VITOVSKO JEZERO NOVA GORICA

VITOVSKO JEZERO NOVA GORICA

Pasja vročina, mi pa veselo na potep. No, jaz sem sicer martinčkaste sorte pes in, ko se vsa živa bitja skrivajo v senci, takrat si jaz najraje posončim svoj že lepo zagoret kožušček malce na soncu. Pač nimam veliko podkožne maščobice in svojo super slim postavo ohranjam z rednimi treningi (vsakodnevni sprehodi, sledenje zajcem po gozdu, skoki v vodo, preganjanje metuljčov in domače mačke). Jezerce kamor smo se odpravili je naravnost čudovito, malce so me zmotile le ribe v njem, saj sem morala pridno čakati ob obali. Jaz pa sem si že za kosilo predstavljala ribjo plato za 2;)

OPIS POTI

Še so kraji, ki jih obiščeš in spet dobiš potrditev, kako res lepa je Slovenija. Pred kratkim smo odkrili en tak "biser"v bližini Nove Gorice. Idilično, kot solza čisto jezerce sredi gozda, veliko dobrih 10 m, nad njim pa na hribu prelepa cerkvica Sv. Marije.

Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izvozu za Razdrto in nadaljujemo po Primorski hitri cesti proti Novi Gorici. Zapustimo jo na izvozu za Selo. Takoj za izvozom nadaljujemo levo proti Vitovljam.

Vitovsko jezero je edino naravno jezero v Vipavski dolini. Leži v gozdu pod znamenito cerkvijo Svete Marije. Jezero se napaja iz manjšega izvira nekaj metrov nad jezerom, ki je bilo zavarovano kot naravni spomenik. Pot je primerna tudi za družine z malimi otroki, saj je od parkirišča na koncu vasi Vitovlje do jezera le slabih 0,5 h hoje, ki je povečini lepo po senci dreves. Pot pa lahko podaljšate do cerkeve Sv.Marije, ki jo opazite že na izhodišču izleta. Na poti vas bodo očarali tudi štirje veliki kostanji na prelepi jasi, ki nudi osupljiv razgled na vasi v bližini in hribi Trnovskega gozda.

Čeprav je bil dan našega izleta ravno praznik in bi pričakovali številne izletnike, smo na poti srečali le dva "izgubljena" pohodnika. Ti čudoviti kraji so skriti turistom, domačini pa se verjetno v vročih dneh raje zatečejo k morju ali k kakšnemu večjemu jezeru.

Pot smo nadaljevali do cerkve Sv. Marije, ki ponosnu stoji na vzpetini, približno pol ure hoda od Vitovskega jezerca. Z našo 3,5 letnico smo do cerkvice potrebovali približno 45 minut, na vrhu pa smo bili naravnost očarani nad razgledom. Pogrešali smo le slavno Vipavsko burjo ali pa vsaj kakšen vetrič, ki bi ohladil vroč poletni dan.

Romarsko cerkev Sv. Marije so postavili že v 14. stoletju ali še prej na skalnem osamelcu sredi pobočja (604 m). Ob tej cerkvi, ki je v osnovi romanska, so odkrili več grobov iz časa naseljevanja Slovanov. V bližini je spomenik padlim v NOB in prireditveni prostor.

ZANIMIVOSTI

Vipavska dolina je na obeh straneh ujeta med visoke kraške planote, z značilnim submediteranskim podnebjem. Ob reki Vipavi, ki se izliva v Sočo in nato v Jadransko morje, se namreč v dolino širi vpliv Sredozemlja, ostri sever in topli jug pa v dolini ustvarjata pogoje za rastlinsko raznovrstnost in edinstvenost.

In vipavska burja?

Legenda pravi, da je leta 394 burja usodno vplivala na razplet bitke med vojskama rimskega cesarja Teodozija in njegovega nasprotnika Evgenija, ki je potekala v Zgornji Vipavski dolini. Zmaga Teodozija je takrat pomenila tudi dokončno zmago krščanstva v Rimskem imperiju.

Burja je močan severovzhodni veter, ki zelo vpliva na življenje v dolini.

Legenda pripoveduje, da je nekoč celo zasukal kolo zgodovine. Kljub temu, da njegovi sunki prevračajo in odnašajo vse, kar ni dovolj pritrjeno, imajo burjo tukajšnji ljudje radi, saj prečisti ozračje in prežene oblake. Orkanska moč burje pa je prava atrakcija za adrenalina željne obiskovalce Vipavske doline.

Naravni fenomen

Nad Vipavsko dolino burja največkrat zapiha, ko visok zračni pritisk nad Srednjo Evropo potiska hladen zrak iz notranjosti čez hribovja v nižine. Po pobočjih Gore, Čavna in Nanosa se v sunkih spušča v dolino. Nad obronki hribov se takrat zadržujejo značilni oblaki, kape, ki jih domačini imenujejo zastava, povsod drugje nad dolino pa je nebo jasno. Včasih pa burja nastane tudi pod vplivom ciklona in takrat prinese dež. Sunki burje pogosto presežejo hitrost 200 km/h, največja neuradno izmerjena hitrost burje v sunku je 235 km/h. Najpogosteje piha v zimskih mesecih, občasno pa se pojavi v vseh letnih časih.

GPX ZEMLJEVID POTI

Kako naložim GPX zemljevid?

JUNA PRIPOROČA

 

Energijska ploščica Lily`s kitchen

Torbice za priboljške

Priboljški za trening

Potovalne stekleničke in posodice

Naravna zaščita pred klopi

Naravne igrače

VEČ IZLETOV NAJDEŠ S KLIKOM NA

Deli prispevek
Starejši prispevki Novejši prispevki

Komentar

Pusti komenter