Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Odlika te pasme je bela hipoalergena dlaka, plišasta in žametna na otip, s prikupno zaobljeno dlako na glavi, ki poudarja velike temne oči ter črno smrček in usta. Havanski bišoni so prilagodljivi družabniki, ki se dobro razumejo z drugimi psi in otroki.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 9. FCI skupina, družni psi

Velikost: zelo majhen

Barva: bela, kremna, zlata, siva, rjavkasta, lisasta

Višina: 23–27 cm

Teža: cca. 6 kg

Temperament: igriv, radoveden, družaben

Pričakovana življenjska doba: 15 let

Dlaka: dolga, valovita, svilnata

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša – notranji, hišni pes

Zahtevana aktivnost: malo

Velikost legla: v povprečju 4 mladički

Priljubljenost pasme: 1. mesto od 197

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 5

Velikost: 1

Primeren za življenje v stanovanju: 5

Stopnja energije: 5

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 4

Lahko ostane cel dan sam: 1

Dojemljivost za učenje: 5

Inteligenca: 4

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 4

Prijaznost do mačk: 4

Nagnjenost k pobegu: 2

Nagnjenost k grizenju: 2

Nagnjenost k lajanju: 2

Zdravje: 4

Nabiranje teže: 4

Skupina: družni psi

 

Havanski bišon (havanec) – zgodovina

Pasma havanski bišon ima korenine v Sredozemlju in je bila prvotno ustvarjena s križanjem velikega vodnega psa in psov z majhno dlako, pogosto bele barve. Iz tega križanja je nastala družina psov, znana kot barbikoni, ki so jo pozneje skrajšali na bišone. Bišoni so se delili na štiri tipe: malteški, bolonjski, havanski in tenerifski. Tenerifski bišon, ki velja za enega od izvorov bišona, se je razvil na kanarskem otoku Tenerife, kamor so ga v davnih časih verjetno pripeljali španski pomorščaki. V štirinajstem stoletju so italijanski mornarji te pse z otoka pripeljali na celino, kjer so hitro postali priljubljeni hišni ljubljenčki višjega razreda.

S prihodom prve svetovne vojne so bili ti majhni psi skoraj izgubljeni. Vojaki so nekaj psov prinesli domov, vendar si za rešitev havanskega bišona niso prizadevali, dokler si ni nekaj francoskih vzrediteljev začelo resno prizadevati za vzpostavitev pasme. Leta 1933 je FCI sprejela standard pasme in jo uradno poimenovala havanski bišon. Pasma je bila ponovno ogrožena, tokrat zaradi druge svetovne vojne. Njena prihodnost je postala varna šele v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je prišla v Ameriko. Tudi takrat se je pasma uveljavila šele po posodobitvi priporočene vzgoje in večji publiciteti v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Pasma je nenadoma začela pritegovati pozornost in leta 1971 jo je priznala AKC.

Prepoznavnost pasme

Majhen, a čvrst in vzdržljiv havanec se uvršča med največje svetovne osebnostne pse. Ti neustavljivi pasji komedijanti se že od nekdaj zanašajo na svoj šarm, lepoto in inteligenco, da bi preživeli vzpone in padce v zgodovini. Havajski bišon je trenutno na 46. mestu med pasmami, ki jih registrira AKC, kar je manj kot leta 2000, ko je bil na 25. mestu, vendar bo zagotovo ostal med najbolj priljubljenimi psi.

 

Videz

Če pogledate čistokrvnega havanca, se boste vanj takoj zaljubili.  So zelo majhni in lahko (do 6 Kg), njihova dlaka je pogosto snežno bela, oči in nosovi pa črni. Čeprav hipoalergeni psi dejansko ne obstajajo, je havanski bišon zaradi svoje goste dlake in dejstva, da se ne slini, primeren za tiste, ki ob kosmatih ljubljenčkih pogosto težko dihajo in kihajo. A čeprav je kuža malo kosmat, je njegova dvojna dlaka lahko zahtevna za nego. Zunanja dlaka je namreč odmaknjena od telesa, zaradi česar je videti kot puhasta vata.

Karakter in temperament

Havanski bišon je vesel, radoveden pes z vedrim odnosom do življenja. Njegovo nežno vedenje in igrivost vzljubijo vsi, ki jih sreča, in le redki ljudje se ne zabavajo ob njegovih klovnovskih vragolijah. Obožuje pozornost in bo sprejel vse, kar mu boste dali. Samci in samice so enako sladkega temperamenta.

Vedno je pozoren in je odličen čuvaj ter marljivo pazi na vse, kar se dogaja novega – tako vas bo obvestil, da so sosedje doma, da odhajajo ali da je bila k vam pravkar dostavljena pošta. Pomagajte mu le, da se nauči, kdaj naj vas opozori in kdaj naj bo tiho, da ne bo lajež postal nadležen. Bišon je zelo pameten, naučite ga lahko skoraj vseh trikov, če ga usposabljate z nagradami, kot so pohvale in priboljški. Usposabljanja naj bodo kratka in zabavna, vedno pa jih zaključite z dobro in pozitivno noto.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Bišoni so dobri družinski psi in čudoviti spremljevalci otrok. Uživajo v druženju z otroki, v njihovih igrah ali sedenju v naročju. Zelo dobro prenašajo hrup in razburjenje, povezano z otroki. Kot pri vsaki pasmi pa morate otroke vedno naučiti, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo, ter vedno nadzorovati vse stike med psi in majhnimi otroki, da preprečite ugriz ali vlečenje za ušesa ali rep. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta je ali spi, ali naj mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to, kako prijazen je, ne sme ostati brez nadzora z otrokom.

 

Do ljudi in drugih hišnih ljubljenčkov je havanec naklonjen in živahen. Havanski bišon uživa v družbi drugih psov, če mu lastnik nameni dovolj pozornosti. Ob ustreznem uvajanju in šolanju se bišon lahko dobro razume z mačkami in drugimi živalmi.

 

Hranjenje

Havanski bišon se dobro počuti z visokokakovostno pasjo hrano. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes). Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in telesno težo svojega psa. Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost.

 

Preberite tudi, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mu mora biti na voljo čista in sveža voda.

 

Primeren bivalni prostor

Bišoni so notranji psi, četudi so radi zelo aktivni. Ob primerni vadbi in igri se dobro znajdejo tudi v stanovanju, ki je zanje tako kot hiša primeren bivalen prostor. Ker praktično živijo za igro, havanskega bišona ne puščajte samega dalj časa. Bolj kot prostor mu je pomembno življenje z družino.

Zdravje

Havanski bišoni so na splošno zdravi psi, odgovorni vzreditelji pa bodo pri vzrejnih živalih preverili zdravstvene težave, kot so alergije, okužbe mehurja in druge bolezni oči. Pri havancih lahko pride do zgodnje izgube zob ali zapletov zaradi okužbe dlesni, če zobozdravstvena nega in redno čiščenje zob nista prednostna naloga. Da bi se izognili okužbam ušes, je priporočljivo redno čiščenje ušes.

Nega

To pasmo je potrebno krtačiti vsaj dvakrat ali trikrat na teden, najbolje pa vsak dan. Vsaj enkrat na mesec jih je treba kopati in striči. Lastniki, ki svoje bišone razstavljajo, se tega naučijo, vendar večina lastnikov svojega bišona pelje k frizerju na vsake štiri do šest tednov. Bišon velja za relativno hipoalergeno pasmo, izločeno dlako pa je treba redno razčesavati. Kot pri vseh pasmah je treba tudi havanskemu bišonu redno striči nohte.

 

Potrebna količina gibanja

Havanci so aktivni v hiši in so znani po izbruhih energije, zaradi katerih spontano besno tekajo po hiši ali dvorišču in pri tem lajajo ali celo rjovejo. Hišo uporabljajo kot dirkališče in brez kakršne koli predvidljivosti skačejo po pohištvu in z njega. Takšen napad energije traja le približno 30 sekund ali celo nekaj minut, nato pa se pes preprosto uleže in si opomore. Čeprav igra z drugim psom poskrbi za večino bišonovih potreb po gibanju, še vedno potrebuje kratek dnevni sprehod, ki traja približno 15 minut, če je edini pes v hiši, pa tudi več.

Vzgoja

Kot pri vseh pasmah je priporočljiva zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev. Havanski bišoni slovijo po tem, da jih je težko odvaditi od hiše. Vendar pa jih je v vseh drugih pogledih zelo lahko usposobiti. Radi izvajajo trike in se hitro naučijo novih. Zelo dobro se odzivajo na usposabljanje, ki temelji na pozitivnem nagrajevanju in ne na strogih ali negativnih metodah. Bišon mora biti s svojo družino in nezaželeno vedenje se lahko pojavi, če ga redno puščate samega za dalj časa.

Razmnoževanje in mladički

V leglu se v povprečju rodijo štirje mladiči, vendar jih je lahko od enega pa do šest. Ker so mladiči zelo majhni, jih je lažje prodati, saj je povpraševanje po njih veliko. Pomembna je tudi velikost psa, saj je pri manjših pasmah velikost legla običajno od enega do treh mladičev, medtem ko večje samice običajno skotijo od 3 do 5 mladičev.

Cena in nakup

Cene mladičkov havanskega bišona se gibljejo od 200 do 2000 €, mediana pa je približno 600 dolarjev. Ključna dejavnika, ki določata ceno, sta zgodovina starševstva in ugled vzreditelja. Za mladiče, ki so prvaki, je mogoče iztržiti do 1500 € in več, tudi ugled vzreditelja lahko ceni doda nekaj sto dolarjev. Cenejša opcija vedno ostajajo zavetišča. 

Shih tzu
Nazaj na seznam
Shiba Inu

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506