Brezplačna poštnina nad 38 EUR (DPD)

Kangal (Anatolski ovčar)

Zaščitniški, inteligenten in zvest pes.

Kangal (Anatolski ovčar)

Anatolski ovčar oz. kangal je robusten, impozanten čredni čuvaj starodavnega rodu. Kangali so zaščitniški in teritorialni, a tudi inteligentni, potrpežljivi in globoko zvesti psi, zato so cenjeni kot delovni psi čuvaji, ki jim ni para.

Splošne lastnosti:

 • Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski pratipski psi
 • Velikost: zelo velik
 • Barva: vse barve
 • Višina: 71–81 cm
 • Teža: 40 – 65 Kg
 • Temperament: neodvisen, zvest, zadržan
 • Pričakovana življenjska doba: 5–15 let
 • Dlaka: kratka
 • Zahtevnost nege: srednje zahtevna
 • Primeren bivalni prostor: hiša z vrtom, kmetija
 • Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost na prostem
 • Velikost legla: 6–10 mladičkov

 

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

 • Primernost za prvega psa: 2
 • Velikost: 5
 • Primeren za življenje v stanovanju: 1
 • Stopnja energije: 3
 • Stopnja izpadanja dlak: 3
 • Zahtevnost nege: 3
 • Lahko ostane cel dan sam: 3
 • Dojemljivost za učenje: 4
 • Inteligenca: 4
 • Igrivost: 3
 • Naklonjenost do otrok: 2
 • Prijaznost do mačk: 2
 • Nagnjenost k pobegu: 4
 • Nagnjenost k grizenju: 2
 • Nagnjenost k lajanju: 2
 • Zdravje: 3
 • Nabiranje teže: 2
 • Priljubljenost pasme: 90. mesto od 201 pasme, ki jih priznava AKC

 

Kangal (anatolski ovčar, turški kangal) – zgodovina

Anatolija oz. Mala Azija je polotok, ki predstavlja azijski del Turčije. Na tem križišču zgodnje civilizacije so pastirji ovac in koz razvili čuvaja živine, pastirskega psa, predhodnika današnjega anatolskega ovčarja.

 Osrednja regija Anatolije je visoka planota s številnimi ravnicami in griči. Tamkajšnja poletja so suha in brutalno vroča, zime pa snežne s temperaturami pod ničlo. V tem surovem in neizprosnem okolju si je anatolski ovčar ustvaril dolgoletni sloves vrhunskega varuha črede.

Starodavni artefakti, ki segajo v čas babilonskega imperija, dokumentirajo prednike te pasme, prve svetopisemske knjige govorijo o pastirjih, katerih psi so bili najverjetneje lokalne različice pasme anatolski ovčar.

 

Prepoznavnost pasme

Zgodovina pasme kangal v Ameriki se začne v letih tik pred drugo svetovno vojno, ko ministrstvo za kmetijstvo iz Turčije uvozi vzrejni par. Ameriški živinorejci so takrat začeli uvažati anatolske ovčarje v povojnih petdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar se je pasma v tej državi zares uveljavila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

 

Danes pasma turški kangal zaseda 90. mesto od 201 pasme, ki jih priznava AKC.

turški kangal

 

Videz

Kangal je izjemno velik pes, ki ima poleg goste, mišičaste postave tudi dlako s kratko dlako, ki prekriva bujno podlanko. Ta kombinacija daje psu še debelejši videz, zato je videti še težji, kot je v resnici. Kožuh je lahko različnih svetlejših odtenkov, vendar je daleč najpogostejši bež barve, ki ga dopolnjujeta črna maska in občasno črna ušesa.

Karakter in temperament

Če boste prvi lastnik kangala ali če bo to vaš prvi veliki pes, se raje ozrite drugam: Anatolski ovčar je namreč zaradi svoje neodvisne narave najprimernejši za izkušenega lastnika.

Kangale so tisočletja vzrejali in šolali za sledenje čredam in nomadskim plemenom, ki so tavali po ravninah in puščavah, zato so ti psi dovolj pametni, da zelo hitro sprejmejo navodila in usposabljanje: le govorite mu in razumel vas bo. Ali bo ubogal ali ne, je odvisno od njegovega trenutnega razpoloženja. Nikakor pa to ne pomeni, da je anatolski ovčar zadržan ali da ne vzpostavlja vezi z ljudmi, ravno nasprotno. Toda medtem ko večina pasem psov ljudi razume kot družabnike, vas bo turški kangal videl v povsem drugačni luči – zanj ste prav vi njegova čreda. Zato vas kangal ne bo le poslušal in ubogal, temveč bo na vas gledal kot na osebo, za katero je treba skrbeti.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Anatolski ovčar je ljubeč do družine, vključno do otrok, do katerih je miren in zaščitniški. Vendar so kangali zaradi svoje velikosti verjetno primernejši za družine s starejšimi otroki. Malo verjetno je, da bodo majhne otroke spoštovali kot vodje, zato je potrebno vse interakcije med anatolskim ovčarjem in otroki nadzorovati.

Kot pri vsaki pasmi morate otroke vedno naučiti, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo, da preprečite ugriz ali vlečenje za ušesa ali rep s strani katere koli strani. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta je ali spi, ali naj mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to, kako prijazen je, ne sme ostati z otrokom brez nadzora.

Največ možnosti, da bo vaš kangal sprejel druge pse in hišne ljubljenčke, je, da ga vzgajate skupaj z njimi že odkar je mladiček. Ko bodo ostali ljubljenčki odrasli, jih bo kangal tako naravno sprejel kot del svoje "črede".

Hranjenje

Anatolski ovčar se dobro počuti ob visokokakovostni pasji hrani, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeni pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes). Kangal ni nagnjen k prenajedanju. Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko preveliko število priboljškov povzroči debelost. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Psu mora biti tudi vedno na voljo čista in sveža voda. 

Zdravje

Anatolski pastirski pes je na splošno zdrava in odporna pasma. Displazija kolkov pri tej pasmi ni pogosta, prav tako ne napihnjenost, življenjsko nevarno zvijanje in obračanje želodca. Vendar pa morajo lastniki poznati simptome napihnjenosti, da lahko v primeru pojava hitro ukrepajo. Pasma anatolski ovčar je lahko občutljiva na anestezijo, zato je potrebna pred posegi previdnost.

Dobri vzreditelji bodo opravili pregled za entropijo, pojav pri katerem se psu obrnejo veke, kar se lahko kirurško popravi. Kangalu je treba redno preverjati ušesa, če se pojavljajo znaki okužbe, in pogosto ščetkati zobe.

Nega

Pasma anatolski ovčar je vzrejena za delo na prostem, zato ima gosto podlanko, ki ga ščiti pred vremenskimi vplivi. Nekateri kangali imajo dolgo zunanjo dlako, večina pa jo ima precej kratko, zato jo lahko enkrat tedensko na hitro skrtačite.

V sezoni prekomerne izgube dlake je potrebno vsakih nekaj dni s krtačo s kratkimi ščetinami in po možnosti tudi z grobim glavnikom temeljito krtačiti, da odstranite odmrlo dlako. Kot pri vseh pasmah je treba tudi anatolskemu ovčarju redno striči nohte.

Potrebna količina gibanja

Ker pasma anatolski ovčar potrebuje zmerno količino gibanja, bo vaš pes zadovoljen s časom, ki ga aktivno preživi na dvorišču. To naj ima visoko, močno ograjo in zaklenjena vrata. Enkrat dnevno bo zadovoljen tudi z dolgim sprehodom, tudi dvakrat na dan. Vendar ne pozabite, da mora biti kangal na povodcu kadar koli ga peljete od doma. Nikoli ne predvidevajte, da bodo vaši psi zanesljivi brez povodca.

Vzgoja

Ker je anatolski pastirski pes v odnosu do drugih previdna in instinktivno zaščitniška pasma, je treba mladiča anatolske pasme obvezno socializirati. Pri tej pasmi je trening poslušnosti nujen. Kangali so bili vzrejeni za samostojno delo, samostojno odločanje in zaščito črede pred tujci, zato je lahko usposabljanje te pasme za odzivanje na ukaze velik izziv. V nobenem primeru pa ni priporočljivo anatolskega ovčarja šolati za zaščitnega ali čuvajskega psa.

Mladički ter cena in nakup

Povprečna začetna cena mladiča anatolskega ovčarja je okrog 900 €, medtem ko odrasel anatolski pastirski pes znaša nekoliko več, zanj boste v povprečju odšteli od 1000 do 1500 €.

anatolski ovčar mladički

Coton de tulear
Nazaj na seznam
Nemška doga

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506