Nalaganje
Brezplačna dostava za naročila nad 38€ (DPD)

Labradorec

Prijazen in družaben pes.

Labradorec

Labradorec je izjemno priljubljena pasma psov, ki s svojim sladkim in ljubkim obrazom ter lepim obnašanjem velja za najbolj priljubljeno pasmo psov v Ameriki in Evropi. Labradorci so prijazni, družabni in navihani spremljevalci, ki imajo več kot dovolj ljubezni za družino, ki išče srednje velikega ali velikega psa.

Splošne lastnosti:

Vrsta: prinašalci, šarivci in vodni psi

Velikost: srednje velik do velik

Barva: črni labradorec, beli labradorec, čokoladni labradorec, rjavi labradorec

Višina: 54–57 cm

Teža: 25–57 Kg

Temperament: Prijazen, aktiven, družaben

Pričakovana življenjska doba: 10–15 let

Dlaka: kratka, trda, gosta, nepremočljiva

Zahtevnost nege: zmerna

Primeren bivalni prostor: hiša z vrtom ali velikim dvoriščem

Zahtevana aktivnost: veliko

Velikost legla: 10–12 mladičkov, v povprečju 8

Priljubljenost pasme: 1 mesto od 197

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 4

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 1

Stopnja energije: 5

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 2

Dojemljivost za učenje: 5

Inteligenca: 5

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 5

Nagnjenost k pobegu: 3

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 4

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 5

Skupina: prinašalci, šarivci in vodni psi

 

Labradorec – zgodovina

Pes labradorec dejansko izvira iz severovzhodne obale Kanade in ne iz Labradorja, kar je za nekatere lahko presenetljiv podatek. Prvotno so se imenovali »St. John's dogs«, po glavnem mestu Nove Fundlandije, in so tradicionalni vodni psi, ki so jih uporabljali za prinašanje rac in družbo ribičem, nato pa so se z veseljem vračali domov, da bi prespali pri družinah ribičev. Vedno bolj priljubljeni so postajali od začetka 19. stoletja, ko so jih v Anglijo pripeljali plemiči, ki so cenili njihovo delovno etiko in temperament.

 

Morda je težko verjeti, vendar so do osemdesetih let 19. stoletja psi labradorci zaradi vladnih omejitev in davčnih zakonov skoraj izumrli. Na srečo so jih rešili angleški vzreditelji in jih predstavili v Ameriki, kjer je Ameriški kinološki klub leta 1917 priznal to pasmo. Po drugi svetovni vojni se je priljubljenost labradorcev povečala in rasla desetletja, dokler niso na koncu dosegli status najbolj priljubljenega psa v Ameriki, Angliji Kanadi in Evropi.

 

Prepoznavnost pasme

Pes labradorec je bil vzrejen kot prijazen družabnik in uporaben delovni pes. V preteklosti so si služili kruh kot pomočniki ribičev: vlekli so mreže, prinašali vrvi in pobirali ribe iz hladnega severnega Atlantika.

 

Današnji psi labradorci so enako dobrodušni in delavni kot njihovi predniki in so zato tudi najbolj priljubljena daleč naokrog. Sodobni labradorci so med drugim lovski prinašalci, psi pomočniki, tekmovalni psi na razstavah ter psi za iskanje in reševanje.

 

Videz

Psi labradorci so veliki psi, načeloma v treh barvah: črni ali čokoladni labradorec, rjavi labradorec in beli labradorec. Črni labradorci so bili na začetku priljubljeni pri rejcih, danes pa so pogosti prav vsi trije tipi. Nekateri vzreditelji ponujajo tudi redke labradorce, med drugim polarno belo, lisičjo rdečo in celo srebrno, vendar so to le različice treh prvotnih barvnih kombinacij te pasme.

 

Njihova dlaka je gladka in jo je zelo enostavno negovati. Njihova vrhnja dlaka je kratka in gosta. Poddlaka pa je mehkejša in pomaga pri zaščiti pred vremenskimi vplivi, zlasti nizkimi temperaturami in vodo, kar je poklon njihovi prvotni vlogi prinašalcev. Rep labradorca je prav tako pomemben del njihove dediščine. Je debel in koničast, spominja na vidrin rep, ki pri plavanju deluje kot krmilo. Vendar na njihov rep bodite pozorni na kopnem. Ta konstantno srečna pasma namreč pogosto in navdušeno maha z repom in se ne bo ustavila niti, če boste slučajno na poti.

Karakter in temperament

Za labradorca velja sloves ene najbolj prisrčnih pasem, kar jih obstaja. So tudi izjemno družabni, želijo ugajati in so prijazni tako do ljudi kot do drugih živali.

Poleg zmagovalne osebnosti jih odlikujeta tudi inteligenca in želja po ugajanju, zaradi katerih jih je enostavno usposobiti. Usposabljanje je vsekakor potrebno, saj ima ta pasma veliko energije in nagajivosti. Zaradi svoje delovne dediščine so labradorci zelo aktivni. Ta pasma potrebuje aktivnost, tako telesno kot duševno, da je srečna. Stopnja aktivnosti pa se nekoliko razlikuje od posameznega psa: nekateri so burni, drugi bolj umirjeni. Vsi pa se dobro počutijo, če so zelo aktivni.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Labradorec ne le da ima rad otroke, ampak tudi uživa v vrvežu, ki ga ti prinašajo s seboj. Z veseljem se bodo udeležili otrokove rojstnodnevne zabave in celo z veseljem nosili klobuk za zabavo. Kot vse pse pa jih je treba naučiti, kako se obnašati v družbi otrok – in otroke je treba naučiti, kako se obnašati v družbi psa. Kot pri vsaki pasmi morate otroke vedno naučiti, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo, ter vedno nadzorovati vse stike med psi in majhnimi otroki, da preprečite ugriz ali vlečenje za uho ali rep. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, medtem ko ta jé ali spi, ali naj mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to, kako prijazen je, ne sme ostati brez nadzora z otrokom.

Če je bil vaš labradorec  velikokrat izpostavljen drugim psom, mačkam in majhnim živalim ter je bil usposobljen za interakcijo z njimi, bo prijazen tudi do drugih hišnih ljubljenčkov.

Hranjenje

Svojega labradorca ohranite v dobri kondiciji tako, da mu hrano odmerjate in ga hranite dvakrat na dan, namesto da jo ves čas puščate zunaj. Če niste prepričani, ali ima prekomerno telesno težo, ga preglejte sami ali ga peljite k veterinarju.

 

Če vzgajate mladiča labradorca, morate biti pri hranjenju še posebej previdni. Ti psi namreč med četrtim in sedmim mesecem starosti zelo hitro rastejo, zato so dovzetni za kostne bolezni. Kužka hranite z visokokakovostno in nizkokalorično prehrano, ki preprečuje njegovo prehitro rast.

 

Primeren bivalni prostor

Labradorci naravnost obožujejo svoje lastnike. Želijo živeti v hiši in spati čim bližje vam. Optimalen bivalni prostor za velikega psa, kot je labradorec, je tako velika hiša z dvoriščem, vrtom oz. možnostjo redne zunanje aktivnosti.

Radi se igrajo zunaj, vendar jih ne puščajte predolgo brez nadzora, saj se lahko izkaže, da imajo tudi nagajivo plat. Znani so po tem, da veliko kopljejo in žvečijo. Tako kot vsi prinašalci so tudi labradorci lahko kdaj nekoliko sitni psi, zato investirajte v veliko trdnih igrač za žvečenje.

Zdravje

Psi labradorci so precej močna in zdrava pasma psov, vendar se je treba zavedati nekaterih pogostih bolezni. Po podatkih AKC lahko pri tej pasmi pride do displazije komolcev in kolkov, motenj srca, kot je displazija trikuspidalne zaklopke (TVD), epilepsije in dedne miopatije (ali mišične šibkosti). Lahko se soočajo z očesnimi boleznimi, vključno s progresivno atrofijo mrežnice in sivo mreno. Lastniki morajo biti pozorni tudi na stanje, imenovano z vadbo povzročen kolaps (EIC).

Ker gre za velike pse z globokim prsnim košem, se pri labradorcih lahko razvije življenjsko nevarno stanje želodca, imenovano zasuk želodca. Pri teh psih se lahko pojavijo tudi t.i. `hot spot` ali akutni vlažni dermatitis, hladni rep (benigno, čeprav boleče stanje, ki je značilno za labradorce in druge prinašalce) in okužbe ušes.

Nega

Pripravite se na veliko krtačenja. Čiščenje kožuha ni bistvenega pomena, vendar bo vsakodnevno krtačenje psa pomagalo zmanjšati količino dlake, ki se bo raztresala po hiši zaradi njegove goste dvojne dlake. Kopati jih je treba vsak drugi mesec, da ohranijo svež vonj.

Nekajkrat na teden jim je treba umiti zobe, striči nohte, približno enkrat ali dvakrat na mesec, in preveriti, ali imajo rdečico ali vonj v ušesih, da preprečite kakršna koli vnetja.

Potrebna količina gibanja

Labradorci potrebujejo veliko igre in gibanja. Vsakodnevni najmanj 30-minutni sprehod ali živahna igra bosta vašemu kužku pomagala porabiti nekaj energije. Pomanjkanje aktivnosti lahko privede do destruktivnega vedenja, vendar ne pretiravajte. Ta deloholična pasma se lahko tudi izčrpa. Prvi dve leti mladičem labradorca ne dovolite teka in igre na trdih površinah, da si ne poškodujejo sklepov.

Labradorec je živahna, zelo energična pasma, ki torej potrebuje veliko gibanja vsak dan. Labradorec, ki nima dovolj gibanja, se bo verjetno začel obnašati hiperaktivno in/ali destruktivno, da bi sprostil nakopičeno energijo. Najljubši dejavnosti te pasme sta iskanje in plavanje. Labradorci radi porabijo energijo tudi na lovu ali na terenskih preizkušnjah ter pri pasjih športih, kot so agility, poslušnost, sledenje in potapljanje. Številni psi te pasme opravljajo tudi pomembne naloge, kot so iskanje in reševanje, odkrivanje drog in bomb ter služijo kot službeni psi in psi pomočniki.

Vzgoja

Zaradi fizične moči in visoke energije labradorca sta zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev so bistvenega pomena. Nežno izpostavljanje mladiča različnim ljudem, krajem in situacijam med 7. tednom in 4. mesecem starosti ter zgodnji začetek treninga poslušnosti mu bosta pomagala razviti se v dobro prilagojenega in dobro vzgojenega odraslega psa.

Tečaji šolanja mladičev so del procesa socializacije in pomagajo lastniku, da se nauči prepoznati in odpraviti morebitne slabe navade. Psi prinašalci so predani, inteligentni in navdušeni družabniki, ki jih je treba nujno vključiti v družinske dejavnosti.

Razmnoževanje in mladički

Labradorke mladičke povijejo približno dvakrat na leto, cikel pa traja od 2 do 3 tedne. Vaša labradorka bo najbolj plodna med 10. in 14. dnem. Povijejo veliko leglo, v povprečju kar osem mladičkov.

Mladiček labradorca mora biti navajen na urnik, ki vključuje več obrokov starosti primerne pasje hrane na dan, več odmorov za uriniranje in veliko spanja. Vsako noč ga vodite v zaboj oz. škatlo, prostor za spanje, da se nauči samostojnega in mirnega spanja ter ubogljivosti.

Cena in nakup

Nakup labradorca pri vzreditelju lahko stane od 200 do 1.000 € (in še več, če želite kakovostnega razstavnega ali terenskega psa). Cena mladiča labradorca se lahko razlikuje glede na številne dejavnike.

Morda je še najbolj vpliven dejavnik ta, od koga kupite mladiča labradorca. Stroški za nakup mladiča labradorca pa lahko znašajo tudi več kot 2.000 €, še posebej, če je mladiček, ki ga želite kupiti, šampionske krvi.

Pomeranec
Nazaj na seznam
Maltežan

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506