Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Rotvajler (Rottweiler)

Družaben, močan in zaščitniški.

Rotvajler (Rottweiler)

Rotvajler je robustna in močna delovna pasma psa, ki izvira iz mastifov rimskih legij. Kljub grobemu izgledu je nežen družabnik in zaščitnik v družinskem krogu, zunanji svet pa opazuje s samozavestno zadržanostjo. S pravilno vzgojo in veliko mero pozornosti je odraz izjemnega in mogočnega psa družabnika in zaščitnika.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi

Velikost: velik

Barva: črna z rdečkasto-rjavimi lisami

Višina: 56–68 cm

Teža: 42–50 Kg

Temperament: lojalen, zaščitniški, ljubeč

Pričakovana življenjska doba: nad 10 let

Dlaka: kratka, priležana, videz sijaja

Zahtevnost nege: nezahtevna

Primeren bivalni prostor: hiša z velikim ograjenim vrtom, podeželje, lahko biva v pesjaku, zunanji pes

Zahtevana aktivnost: veliko

Velikost legla: 4–10 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 1

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 1

Stopnja energije: 4

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 1

Lahko ostane cel dan sam: 1

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 5

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 4

Prijaznost do mačk: 2

Nagnjenost k pobegu: 2

Nagnjenost k grizenju: 4

Nagnjenost k lajanju: 4

Zdravje: 2

Nabiranje teže: 5

Skupina: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi

 

 

Rotvajler (Rottweiler) – zgodovina

Rimsko cesarstvo je bilo gonilna sila v obdobju oblikovanja Zahodne Evrope in vzreja psov je bila ena od številnih dejavnosti, ki jih je za vedno spremenil rimski genij za praktično reševanje problemov. Ko so rimske legije osvajale oddaljene kotičke sveta, so s seboj vzele črede kot hrano na kopitih. Vojska je za premikanje in varovanje črede potrebovala trpežne in vzdržljive pse. Rimljani so za vzrejo uporabljali azijske tipe mastifov in tako razvili daljnega prednika današnjega rotvajlerja. Stoletja so se legije borile, da bi zadržale germanske vojske, tako imenovane barbarske horde, ki so se zgrinjale na severnih mejah cesarstva. Psi, ki so jih Rimljani pripeljali na ta območja, so postali temeljni material za številne nemške pasme.

V stoletjih po razpadu cesarstva so rimski psi, ki so se ukvarjali s prevozi, našli delo v živinorejskem mestu Rottweil. Tu so prevažali črede s pašnikov na trg in na poti varovali vse udeležence pred razbojniki in roparji, zato so si prislužili ime Rottweiler Metzgerhund ali mesarski pes iz Rottweila. Živinorejska kariera rotvajlerjev se je končala z razvojem železniških vagonov za prevoz živine v 19. stoletju. Novo delo so našli kot policijski psi, osebni zaščitniki in vsestranski psi, sposobni opravljati različna težka dela. Glede na številne vloge, ki jih je pasma odigrala v svoji dolgi zgodovini, je presenetljivo, da se je mesarski pes od leta 1901, ko je bil pripravljen njegov prvi nemški pasemski standard, le malo spremenil v svoji obliki in temperamentu.

Prepoznavnost pasme

Priljubljenost ni nujno dobra stvar. Neredko se zgodi, da neodgovorni vzreditelji mladičev poskušajo izkoristiti priljubljenost pasme in začnejo proizvajati mladiče brez upoštevanja zdravstvenih težav in težav s temperamentom. Prav to se je dogajalo s pasmo rotvajlerjev, dokler se ni zmanjšalo slabo oglaševanje in povpraševanje po njih. Prizadevni in ugledni vzreditelji pa izkoriščajo to priložnost, da spremenijo pasmo in zagotovijo, da bodo rotvajlerji takšni psi, kakršni naj bi bili. Danes so rotvajlerji na 17. mestu med 155 pasmami in sortami, ki jih je registrirala AKC.

 

Rottweiler je eden prvih psov vodnikov za slepe, v novejšem času pa so se izkazali tudi kot iskalci in reševalci na mestih nesreč, kot sta Oklahoma in Svetovni trgovinski center.

 

Videz

Ti mišičasti psi imajo masivne glave, veliko, čvrsto telo in težke kosti. Srednje dolga dlaka je sijoča, nezahtevna za vzdrževanje, črna z rjavkastimi ali rdečkastimi lisami na obrazu, prsih in nogah.

Mladiči rotvajlerjev se rodijo z dolgimi, zavihanimi repi, a lahko pri odraslih pogosto vidite, da imajo na hrbtu le še brke. Vendar je ta praksa krajšanja repov sporna in vedno redkejša. Zagovorniki trdijo, da z ukinjanjem repa psa zaščitimo pred poškodbami pri delu, vendar po mnenju Ameriškega združenja veterinarjev to ni znanstveno podprto in se postopek pogosto izvaja zgolj iz kozmetičnih razlogov.

Karakter in temperament

Rotvajlerji imajo veliko prostornino možganov, zaradi visoke inteligence pa se radi ukvarjajo z nalogami in so odlični partnerji pri učenju. Tisti, ki domov pripeljejo rotvajlerja, morajo biti izkušeni lastniki psov, ki se zavzemajo za vsakodnevno učenje in duševno obogatitev, da bi zagotovili zdravega in srečnega psa. Kot pri vseh pasmah psov se tudi rotvajlerji dobro odzovejo na dosledno usposabljanje s pozitivno spodbudo.

To nikakor niso psi, ki bi bili veseli, če bi jih pustili same ves dan. Želijo si iti ven in raziskovati svet z vami, ker pa lahko zrastejo v velike in težke pse, poskrbite, da boste investirali v ustrezno prilegajoče se pasove in povodce ter se veliko časa posvetili hoji na povodcu od mladička do odraslosti in pozneje.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Rotvajlerji so odlični družinski psi, ki so v nasprotju s svojo zgodovino delovnih psov, in če so ustrezno socializirani na gibanje in glasne zvoke otrok, so lahko nežni in ljubeči v bližini otrok. Dobro se razumejo tudi z mačkami in drugimi psi, če se z njimi seznanijo že v mladostništvu.

Rottweilerji imajo običajno radi otroke, zlasti če so z njimi odraščali. Kadar so v bližini otrok, zlasti majhnih, jih je treba nadzorovati, saj so veliki in zelo močni psi. Zaradi svoje živinorejske dediščine so nagnjeni k nagibanju in potiskanju, zato lahko z nagibom nehote prevrnejo malčka. Verjetno so najprimernejši za domove s starejšimi otroki, ki razumejo, kako ravnati s psi. Prav tako je pomembno, da rotvajlerja nadzorujete vsakič, ko imajo vaši otroci prijatelje. Rotvajlerje lahko vznemiri glasna ali groba igra med otroki, zato lahko ukrepajo, da jo prekinejo, ne da bi razumeli, da njegovi otroci niso v nevarnosti. Prav tako lahko igrivo preganjajo majhne otroke, ki se igrajo in tekajo naokrog.

Hranjenje

Rotvajler dobro prenaša visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes). Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in raven telesne teže svojega psa.

Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mora biti na voljo čista in sveža voda.

Zdravje

Odgovorni vzreditelji rotvajlerjev pred vzrejo psa in mamo testirajo na zdravstvene težave, kot so displazija kolkov, deformacija kolčnega sklepa, ki jo je mogoče odkriti z rentgenskim slikanjem, bolezni oči in bolezni srca. Kot pri vseh psih se tudi pri tej pasmi včasih pojavi rak. Rakave bolezni in dolgoživost sta dokazano povezana s skrbnim režimom cepljenja, s čimer se krepi imunski sistem.

Nega

Rotvajler ima ravno, grobo, srednje dolgo in ravno zunanjo dlako, nega je nezahtevna. Nekoliko nagubana koža je prisotna na vratu in stegnih. Redno ga je treba tedensko krtačiti in kopati. Vsak teden mu je treba očistiti zobe in obrezati nohte. Pri striženju nohtov je še posebej učinkovita uporaba pilice.

 

Potrebna količina gibanja

Rotvajlerji radi plavajo, hodijo in korakajo, zlasti v družbi svojih ljudi. Pasma je mišičasta in atletska, zato mora imeti možnost vsakodnevnega gibanja. Če je treba opravljati delo, se rotvajlerji zlahka naučijo voziti z vozičkom in so odlični delavci pri pastirstvu, sledenju in poslušnosti. Dejavnosti, ki se jih lahko rotvajler nauči, so neomejene. Prekomerna telesna teža ni dobra za nobenega psa, vadba pa lahko pripomore k temu, da bo vaš rotvajler ostal fit in zdrav.

Vzgoja

Rotvajlerja je treba nujno začeti šolati že v zgodnjem obdobju njegovega življenja. Vodenje, socializacija mladičkov, osnovni tečaji usposabljanja in življenje v lastnikovem domu so ključni za vzgojo dobro vzgojenega rotvajlerja. Rotvajlerji so »človeški psi«, ki se ne počutijo dobro, če so izolirani od ljudi in življenjskih izkušenj. Ne glede na pasmo morajo psi živeti v tem svetu, polnem tujih živali in ljudi. Eden od strokovnjakov za to pasmo ugotavlja. Kot lastnik rotvajlerja ste odgovorni, da porabite čas, energijo in denar, da svojemu psu omogočite vsakodnevno učenje.

Ta pasma je inteligentna, zelo učljiva in želi ugajati, čeprav so nekateri lahko trmasti. Zelo pomembno je, da je disciplina dosledna, pravična in stroga, vendar ne groba. Grobo ravnanje z rotvajlerjem lahko spodbudi agresijo, zato se je temu potrebno izogibati. Rottweilerji so odlični v številnih pasjih športih, s svojim človeškim partnerjem pa lahko opravljajo številne in raznolike funkcionalne vloge.

Mladički ter cena in nakup

Samica rotvajlerja lahko v leglu skoti približno od 8 do 10 mladičev, na velikost legla pa vpliva več dejavnikov. Skrb za mladiča rotvajlerja se morda zdi naporna, vendar v resnici ni. Potrebujete le veliko potrpežljivosti, ljubezni, strpnosti in doslednosti, da jih vzgojite v najbolj poslušne, ljubeče in igrive pse na svetu. Pri usposabljanju malega rottweilerja nikar ne izgubite potrpljenja. Tudi ko se zdi, da se vaš kuža ne počuti dobro z vašimi prijatelji, ga ne silite v stvari in med ljudi, v družbo ga v tem primeru uvajajte postopoma.

 

Povprečna cena rotvajlerja znaša nekje med 1000 in 2000 €, za rotvajlerja z vrhunskimi pasemskimi linijami in vrhunskim rodovnikom pa boste morda morali odšteti tudi od približno 2000 do 3500 €. Cena mladiča rottweilerja je približno 800 €.

Kraški Ovčar (Kraševec)
Nazaj na seznam
Akita Inu (japonska akita)

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506