Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Coton de tulear

Živahen in družaben pes.

Coton de tulear

Coton de Tulear, tudi cotton ali koton, je kraljevi pes z Madagaskarja. Cotton je živahen, srečen pes družabnik, katerega najljubše dejavnosti so, uganjanje nedolžnih norčij, druženje in neprestano sledenje svojemu najljubšemu človeku.

Splošne lastnosti:

  • Vrsta: 9. FCI skupina – družni psi
  • Velikost: zelo majhen
  • Barva: vse barve
  • Višina: 21–30 cm
  • Teža: 3,5–6 Kg
  • Temperament: očarljiv, bister, radosten
  • Pričakovana življenjska doba: 14–18 let
  • Dlaka: srednje dolga
  • Zahtevnost nege: srednje zahtevna
  • Primeren bivalni prostor: hišni pes, najraje konstantno v bližini lastnika
  • Zahtevana aktivnost: malo
  • Velikost legla: cca. 5 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

  • Primernost za prvega psa: 4
  • Velikost: 1
  • Primeren za življenje v stanovanju: 5
  • Stopnja energije: 3
  • Stopnja izpadanja dlak: 2
  • Zahtevnost nege: 3
  • Lahko ostane cel dan sam: 1
  • Dojemljivost za učenje: 3
  • Inteligenca: 4
  • Igrivost: 5
  • Naklonjenost do otrok: 5
  • Prijaznost do mačk: 5
  • Nagnjenost k pobegu: 3
  • Nagnjenost k grizenju: 2
  • Nagnjenost k lajanju: 2
  • Zdravje: 5
  • Nabiranje teže: 3
  • Priljubljenost pasme: 81. mesto od 201 pasme, ki jih priznava AKC

Coton de tulear – zgodovina

Coton de tulear, poimenovan po pristaniškem mestu Tulear, je bil nekoč priljubljena pasma madagaskarskih plemičev. Ta otoška država leži približno 250 milj od jugovzhodne obale Afrike, vendar njeno prebivalstvo v prvi vrsti ni povezano z afriškimi ljudstvi, temveč z indonezijskimi.

Otoški aristokrati so bili ljubosumni varuhi svojih malih puhastih štirinožnih zabavljačev in so celo sprejemali zakone, ki so preprostim ljudem prepovedovali lastništvo cottona. Prav tako so izredno neradi dovolili, da bi kateri od njihovih ljubljenčkov zapustil otok, zaradi česar so ti psi ostali izolirani od preostalega sveta in so se stoletja razmnoževali.

Standard pasme Coton de Tulear v AKC se začne s trditvijo, da je na otoku Madagaskar coton de tulear preživel v čredah v divjini in kasneje postal spremljevalni pes plemenskih plemičev Malgašev in Merinov. Standard pa ne pojasnjuje, kako so se ti čudoviti psi znašli na izoliranem otoku. Obstajajo domišljijske zgodbe o brodolomu ladje na otoku Madagaskar in o tem, kako je tovor malih belih psov priplaval na varno, oblikoval divjo čredo in se paril z lokalnimi psi, da je nastal današnji koton.

Prepoznavnost pasme

Cotton je živel v izolaciji vse do šestdesetih let 20. stoletja, ko so pasmo odkrili francoski turisti. V Evropi je bila takoj uspešna, generacije selektivne vzreje pa so pasmo še izpopolnile do oblike, ki jo poznamo danes. AKC je leta 2014 registriral prve pse pasme coton de tulear, pasma po priljubljenosti trenutno zaseda 81. mesto od 201.

Videz

Cotton v francoščini pomeni bombaž in ti puhasti psički so naravnost primerni za to ime. Njihova dolga in mehka dlaka se pravzaprav šteje za dlako in ne za krzno, kar pripomore k temu, da so skoraj hipoalergeni.

Zelo majhni in lahki coton de tuleari so najpogosteje beli, vendar se lahko mladiči rodijo z rumenimi, rjavimi ali črnimi lisami, ki z odraščanjem izginejo ali preidejo v svetlejšo sivo ali barvo šampanjca. Cottoni imajo temne, okrogle, široko razprte oči in svetlo vedenje.

Karakter in temperament

Coton de tulear je izjemno ljubek, zvest in prijazen ter ima nežno naravo, zaradi katere se dobro razume z drugimi psi, mačkami in otroki. Zaradi svoje visoke inteligence in želje po ugajanju so ti psi učljivi in izjemno zabavni. Klovnovski cotton obožuje pozornost in izvajanje trikov za okusne priboljške.

Coton de Tuleari so rahločutni in »mehki« psi v skoraj vseh pomenih besede, saj imajo prikupno in otroško osebnosti. Ker si tako zelo želijo ugajati svojim ljudem, vaš koton ne bo dobro prenašal prevelike strogosti. Ti psi so popolnoma zvesti in predani svojim lastnikom, vendar so lahko brez socializacije zadržani in previdni ob neznanih obrazih. Zgodaj mu predstavite otroke, ga seznanite z drugimi hišnimi ljubljenčki in ljudmi, da bo prehod v odraslost potekal brez težav.

Koton zaradi svoje drobnosti ni primeren za psa čuvaja, vendar njihova zaščitniška in glasna narava vseeno pomaga pri varovanju doma. Na morebitne obiskovalce ali mimoidoče vas bo opozoril skoraj takoj.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Cotton se dobro razume z otroki, če se otroci dobro razumejo z njim. So dovolj zabavni in energični, da se lahko igrajo s starejšimi otroki, ki z njimi ravnajo spoštljivo, vendar se bodo naučili skriti pred nerodnimi mlajšimi otroki, ki jih lahko premočno potrepljajo ali po nesreči brcnejo ali stopijo nanje.

Otroke vedno naučite, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo, ter vedno nadzorujte vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite ugriz ali vlečenje za ušesa ali rep s strani katere koli strani. Otroka naučite tudi, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta spi ali je, ali mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to, kako dobrodušen je, ne sme ostati z otrokom brez nadzora.

Cotton ima raje družbo ljudi, vendar se dobro razumejo tudi z drugimi cottoni, psi drugih pasem in mačkami. Če njegovih ljudi ni ves čas v bližini, bo koton še boj cenil družbo druge živali.

koton de tulear in zlati prinasalec

Hranjenje

Visokokakovostna hrana za pse, primerna starosti psa (mladiček, odrasel pes ali starejši pes), bo vsebovala vsa hranila, ki jih pasma coton de tulear potrebuje. Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in telesno težo psa. Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost.

Ostanke hrane psu dajajte poredko, če sploh, zlasti se izogibajte kuhanim kostem in hrani z visoko vsebnostjo maščob. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem.

Zdravje

Kraljevi pes coton de Tulear je skorajda brez večjih genetskih zdravstvenih težav, njihov delež je izredno nizek, zato se ponaša kot ena najbolj zdravih pasem psov. Vzreditelji psov te pasme si prizadevajo, da bi pasma ostala čim manj problematična, saj izvajajo genetske preglede vseh plemenjakov. Občasno se pri tej pasmi pojavijo težave z očmi in displazija kolkov. Tako kot pri vseh malih pasmah obstaja možnost, da se pojavijo luksacijske patele, znane so tudi bolezni ali okvare hrbteničnega diska.

Nega

Urejanje in nega mladiča coton de tulear je dokaj preprosta. V tem času ga morate še posebej redno negovati in poskrbeti, da se nauči, da bo na nego gledal kot na pozitivno priložnost za navezovanje stikov s svojim lastnikom. Vaš igrivi koton bo potreboval tudi redno in skrbno krtačenje, dlaka je pri tej pasmi faktor kateremu morate nameniti največ pozornosti.

Pri vsakodnevnem krtačenju morate paziti, da krtača pride vse do kože (nežno), sicer se bo dlaka ob koži sprijela, če bo tega preveč, bo psa potrebno obriti. Med krtačenjem lahko uporabite balzam v razpršilu, da preprečite lomljenje dlake. Nekajkrat na teden psu preverite ušesa in mu iz njih odstranite odvečno dlako, vosek ali ostanke, da se izognete okužbam ušes.

cotton pes

Potrebna količina gibanja

Cotton je dokaj aktiven pes, ki pa dnevno potrebuje le majhno zmerno količino gibanja, da se utrudi. Vsakodnevni počasni sprehodi z lastnikom bodo poskrbeli za njegovo dobro telesno težo in kondicijo. Z lovljenjem teniške žogice in drugih pasjih igrač po dvorišču poskrbite, da bosta aktivna tako njegov um kot tudi telo. Zdolgočasen in nezadovoljen coton de tulear lahko postane uničujoč. Najbolje se počuti, če ima dovolj gibanja, veliko lastnikove pozornosti in pestro izbiro zanimivih igrač, ki ga zaposlijo.

Vzgoja

Coton de tulear je pozoren pes in po naravi teritorialen. Psa je treba dobro socializirati že v zgodnjem otroštvu, da bo z veseljem hodil z vami, kamorkoli boste šli. Dobra ideja je trening poslušnosti zaradi socializacije ter utrjevanja lekcij in načinov obnašanja. Zdolgočasen koton se ne bo mogel, niti hotel ničesar naučiti.

Za najboljše rezultate poskrbite, da bodo treningi živahni in zabavni. Cotton se slabo odziva na negativne in prestroge metode usposabljanja, vendar se bo ob pozitivnem usposabljanju odlično odrezal pri večini pasjih športnih dejavnosti. Dobro se odreže pri agilityju in poslušnosti ter je tudi odličen terapevtski pes.

Mladički ter cena in nakup

Za mladička cottona boste odšteli od 1500 do 3000 evrov.

Tibetanski mastif
Nazaj na seznam
Kangal (Anatolski ovčar)

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506