TOP IZLETI S 🐾

GRAD SMLEDNIK

GRAD SMLEDNIK

Saj veste, da moj repek najbolj veselo miga, ko moji lastnici zacinglajo avtomobilski ključi. Takrat že vem, da bo danes dan pravgotovo zanimiv, saj se odpravljamo na izlet! Z dvema malima mulčkoma je pri nas vedno veselo in precej glasno, a me to sploh ne moti. Ves moj trop na kupu in jaz vedno spredaj, da jim kažem pot! To je pasje življenje!

 

OPIS POTI

Vzhodno od Zbiljskega jezera opazite zanimive ruševine gradu. Izlet na Stari grad je eden najbolj priljubljenih izletov tod okoli, saj je razgled na vrhu pa je naravnost osupljiv.

Za dostop z avtomobilom upoštevajte izvoz Vodice: Z avtoceste zavijemo na izvozu Vodice in zavijemo levo. V Smlednik pridemo skozi Zapoge ter Hraše in parkiramo pri stavbi krajevne skupnosti in pošte. Tu že ozrete kalvarijo in nasad češenj. Pojdite 20 metrov po glavni cesti, nato se usmerite desno, in že opazite oznake za Stari grad. Na vrh lahko dostopate po različnih poteh, mi smo izbrali pot čez kalvarijo in nato sestop z gradu po makedamski cesti.

Malo o zgodovini gradu:

Prvi lastnik gradu naj bi bil vitez Ulrih Smledniški leta 1136, ki je bil ministerial grofov Andeških, kot prvi med njihovimi smledniškimi ministeriali. V 13. in 14. stol. so bili smledniški vitezi iz rodu gospodov Planinskih-Svibenskih, ki so grad leta 1328 zastavili (brata Henrik in Ulrik Planinski) leta 1332 pa prodali Frideriku žonveškemu svobodniku, poznejšim grofom Celjskim. Gradiščan Celjskih na gradu je bil leta 1442 Hans II. Sepacher ali Mlinski.

Po izumrtju Celjanov 1456 je gospostvo prešlo v posest njihovih dedičev Habsburžanov in postalo deželnoknežja komorna posest. Upravljali so ga številni zastavni imetniki. Od 1695 je bil lastnik Janez Adam pl. Pernburg, poznejši baron Flödnig. Flödnigi so ostali lastniki gospostva kot fidejkomisa do 1795, ko so ga kupili baroni Lazzariniji.

Prvotni grad je bil samostojen obrambni stolp (bergfried) z obrambnim jarkom, zgrajen v romanskem slogu. V obdobju gotike so okrog njega obzidali ploščad trapezaste oblike. Po potresu leta 1511 so stolpu dozidali bivalne prostore in zunanje obzidje z obrambnimi stolpiče v renesančnem slogu. Grad so obnavljali do leta 1610 in je lep primer razvoja srednjeveškega gradu v osrednji Sloveniji.

Dandanes je Stari grad izredno priljubljen med izleti, saj z lepo urejenimi potmi, ki se počasi vzpenjajo na sam vrh lahko na grad pripeljemo tudi naše najmlajše pohodnike.

V bližini se nahaja Zbiljsko in Trbojsko jezero, kjer si lahko privoščite osvežilno pijačo v eni od tamkajšnih okrepčevalnic in se spočijete po izletu.

ZANIMIVOSTI

V Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske je omenjen kot grad Flednigg. O njem je napisal pesem tudi Simon Jenko.

Ob poti na grad je 14 rokokojskih kapelic Križevega pota, ki se zaključi s kompozicijo treh križev. Kalvarija je bila zgrajena leta 1772 v povezavi s posestjo gradu Valburga. Obnovljena je bila dvakrat, leta 1872 in leta 1992, dograjena pa leta 2001.

O gradu, ki je bil tudi sedež deželskega sodišča, je Valvasor zapisal, da "je bil nekdaj trden in dobro opremljen za resno obrambo, zdaj pa je ves pust in zapuščen in že dolga leta ne kaže drugega kot staro razvaljeno zidovje".

Na grad se vežejo številne "smledniške legende". Ena izmed legend je našla pot tudi na panjske končnice in slike na steklo ter zidove. Nekatere zgodbe pa so postale celo predmet literarnih obdelav.

GPX ZEMLJEVID POTI

Kako naložim gpx zemljevid?

JUNA PRIPOROČA

Energijska ploščica Lily`s kitchen

Torbice za priboljške

Priboljški za trening

Potovalne stekleničke in posodice

Naravna zaščita pred klopi

Naravne igrače

Prevleka za sedeže in prtljažnik

Naravne tablete proti slabosti

 VEČ IZLETOV NAJDEŠ S KLIKOM NA

RUDNIŠKO JEZERO KOČEVJE

RUDNIŠKO JEZERO KOČEVJE

Čeprav sem velika psička, me je v Kočevju kar malo stiskalo, no, nič kaj takega, le kdo se nebi bal kočevskih medvedov. Res, da sem lovski pes, AMPAK no, svoje veščine najrajši pokažem pri lovljenju mačkov, pa še te rada samo malo prestrašim. Ko pa sem slišala, da v tem koncu kraljujejo medvedi...hmmm, sem si sprva zaželela ostati kar v varnem pristanu domače posteljiceJNo, na koncu se je izkazalo, da so moji strahovi odveč in nisem dala repa med noge. Svoje sem pridno spremljala na izletu in si na koncu zaslužila tudi slastno mesno ploščico(tu lahko dava sliko od tistih priboljškov).

OPIS POTI

Kočevsko jezero sodi med najčistejša jezera v Sloveniji in predstavlja pravo sprostitev za telo in duha.

Nastanek umetnega jezera sega v leta od 1973 do 1978. Na dnu kotline dnevnega kopa kočevskega rudnika rjavega premoga sta bili prvotno dve večji luži. Iz rudnika je pritekal tako imenovani Rudniški potok, ki je napajal obe luži, istočasno pa je tudi odtekal in ponovno poniknil ter se se z enim ponikalnim potokom iz rudnika združil v enoten tok. Iz omenjenih luž so ob izkopavanju premoga vsak dan črpali vodo, ki so jo uporabljali na separaciji za pranje premoga.

Ko so z izkopavanjem premoga prenehali, se je tudi prečrpavanje vode ustavilo, tako, da se je kotlina dnevnega kopa začela polniti z vodo.

 ZANIMIVOSTI

Jezero je globoko do 40 m, njegova površina je okrog 1,5 km2, obala pa meri okrog 3 km.

Okolica jezera je danes poseljena z različnimi vrstami rastlin in živali. Področje Kočevskega jezera je gnezdišče za mnoge vrste ptic, med katerimi je precej vrst tudi na Rdečem seznamu ogroženih gnezdilk v Sloveniji.  Na skrajni severni strani območja jezera je borov gozd, ki predstavlja rastiščno posebnost na Kočevskem. Rastlinje okoli jezera je ravno tako pestro in si ga lahko brez težav ogledamo na lastne oči, saj je okoli jezera speljana tri kilometre dolga naravoslovna učna pot, ki pelje mimo vseh glavnih značilnosti jezera – to je priložnost za izjemno lepe slike.

GPX ZEMLJEVID POTI:

Kako naložim GPX zemljevid?

JUNA PRIPOROČA

Energijska ploščica Lily`s kitchen

Torbice za priboljške

Priboljški za trening

Potovalne stekleničke in posodice

Naravna zaščita pred klopi

Naravne igrače

VEČ IZLETOV NAJDEŠ S KLIKOM NA

 

VITOVSKO JEZERO NOVA GORICA

VITOVSKO JEZERO NOVA GORICA

Pasja vročina, mi pa veselo na potep. No, jaz sem sicer martinčkaste sorte pes in, ko se vsa živa bitja skrivajo v senci, takrat si jaz najraje posončim svoj že lepo zagoret kožušček malce na soncu. Pač nimam veliko podkožne maščobice in svojo super slim postavo ohranjam z rednimi treningi (vsakodnevni sprehodi, sledenje zajcem po gozdu, skoki v vodo, preganjanje metuljčov in domače mačke). Jezerce kamor smo se odpravili je naravnost čudovito, malce so me zmotile le ribe v njem, saj sem morala pridno čakati ob obali. Jaz pa sem si že za kosilo predstavljala ribjo plato za 2;)

OPIS POTI

Še so kraji, ki jih obiščeš in spet dobiš potrditev, kako res lepa je Slovenija. Pred kratkim smo odkrili en tak "biser"v bližini Nove Gorice. Idilično, kot solza čisto jezerce sredi gozda, veliko dobrih 10 m, nad njim pa na hribu prelepa cerkvica Sv. Marije.

Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izvozu za Razdrto in nadaljujemo po Primorski hitri cesti proti Novi Gorici. Zapustimo jo na izvozu za Selo. Takoj za izvozom nadaljujemo levo proti Vitovljam.

Vitovsko jezero je edino naravno jezero v Vipavski dolini. Leži v gozdu pod znamenito cerkvijo Svete Marije. Jezero se napaja iz manjšega izvira nekaj metrov nad jezerom, ki je bilo zavarovano kot naravni spomenik. Pot je primerna tudi za družine z malimi otroki, saj je od parkirišča na koncu vasi Vitovlje do jezera le slabih 0,5 h hoje, ki je povečini lepo po senci dreves. Pot pa lahko podaljšate do cerkeve Sv.Marije, ki jo opazite že na izhodišču izleta. Na poti vas bodo očarali tudi štirje veliki kostanji na prelepi jasi, ki nudi osupljiv razgled na vasi v bližini in hribi Trnovskega gozda.

Čeprav je bil dan našega izleta ravno praznik in bi pričakovali številne izletnike, smo na poti srečali le dva "izgubljena" pohodnika. Ti čudoviti kraji so skriti turistom, domačini pa se verjetno v vročih dneh raje zatečejo k morju ali k kakšnemu večjemu jezeru.

Pot smo nadaljevali do cerkve Sv. Marije, ki ponosnu stoji na vzpetini, približno pol ure hoda od Vitovskega jezerca. Z našo 3,5 letnico smo do cerkvice potrebovali približno 45 minut, na vrhu pa smo bili naravnost očarani nad razgledom. Pogrešali smo le slavno Vipavsko burjo ali pa vsaj kakšen vetrič, ki bi ohladil vroč poletni dan.

Romarsko cerkev Sv. Marije so postavili že v 14. stoletju ali še prej na skalnem osamelcu sredi pobočja (604 m). Ob tej cerkvi, ki je v osnovi romanska, so odkrili več grobov iz časa naseljevanja Slovanov. V bližini je spomenik padlim v NOB in prireditveni prostor.

ZANIMIVOSTI

Vipavska dolina je na obeh straneh ujeta med visoke kraške planote, z značilnim submediteranskim podnebjem. Ob reki Vipavi, ki se izliva v Sočo in nato v Jadransko morje, se namreč v dolino širi vpliv Sredozemlja, ostri sever in topli jug pa v dolini ustvarjata pogoje za rastlinsko raznovrstnost in edinstvenost.

In vipavska burja?

Legenda pravi, da je leta 394 burja usodno vplivala na razplet bitke med vojskama rimskega cesarja Teodozija in njegovega nasprotnika Evgenija, ki je potekala v Zgornji Vipavski dolini. Zmaga Teodozija je takrat pomenila tudi dokončno zmago krščanstva v Rimskem imperiju.

Burja je močan severovzhodni veter, ki zelo vpliva na življenje v dolini.

Legenda pripoveduje, da je nekoč celo zasukal kolo zgodovine. Kljub temu, da njegovi sunki prevračajo in odnašajo vse, kar ni dovolj pritrjeno, imajo burjo tukajšnji ljudje radi, saj prečisti ozračje in prežene oblake. Orkanska moč burje pa je prava atrakcija za adrenalina željne obiskovalce Vipavske doline.

Naravni fenomen

Nad Vipavsko dolino burja največkrat zapiha, ko visok zračni pritisk nad Srednjo Evropo potiska hladen zrak iz notranjosti čez hribovja v nižine. Po pobočjih Gore, Čavna in Nanosa se v sunkih spušča v dolino. Nad obronki hribov se takrat zadržujejo značilni oblaki, kape, ki jih domačini imenujejo zastava, povsod drugje nad dolino pa je nebo jasno. Včasih pa burja nastane tudi pod vplivom ciklona in takrat prinese dež. Sunki burje pogosto presežejo hitrost 200 km/h, največja neuradno izmerjena hitrost burje v sunku je 235 km/h. Najpogosteje piha v zimskih mesecih, občasno pa se pojavi v vseh letnih časih.

GPX ZEMLJEVID POTI

Kako naložim GPX zemljevid?

JUNA PRIPOROČA

 

Energijska ploščica Lily`s kitchen

Torbice za priboljške

Priboljški za trening

Potovalne stekleničke in posodice

Naravna zaščita pred klopi

Naravne igrače

VEČ IZLETOV NAJDEŠ S KLIKOM NA

PREDDVOR KROŽNA POT

PREDDVOR KROŽNA POT

Kužki dobrodošli, te pozdravi napis na vratih restavracije in hotela Alma v Preddvoru. Kako super!!!Postrežejo ti s skledo osvežilne vode in ob pogledu na račke v jezeru čas kar (pre)hitro mine. Za predlagan družinski izlet si vzami vsaj 1 h, pot poteka po gozdu in ob šumečem potočku , ki pridrvi izpod gora.  Naj tvoja ušesa veselo plapolajo med tekom v vetru! Super izlet tudi za vroče poletne dni.

OPIS POTI

 Pot okoli jezera Črnjava je kratka in primerna za prve korake, ta krožna pot pa je nekoliko daljša, vendar primerna za izlet v vseh letnih časih. Začetek se začne z malo vzpona, nato pa je pot ravna in primerna tudi za vozičke. Poleti prav prija hladna senčka in šumenje reke v bližini. Mi smo na sprehod vzeli tudi psa, pot je manj poznana in na sami poti le redko srečate sprehajalca.

ZANIMIVOSTI

Jezero Črnava je manjše akumulacijsko jezero, ki leži v zavetju Storžiča. Nastalo je, ko so zajezili potok Bistrico. Jezero je precej plitvo, voda pa sveža, saj ga napaja živahna Bistrica. Jezero Črnava obdaja lična sprehajalna potka, ki delno vodi po Mali gozdni učni poti. Ob jezeru se nahaja drevored mladoporočencev. Staro izročilo obljublja, da mladoporočenca, ki se sprehodita skozi drevored, čaka kar 50 let zvestobe. Na parkirišču ob hotelu pa lahko opazite tudi mogočne sekvoje, ki so jih bojda tu nasadili že sredi 19. stoletja.,

GPX ZEMLJEVID POTI

Kako naložim zemljevid GPX?

 

JUNA PRIPOROČA

Energijska ploščica Lily`s kitchen

Torbice za priboljške

Priboljški za trening

Potovalne stekleničke in posodice

Naravna zaščita pred klopi

 

 VEČ IZLETOV NAJDEŠ S KLIKOM NA


 

GRAD ŽOVNEK- VRANSKO

GRAD ŽOVNEK- VRANSKO

Zanimiv iz poučen izlet. No, mene zgodovina nič kaj ne zanima, mogoče le info, kaj so moji včeraj jedli za kosilo, in bom mogoče kot dodatek k briketkom dobila še danes;) Pot je primerna za vohlanje, skakanje, tekanje in plezanje po štorih ob poti. Na vrhu pa prelep razgled izza ruševin ostanov gradu Žovnek. Srednji vek in glodanje kosti pod mizo...hmmm sebe si prav z lahkoto predtavljam v vlogi dvorskega lovskega psa;)

OPIS POTI

Grad Žovnek je zagotovo eden najstarejših gradov na Slovenskem. Kdo so bili graditelji prvotnega gradu ni znano.

Malo zgodovine: Prvi znan lastnik, ki ga literatura omenja v 12. stoletju, je bila družina Savinjski. Ta se je okoli leta 1150 preimenovala v Žovneške. Žovneški gospodje so že ob prvem omenjanju v pisnih virih poleg družinskega gradu posedovali še grad Ojstrico v občini Tabor, Šenek nad Polzelo ter Libenstein nad Preboldom. V kasnejših letih so Žovneški postopno večali svoje posesti, finančno in vojaško moč in svoj ugled. Leta 1333 so Žovneški po odkupu druge polovice mesta Celje svoje upravno središče in bivališče preselili v Celje. Cesar Ludvik Bavarski je 16. aprila leta 1341 Friderka I. s posebno listino povišal v grofovski stan. Leta 1436 pa so bili Celjski grofje povišani v kneze.

Kljub temu da je celjski grad postal novo upravno središče Žovneških, so le ti ostali močno vezani na svoj matični grad in rodovne simbole. Grad Žovnek je ostal njihov družinski grad, na katerem so se kasnejši rodovi Celjskih grofov pogosto zadrževali. Po nasilni smrti zadnjega Celjskega kneza Ulrika II. leta 1456 pri Beogradu je grad Žovnek, kot tudi ostala posest Celjskih, prešel v last Habsburžanov, ki so novo lastnino upravljali s pomočjo oskrbnikov. Zadnji na gradu živeči lastnik je bil Jožef Čokl von Ruhethal, ki pa je leta 1816 v dolini zgradil novo graščino Žovnek in se iz starega gradu izselil. Po letu 1816, ko so se z gradu odselili zadnji tam živeči lastniki, je bil grad prepuščen propadanju. Danes je nekdaj mogočni grad prezentiran kot ruševina, ki se postopno obnavlja.

Vhod v grajski kompleks je urejen preko mostu skozi obnovljen vhodni portal. Dvodelni vhodni portal je bil namensko ločen za pešce in konjenike.

Levo od vhodnega portala stoji najbolj markantni del grajskih ruševin, okrogli obrambni stolp, ki je Žovneškim zanesljivo služil v obrambne namene. Stolp je dvonadstropna stavba, ki je imela nekoč osrednji del v prvem nadstropju, v katerem je bila grajska kapela. Mi smo pusili avto na parkirišču pod gradom in se peš podali po kratki in lepo urejeni poti proti gradu.

ZANIMIVOSTI

Veste od kje izvira ime Vransko?

Stara ljudska pripovedka pravi, da se je ime Vransko razvilo iz imena ptice vrane. Nekoč naj bi bilo v vranski kotlini jezero, ki so ga pozneje prekopali, osušili in na njegovem mestu zgradili naselje. Ker so se ob jezeru in kasneje na močvirju zbirale jate vran, so prebivalci naselje imenovali Vransko. Kjer so jezero prekopali, so dali naselju ime Prekopa, in kjer so s čolni brodarili in prepeljevali ljudi čez jezero, so kraj poimenovali Brode.

GPX ZEMLJEVID

Kako naložim zemljevid GPX?


JUNA PRIPOROČA

Povodec za sprehode

Prevleka za sedeže

Prevleka za prtljažnik

Naravne tablete proti slabosti

VEČ IZLETOV NAJDEŠ S KLIKOM NA

 

 

 

RIBNIŠKO POHORJE

RIBNIŠKO POHORJE

Malo v hribček, pa malo v dolinco, hoje ni veliko, a je jezerce na cilju naravnost čarobno. V bližini paše Ribniška koča. Na izletu sem srečala kar nekaj pasjih prijateljev in na hitro smo si izmenjali zadnje novičke. Mimogrede ste vedeli, da je tu včasih strašil Povodni mož Jezernik? Še dobro, da ima moja družina takega čuvaja seboj na vseh izletih! Še dobro...

OPIS POTI

Ribniško jezero je zanimiv pojav, visoko šotno barje in se je razvilo pred 8.000 leti na pobočju vzhodno od Ribniškega vrha, med ruševjem in v zamočvirjeni kotanji, obdani s smrekovimi gozdovi. Jezero leži na višini 1.490 m.n.m. pod Jezerskim vrhom, zanj pa je značilno, da se napaja samo z deževnico. Dolgo je 84 m, široko do 40 m in 0,6-1 m globoko. Jugo-zahodno in jugo-vzhodno so v razdalji 20 do 40 m še tri manjša jezera okroglaste oblike s premerom okoli 10 m. Jezero je vključeno v pohorski gozdni rezervat (Natura 2000), vegetacija okoli jezera pa spada v združbo rušja in šotnih mahov. Dno jezera je poraslo z mahovi, na južnem bregu jezera pa segajo šotne plasti do 2 m v globino. Pod šoto je okoli 2 m debela plast črnega humusno šotnega blata, nato sledi rumenorjav pesek na globini okoli 3 m pa se prične trdna kamenina.

Pot do jezera je lahka in nezahtevna, najbližje izhodišče pa je izpod Ribniške koče, ki leži na višini 1.530 m.n.m. Sprehod do jezera traja v eno smer kakšnih 30 minut.

Avto lahko pustite kar pri manjšem travnatem parkirišču, tik pod Ribniško kočo in se ob koncu izleta povzpnete še do Ribniške koče, kjer strežejo številne jedi na žlico.

Pot, ki nas vodi do Ribniškega jezera se prične z rahlim vzponom po travniku. Pot po razglednem travniku nas po kakšnih 10 minutah pripelje na Jezerski vrh na katerem stoji velik spomenik žrtvam NOB in s katerega se razprostira čudovit razgled na sosednje vrhove in doline.

Že po nekaj korakih rahlega spusta naletimo na oznake naravnega rezervata, naprej pa nas pot vodi do lesene steze, ki nas pripelje prav do jezera, kjer lahko v miru (z malimi nedobudneži je seveda to težko;) uživate v razgledu. Če je legenda o Jezerniku resnična, smo ga mi z otroškim vreščanjem prav gotovo pregnali in se nimate česa več bati;)

ZANIMIVOSTI

Tudi za to jezero govori stara legenda, da v njem živi povodni mož Jezernik, ki se bi naj v jezero preselil z Uršlje gore, ko so na njej zgradili cerkev in so ga z gore pregnali cerkveni zvonovi, ker so motili njegov mir.

V BLIŽINI...

Turistična kmetija Tete Lene

Obisk pri teti Leni je nekaj posebnega. Ko se boste vračali iz Ribniškega jezera se oglasite na kmetiji in s teto Leno preživite kakšno urico ali dve ter začutite umirjen vaško-kmečki utrip. Preizkusite se v kmečkih opravilih ter ob sprehodu s teto Leno po njeni kmetiji nahranite ovčke, naberete zdravilna zelišča, gobe ter prisluhnete njenim bogatim izkušnjam. Zelo zanimivo za družine!

Kmetije nismo zapustili praznih rok, premamila nas je domača smrekova marmelada in številni izdelki domače obrti (mila, vazelini, kreme). Obisk možen ob predhodni najavi, voden ogled stane 5 evr/os.

GPX ZEMLJEVID POTI:

JUNA PRIPOROČA

Oglavke in oprsnice proti vlečenju

Torbice za priboljške

Ploščice za energijo

Elektroliti

 

VEČ IZLETOV NAJDEŠ S KLIKOM NA


UKANŠKA SUHA V BOHINJU

UKANŠKA SUHA V BOHINJU

Ker je poleti Bohinj okupiran s turisti, narava pa je tu izjemna, se s svojo pasjo druščino najraje odpravimo do Ukanške suhe v Bohinju. Kot udeleženka Pasjega kampa sem nad tem gorenjskim biserom precej navdušena. Pot je dobro označena, na njej najdeš veliko naravnih igračk oz. palic ter storžev, na koncu pa te pričakajo bistri tolmunčki, kamor z veseljem pomočiš svoj gobček. Še nasvet za vse pse, ki imajo radi vodo? SUPanje, že znaš?

OPIS POTI

Ukanška suha je lepa, a turistom skoraj nepoznana izletniška točka v Bohinju. Enostaven lahek dostop in prijeten hlad potočka ter lepota skalnih korit napolnjenih s čisto vodo.

Ukanška suha je hudourniški potok, ki teče izpod severnih pobočij nad Ukancem in se izliva v Savico. Potok je izdolbel neprehodno sotesko z zanimivim dvojnim slapom, visokim okoli 20 m. Poleti, ko je suha tudi Ukanška suha izgubi vodo, slap nekoliko presahne, voda pa se zadržuje le v koritih. Naš zemljevid vas vodi do prvega slapu, odtod pa je še slabe pol ure hoje in prispete do drugega slapu ter korit, kjer se prav tako lahko malo osvežite.

Dostop: makadamska cesta se prične pod postajo žičnice Vogel in se nadaljuje do večjega obračališča kjer se cesta konča, nadaljuje pa se strma smučarska proga. Po brezpotju je potrebno sestopati po grebenu nad sotesko okoli 300 m. Slap zaslišimo prej, kot ga vidimo. Do slapa potrebujemo približno eno uro. Pot je primerna za nosilke in hojo z otroki nad 3,5 leta starosti. Nad izletom pa bodo navdušeni tudi kužki, ker se lahko na cilju tudi prijetno ohladijo v skalnih koritih napolnjenih z vodo.

Po izletu lahko obiščete Bohinjsko jezero ali skočite še na Vogel.

Ste vedeli? Bohinjsko jezero je največje slovensko stalno jezero, dolgo 4100 m, široko 1200 m, najgloblje 45 m in premore kar 100 milijonov m³ vode. Je tektonsko ledeniškega nastanka. V njem živi 65 vrst alg in vsaj 15 vrst rib - jezerska postrv (Salmo trutta), menek (Lota lota), klen (Leucius cephalus), pisanec (Phoxinus phoxinus), jezerska zlatovčica (Salvelinus alpinus), potočna postrv, ostriž, šarenka, rdečeperka, lipan, koreselj, som, blistavec, kapelj... V zadnjih 20 letih se je število vrst rib v Bohinjskem jezeru potrojilo iz več ali manj znanih razlogov, kot so nekontrolirani vnosi neavtohtonih rib v jezero. Izvir in slap Savice je kraški izvir, kjer prihaja Savica ob normalnem vodostaju na dan na nadmosrki višini 836 m. Velik slap pada 71 m globoko v tolmun. Na nadmorski višin 790 m je še en izvir, t. i. mali slap. Ob zelo nizkem vodostaju veliki slap usahne in takrat odvaja vso podzemno vodo mali slap. Voda nato teče po strugi Savice in se izliva v Bohinjsko jezero.

ZANIMIVOSTI

Za razgled na Bohinjsko jezero se lahko odpravite z nihalko na Vogel. Izlet lahko podaljšate tudi za obisk slapa Savice.

GPX ZEMLJEVID POTI :