UKANŠKA SUHA V BOHINJU

UKANŠKA SUHA V BOHINJU

Ker je poleti Bohinj okupiran s turisti, narava pa je tu izjemna, se s svojo pasjo druščino najraje odpravimo do Ukanške suhe v Bohinju. Kot udeleženka Pasjega kampa sem nad tem gorenjskim biserom precej navdušena. Pot je dobro označena, na njej najdeš veliko naravnih igračk oz. palic ter storžev, na koncu pa te pričakajo bistri tolmunčki, kamor z veseljem pomočiš svoj gobček. Še nasvet za vse pse, ki imajo radi vodo? SUPanje, že znaš?

OPIS POTI

Ukanška suha je lepa, a turistom skoraj nepoznana izletniška točka v Bohinju. Enostaven lahek dostop in prijeten hlad potočka ter lepota skalnih korit napolnjenih s čisto vodo.

Ukanška suha je hudourniški potok, ki teče izpod severnih pobočij nad Ukancem in se izliva v Savico. Potok je izdolbel neprehodno sotesko z zanimivim dvojnim slapom, visokim okoli 20 m. Poleti, ko je suha tudi Ukanška suha izgubi vodo, slap nekoliko presahne, voda pa se zadržuje le v koritih. Naš zemljevid vas vodi do prvega slapu, odtod pa je še slabe pol ure hoje in prispete do drugega slapu ter korit, kjer se prav tako lahko malo osvežite.

Dostop: makadamska cesta se prične pod postajo žičnice Vogel in se nadaljuje do večjega obračališča kjer se cesta konča, nadaljuje pa se strma smučarska proga. Po brezpotju je potrebno sestopati po grebenu nad sotesko okoli 300 m. Slap zaslišimo prej, kot ga vidimo. Do slapa potrebujemo približno eno uro. Pot je primerna za nosilke in hojo z otroki nad 3,5 leta starosti. Nad izletom pa bodo navdušeni tudi kužki, ker se lahko na cilju tudi prijetno ohladijo v skalnih koritih napolnjenih z vodo.

Po izletu lahko obiščete Bohinjsko jezero ali skočite še na Vogel.

Ste vedeli? Bohinjsko jezero je največje slovensko stalno jezero, dolgo 4100 m, široko 1200 m, najgloblje 45 m in premore kar 100 milijonov m³ vode. Je tektonsko ledeniškega nastanka. V njem živi 65 vrst alg in vsaj 15 vrst rib - jezerska postrv (Salmo trutta), menek (Lota lota), klen (Leucius cephalus), pisanec (Phoxinus phoxinus), jezerska zlatovčica (Salvelinus alpinus), potočna postrv, ostriž, šarenka, rdečeperka, lipan, koreselj, som, blistavec, kapelj... V zadnjih 20 letih se je število vrst rib v Bohinjskem jezeru potrojilo iz več ali manj znanih razlogov, kot so nekontrolirani vnosi neavtohtonih rib v jezero. Izvir in slap Savice je kraški izvir, kjer prihaja Savica ob normalnem vodostaju na dan na nadmosrki višini 836 m. Velik slap pada 71 m globoko v tolmun. Na nadmorski višin 790 m je še en izvir, t. i. mali slap. Ob zelo nizkem vodostaju veliki slap usahne in takrat odvaja vso podzemno vodo mali slap. Voda nato teče po strugi Savice in se izliva v Bohinjsko jezero.

ZANIMIVOSTI

Za razgled na Bohinjsko jezero se lahko odpravite z nihalko na Vogel. Izlet lahko podaljšate tudi za obisk slapa Savice.

GPX ZEMLJEVID POTI :
Deli prispevek
Novejši prispevki

Komentar

Pusti komenter