Tornjak

Prijazen, poslušen in inteligenten pes.

Tornjak

Tornjak (Canis Montanus) je umirjen, prijazen, pogumen, poslušen, inteligenten pes, poln dostojanstva in samozavesti. Ta pastirska pasma strogo varuje zaupano premoženje, ne da se ga podkupiti in je nezaupljiv do tujcev. Predan je svojemu gospodarju, v njegovi prisotnosti je zelo miren in zelo naklonjen ljudem, ki živijo v njegovi neposredni bližini. Od leta 2006 je pasma registrirana kot Bosansko Hercegovski Hrvaški pastirski pes.

Splošne lastnosti:

  • Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi
  • Velikost: velik
  • Barva: bela s črnimi in rjavimi lisami, vedno je svetel s temnejšimi lisami
  • Višina: 60–70 cm
  • Teža: 40–60 Kg
  • Temperament: prijazen, pogumen, inteligenten
  • Pričakovana življenjska doba: 12–15 let
  • Dlaka: dolga, gosta, dvojna, mehka
  • Zahtevnost nege: zahtevna
  • Primeren bivalni prostor: zunanji pes, hiša in velik vrt ali dvorišče, pesjak
  • Zahtevana aktivnost: veliko
  • Velikost legla: v povprečju 10 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

  • Primernost za prvega psa: 2
  • Velikost: 4
  • Primeren za življenje v stanovanju: 2
  • Stopnja energije: 4
  • Stopnja izpadanja dlak: 5
  • Zahtevnost nege: 4
  • Lahko ostane cel dan sam: 2
  • Dojemljivost za učenje: 4
  • Inteligenca: 4
  • Igrivost: 2
  • Naklonjenost do otrok: 4
  • Prijaznost do mačk: 4
  • Nagnjenost k pobegu: 3
  • Nagnjenost k grizenju: 3
  • Nagnjenost k lajanju: 3
  • Zdravje: 4
  • Nabiranje teže: 3
  • Skupina: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi

 

Tornjak – zgodovina

Pasma tornjak je bila razvita v Bosni, Hercegovini in na Hrvaškem, verjetno iz tibetanskega mastifa, čeprav natančen izvor pasme ni znan. Skoraj izumrli potomci genetsko homogenih, avtohtonih, arhaičnih tipov pastirskih psov so bili temeljni material za obnovo pasme tornjak. Ti hercegovsko hrvaški psi so pripadali prvotnemu staležu, so bili razpršeni po gorskih območjih Bosne in Hercegovine ter Hrvaške in njihovih okoliških dolinah.

Glavna zgodovinska datuma sta leti 1067 in 1374. Pisni dokumenti iz teh obdobij prvič omenjajo bosansko-hercegovsko-hrvaško pasmo. Raziskovanje njihovega zgodovinskega in novejšega obstoja ter nato sistematično reševanje pred izumrtjem se je na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini začelo istočasno okoli leta 1972, stalna čistokrvna vzreja pa se je začela leta 1978. Danes je populacija pasme sestavljena iz številnih čistokrvnih psov, ki so bili izbrani v več generacijah in so razpršeni po Bosni in Hercegovini ter Hrvaški.

Prepoznavnost pasme

Šele v sedemdesetih letih 20. stoletja je skupina kinologov začela zbirati preostale primerke te pasme in tako ponovno oživila pasmo tornjak. Danes je del programa AKC Foundation Stock Service, kar je prvi korak k priznanju s strani AKC.

Videz

Ti veliki psi so kvadratne postave in fizično res impresivna bitja. Kljub temu so znani po tem, da se gibljejo relativno elegantno in okretno, kar jim omogoča, da se po potrebi hitro podajo v lov. Njihova klinasto oblikovana glava ni pretirano velika, vsebuje temne, mandljaste oči in močno čeljust.

Njihova razmršena ušesa so nameščena blizu obraza in za zaščito prekrita z gostim krznom. Prav tako ima njihov debel vrat skoraj neprebojno dlako, ki je nujna za boj proti plenilcem. Košati rep tornjaka je zelo gibljiv, vendar je običajno obrnjen navzdol, kadar tornjak ni aktiven.

Kožuh te pasme je dvoplasten, pri čemer je notranja plast zelo debela, da pse varuje pred ostrimi zimami. Sprejemljive so vse barve dlake, najpogostejše so bela, črna, rdeča in rumena. Najbolj značilni so irski madeži (belo krzno na nogah, repu, prsih in gobcu) in vzorci oz. nepravilne lise na beli podlagi.

Karakter in temperament

Tornjak je po naravi mirna in miroljubna pasma, a je tudi dober čuvaj – ob neznancih je lahko previden, vendar je malo verjetno, da bi bil agresiven ob drugih psih ali ljudeh. Ta pasma je naravni čuvaj, zato ima pes buden in pazljiv temperament, ne da bi bil nervozen.

Pes tornjak je nezahteven glede gibanja, vendar je družaben in rad preživlja veliko časa z drugimi psi in družino. Vseeno mu je treba omogočiti svobodo, da se giba kolikor hoče. Ta pasma je lahko čustvena z družino, saj z njo ustvari močno vez in je zelo predana svojim lastnikom.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Psi tornjaki so primerni za življenje z družino in drugimi živalmi. Ta pes je miren in se dobro ujame z otroki in živali, če se z njimi socializira, ko je še majhen, pomaga pa, če ga vzgajamo skupaj z njimi.

Do otrok in živali mora biti nežen in ljubeč, vsekakor pa bo tudi zaščitniški. Z njimi se bo igral, vendar je treba majhne otroke nadzorovati, zlasti ko je tornjak mlad in razigran, saj lahko po nesreči prevrne mlajše otroke.

S socializacijo se dobro razume tudi z drugimi živalmi in rad preživlja čas z drugimi psi. Če živi kot del črede, se ne spušča v spopade, čeprav se bo v primeru, da ga izzove konkurenčni pes, branil.

Hranjenje

Tornjak kot pes velike pasme potrebuje visokokakovostno pasjo hrano, ki je zasnovana za pse velikih pasem.

Med razvojem pasme je bila ta namreč pogosto premalo hranjena. Zaradi tega ima sodobni pes tornjak dokaj majhne potrebe po beljakovinah – visoko beljakovinska prehrana lahko dejansko povzroči zdravstvene težave.

Zdravje

Tornjak je zelo zdrava pasma. Nekateri psi tornjaki se lahko v svojem življenju soočijo z zdravstvenimi težavami, vendar je večina tornjakov zdravih psov.

Pri sodelovanju z odgovornim vzrediteljem lahko bodoči lastniki pridobijo potrebno izobrazbo, da se seznanijo s posebnimi zdravstvenimi težavami pri pasmi.

Nega

Poleg redne tedenske nege bo vaš tornjak ostal čist in videti kar najbolje tudi z občasno kopeljo, ki poskrbi tudi za gosto podlanko. Močne, hitro rastoče nohte je treba redno striči s škarjami za nohte ali brusilnikom, da se izognete zaraščanju, cepljenju in lomljenju.

Ušesa je treba redno pregledovati, da se izognete kopičenju voska in nečistoč, kar lahko povzroči okužbo. Zobe je potrebno redno ščetkati.

Potrebna količina gibanja

Možnosti za gibanje tornjaka vključujejo igro na dvorišču, po možnosti ograjenem, ali sprehode večkrat na dan. Vadba je lahko tudi v obliki dejavnosti v zaprtih prostorih, kot so skrivalnice, lovljenje žoge, ki se valja po tleh, ali učenje novih trikov. Več kot se tornjaki gibljejo, boljše se počutijo in prijaznejši so.

Nekatere dejavnosti na prostem, kot so plavanje, pohodništvo ali lovljenje žogic ali letečih diskov, so lahko dobra priložnost za porabo energije. Če živite v stanovanju, lahko tudi kratki sprehodi po hodnikih psu omogočijo nekaj gibanja, zlasti v slabem vremenu. Vadba pasjih športov, kot so agility, poslušnost in rally, je prav tako lahko odličen način za gibanje vašega psa.

Priporočamo sicer, da psa nimate v stanovanju. Zanj najbolj primeren bivalni prostor bo hiša z velikim vrtom, še bolje pa kmetija, kjer bo nadzoroval svoj teritorij.

Vzgoja

Tornjak se hitro uči in informacije dolgo ohranja v spominu ter z veseljem opravlja naloge, ki so mu dodeljene. Zaradi tega ga je enostavno usposabljati in ne potrebuje veliko vaje. Pes tornjak se je najpogosteje uporabljal za pašo in varovanje živine, zato ga je še danes mogoče usposobiti za oba namena.

Ta pasma je inteligentna in odločna, zato je pri šolanju priporočljiva trdna in dosledna roka, da pes ne postane samovoljen. Tornjaki se hitro učijo in stvari ne pozabijo hitro, zato boste pri šolanju verjetno potrebovali le nekaj ponovitev.

Mladički ter cena in nakup

Pričakujete lahko, da bo mladič pasme tornjak hišne kakovosti pri vzreditelju z dobrim ugledom stal približno 600 €, cena tornjaka pa je lahko tudi višja ali nižja, odvisno od vzreditelja in starosti psa.

Doberman
Nazaj na seznam
Mops

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506