Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Pomeranec

Radoveden in igriv pes.

Pomeranec - Pasma

Pomeranec je majhna pasma psov, ki je že dolgo priljubljena med ljudmi. Označeni so za idealnega spremljevalca. Zaradi čudovite dlake, nasmejanega, puhastega obraza in živahne osebnosti so pomeranci ena najbolj priljubljenih  pasjih pasem na svetu. V Sloveniji ga boste zasledili tudi pod imenom pomeranski špic.

Splošne lastnosti pomerancev:

Vrsta: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi

Velikost: zelo majhen pes

Barva: črna, rjava, bela, srebrna, marelična, različni vzorci in barvne kombinacije

Višina: 18–22 cm 

Teža: 2–3 Kg

Temperament: radoveden, drzen, živahen

Pričakovana življenjska doba: 12–14 let

Dlaka: dolga, bujna, ravna, gosta, dvojna, trda, odporna na nečistoče

Zahtevnost nege: majhna do srednja

Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša, notranji pes

Zahtevana aktivnost: malo, krajši sprehodi do dvakrat dnevno, aktivnost v prostoru

Velikost legla: 1–2 mladička

Priljubljenost pasme: 23. mesto od 197

 

pomeranec

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 5

Velikost: 1

Primeren za življenje v stanovanju: 4

Stopnja energije: 3

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 1

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 4

Igrivost: 3

Naklonjenost do otrok: 2

Prijaznost do mačk: 2

Nagnjenost k pobegu:

Nagnjenost k grizenju: 5

Nagnjenost k lajanju: 5

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 4

Skupina: družabni psi

Pomeranec – zgodovina

Pes pomeranec velja za pomanjšanega psa tipa špic. Zdi se, da so v Nemčiji, natančneje v Pomeraniji v 19. stoletju, izvajali prve vzrejne programe, čeprav so bili ti psi precej veliki. Kraljica Viktorija se je zaljubila v to pasmo, tako so na njeno željo še bolj zmanjšali velikost, da so nastali pomeranci, psi, ki jih poznamo danes. Zagotovo so nemški špici predniki teh šarmantnih psov. Psi so bili nato izbrani zaradi manjše velikosti in svetlih barv, ki jih vidimo danes, namesto standardne sive ali bele barve špicov. Pomeranci so bili od vsega začetka psi družabniki, ki so imeli tudi nekaj stražarske dolžnosti.

 

Priljubljenost pomeranca se je razširila tudi čez Atlantik. Leta 1888 je bil pes pomeranec po imenu Dick prvi vpisan v rodovniško knjigo Ameriškega kinološkega kluba (AKC). Leta 1892 je bil prvi pomeranec prijavljen na razstavo v New Yorku. Ko je AKC leta 1900 priznal pasmo, je priljubljenost pasme pomeranca v ZDA hitro narasla. 

 

Prepoznavnost pasme

Pasma pomeranec je med najbolj priljubljenimi pasmami psov, saj je v zadnjih 10 letih stalno med 15 najbolj priljubljenimi pasmami psov, registriranimi pri A.K.C. V zadnjih letih je pomeranec postal pravi dodatek ali rekvizit številnih ljudi, zlasti žensk in še posebej slavnih osebnosti.

pomeranec dlaka

 

Videz

Pomeranec je zelo priljubljen pes, saj je izjemno majhen, ljubek in lahek (njegova teža znaša le od enega do treh kilogramov). Pomeranci pogosto dosežejo zrelo velikost pri sedmih do desetih mesecih starosti.

Zlahka jih prepoznamo po bujni puhasti dvojni dlaki in košatem obrazu s pozornimi, majhnimi in špičasto priprtimi ušesi. Najpogosteje se s to pasmo povezuje bogata rdeča barva, vendar so sprejemljivi vsi od črne do bele, srebrne in vmesnih odtenkov, celo čokoladna.

 

Oblika telesa je dokaj kvadratna, puhasti rep pa se zavihti navzgor in prek hrbta. Gosti šop dlake okoli vratu dopolnjuje prikupno podobo psa, ki spominja na snežno kepo. Glava pomeranca je nekoliko zaobljena z izrazitim gobcem in majhnimi, a široko odprtimi očmi. Pomeranci so lepotci v čudoviti paleti barv svoje dlake. 

Karakter in temperament 

Pozorni in radovedni pomeranci so odlični čuvaji in bodo lajali na vse, kar ni običajno. Vendar jih naučite, da prenehajo lajati na ukaz, sicer se lahko zgodi, da bodo lajali ves dan. Na temperament vplivajo številni dejavniki, vključno z dednostjo, šolanjem in socializacijo. Pomeranci z dobrim temperamentom so radovedni in igrivi ter se radi približajo ljudem in se pustijo držati v naročju. Agresivnost in sramežljivost nista lastnosti, ki ju bo vaš mladič mini pomeranec prerasel, zato bodite na to še toliko bolj pozorni, če ju pri vašem psu opazite.

Kot vsak pes tudi pasma pomeranec potrebuje zgodnjo socializacijo, kar pomeni izpostavljenost različnim ljudem, pogledom, zvokom in izkušnjam, ko so še mladi. Socializacija pomaga zagotoviti, da bo vaš pritlikavi pomeranec zrasel v vsestranskega psa. Če ga vpišete v pasjo šolo, v razred za mladiče, je to odličen začetek. Redno vabljenje obiskovalcev na obisk in vodenje pomeranca v živahne parke, trgovine, v katerih so dovoljeni psi, in na sproščene sprehode, kjer spoznava sosede, mu bodo prav tako pomagali izpopolniti njegove socialne spretnosti.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Ekstroverten pomeranec je pameten in živahen pes. Rad spoznava nove ljudi in se dobro razume z drugimi živalmi, čeprav včasih misli, da je veliko večji, kot je. Ne dovolite mu, da izziva večje pse v svojem zmotnem prepričanju, da je njihove velikosti ali večji.

pomeranec


Drzen in dejaven pomeranec se rad igra, vendar je najbolj primeren za dom s starejšimi otroki, ki jim lahko zaupate, da bodo z njim ravnali previdno. Veliko vzrediteljev z razlogom zavrača prodajo mladičev v domove z zelo majhnimi otroki. Čeprav je robusten, se mini pes pomeranec zlahka poškoduje, če ga neroden otrok po nesreči spusti ali stopi nanj. Otroke vedno naučite, kako naj se približujejo in dotikajo psov, ter vedno nadzorujte stike med psi in majhnimi otroki, da preprečite ugriz ali vlečenje za uho ali rep. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta je, ali mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes ne sme biti nikoli prepuščen otroku brez nadzora.

Pomeranci se lahko odlično razumejo z mačkami in drugimi živalmi, zlasti če so bili vzgojeni skupaj z njimi. Zaščitite jih le pred večjimi psi. Pomeranci se namreč ne zavedajo, kako majhni so, in se zato ne bojijo izzivanja večjih psov.

Prehrana

Priporočena dnevna količina sta dva obroka visokokakovostne suhe hrane. Kolikšno količino hrane poje vaš odrasli pes, je odvisno od njegove velikosti, starosti, zgradbe, metabolizma in stopnje aktivnosti. Psi so tako kot ljudje individualni in ne potrebujejo enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več hrane kot pes, ki živi na kavču. Pomembna je tudi kakovost hrane za pse, ki jo kupite – boljša kot je hrana za pse, bolj bo nahranila vašega psa in manj je boste morali stresati v pasjo skledo.

Nekateri pomeranci so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in težo svojega psa. Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko preveliko število priboljškov povzroči debelost. Pozanimajte se tudi o tem, katera človeška hrana je varna za vašega pomeranca in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mu mora biti na voljo tudi čista in sveža voda, v poletnih dneh in vročini še toliko bolj.

Primeren bivalni prostor

Pasma pomeranec se najbolje počuti v družinah s starejšimi otroki ali kot hišni spremljevalec starejših ljudi. Dobro se počutijo v zaprtih prostorih, vendar je treba pri družinah, ki živijo v stanovanjih, upoštevati njihovo nagnjenost k lajanju.

So popolnoma notranji psi, ki ne zmorejo brez svojega človeškega družabnika, zato ga nikar ne puščajte predolgo samega, raje ga vzemite s seboj na pot. 

Na poti ne pozabite na transportni boks za psa.

Zdravje

Pomeranci so na splošno zdravi majhni psi, odgovorni vzreditelji pa preverjajo svoje živali glede zdravstvenih težav, kot so luksacije pogačice, hipotiroza, kolaps sapnika, srčno popuščanje, težave z dlako in kožo in napadi. Ko razmišljate o mladiču, od vzreditelja zahtevajte kopije rezultatov OFA staršev mladiča. Priporočeni zdravstveni testi Nacionalnega kluba za pasmo pomeranec so pregled kosti nog, pregled srca in oftalmološka ocena.

pomeranec in družina


Nega 

Obilna dvojna dlaka je ena od najbolj prepoznavnih značilnosti pritlikavega pomeranca. Za ohranjanje čudovite dlake, ki jo občudujemo, je potrebno pogosto krtačenje. Enkrat tedensko psa s krtačo in gladko krtačo skrtačite do kože, da se dlaka ne bo sprijela. 

Pomeranci so živahni in radovedni psi, zato je pomembno, da so njihovi nohti kratki. Zelo priporočljivo je, da poiščete frizerja, ki bo opravil popolno nego – vključno s kopanjem, krtačenjem, čiščenjem ušes, krajšanjem nohtov in analnih žlez. Nego pomeranca opravite vsakih štiri do šest tednov. Pozorni morate biti tudi na njegove zobe. Priporoča se vsakodnevno ščetkanje, saj so podvrženi hitrejšemu nabiranju zobnega kamna. Kopanje psa naj se izvaja le takrat, ko je to zares potrebno. Prepogosto kopanje ni priporočljivo.

Produkte za nego pomerancev najdete tukaj:

https://www.pasjahrana.net/psi/krtace-glavniki-in-skarje-za-pse

https://www.pasjahrana.net/psi/samponi-in-balzami-za-pse

Potrebna količina gibanja

Čeprav so mini pomeranci radi v naročju in družinski spremljevalci, jim koristi tudi gibanje in uživajo v teku, igri in sprehodih. Ko je vaš pes zunaj, ga pazite, da ga ne zapustite. Znani so po tem, da pobegnejo skozi majhne razpoke ali vrzeli v ograjah ali splezajo čez kratke ograje. 

Majhne pasme, kot so pomeranci, lahko velike plenilske ptice, kot so jastrebi in sove, zamenjajo za zajce ali veverice, zato je ključnega pomena, da je pes pod kritjem ali da je nekdo ves čas z njim. Ko svojega pomeranca peljete na sprehod, bodite previdni. Drugi nenadzorovani psi ga namreč lahko zlahka poškodujejo.

Vzgoja

Pomeranca je treba zgodaj naučiti hoditi na povodcu in ga naučiti, da pride na poziv. Osvajanje teh in drugih vzgojnih ciljev je lahko izziv, zato sta ključnega pomena doslednost in potrpežljivost.

Psi te pasme so pozorni in zelo inteligentni ter uživajo in se lahko odlično odrežejo v pasjih dejavnostih, kot so agility, hitrostne dirke in poslušnost, ali pa delajo celo kot terapevtski psi.

Razmnoževanje in mladički

V povprečju se skotita eden do dva mladička. 

Mladičke pomeranca, mlajše od 6 mesecev, je potrebno hraniti vsaj trikrat na dan, starejše od 6 mesecev, lahko hranite dvakrat na dan. Suho hrano in vodo za mladiče pustite na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Kakovostna hrana za pse mladiče je lahko psu na voljo ves čas.

Cena in nakup 

Cena za pomerance z vrhunskimi pasemskimi linijami in vrhunskim rodovnikom se strmo zviša. V Sloveniji boste za to pasmo odšteli od 700€ naprej, do celo več tisoč evrov, odvisno od vzreditelja.

Avstralski ovčar
Nazaj na seznam
Labradorec

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506