Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Corgi

Živahen, delaven in ljubezniv.

Corgi

Corgi (Pembroke Welsh Corgi) oz. valižanski ovčar je kuža z velikim srcem. Spada med prijetne manjše pasje pasme. Je živahen mali ovčar, ki je delaven, ljubezniv in družaben, hkrati pa ni zahteven.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi

Velikost: majhen

Barva: vse barve

Višina: 25–31 cm

Teža: 9–12 Kg

Temperament: ljubeč, pameten, odziven

Pričakovana življenjska doba: 12–14 let

Dlaka: kratka, priležna

Zahtevnost nege: srednja

Primeren bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje

Zahtevana aktivnost: dnevna aktivnost na prostem

Velikost legla: 5–7 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 4

Velikost: 2

Primeren za življenje v stanovanju: 4

Stopnja energije: 4

Stopnja izpadanja dlak: 4

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 3

Dojemljivost za učenje: 5

Inteligenca: 5

Igrivost: 4

Naklonjenost do otrok: 4

Prijaznost do mačk: 3

Nagnjenost k pobegu: 2

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 4

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 4

Priljubljenost pasme: 13. mesto od 204 pasem, ki jih priznava AKC

 

Corgi – zgodovina

V srednjem veku so evropski kralji svojim podanikom in gostujočim odposlancem razkazovali svoje bogastvo z različnimi preprogami, tekstilom in tapiserijami.  

Najboljši tkalci tega obdobja so bili osredotočeni na Flandrijo (zdaj severno Belgijo). Monarhi so pogosto organizirali pohode nadarjenih, da bi flamske tkalce spodbudili k preselitvi v svoja kraljestva. Tako je leta 1107 Henrik I. Britanski povabil skupnost teh mojstrov, da bi živeli in delali v jugozahodnem Walesu. Tkalci so sprejeli Henrikovo povabilo in s seboj prinesli vse, kar so potrebovali za ponovno vzpostavitev agrarnega načina življenja v svoji novi domovini. To je vključevalo tudi pse, ki so jih vzredili za pašnjo živine. Ti čvrsti, kratkonogi pastirji so bili osnova za pasmo, ki jo danes poznamo pod imenom pembroke welsh corgi.

Pembroke corgi je od konca 19. stoletja dalje povsem ločena pasma. Od svojega bratranca, cardiganskega valižanskega corgija, s katerim so se pogosto mešali, v starih valižanskih vzrejnih središčih Pembrokeshire in Cardiganshire se razlikuje predvsem v ušesih (pembroke ima koničaste in pokončne, kardi pa zaobljene) in repu (kardi je veliko daljši od pembrokijevega).

Prepoznavnost pasme

Najbolj znana ljubiteljica pembrokov je bila kraljica Elizabeta II. Kraljica je svojega prvega pembrokea, Dookieja, dobila leta 1933 in od takrat je imela vsaj enega ali več psov. Valižanski ovčar oz. corgi po priljubljenosti zaseda 13. mesto od 204 pasem, ki jih priznava AKC.

welsh corgi

Videz

Samec valižanskega ovčarja predstavlja velikega psa v majhnem paketuKratke, a močne nogemišičasta stegna in globok prsni koš so osnova za njegov pastriski delovni dan. Pembroki so dolgi in nizki, zato so presenetljivo hitri in okretni. Lahko so rdečisobolji (rjavo oranžni)bežčrni in rjavkastiz belimi oznakami ali brez njih.

Karakter in temperament

Čeprav se corgi še vedno uporabljajo kot službeni psi, jih danes najpogosteje videvamo kot družinske ljubljenčke. Znani so po tem, da so veseli, ljubeči in inteligentni, vendar včasih tudi trmasti in neodvisni. Zlahka jih je učiti, vendar ne pričakujte, da vam bo vaš pembroke ubogljiv. Radi razmišljajo po svoje.

Čeprav želijo ustreči svojim lastnikom, je hrana zanje odlična motivacija pri šolanju, vendar previdno: ti psi radi jedo in lahko postanejo debeli, če vnos hrane ni zmeren. Pembroki so tudi dobri čuvaji. Lahko so sumničavi do tujcev in hitro lajajo, če menijo, da nekaj ali nekdo ogroža njihov dom in družino.

Kot vsak pes potrebuje tudi pembroke zgodnjo socializacijo - izpostavljenost različnim ljudem, pogledom, zvokom in izkušnjam. Socializacija pomaga zagotoviti, da bo vaš mladiček corgi pembroke odraščal kot vsestranski pes.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Corgi so izjemno naklonjeni do otrok, vendar zaradi svojih pastirskih instinktov včasih grizejo otroške noge ali gležnje. Kljub temu se valižanski ovčarji zelo radi učijo in jih je lepga vedenja mogoče naučiti že v mladosti.

Kot pri vsaki pasmi morate otroke vedno naučiti, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo, ter vedno nadzirati vse stike med psi in otroki, da preprečite ugriz ali vlečenje za ušesa ali rep. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta je ali spi, ali naj mu ne poskuša odvzeti hrane. Noben pes, ne glede na to, kako prijazen je, ne sme ostati z otrokom brez nadzora. Običajno se dobro razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki v gospodinjstvu, če so bili z njimi socializirani.

Hranjenje

Pembroke Welsh Corgi se dobro počuti z visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno. Prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes) in njegovemu zdravstvenemu stanju (stereliziran/kastriran, dietna prehrana).

Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na vnos in porabo kalorij in spremljajte njegovo telesno maso. Priboljški so lahko pripomoček pri šolanju, vendar lahko prevelika količina le-teh povzroči debelost. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte s svojim veterinarjem ali nutricionistom za prehrano psov. Vedno pa mora biti na voljo čista in sveža voda.

pembroke welsh corgi

Zdravje

Pembroki so običajno zdrava pasma, odgovorni vzreditelji tako preverjajo svoje živali na displazijo komolcev in kolkovmotnje vidasrčne težavedegenerativna mielopatija in von Willebrandova bolezen, ki je motnja prekrvavitve. Kot pri vseh pasmah je treba tudi pri corgiju tedensko preverjati ušesa in mu redno ščetkati zobe.

Nega

Corgi ima gosto, na vremenske vplive odporno dvojno dlako ter mehko, svetlo podlanko, ki jo pokriva groba zunanja dlaka. Z vsakodnevnim pregledovanjem krtačenjem boste odstranili veliko odpadle dlake, preden se ta znajde po vsej hiši.  Krtačenje pa pomaga tudi pri odstranitvi podlanke. Kopanje je priporočljivo enkrat mesečno oziroma po potrebi. Kot pri vseh pasmah je treba tudi pri corgiju redno striči kremplje in pregledovati ušesa, da so čista in zdrava.

Potrebna količina gibanja

Pembroke Welsh Corgi je močan in atletski mali pes, ki je bil razvit za pašo govedi in druge živine. Obožuje gibanje in je najsrečnejši, kadar lahko opravlja določeno delo. Corgijem koristi zmerna vsakodnevna telesna vadba, ki ohranja njihovo telesno in duševno zdravje.

Ti psi se uživajo na dolgih sprehodih ali ob počasnem teku, vendar zaradi svojih kratkih nog ne morejo dohajati kolesarja. Izogibajte se ekstremni vročini ali mrazu, po vadbi pa vedno poskrbite za dovolj sveže vode. Mnogi pembroki uživajo v pasjih aktivnostih, kot so agilitypastirstvoposlušnost in sledenje, ter se v njih odlično odrežejo.

Vzgoja

Tako kot pri vseh pasmah je tudi tu priporočljiva zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev. Nežno izpostavljanje mladiča različnim ljudem, krajem in situacijam med 7. tednom in 4. mesecem starosti mu bo pomagalo razviti se v dobro vzgojenega odraslega psa.

Corgiji so pogosto svojeglavi, vendar so energičeniz veliko volje in zelo inteligenteni partnerji, ki se dobro odzivajo na učenje. Pri tej pasmi se najbolje obnese pozitivno učenje, ki temelji na nagrajevanju.

Mladički ter cena in nakup

Povprečna cena psa pasme Pembroke Welsh Corgi se giblje okrog 1000 €. Cena za valižanskega ovčarja z vrhunskim poreklom pa je od 2000 in tudi kar do 8500 €, odvisno od vzreditelja in rodovnika psa.

valizanski ovčar

Aljaški malamut
Nazaj na seznam
Yorkshire terrier (Yorkie, Jorkširski terier)

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506