Potenje pri psu | Ali se psi res potijo?

Pes naj ima dovolj sence in možnosti za hladitev!

Potenje pri psu | Ali se psi res potijo?

Ker se bliža poletje in z njimi tudi visoke temperature je zelo pomembno, da poskrbimo za naše kosmatinčke in jih obvarujemo pred hudo poletno vročino. Vprašanje današnjega bloga je Ali se psi res potijo? in kako jim lahko pomagamo, da bo neznosna poletna vročina postala znosna😊

Potenje pri psih?

Tako kot je vroče nam, je seveda vroče tudi psom. Ljudje telesno temperaturo oddajamo z izločanjem znoja skozi žleze znojnice v koži, ki izhlapeva in na tak način hladi organizem. Psi razen na blazinicah tačk in na smrčku nimajo žlez znojnic, zato se ne morejo znojiti in ohlajati na tak način kot ljudje. Imajo pa zato druge mehanizme ohlajanja. Seveda, vsak, ki ima kužka ve, da kužki poleti zelo sopejo, hitro dihajo z odprtimi gobci. Zakaj? S hitrim sopenjem z odprtim gobcem in iztegnjenim jezikom namreč hitro izmenjujejo topel zrak iz telesa s hladnejšim svežim zrakom iz okolice, na tak način ohlajajo svoje telo. Poleg opisanega mehanizma, se ob povišani temperaturi v podkožju razširijo tudi kapilare, da vanje pride čim večji volumen krvi, ki se na površini telesa hitreje ohlaja kot v notranjosti. Zelo pomembno vlogo pa ima tudi pasji kožušček, ob visokih temperaturah se namreč sprostijo podkožne mišice, ki dvigujejo dlake, zato se kožuh poleže in na ta način  prepreči, da bi se v njem zadrževal topel zrak.

Kaj je toplotni udar?

Toplotni udar pri psih je nevarno stanje, pri katerem pride do močnega povišanja telesne temperature, zaradi česar pride do poškodbi notranjih organov in lahko celo do smrti.

Kako preprečimo toplotni udar?

Psov v vročih dnevih nikakor ne izpostavljamo naporom, sprehode in ostale aktivnosti prilagodimo, ter jih prestavimo na zgodnje jutranje ali pozne večerne ure.

Psov NIKAKOR ne puščamo v avtomobilih, saj se temperatura v avtomobilih hitro dvigne nad 60°C!!!

Če moramo opraviti sprehode sredi dneva, to opravimo na hitro in po travnatih površinah, nikakor ne po asfaltu, saj se v vročih dneh temperatura asfalta močno poviša, kar lahko pri kužkih povzroči hude opekline blazinic.

Več pa…. NAJBOLJŠIH 5 NASVETOV KAKO KOSMATINCE ZAŠČITITI PRED POLETNO VROČINO

 

Ker jih imate neizmerno radi in jim želite le najboljše!

Seveda ne pozabite tudi na druge živali, ponudite jim dovolj sveže vode, ter hladno zavetje!

Preverite tudi super izdelke,ki jih potrebuje vsak kosmatinček za vroče poletne dni

Ekipa PasjaHrana.net vam in vašim kosmatinčkom želi lep in ne prevroč skok v poletje!

Ne prezri….kmalu 10 najpogostejših znakov toplotnega udara pri psu!, ter kako pravilno ukrepamo ob pojavu!

 

Klara Krek, dr.vet-med, https://www.pasjahrana.net/

Najboljših 5 nasvetov kako kosmatince zaščiti...
Nazaj na seznam
Gonitev pri psih | Parjenje psov

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506