Zlati Prinašalec

Inteligenten in prijazen pes.

Zlati prinašalec | Opis pasme

Zlati prinašalec je zagotovo ena od najbolj priljubljenih pasjih pasem na svetu, zlasti zaradi svoje vesele in prijazne narave. Odlikujejo ga tudi inteligenca, podoba ljubečega in popolnega družinskega psa. Je odličen plavalec, prinašalec, lovec z izrazito družabnim značajem.

Splošne lastnosti:

 

VRSTA: 8. FCI skupina – prinašalci, šarivci, vodni psi

VELIKOST: srednje velik

BARVA: v odtenkih zlate ali pšenične

VIŠINA: od 51 do 61 centimetrov

TEŽA: od 25 do 34 kilogramov

ŽIVLJENJSKA DOBA: več kot 10 let

DLAKA: srednje dolga – gladka ali nekoliko valovita

ZAHTEVNOST NEGE: več kot enkrat na teden

PRIMEREN BIVALNI PROSTOR: hiša z vrtom ali stanovanje

ZAHTEVANA AKTIVNOST: več kot dve uri na dan

VELIKOST LEGLA: nekje do 8 mladičko

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

PRIMERNOST ZA PRVEGA PSA: 5

VELIKOST: 4

PRIMEREN ZA ŽIVLJENJE V STANOVANJU: 2

STOPNJA ENERGIJE: 5

STOPNJA IZPADANJA DLAK: 5

ZAHTEVNOST NEGE: 4

LAHKO OSTANE CEL DAN SAM: 1

DOJEMLJIVOST ZA UČENJE: 5

INTELIGENCA: 5

IGRIVOST: 5

NAKLONJENOST DO OTROK: 5

PRIJAZNOST DO MAČK: 5

NAGNJENOST K POBEGU: 

NAGNJENOST K GRIZENJU: 1

NAGNJENOST K LAJANJU: 3

ZDRAVJE: 2

NABIRANJE TEŽE: 4

 

Zlati prinašalec - Zgodovina

Nekaj časa je veljalo, da naj bi se zlati prinašalec razvil iz ruskih ovčarjev, ki jih je v cirkusu kupil pripadnik angleškega plemstva – Lord Tweedmouth. Ta je med seboj križal različne pasme, ker je želel vzrediti popolnega psa za lov. Tako naj bi zlati prinašalec nastal s križanjem s pasmo bloodhoound. S proučevanjem originalnih matičnih knjig pa so razkrili, da je Tweedmouth prvega rumenega prinašalca pripeljal na Škotsko leta 1865. Paril ga je s psičko izumrle pasme tweed vodni španjel. Tovrstna pasma je bila zlasti znana po strastnem prinašanju plena iz vode. V domačem okolju pa je tweed vodni španjel veljal za zelo mirnega in zvestega psa. Prav takšne karakteristike pa poseduje današnja vrsta zlatega prinašalca.

Tweedmouth je potomce rumenega prinašalca in tweed vodnega španjela križal s kodrastimi ter gladkodlakimi prinašalci, irskim rdečim setrom in drugimi tweed vodnimi španjeli. Za nadaljnjo vzrejo je obdržal zlasti rumenodlake mladiče. Leta 1920 je bila pasma uradno preimenovana v zlati prinašalec.

Prepoznavnost pasme 

Svojo prvo večjo slavo in prepoznavnost so zlati prinašalci na sploh doživeli v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Tedaj se je pogosto pojavljal v priljubljenih filmih oziroma na sploh na televiziji. Tako se je tovrstna pasma psa iz angleško govorečih držav razširila še v številne druge države celinske Evrope. Zlati prinašalec je v relativno kratkem času postal eden od najbolj zaželenih ter priljubljenih spremljevalnih in družinskih psov.

Današnji statistični podatki mladičev iz najrazličnejših zvez pasem kažejo, da je prav zlati prinašalec najpogostejši rodovniški pes.

Videz

Kot mladiček je zlati prinašalec nedvomno eden najlepših psov na svetu. Estetska lepota, okrepljena s svetlečo in zlato dlako, pa ostaja nedotaknjena tudi v njegovi odrasli dobi. Na videz je precej močan pes z uravnoteženimi gibi in prijaznim pogledom. Ima dokaj globok in širok gobec, po dolžini približno enak lobanji – z izrazitim prehodom ter črnim nosom. Barva oči je temno rjava, s široko razporeditvijo ter temnimi vekami. Ima srednje velika ušesa, navpične zobe, ravne prednje noge, kratko ledje, močan prsni koš z globokimi in dobro obokanimi rebri, močne in mišične okončine, okrogle šape, srednje dolg rep.

Zlati prinašalec ima ravno ali pa rahlo valovito dlako, prisotna je še vodoodbojna in gosta podlaka. Je srednje velikosti – pri samcih višina ramen doseže do 61 centimetrov, pri samicah do 56 centimetrov.

Karakter in temperament zlatih prinašalcev

Zlati prinašalec je označen kot izjemno prijazen, močan, inteligenten, aktiven in samozavesten pes. Obožuje družbo ljudi in je na sploh zelo družaben. Še posebej rad je v bližini drugih živali, zato se odlično obnese v vlogi družinskega psa. Prav tako je učinkovit pri čuvanju. Z laježem namreč opozori na vsakega tujca, ki pa ga praviloma ne napade. Z odliko se izkaže v vlogi psa vodnika in terapevtskega psa. Primeren je za iskanje ponesrečencev v ruševinah ter pogrešanih oseb na sploh.

Neredko se lastniki zlatega prinašalca pošalijo, da bi njihov hišni ljubljenček raje pomagal vlomilcem, kot da bi jih prestrašil. Takšna vrsta psa namreč nima ravno preveč močnega zaščitniškega nagona. Veliko bolj kot pes čuvaj se obnese v vlogi vodnika, terapevta, pomočnika. Ima prirojen lovski nagon ter odličen vonj. Priljubljen je pri policiji in reševalni službi. Še več: velja za idealno izbiro reševalnega psa – neverjetno hitro zavoha mamila, eksploziv ter orožje.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živalmi

Zlati prinašalci so z otroki ljubeči, potrpežljivi in prijazni. Brez skrbi jih lahko puščamo tudi v družbi najmlajših otrok. Kljub temu mora biti zaradi velikosti psa pri zelo majhnih otrocih prisotna vsaj ena odrasla oseba. Pes otroka namreč lahko nenamenoma prestraši ali prevrne.

Zlati prinašalec se na sploh odlično ujame z drugimi vrstami živalmi, tudi s psi. Skrb v povezavi s tem je vedno povsem odveč.

zlati prinašalec in druge pasme psov


Hranjenje

Ustrezna dnevna količina hrane je odvisna od velikosti, postave, metabolizma, aktivnosti in starosti. V vsakem primeru pa je treba psu ponuditi zdravo, visoko kakovostno suho hrano, ki je razdeljena na dva obroka na dan. Način hranjenja "vedno polna skleda" se pri zlatem prinašalcu ne obnese. Skrbno je treba spremljati njegovo težo ter še pravočasno prilagoditi količino hrane. Mlad in razživet zlati prinašalec ima večje energijske potrebe kot starejši in manj aktiven pes.

Za kakovostno pasjo hrano je vedno značilna višja vsebnost mesa – ta naj bo okoli 70 %, lahko tudi več. Preostanek hrane naj vključuje zelenjava, sadje ter zelišča. Ta ne sme vsebovati preveč žit z visokim glikemičnim indeksom, saj niso primerna za pasji prebavni sistem. Obenem so žita pokazatelj manj kakovostne hrane.

V živalski hrani na sploh ne smejo imeti svojega mesta umetni dodatki, barvila in konzervansi.

Primerna prehrana za zlatega prinašalca:

-samo suha hrana (kvalitetni briketi za pse)

-kombinacija mokre in suhe hrane

-hladno stiskani peleti

-doma pripravljeni kuhani ali suhi obroki

Nega

Zdravje in vitalnost zlatega prinašalca sta v veliki meri odvisna od nege. V času intenzivne menjave dlake, ki pri zlatem prinašalcu poteka dvakrat na leto, ga je treba redno česati s primernimi krtačami, s čimer se odstrani poddlaka. Z odstranitvijo odvečne dlake mu lahko olajšamo vroče poletne dni, saj ne mara preveč visokih temperatur.

Oglej si profesionalne krtače za pse

Priporočljivo je dnevno krtačenje, kopa se ga po potrebi. Uporabimo lahko šampon za suho kopanje ali običajen šampon. Pomembno je, da uporabimo šampon, ki je namenjen za pse in je blag, ter čim bolj naraven.

Koža zlatega prinašalca je namreč izjemno občutljiva. Dobrodošlo je redno ščetkanje zob, vsaj dvakrat na teden. S tem se prepreči nastajanje zobnega kamna, razvoj obolenj ter slab zadah. Tukaj najdeš vse izdelke za nego zob. Posebno pozornost je treba nameniti tudi pregledovanju ter čiščenju ušes. Ušesa se nežno očisti z vato, namočeno v nevtralno čistilno tekočino za pasja ušesa. Čisti se le zunanja stran ušes. Redno mu je treba krajšati kremplje. Če se jih s hojo v naravi primerno ne zbrusi sam, mu jih je treba skrajšati enkrat do dvakrat mesečno. Pri zgodnjem odkrivanju zdravstvenih težav je v veliko pomoč redno pregledovanje kože, nosu, ustne votline, oči in blazinic na tačkah.

Primeren bivalni prostor

Zlati prinašalci so primerni za življenje na prostem, zunaj hiše, kot tudi za življenje v stanovanju. V zunanjih prostorih se tovrstni pes veliko bolje počuti, toda le če je zanj odmerjenega dovolj prostora. Odlično se bo počutil v ograjenem dvorišču srednje velikosti.

bivalni prostor zlatega prinašalca

Zdravje

Če pes živi v stanovanju, je treba nujno poskrbeti za zagotovitev zadostne količine gibanja. Za fizično in psihično počutje potrebuje dolg in živahnejši dnevni sprehod, prav tako tek ob kolesu ali jogging. Dobro mu dene tudi plavanje ter  prinašanje žoge  in drugih predmetov.

Potrebna količina gibanja

Zlatemu prinašalcu namenjajte veliko pozornosti in ljubezni. Postati mora del vaše družine. Če je vaš pes nekoliko bolj občutljive narave, ga ne zapirajte v zunanji boks. Omogočati mu morate dovolj veliko mero psihične ter fizične stimulacije.

Zlati prenašalec je v osnovi lovski pes in je zato izjemno aktiven. Nameniti mu je potrebno dovolj gibanja oziroma treninga. Samo sprehod mu ne bo zadostoval. Ker je zelo inteligentne narave potrebuje visoko mero psihične ter fizične vadbe. V sprehod vključujete različne ustrezne igre iskanja in prinašanja. Vključujte ga v različne vrste športov in treningov, ki mu lahko ponudijo odlično stimulacijo. Še posebej so dobrodošli treningi poslušnosti, iskanja, prinašanja. Ker obožuje vodo, ga peljite plavat v morje, jezero, potoke. Izjemno uživa v lužah ali pa pod delujočo vrtno cevjo za zalivanje.

vzgoja zlatega prinašalca


Nazaj na seznam
Nemški ovčar

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506