški ovčarji so izredno polni energije in če le-te ne "skurite", boste opazili znake na vaših copatih, pohištvu ali kavču.

Zdravje

Večina nemških ovčarjev je zdravih psov, nekateri nemški ovčarji pa imajo lahko zaradi načina vzreje vrsto zdravstvenih težav, ki lahko lastnike drago stanejo in psu povzročijo resne težave. Odgovorni vzreditelj bo preveril zdravstveno stanje rodbine oz. potomcev svojega ovčarja, kot sta degenerativna mielopatija ter displazija komolcev in kolkov. Nemški ovčarji so zaradi velikosti in oblike prsnega koša (ozek in globok) nagnjeni k zasuku želodca, kar je nenadna in življenjsko nevarna bolezen, zato se morajo lastniki poučiti o njenih simptomih in ukrepanju. Priporočeni zdravstveni testi za pasmo nemškega ovčarja so ocena kolkov ter ocena komolcev.

Nekatere bolezni, ki se lahko pojavijo pri nemških ovčarjih, so displazija kolkov, kjer se kolčni sklepi ne prilegajo popolnoma, kar sčasoma privede do artritisa. Pred vzrejo je treba pse pregledati z rentgenskim slikanjem. Sledi displazija komolca, to je stanje, pri katerem se komolčni sklep psa ne oblikuje pravilno, kar povzroča bolečine in težave. Degenerativna mielopatija psov, znana tudi kot kronična degenerativna radikulomiopatija, povzroča šibkost zadnjih nog, kar vodi v paralizo. Pogosta je tudi epilepsija – možganska  bolezen, ki povzroča napade.

Nega nemških ovčarjev

Nemški ovčar ima srednje dolgo dvojno dlako, ki jo sestavlja gosta, groba in tesno prilegajoča se zunanja dlaka ter mehkejša podlanka. Ta pasma in njihova je enostavna za vzdrževanje, običajno jo je treba vsakih nekaj dni na hitro krtačiti, da se odstrani razpuščena dlaka. Pogostejše krtačenje pomaga nadzorovati količino dlak, ki končajo po hiši in na pohištvu. Nemški ovčar potrebuje le občasno kopel. Pomembno je, da mu vsak mesec postrižete ali obrusite nohte, če niso naravno obrabljeni, saj lahko predolgi nohti povzročajo bolečine in težave pri stabilnosti. Nohte je treba striči enkrat na mesec, enkrat na teden pa je treba pregledati ušesa, ali so umazana, rdeča ali slabega vonja, kar lahko kaže na okužbo, nato pa jih enkrat na teden obrisati z vato, navlaženo z nežnim, pH uravnoteženim čistilom za ušesa, da preprečite težave. Nemški ovčarji radi žvečijo in ta navada jim pomaga ohranjati čiste zobe. Dajajte jim trpežne, varne zobne žvečilke ali kosti in med grizenjem se bodo borili proti nastajanju zobnega kamna, zlasti na zadnjih kočnikih. Tudi čiščenje zob z mehko zobno ščetko in pasjo zobno pasto pomaga ohranjati dlesni in zobe v dobri kondiciji.

Zgoraj omenjene produkte za nemške ovčarje najdete tukaj:

- krtače za pse

- klešče za kremplje 

- pasji šamponi


Potrebna količina gibanja

Ker je nemški ovčar zelo aktivna in atletska pasma, potrebuje veliko gibanja za dobro telesno in duševno počutje. Pes, ki se ne giblje dovolj, bo postal frustriran in bo verjetno razvil nezaželeno vedenje. Pri mladiču lahko začnete s kratkimi dnevnimi sprehodi in igro na varno ograjenem območju. Ne pozabite, da psa ne smete spustiti s povodca, saj lahko tudi najbolje izurjen pes postane raztresen in ne upošteva vsakega ukaza. Razen, če je ustrezno šolan in ima zelo soliden odpoklic. Sodelovanje pri pasjih dejavnostih, kot so veščine in spretnosti, pastirstvo, sledenje in potapljanje v vodi, zagotavljajo odlično telesno in duševno vadbo ter je zabavno in koristno tako za psa kot za lastnika.

nemški ovčar delovni pes

Vzgoja

Pomembna je zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev nemškega ovčarja, nadaljevanje treninga poslušnosti pa bo pomagalo zagotoviti, da bo mladič odrasel v prilagodljivega in dobro vzgojenega odraslega psa. Nemški ovčar je zelo inteligenten družabnik in izjemen delavec. Doslednost in pozitivno usposabljanje, ki temelji na nagrajevanju, bosta prinesla odlične rezultate. Na svoje ljudi je izjemno navezan, zato je najsrečnejši, če živi z družino. Vzgajati ga je treba v gospodinjstvu in ga izpostaviti družinskim dejavnostim.

Razmnoževanje in mladički

Ko so samice nemških ovčarjev zrele in samci spolno dozorijo, se lahko nemški ovčarji razmnožujejo vse življenje. Vendar je priporočljivo, da nemškega ovčarja prenehate pariti, ko dopolni osem do deset let, odvisno od spola psa. Velikost legla ponavadi znaša od 7–8 mladičkov.

Cena in nakup

V povprečju se cena za nakup nemškega ovčarja gibljejo med cca. 400 in 1.250 evri, povprečna cena za psa, ki je vzrejen za družinskega ljubljenčka, je nekje 600 €. Cena se zviša za pse razstavne kakovosti z izjemnim poreklom. Ob nakupu bodite pozorni na izbiro primernega rejca, na ceno, ki vam jo ponudi, ter na pridobitev vse potrebne dokumentacije, ki jo vaš rodovniški nemški ovčar potrebuje.

Zlati Prinašalec
Nazaj na seznam
Francoski buldog

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506