Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Pritlikavi šnavcer

Prijazen, pameten in radoveden pes.

Pritlikavi šnavcer

Pritlikavi šnavcer je pomanjšana različica svojega bratranca, srednjega šnavcerja. Je zelo prijazen, ubogljiv in pameten, hkrati pa tudi neustrašen in radoveden, pri čemer želi vedno ustreči svojemu gospodarju.


 

Splošne lastnosti:

Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi

Velikost: pritlikava

Barva: črna, sivkasta, črna in srebrna ter bela

Višina: 30 – 35 cm

Teža: 3 – 5 kg

Temperament: prijazen, ubogljiv, neustrašen, čuječ, vedno želi ustreči gospodarju

Pričakovana življenjska doba: 12 – 15 let

Dlaka: ravna, ne prekratka in ne predolga; nikoli valovita ali nakodrana

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: stanovanje, hiša z vrtom

Zahtevana aktivnost: redna aktivnost na prostem z veliko tekanja

Velikost legla: 3 – 6 mladičkov

 

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 3

Velikost: 2

Primeren za življenje v stanovanju: 4

Stopnja energije: 5

Stopnja izpadanja dlak: 2

Zahtevnost nege: 4

Lahko ostane cel dan sam: 5

Dojemljivost za učenje: 5

Inteligenca: 4

Igrivost: 4

Naklonjenost do otrok: 3

Prijaznost do mačk: 3

Nagnjenost k pobegu: 2

Nagnjenost k grizenju: 2

Nagnjenost k lajanju: 5

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 4

 

Priljubljenost pasme: 18. mesto od 197 pasem, ki jih priznava AKC

Pritlikavi šnavcer – zgodovina

Srednji šnavcer, katerega poreklo sega v 15. stoletje, je bil znan kot eden najbolj vsestranskih kmečkih psov. Nemški kmetje so ga želeli zmanjšati in ustvariti majhnega psa, ki bi preganjal glodalce v konjušnicah. Zato ni nič neobičajnega, da pritlikavi šnavcer še danes kaže prirojeno naklonjenost do konjev in sovraštvo do miši.

Pritlikavi šnavcer je bil prvič predstavljen na razstavi leta 1909, pred tem pa ga je bilo komaj ločiti od opičjega pinča. Dolgo je trajalo tudi, da se je oblikoval tako po tipu kot tudi v barvi, zato so mu standard določili šele leta 1920. Danes je pritlikavi šnavcer redno med 20-imi najbolj priljubljenimi pasmami v ZDA, Angliji in Nemčiji, vzrejen pa je praktično po vsem svetu.

 

Izvor

Izvorna država pritlikavega šnavcerja je Nemčija. O tem, kako je bil pritlikavi šnavcer razvit, ne obstaja nobenih zapisov. Predvideva pa se, da ta pasma psov izvira neposredno iz srednjega šnavcerja in so ga najverjetneje vzredili pred velikim šnavcerjem, ker so enostavno želeli vzrediti majhnega psa.

Nekateri kinologi domnevajo, da so ga pri vzreji križali tudi s terierjem, vendar si v teh domnevah niso vsi enotni. Veliko bolj verjetna je razlaga, da je prednik pritlikavega šnavcerja srednji šnavcer, opičji pinč in verjetno tudi koder.

 

Videz

Pritlikavi šnavcer ima zelo podobno zgradbo in obliko telesa ter glave kot jo ima srednji šnavcer. Trup je podolgovat in se v zadnjem delu zoži, prsni del je bolj izrazit. Prekriva ga ne prekratka in ne predolga dlaka, za katero je značilno, da je žimasta, groba in nekoliko ščetinasta. Je ravna in nikoli valovita ali nakodrana. Klasifikacija FCI dovoljuje različne barve kožuha in sicer črna, sivkasta ter črne in srebrne. Vsi trije tipi šnavcerjev imajo črno obrazno masko. Šnavcer črne in srebrne barve ima črno krovno dlako s črno podlanko in belimi lisami nad očmi, pod vratom, na licih, na prsih n na nogah. V okviru te različice poznamo tudi šnavcerje bele barve.

Na zadnjem delu trupa je visoko nasajen rep. Njegova glava je močna in razpotegnjena, in se do smrčka postopoma oži. Smrček je vedno črn, medtem ko je stop zelo izrazit in nosni greben raven. Uhlji so nastavljeni visoko na glavi in so pokončni ter v obliki črke V.

  pes pritlikavi šnavcer

Karakter in temperament

V svojem obnašanju je pritlikavi šnavcer zelo podoben ostalim pritlikavim pasmam psov, ohranil pa je tudi značaj šnavcerjev na splošno. Ima veliko osebnost in je rad v središču dogajanja. V stanovanju vas nikoli ne bo pustil same, ne glede na to, ali pred vami neprestano skače ali drema v vašem naročju. Z njim vam ne bo nikoli dolgčas, saj vas bo vedno nasmejal.

Pritlikavi šnavcer velja za zelo bistrega in samozavestnega psa, ki je neustrašen in čuječ. Na trenutke je lahko izjemno trmast, z gospodarjem pa skuša imeti enakopraven odnos. Zato mu morate jasno pokazati, kdo je gospodar v vašem domu.

Šnavcer si vedno želi aktivno sodelovati v družinskem življenju. Je dober čuvaj in izjemno zanesljiv. Zato se strogo ravna po hišnih pravilih, če pa karkoli zmoti njegovo dnevno rutino, je hitro ogorčen. Do tujcev je nekoliko zadržan in vsak obisk glasno najavi, pa vendar je vesel spremljevalec na mnogih izletih.

 

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Pritlikavi šnavcer se na splošno rad druži s svojimi družinskimi člani in to velja tudi za otroke, ki jih bo vedno varoval. Z njimi se načeloma zelo dobro razume, še posebej če so skupaj odraščali. Ker se že tako in tako šnavcer zelo rad igra in ker imajo otroci veliko energije, je to lahko odlična kombinacija.

Pogoj, da šnavcer dobro sodeluje z otroki, je ta, da otroke vedno naučimo, kako se psu približati in se ga dotikati. Vedno je potrebno nadzorovati njihovo igro, saj v nasprotnem primeru lahko pritlikavi šnavcer postane zelo nepotrpežljiv.

Šnavcer pa se običajno dobro razume tudi z drugimi psi in vrstami živali. Zanj velja, da ni agresiven do drugih psov, v družbi velikih psov pa je še posebej pogumen in neustrašen, kar ga lahko spravi tudi v težave. Živali, ki jih pritlikavi šnavcer zagotovo ne mara, pa so podgane in drugi glodavci, saj je bil vzrejen ravno s tem namenom, da jih preganja. In tako je še danes.

 

Hranjenje

Pritlikavi šnavcer lahko hitro pridobi težo, če se ne giblje in hrani pravilno. Vendar pa na srečo ni ravno gurman in nima visokih zahtev glede prehrane. Priporočljiva je raznolika hrana z visoko energijsko vrednostjo. Poskrbite, da meso vedno dopolnjuje tudi zelenjava, saj je hrana na ta način lažje prebavljiva, ali pa se odločite za kakovostno suho hrano, ki vsebuje vsa potrebna hranila, vitamine in minerale.

Dnevna količina hrane naj bo razdeljena na dva obroka. Ker pa morajo šnavcerji vedno nekaj početi, mu med obrokoma lahko privoščite kakšen priboljšek, ki ga bo z veseljem grizel.

 

Zdravje

Pritlikavi šnavcerji so praviloma zdravi, vendar so tudi oni bolj ali manj nagnjeni k določenim zdravstvenim težavam. Pri vzreditelju je potrebno preveriti morebitno displazijo kolkov, displazijo komolca, hipotiroidizem in von Willebrandovo bolezen.

Med najpogostejšimi zdravstvenimi težavami, ki lahko še pestijo šnavcerje, pa so progresivna atrofija mrežnice, siva mrena in druge težave z očmi,  sečni kamnisuhe oči (ki so posledica premalo solzne tekočine) in epilepsija.

 

Nega

Dlaka pritlikavega šnavcerja zahteva skrbno nego, sicer se groba dlaka in spodnja podlanka lahko hitro zavozlata. Odmrlo dlako je potrebno vsaj dvakrat letno odstraniti. Tako imenovano trimanje zahteva nekaj izkušenj, zato se lahko odpravite tudi k profesionalnemu pasjemu frizerju. S tem ohranimo njeno značilno barvo in trdoto, medtem ko redno strižemo le odvečno dlako med blazinicami.

Šnavcer zahteva tudi redno krtačenje vsaj 2-krat do 3-krat na teden, ne pozabimo pa tudi na redno česanje brkov, brade in obrvi, na katerih se lahko prav tako hitro naredijo vozlički. Dobro je, da mu po jedi umijete brado, s čimer se prav tako izognete raznim vozličkom.

Pritlikave šnavcerje je potrebno redno negovati, oziroma jih vsakih 5 do 8 tednov kopati. Nekateri to prepustijo profesionalcem, saj obstaja kar nekaj trikov, s katerimi lahko dosežemo njihov čudovit videz. Sami pa poskrbite za redno umivanje zob, s katerim odstranite zobni kamen in bakterije, redno morate pregledovati tudi ušesa in na vhodu v ušesni kanal redno odstranjevati dlako, ne pozabite pa tudi na krajšanje nohtov vsaj enkrat ali dvakrat na mesec.

  pasma pritlikavi šnavcer

Potrebna količina gibanja

Pritlikavi šnavcer je idealen pes za stanovanje, saj je čist in zanesljiv, vendar se ne bo tako zelo hitro zadovoljil zgolj s poležavanjem na kavču. Kljub temu, da je majhen, je znan po tem, da ima veliko energije, zato potrebuje tudi veliko gibanja na prostem.

Sicer se bo šnavcer hitro zadovoljil s sprehodi v naravi kot tudi s preganjanjem po vrtu. Vendar, če je le možno, ga peljemo na prosto čim bolj pogosto in mu privoščimo dolg sprehod. Ne pozabite, da je utrujeni pritlikavi šnavcer za vas veliko boljša izbira kot pa spočiti šnavcer.

 

Vzgoja

Šnavcer je zelo dojemljiv za učenje in vestno opravlja vse svoje dolžnosti. Kljub temu je potrebno z vzgojo začeti zelo zgodaj, pri čemer potrebuje doslednega lastnika. Šnavcerji so sicer hitri in bistri učenci, vendar si ukaze pogosto razlagajo tudi po svoje.

Tekom vzgoje skušamo narediti vaje čim bolj zanimive in razgibane, ter jih kombinirati z igranjem. V nasprotnem primeru lahko postane trening dolgočasen, kar pripelje do tega, da se šnavcer razigra in vodi v njegovo nekontrolirano vedenje.

Vztrajnost in doslednost pri vzgoji šnavcerja se vam lahko zelo hitro obrestujeta. Zaradi svoje inteligence in bistrosti, je šnavcerja mogoče zelo enostavno trenirati, odlično pa se znajde tudi v agilityju. Pogosto pa jih uporabijo tudi za reševalce iz zemeljskih plazov, saj je kopanje ena od njihovih lastnosti, za katero so bili vzrejeni.

 

Mladički ter cena in nakup

Kot smo že omenili, je pritlikavi šnavcer redno med 20-imi najbolj priljubljenimi pasmami psov, zaradi česar je tudi vedno več vzrediteljev. Ker pa se posledica množične vzreje pritlikavih šnavcerjev danes kažejo v določenih značajskih lastnostih in dednih bolezni, previdnost pri izbiri rejca nikoli ni odveč.

Za pritlikavega šnavcerja boste morali odšteti med 1.200 in 1.500 EUR. Zato vzreditelja vedno povprašajte po zdravju in značaju staršev mladičkov, prosite jih za morebitna dokazila o zdravstvenih testih in preverite v kakšnem okolju mladički rastejo. S tem bo nakup vašega mladička šnavcerja veliko bolj brezskrben.

pritlikavi šnavcer mladič

Irski seter
Nazaj na seznam

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506