Nalaganje
Brezplačna dostava za naročila nad 38€ (DPD)

Kavkaški ovčar

Predan, ljubezniv in prijazen pes.

Kavkaški ovčar

Kavkaški ovčar je odgovoren in resen čuvaj, ki ga nikoli ne smete jemati za samoumevnega. Je drzen, neustrašen, samozavesten in divji, kadar je prisotna nevarnost, vendar je do svoje družine, vključno z drugimi družinskimi živalmi, mehak, predan, prijazen in ljubezniv.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi

Velikost: zelo velik

Barva: siva, bela, rjava, lisasta

Višina: 62–80 cm

Teža: 40–50 Kg

Temperament: drzen, neustrašen, prijazen

Pričakovana življenjska doba: 8–10 let

Dlaka: dolga in gosta

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: hiša z velikim vrtom, kmetija, lahko je v pesjaku, potrebuje veliko prostora za gibanje na prostem

Zahtevana aktivnost: zmerno

Velikost legla: 3–10 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 1

Velikost: 5

Primeren za življenje v stanovanju: 2

Stopnja energije: 5

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 4

Lahko ostane cel dan sam: 3

Dojemljivost za učenje: 2

Inteligenca: 4

Igrivost: 3

Naklonjenost do otrok: 2

Prijaznost do mačk: 2

Nagnjenost k pobegu: 3

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 3

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 4

Skupina: ovčarski in pastirski psi

 

Kavkaški ovčar – zgodovina

Čeprav se je kavkaški ovčar prvič uradno pojavil na zahodnih razstavah šele v tridesetih letih 20. stoletja v Nemčiji, je obstajal že od nekdaj in je bil skozi zgodovino vključen v krvne linije številnih današnjih svetovnih pasem.

V preteklosti so kavkaške ovčarske pse uporabljali za varovanje in zaščito čred in bivališč pred plenilci. Prva omemba tega psa, ki ga je uporabljala vojska armenskega carja Tigrana II., sega že v prvo stoletje pred našim štetjem. Selekcijsko delo s to pasmo se je začelo v ZSSR v dvajsetih letih 20. stoletja. V procesu selekcije so se gojile obvezne lastnosti, kot so telesna moč, samozavest, neustrašnost, močno razvit sluh, dober vid ter gost in vodoodporen kožuh. Vse te lastnosti in vzdržljivost ljudem omogočajo, da jim kavkaški ovčar nudi pomoč v vseh podnebnih razmerah, tudi v najtežjih.

Prepoznavnost pasme

Danes so kavkaški ovčarji večinoma družinski družabniki, čuvaji in varuhi premoženja, čeprav jih pastirji še vedno uporabljajo za varovanje in oskrbo čred. Ohranili pa so veliko svojih previdnih, zadržanih in včasih agresivnih lastnosti, zato jih je treba zgodaj socializirati in dobro usposobiti v izogib kasnejšim neprijetnostim in incidentom.

 

Videz

Kavkaški ovčar je lahko sive, rdeče, kremaste, rjave in celo popolnoma bele barve. Kožuh je lahko tudi rumenkast ali ima velike lise dveh ali več barv. Pogosto imajo bele oznake na telesu in na obrazu temno liso v obliki maske.

So zelo veliki in težki psi. Nekateri psi lahko tehtajo več ali manj, kar je odvisno od tega, od kod prihajajo in kakšne gene imajo. Gorski in podeželski psi so bolj mišičasti, medtem ko so ostali psi nekoliko vitkejši.

Karakter in temperament

Kavkaški ovčar nikakor ni za lastnike začetnike. Čeprav so lahko izjemno ljubeči, zvesti družinski psi in ostri zaščitniki, so po naravi nezaupljivi do tujcev in se ne razumejo dobro s psi ali drugimi živalmi, ki jih ne poznajo. Na splošno so nizkoenergijski in umirjeni, vendar so tudi zelo teritorialni in se nikoli ne umaknejo iz boja, tudi če to pomeni spopad z medvedom ali volkom.

Čeprav so kavkaški ovčarji inteligentni, so lahko tudi precej trmasti, kar lahko oteži njihovo šolanje. Potrebujejo trdne meje, potrpežljivost in doslednost. Z ustreznim socializacijskim treningom je treba premagati strah te pasme pred novimi ljudmi in živalmi, kar lahko povzroči agresijo. Vendar pa je kavkaški ovčar z ljudmi, ki jih pozna, precej ljubeč in zvest ter bo vseživljenjski varuh in zaščitnik.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Kavkaški ovčarji so lahko ljubeči družinski ljubljenčki, ki so zelo zvesti, tudi otrokom, vendar je zelo pomembno, da se njihova socializacija prične zgodaj. V njihovi naravi je, da so ob neznancih previdni, včasih celo agresivni, in se ne razumejo dobro z drugimi psi, če niso ustrezno socializirani. Otroci na obisku bodo potrebovali umirjeno in ustrezno uvajanje ob prisotnosti znanih ljudi, kavkaški ovčarji pa so običajno teritorialni in agresivni do drugih psov, če niso bili vzgojeni skupaj z njimi.

Njihovi naravni pastirski instinkt jih lahko prevzame, posledično so do otrok lahko nagajivi, grobo igro novih otrok pa lahko razumejo kot napad na svojega človeškega družinskega člana in se ustrezno odzovejo. Ne pozabite, da so kavkaškega ovčarja vzgojili za varovanje ter preganjanje, zato bo vaš ovčar brez oklevanja stopil v akcijo in branil svoj dom ter družino pred domnevnimi grožnjami.

Hranjenje

Kavkaškega ovčarja boste želeli hraniti s formulo, ki bo zadovoljila njegove edinstvene prebavne potrebe v različnih življenjskih obdobjih. Hrano, ki jo priporoča vaš vzreditelj, morate uporabljati, dokler mladič ne dopolni vsaj 6 mesecev (razen če obstaja nujen razlog za spremembo). Ugledni vzreditelji vam bodo pomagali zagotoviti, da bo vaš kuža pravilno prehranjen s kakovostno hrano, ki mu bo pomagala zdravo rasti.

Ko je čas za spremembo, imajo številna podjetja, ki proizvajajo pasjo hrano, na voljo formule, prilagojene posameznim pasmam, za majhne, srednje, velike in zelo velike pasme. Kavkaški ovčarji spadajo med velike in zelo velike pasme.

Zdravje

Tako kot pri vseh pasmah se lahko pojavijo nekatere zdravstvene težave. Nekateri psi se lahko s temi težavami soočijo v svojem življenju, vendar je večina kavkaških ovčarjev zdravih psov. V sodelovanju z odgovornim vzrediteljem se lahko tisti, ki želijo imeti to pasmo, poučijo o posebnih zdravstvenih težavah te pasme.

Nega

Kavkaški ovčar ima različne vrste dlake, od zelo dolge do kratke. Pse z daljšo dlako je treba dnevno negovati. Njihove močne hitro rastoče nohte je treba redno striči s škarjami za nohte ali pilico, da se izognete zaraščanju, cepljenju in lomljenju. Redno je treba pregledovati njihova ušesa, da se prepreči kopičenje voska in nečistoč, kar lahko povzroči okužbo. Tudi zobe jim je potrebno redno ščetkati.

Potrebna količina gibanja

Kavkaški ovčarji se najbolje znajdejo na velikem dvorišču in so primerni za družine, ki imajo rade vsakodnevne sprehode. Ker so inteligentna in neodvisna pasma, jih je treba zaradi varnosti pri gibanju zadrževati v zaprtih prostorih, na primer na ograjenem dvorišču, na sprehodu pa jih je treba voditi na povodcu. Čeprav gre za nizkoenergijskega psa, mora imeti za svoje dobre počutje dobro vzdržljivost za sprehode in pohodništvo.

Vzgoja

Kavkaškega ovčarja, ki je izjemno samostojen in inteligenten, je težko usposobiti za poslušnost, vendar ne nemogoče. Čeprav so na prostem aktivni, so v hiši običajno precej mirni. Bodoči lastniki morajo biti pozorni: pasma je zelo zaščitniška do svoje družine in lastnine, zato bo morda težko pripeljati ljudi v svoj dom.

Mladički ter cena in nakup

Velike pasme psov, kot je kavkaški ovčar, imajo v povprečju od 6 do 8 mladičev v leglu, neredko pa jih je tudi od 12 do 15.

Povprečna cena za mladiča kavkaškega ovčarja se giblje med 700 € in 2500 € ter je odvisna od njegovega rodovnika, nagrad in naziva staršev.

Belgijski ovčar
Nazaj na seznam
Pekinezer (Pekinčan)

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506