Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Rodezijski grebenar

Odločen, zvest in ljubeč pes.

Rodezijski grebenar

Rodezijski grebenar je vsestranski "renesančni hrt", ki ga vizualno zaznamuje greben oz. pas nazaj rastoče dlake na hrbtu. Čeprav je pasma v svoji domovini Afriki zaslovela zaradi svoje spretnosti pri sledenju in lovljenju levov, vendar nikoli ubijanju, so danes cenjeni družinski psi, katerih lastniki morajo biti pripravljeni na njihovo neodvisnost in močan lovski nagon.

 

Splošne lastnosti:

Vrsta: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci

Velikost: velik

Barva: pšenično rumena, lisičje rdeča

Višina: 61–69 cm

Teža: 29–37 Kg

Temperament: dostojanstven, umirjen, ljubeč

Pričakovana življenjska doba: 9–15, v povprečju 12 let

Dlaka: kratka, gosta, gladka in sijoča

Zahtevnost nege: nezahtevna

Primeren bivalni prostor: hiša z vrtom, notranji pes

Zahtevana aktivnost: veliko

Velikost legla: 7–8 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 2

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 2

Stopnja energije: 4

Stopnja izpadanja dlak: 4

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 3

Dojemljivost za učenje: 2

Inteligenca: 4

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 4

Prijaznost do mačk: 4

Nagnjenost k pobegu: 5

Nagnjenost k grizenju: 1

Nagnjenost k lajanju: 1

Zdravje: 4

Nabiranje teže: 3

Skupina: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci

 

Rodezijski grebenar – zgodovina

Rodezijskega grebenarja, nekoč znanega pod imenom afriški levji pes, so v Južni Afriki razvili kmetje. Kmetje so potrebovali vsestranskega lovskega psa, ki bi bil kos ekstremnim temperaturam in terenu v grmovju, bi lahko preživel v skromnih in težkih razmerah ter varoval lastnino in bil družabnik celotne družine.

Sprva so pasmo rodezijski grebenar uporabljali predvsem za preganjanje jerebic ali za prinašanje ranjenega jelena. Ko je postal priljubljen lov na velike zveri, so ugotovili, da so ti psi zelo primerni za spremstvo pri lovu na leve s konj. Psi so leva zadržali, dokler niso prišli lovci.

Prepoznavnost pasme

Danes je pasma rodezijski grebenar na 41. mestu po priljubljenosti med 200 pasmami, ki jih priznava AKC. Ta pes je precej priljubljen v Južni Afriki, kjer je ta pasma prvič začela svojo pot, pri hoji po peščenih površinah pa jim pomagajo njegove noge, ki so kot snežni čevlji narejene in oblikovane za hojo po pesku.

 

Videz

Rodezijski grebenar, nekoč znan kot afriški levji pes, izvira iz južne Afrike. Zaradi posebne linije dlake, ki raste v nasprotni smeri po njihovi hrbtenici, skoraj kot greben, je pridobil ime grebenar.

Ta mogočna pasma, ki ne zahteva veliko pozornosti, ima kratko dlako, ki ni zahtevna za vzdrževanje in je v odtenkih ene same barve – pšenične, čeprav imajo nekateri rodezijski grebenarji črne obrazne maske ali bele oznake na prsih in prstih. Imajo lahko tudi črne ali rjave nosove in vedno prijazne, inteligentne oči v jantarnih ali rjavih odtenkih.

Karakter in temperament

Rodezijski grebenar je znan po svoji dostojanstveni in odločni osebnosti, ki od izkušenega in potrpežljivega lastnika zahteva veliko vodenja. Ob dobrem šolanju in negi so ti psi neverjetno zvesti in ljubeči do svojega lastnika, vendar so do tujcev običajno zadržani.

Rodezijski grebenarji niso primerni za lastnike začetnike. Ti psi so bili vzrejeni za sledenje levom in njihovo zadrževanje na razdalji, poleg tega pa so dovolj hitri, da jih mačka ne more dohiteti. So lovski psi, lovci, zato bodo plenilski. Ko vidijo gibanje, se bodo torej želeli loviti.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Rodezijski grebenar je toleranten do otrok vseh starosti, vendar je velik in zato lahko za malčka preveč razigran.

Kot pri vsakem psu otroke vedno naučite, kako se približati in dotikati psa, ter nadzorujte vse interakcije med psom in majhnimi otroki, da preprečite grizenje ali vlečenje za rep.

Pasma rodezijski grebenar se dobro razume z drugimi hišnimi ljubljenčki, če je bila vzgojen skupaj z njimi. Samci so običajno agresivni do drugih samcev, zlasti če niso kastrirani. Pomembno je, da rodezijskega grebenarja pravilno socializirate z drugimi psi in živalmi – od mladička naprej ga izpostavite številnim drugim bitjem, saj strpnost, ki jo pokaže do živali v svojem domu, pogosto ni razširjena na živali zunaj družine.

Hranjenje

Ta pasma se mora dobro počutiti z visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes).

Grebenarji so znani kot »brskalci po pultu«, zato pazite, da človeške hrane ne puščate brez nadzora. Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in raven telesne teže svojega psa.

Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mora biti na voljo čista in sveža voda.

Zdravje

Na splošno so to zdravi psi, odgovorni vzreditelji pa svoje pse pregledajo za displazijo kolkov in komolcev, delovanje ščitnice in anomalije oči. Dermoidni sinus je cevasta odprtina v koži, ki je občasno prisotna ob rojstvu – izkušeni vzreditelj lahko to napako celo otipa.

Nega

Potrebe pasme rodezijski grebenar po negi so minimalne. Redno tedensko krtačenje bo pomagalo odstraniti odpadlo dlako in ohraniti sijajno dlako, občasno kopanje pa bo pomagalo ohraniti čistočo in najboljši videz.

Nohte je potrebno striči pogosto, če niso naravno obrabljeni, saj lahko predolgi nohti psu povzročajo nelagodje ter težave pri hoji in teku. Mnogi grebenarji se upirajo striženju nohtov, veliko pa se jih pozitivneje odzove na brusilnik nohtov.

Potrebna količina gibanja

Rodezijski ridgebacki so močni, atletski psi, ki potrebujejo zmerno količino gibanja, in se lahko dobro prilagodijo različnim življenjskim razmeram, če imajo možnost vsakodnevnega gibanja, kot so dolgi sprehodi in igre z lastnikom.

Radi tečejo in potrebujejo telesno aktivnost, da ostanejo zdravi in srečni. Ta pasma lahko razgibava duha in telo tudi z udeležbo v pasjih športih, kot so sledenje, agility in druge dejavnosti, v katerih lahko pes in lastnik uživata skupaj.

Vzgoja

Zaradi zelo močnega lovskega nagona po plenjenju morajo biti ti psi vedno v varno ograjenem prostoru, ko so brez povodca. Grebenar je predan družabnik in mora živeti v zaprtih prostorih s svojo človeško družino.

Značilnost teh psov je tudi, da imajo močno voljo, so neodvisni in včasih dominantni, zato jih je treba že od zgodnjega mladička voditi s trdo, vendar potrpežljivo roko. Priporočljiva je zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev s pozitivno podkrepitvijo, ki pomagajo zagotoviti, da pes zraste v dobro prilagojenega in vzgojenega družabnika.

Mladički ter cena in nakup

Cena mladička čistokrvne pasme se giblje od 1400 do 2000 €. Ta cena se lahko zviša in postane še višja glede na več dejavnikov, kot je npr. čista krvna linija.

Akita Inu (japonska akita)
Nazaj na seznam
Dalmatinec

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506