RIBNIŠKO POHORJE

RIBNIŠKO POHORJE

Malo v hribček, pa malo v dolinco, hoje ni veliko, a je jezerce na cilju naravnost čarobno. V bližini paše Ribniška koča. Na izletu sem srečala kar nekaj pasjih prijateljev in na hitro smo si izmenjali zadnje novičke. Mimogrede ste vedeli, da je tu včasih strašil Povodni mož Jezernik? Še dobro, da ima moja družina takega čuvaja seboj na vseh izletih! Še dobro...

OPIS POTI

Ribniško jezero je zanimiv pojav, visoko šotno barje in se je razvilo pred 8.000 leti na pobočju vzhodno od Ribniškega vrha, med ruševjem in v zamočvirjeni kotanji, obdani s smrekovimi gozdovi. Jezero leži na višini 1.490 m.n.m. pod Jezerskim vrhom, zanj pa je značilno, da se napaja samo z deževnico. Dolgo je 84 m, široko do 40 m in 0,6-1 m globoko. Jugo-zahodno in jugo-vzhodno so v razdalji 20 do 40 m še tri manjša jezera okroglaste oblike s premerom okoli 10 m. Jezero je vključeno v pohorski gozdni rezervat (Natura 2000), vegetacija okoli jezera pa spada v združbo rušja in šotnih mahov. Dno jezera je poraslo z mahovi, na južnem bregu jezera pa segajo šotne plasti do 2 m v globino. Pod šoto je okoli 2 m debela plast črnega humusno šotnega blata, nato sledi rumenorjav pesek na globini okoli 3 m pa se prične trdna kamenina.

Pot do jezera je lahka in nezahtevna, najbližje izhodišče pa je izpod Ribniške koče, ki leži na višini 1.530 m.n.m. Sprehod do jezera traja v eno smer kakšnih 30 minut.

Avto lahko pustite kar pri manjšem travnatem parkirišču, tik pod Ribniško kočo in se ob koncu izleta povzpnete še do Ribniške koče, kjer strežejo številne jedi na žlico.

Pot, ki nas vodi do Ribniškega jezera se prične z rahlim vzponom po travniku. Pot po razglednem travniku nas po kakšnih 10 minutah pripelje na Jezerski vrh na katerem stoji velik spomenik žrtvam NOB in s katerega se razprostira čudovit razgled na sosednje vrhove in doline.

Že po nekaj korakih rahlega spusta naletimo na oznake naravnega rezervata, naprej pa nas pot vodi do lesene steze, ki nas pripelje prav do jezera, kjer lahko v miru (z malimi nedobudneži je seveda to težko;) uživate v razgledu. Če je legenda o Jezerniku resnična, smo ga mi z otroškim vreščanjem prav gotovo pregnali in se nimate česa več bati;)

ZANIMIVOSTI

Tudi za to jezero govori stara legenda, da v njem živi povodni mož Jezernik, ki se bi naj v jezero preselil z Uršlje gore, ko so na njej zgradili cerkev in so ga z gore pregnali cerkveni zvonovi, ker so motili njegov mir.

V BLIŽINI...

Turistična kmetija Tete Lene

Obisk pri teti Leni je nekaj posebnega. Ko se boste vračali iz Ribniškega jezera se oglasite na kmetiji in s teto Leno preživite kakšno urico ali dve ter začutite umirjen vaško-kmečki utrip. Preizkusite se v kmečkih opravilih ter ob sprehodu s teto Leno po njeni kmetiji nahranite ovčke, naberete zdravilna zelišča, gobe ter prisluhnete njenim bogatim izkušnjam. Zelo zanimivo za družine!

Kmetije nismo zapustili praznih rok, premamila nas je domača smrekova marmelada in številni izdelki domače obrti (mila, vazelini, kreme). Obisk možen ob predhodni najavi, voden ogled stane 5 evr/os.

GPX ZEMLJEVID POTI:

JUNA PRIPOROČA

Oglavke in oprsnice proti vlečenju

Torbice za priboljške

Ploščice za energijo

Elektroliti

 

VEČ IZLETOV NAJDEŠ S KLIKOM NA


Deli prispevek
Starejši prispevki Novejši prispevki

Komentar

Pusti komenter