Pekinezer (Pekinčan)

Inteligenten, ljubeč in prijazen pes.

Pekinezer (Pekinčan)

Pekinezer je inteligenten, ljubeč in prijazen majhni družabnik. Ti drobni psi z levjim značajem so bili najprej vzrejeni kot spremljevalci kitajskih cesarjev. Obstaja več vrst pekinezov, ki se med seboj ločijo večinoma po barvi dlake, kot sta mini in kraljevi pekinez. Našli ga boste tudi pod imeni pekinčan, pekinez, foo (ali fu) pes in peking Palasthund.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 9. FCI skupina – družni psi

Velikost: zelo majhen

Barva: vse barve razen jetrne in albino barve

Višina: do 25 cm

Teža: 4,5–6 Kg

Temperament: ljubeč, lojalen, kraljevski

Pričakovana življenjska doba: 13–15 let

Dlaka: dolga, bujna, izrazita griva

Zahtevnost nege: zelo zahtevna

Primeren bivalni prostor: hišni pes, stanovanje ali hiša, življenje z družino

Zahtevana aktivnost: malo

Velikost legla: 2–4 mladički

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 4

Velikost: 1

Primeren za življenje v stanovanju: 5

Stopnja energije: 2

Stopnja izpadanja dlak: 4

Zahtevnost nege: 5

Lahko ostane cel dan sam: 3

Dojemljivost za učenje: 3

Inteligenca: 4

Igrivost: 3

Naklonjenost do otrok: 2

Prijaznost do mačk: 2

Nagnjenost k pobegu: 3

Nagnjenost k grizenju: 4

Nagnjenost k lajanju: 4

Zdravje: 2

Nabiranje teže: 3

Skupina: družni psi

 

 

Pekinezer – zgodovina

Kitajska legenda pravi, da je pekineza ustvaril Buda, ki je leva pomanjšal na pasjo velikost. Pasma je tako starodavna, da nikoli ne bomo izvedeli njenih resničnih začetkov, vendar je v domišljijskem mitu o njenem izvoru zrno resnice.

Konec devetdesetih let 19. stoletja je pekinezer prispel v Ameriko. AKC jih je prvič registriral leta 1906. Šest let pozneje se je pasma znašla na prvih straneh časopisov, ko je bil pekinčan eden od treh psov, ki so preživeli potopitev Titanika.

Prepoznavnost pasme

Seveda se je priljubljenost pasme razširila čez Atlantik v Združene države Amerike. Prvi pekinezer, ki ga je registriral ameriški kinološki klub, je bil Rascal leta 1906, leta 1909 pa je bil ustanovljen Ameriški klub pekinezov. Danes je priljubljena pasma na 49. mestu med 155 pasmami in sortami, ki jih je registriral AKC.

 

Videz

Pekinezi so ljubeznivi majhni psi, ki so kot nalašč za crkljanje v naročju svojih lastnikov. Pekinški pes doseže največjo težo 6 kilogramov in je visok do 25 centimetrov, pod svojim bujnim kožuhom je tako presenetljivo čvrst in mišičast.

Čeprav se s to pasmo najpogosteje povezuje zlata barva, so pekinčani v skoraj vseh odtenkih. Pekinezi imajo običajno črne oči, ki so, ko gledajo naravnost, tako temne, da je v njih vidna komaj kakšna belina, redko so njihove oči lahko tudi modre.

Karakter in temperament

Pekinčani se lahko ob prvem srečanju zdijo zadržani in malce vzvišeni, vendar so za svoje lastnike pametni, zabavni in polni osebnosti. Del privlačnosti te pasme je v tem, da so veseli, če lahko zabavajo le svojega lastnika ter bližnje in se z njimi norčujejo. Prav tako so izbirčni glede tega, komu izkažejo svojo naklonjenost. Radi imajo svojo družino in prijatelje, vse ostale pa preprosto ignorirajo.

Pekinezer je morda videti kot nemočen mini psiček, vendar je zelo žilav in pogumnejši, kot kaže njegov videz. Pekinško kraljevsko dostojanstvo, samovšečnost, samozavest in trma se združijo v živahnem, ljubeznivem in dobrodušnem psu, ki vas bo spoštoval, če boste vi spoštovali njega. Svojim ljudem je zvest in jih varuje, ob pojavu neznancev pa opozorilno laja.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Pekinezer ni dobra izbira za družine z majhnimi otroki, ki lahko z njim ravnajo grobo, ne da bi to hoteli. Pes tudi ne bo prenašal, da ga kdo zgrabi, vleče ali brca, zato se bo brez oklevanja branil.

Ti psi imajo najraje družbo drugih pekinčanov, vendar se z zgodnjo socializacijo lahko naučijo razumeti tudi z drugimi psi (in mačkami) ter lahko celo prevladajo nad veliko večjimi psi.

 

Hranjenje

Pekinez se dobro počuti z visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes).

Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in raven telesne teže svojega psa. Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost.

Zdravje

Ker pekinezer nima velikega gobčka, ki bi deloval kot naravna zaščitna pregrada za oči, je pomembno zagotoviti, da je okolje zanj varno in da ga nič ne more zbadati ali mu dražiti oči.

Pekinčani cenijo nizke temperature, zato nekateri lastniki s svojimi psi veliko časa preživijo na mrazu in snegu ter ledu, kar pekinčanom zagotavlja raven udobja, saj na snegu zelo uživajo.

Nega

Gosta dvojna dlaka pekineza zahteva kar nekaj vzdrževanja. Če psa krtačite vsaj eno uro na teden, boste odstranili odpadlo dlako in preprečili nastajanje skupkov dlake, tedensko oz. mesečno kopanje pa mu bo pomagalo ohraniti najboljši videz.

Odvečne dlake ter zaplete dlak lahko nežno odstranite s krtačo ali kovinskim glavnikom. Kot pri vseh pasmah je treba redno striči nohte, saj lahko predolgi nohti psu povzročajo nelagodje.

Potrebna količina gibanja

Pekinezi so očarljivi in samozavestni spremljevalci, ki se tesno povežejo s svojimi ljudmi. Njihov življenjski namen je zabavati in tolažiti svojega lastnika, ne potrebujejo velike količine gibanja, dovolj je krajši sprehod, še raje pa imajo živahno igro zunaj.

Čeprav so večino časa precej umirjeni in imajo le skromne zahteve po gibanju, se radi udeležujejo pasjih športov v svojem lastnem umirjenem tempu.

Vzgoja

Značilnost te pasme je njihova prijazna, odprta in ljubeča osebnost. Pekinezi so ljubeči in inteligentni ter se zelo močno povežejo s svojimi ljudmi. So vedno pozorni in dobri mali čuvaji, ki bodo opozorili na nevšečnosti in tuje ljudi ali živali.

Kot psi, ki so stoletja živeli v palačah, so lahko tako mirno neodvisni kot cesarji, ki so jih imeli v lasti, pogosto pa tudi, kot nekoč cesarji, jasno izražajo svoje »mnenje«.

Mladički ter cena in nakup

V leglu se povprečno skotijo od 2 do 4 mladički. V povprečju lahko mladiček pekineza stane približno od 400 do 700 €, cene psov, ki so prvaki AKC, pa se gibljejo med 900 in 2000 € ali celo več.

Kavkaški ovčar
Nazaj na seznam
Kraški Ovčar (Kraševec)

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506