Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Šetlandski ovčar

Inteligenten, prijazen in ubogljiv pes.

Šetlandski ovčar

Šetlandski ovčar, znan tudi pod imenom sheltie, je izredno inteligentenhiter in ubogljiv pastirski pes z odmaknjenih in razgibanih Shetlandskih otokov na Škotskem.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi

Velikost: zelo majhen

Barva: tribarvni, zlato rjava, črno-belo-siva

Višina: 33–40 cm

Teža: 6–8 Kg

Temperament: igriv, energičen, pameten

Pričakovana življenjska doba: 12–15 let

Dlaka: dolga, gosta, svilnata

Zahtevnost nege: nezahtevna

Primeren bivalni prostor: zunanji in z veliko aktivnosti na prostem tudi prilagodljiv notranji pes

Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost na prostem

Velikost legla: 4–6 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 3

Velikost: 2

Primeren za življenje v stanovanju: 2

Stopnja energije: 4

Stopnja izpadanja dlak: 5

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 2

Dojemljivost za učenje: 5

Inteligenca: 5

Igrivost: 4

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 4

Nagnjenost k pobegu: 2

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 4

Zdravje: 4

Nabiranje teže: 3

Priljubljenost pasme: 25. mesto od 204 pasem, ki jih priznava AKC

 

Šetlandski ovčar – zgodovina

Šetlandski ovčarji (Shetland Sheepdog) so bili prvotno vzrejeni na skalnatih Šetlandskih otokih, najsevernejši točki Združenega kraljestva. Kmetje so jih uporabljali za pastirje ovac, ponijev in perutnine.  Zaradi svoje kompaktne velikosti sheltie poje manj kot koli in drugi veliki pastirski psi. To je pomemben dejavnik v ostrem in hladnem podnebju domovine te pasme, kjer lahko primanjkuje hrane. To pojasnjuje tudi majhnost šetlandskih ponijev.

Kdaj natančno so bile na otok s škotske celine uvožene kolije in vzrejene do velikosti današnjega ovčarja, je podrobnost, ki jo je zgodovina izgubila, saj otoški rejci niso pustili nobenih pisnih zapisov. Ker so bili otoki tako nedostopni, so ti psi živeli v popolni izolaciji od drugih pasem in so bili do začetka 20. stoletja v preostali Veliki Britaniji skoraj neznani.

sheltie

Prepoznavnost pasme

Angleški kinološki klub (AKC) je prvega psa te izjemno bistre in poslušne pasme registriral leta 1911. trenutno pasma zaseda 25. mesto od 204 pasem, ki jih priznava.

Videz

Šetlandski ovčar je majhenaktiven in okreten pastirski pes, ki je nizke rasti in tehta le nekaj kilogramov. Dolga dlaka je groba in ravna, z gosto podlanko, v črnimodri in sobolji barvi z belimi oznakami. Zaradi dlake in dolge klinaste glave, majhnih, tričetrtinskih pokončnih ušes ter globokega prsnega koša in ravnega trupa so videti kot miniaturni koliji z grobim kožuhom.

Karakter in temperament

Sheltie je zelo zvestnežen in občutljiv. Pasma ima širok spekter osebnosti, od družabnih in hrupnih do umirjenih in umirjenih ter sramežljivih ali umaknjenih.

Normalno je, da so ti psi zadržani do tujcev, vendar se izogibajte psom, ki se zdijo pretirano plašni ali nervozni. Če izbirate mladiča, ni nič narobe, če ne pride vedno do neznanca, vendar mora biti veselo radoveden in pripravljen spoprijateljiti se z nekom, ki se z njim usede na tla. Ne glede na svojo osebnost je sheltie najraje ves čas s svojimi ljudmi in jim bo čez dan sledil iz sobe v sobo.

Ujemanje z otroki in drugimi živalmi

Sheltieji so odlični družinski spremljevalci, še posebej če jih vzgajajo otroci, ki vedo, kako spoštljivo ravnati s psi.

Kot pri vsakem psu otroke vedno naučite, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo. Nadzorujte vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite grizenje ali vlečenje za ušesa. Nikoli ne puščajte psov in majhnih otrok samih skupaj.

Ko gre za druge pse, imajo šetlandski ovčarji vsekakor raje pse svoje vrste, tudi če z njimi ne živijo. Ob prvi predstavitvi se zdi, da prepoznajo druge sheltije kot sorodne duše, zato so običajno takoj prijazni in se želijo igrati. Vendar so do novih psov drugih pasem običajno zadržani. Lahko se razumejo z mačkami, ko jim mačka postavi meje.

Hranjenje

Šetlandski ovčar se dobro počuti z visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno. Vsaka hrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes) in njegovemu zdravstvenemu stanju.

Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na vnos in  porabo kalorij in spremljajte telesno težo psa. Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko prevelika količina povzroči debelost. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mora biti na voljo čista in sveža voda.

šetlandski ovčar

Zdravje

Šetlandski ovčarji so na splošno zdravi psi, odgovorni vzreditelji pa svoje živali preverjajo na določene bolezni: displazija kolkovbolezni ščitnicebolezni očidermatomiozitisvon Willebrandova bolezen (vWD) in epilepsija.

Na voljo so testi za številne potencialno dedne bolezni, minimalno zdravstveno testiranje rodovniških živali pa priporoča nacionalni matični klub, Ameriško združenje za shetlandske ovčarske pse (ASSA).

Nega

Sheltie ima bogato dvojno dlako, ki precej odpada. Zunanji plašč je sestavljen iz dolge, ravne in grobe dlake, medtem ko je podlanka kratka, kosmata in zelo gosta. Lastniki morajo biti pripravljeni na tedensko krtačenje dlake, da bi odstranili vsaj del odpadle dlake, preden se ta raznese po hiši.

Ne pozabite preveriti, ali se za ušesi, pod komolcem na vsaki sprednji nogi ter pod repom pojavljajo kepe dlake ali umazanija. Britje psa ni priporočljivo, saj dlaka ščiti pred sončnimi opeklinami in vročino ter mrazom. Šetlandski ovčar potrebuje kopanje le občasno. Kremplje pa mu je treba redno striči.

Potrebna količina gibanja

Šetlandski ovčarji so aktivni in športni, in čeprav potrebujejo zmerno količino gibanja, so zelo prilagodljivi načinu življenja svoje družine. Dobro se znajdejo kot mestni psi, če jim lastniki zagotavljajo dovolj gibanja.

Uživajo na sprehodih s svojimi ljudmi, na katerih se razgibata tako njihov um kot telo. Sheltiji uživajo in so odlični na številnih kinoloških prireditvah, vključno s poslušnostjoagilityjempastirstvom in sledenjem, in se odlično obnesejo tudi kot terapevtski psi.

Vzgoja

Kot pri vseh pasmah je priporočljiva zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev. Sheltie je zelo inteligentenučljiv in pripravljen ustreči, zato bo kot družabnik dosegel svoj polni potencial, če ga boste naučili vsaj osnovne poslušnosti, poleg tega pa so super zvezdniki v pasjih športih, kot je agility.

Šetlandski ovčar je lahko precej glasen in svojo srečo izraža z lajanjem, zato morajo biti lastniki pripravljeni, da psa naučijo prenehati lajati, kadar to želijo. Kot je značilno za druge pastirske pasme, se tudi ti psi radi poženejo za premikajočimi se stvarmi, vključno z avtomobili, zato je potrebno imeti dobro ograjeno dvorišče in jih je treba voditi na povodcu.

Mladički ter cena in nakup

Najlažji in hkrati najdražji način za pridobitev čistokrvnega šetlandskega ovčarja je vzreja pri vzreditelju. Stroški so odvisni od ugleda vzreditelja in od tega, ali ste pripravljeni plačati najvišjo ceno za vrhunske pasme, vendar običajno mladiček šetlandski ovčar stane od 300 do 1000 €.

Jack russell terier
Nazaj na seznam
Angleški buldog

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506