GRAD SMLEDNIK

GRAD SMLEDNIK

Saj veste, da moj repek najbolj veselo miga, ko moji lastnici zacinglajo avtomobilski ključi. Takrat že vem, da bo danes dan pravgotovo zanimiv, saj se odpravljamo na izlet! Z dvema malima mulčkoma je pri nas vedno veselo in precej glasno, a me to sploh ne moti. Ves moj trop na kupu in jaz vedno spredaj, da jim kažem pot! To je pasje življenje!

 

OPIS POTI

Vzhodno od Zbiljskega jezera opazite zanimive ruševine gradu. Izlet na Stari grad je eden najbolj priljubljenih izletov tod okoli, saj je razgled na vrhu pa je naravnost osupljiv.

Za dostop z avtomobilom upoštevajte izvoz Vodice: Z avtoceste zavijemo na izvozu Vodice in zavijemo levo. V Smlednik pridemo skozi Zapoge ter Hraše in parkiramo pri stavbi krajevne skupnosti in pošte. Tu že ozrete kalvarijo in nasad češenj. Pojdite 20 metrov po glavni cesti, nato se usmerite desno, in že opazite oznake za Stari grad. Na vrh lahko dostopate po različnih poteh, mi smo izbrali pot čez kalvarijo in nato sestop z gradu po makedamski cesti.

Malo o zgodovini gradu:

Prvi lastnik gradu naj bi bil vitez Ulrih Smledniški leta 1136, ki je bil ministerial grofov Andeških, kot prvi med njihovimi smledniškimi ministeriali. V 13. in 14. stol. so bili smledniški vitezi iz rodu gospodov Planinskih-Svibenskih, ki so grad leta 1328 zastavili (brata Henrik in Ulrik Planinski) leta 1332 pa prodali Frideriku žonveškemu svobodniku, poznejšim grofom Celjskim. Gradiščan Celjskih na gradu je bil leta 1442 Hans II. Sepacher ali Mlinski.

Po izumrtju Celjanov 1456 je gospostvo prešlo v posest njihovih dedičev Habsburžanov in postalo deželnoknežja komorna posest. Upravljali so ga številni zastavni imetniki. Od 1695 je bil lastnik Janez Adam pl. Pernburg, poznejši baron Flödnig. Flödnigi so ostali lastniki gospostva kot fidejkomisa do 1795, ko so ga kupili baroni Lazzariniji.

Prvotni grad je bil samostojen obrambni stolp (bergfried) z obrambnim jarkom, zgrajen v romanskem slogu. V obdobju gotike so okrog njega obzidali ploščad trapezaste oblike. Po potresu leta 1511 so stolpu dozidali bivalne prostore in zunanje obzidje z obrambnimi stolpiče v renesančnem slogu. Grad so obnavljali do leta 1610 in je lep primer razvoja srednjeveškega gradu v osrednji Sloveniji.

Dandanes je Stari grad izredno priljubljen med izleti, saj z lepo urejenimi potmi, ki se počasi vzpenjajo na sam vrh lahko na grad pripeljemo tudi naše najmlajše pohodnike.

V bližini se nahaja Zbiljsko in Trbojsko jezero, kjer si lahko privoščite osvežilno pijačo v eni od tamkajšnih okrepčevalnic in se spočijete po izletu.

ZANIMIVOSTI

V Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske je omenjen kot grad Flednigg. O njem je napisal pesem tudi Simon Jenko.

Ob poti na grad je 14 rokokojskih kapelic Križevega pota, ki se zaključi s kompozicijo treh križev. Kalvarija je bila zgrajena leta 1772 v povezavi s posestjo gradu Valburga. Obnovljena je bila dvakrat, leta 1872 in leta 1992, dograjena pa leta 2001.

O gradu, ki je bil tudi sedež deželskega sodišča, je Valvasor zapisal, da "je bil nekdaj trden in dobro opremljen za resno obrambo, zdaj pa je ves pust in zapuščen in že dolga leta ne kaže drugega kot staro razvaljeno zidovje".

Na grad se vežejo številne "smledniške legende". Ena izmed legend je našla pot tudi na panjske končnice in slike na steklo ter zidove. Nekatere zgodbe pa so postale celo predmet literarnih obdelav.

GPX ZEMLJEVID POTI

Kako naložim gpx zemljevid?

JUNA PRIPOROČA

Energijska ploščica Lily`s kitchen

Torbice za priboljške

Priboljški za trening

Potovalne stekleničke in posodice

Naravna zaščita pred klopi

Naravne igrače

Prevleka za sedeže in prtljažnik

Naravne tablete proti slabosti

 VEČ IZLETOV NAJDEŠ S KLIKOM NA

Deli prispevek
Starejši prispevki

Komentar

Pusti komenter