RUDNIŠKO JEZERO KOČEVJE

RUDNIŠKO JEZERO KOČEVJE

Čeprav sem velika psička, me je v Kočevju kar malo stiskalo, no, nič kaj takega, le kdo se nebi bal kočevskih medvedov. Res, da sem lovski pes, AMPAK no, svoje veščine najrajši pokažem pri lovljenju mačkov, pa še te rada samo malo prestrašim. Ko pa sem slišala, da v tem koncu kraljujejo medvedi...hmmm, sem si sprva zaželela ostati kar v varnem pristanu domače posteljiceJNo, na koncu se je izkazalo, da so moji strahovi odveč in nisem dala repa med noge. Svoje sem pridno spremljala na izletu in si na koncu zaslužila tudi slastno mesno ploščico(tu lahko dava sliko od tistih priboljškov).

OPIS POTI

Kočevsko jezero sodi med najčistejša jezera v Sloveniji in predstavlja pravo sprostitev za telo in duha.

Nastanek umetnega jezera sega v leta od 1973 do 1978. Na dnu kotline dnevnega kopa kočevskega rudnika rjavega premoga sta bili prvotno dve večji luži. Iz rudnika je pritekal tako imenovani Rudniški potok, ki je napajal obe luži, istočasno pa je tudi odtekal in ponovno poniknil ter se se z enim ponikalnim potokom iz rudnika združil v enoten tok. Iz omenjenih luž so ob izkopavanju premoga vsak dan črpali vodo, ki so jo uporabljali na separaciji za pranje premoga.

Ko so z izkopavanjem premoga prenehali, se je tudi prečrpavanje vode ustavilo, tako, da se je kotlina dnevnega kopa začela polniti z vodo.

 ZANIMIVOSTI

Jezero je globoko do 40 m, njegova površina je okrog 1,5 km2, obala pa meri okrog 3 km.

Okolica jezera je danes poseljena z različnimi vrstami rastlin in živali. Področje Kočevskega jezera je gnezdišče za mnoge vrste ptic, med katerimi je precej vrst tudi na Rdečem seznamu ogroženih gnezdilk v Sloveniji.  Na skrajni severni strani območja jezera je borov gozd, ki predstavlja rastiščno posebnost na Kočevskem. Rastlinje okoli jezera je ravno tako pestro in si ga lahko brez težav ogledamo na lastne oči, saj je okoli jezera speljana tri kilometre dolga naravoslovna učna pot, ki pelje mimo vseh glavnih značilnosti jezera – to je priložnost za izjemno lepe slike.

GPX ZEMLJEVID POTI:

Kako naložim GPX zemljevid?

JUNA PRIPOROČA

Energijska ploščica Lily`s kitchen

Torbice za priboljške

Priboljški za trening

Potovalne stekleničke in posodice

Naravna zaščita pred klopi

Naravne igrače

VEČ IZLETOV NAJDEŠ S KLIKOM NA

 

Deli prispevek
Starejši prispevki Novejši prispevki

Komentar

Pusti komenter