Brezplačna dostava za naročila nad 38€ (DPD)

Shiba Inu

Temperamenten in dobrudušen pes.

Shiba Inu

Shiba inu je starodavna japonska pasma, majhen, a žilav in mišičast pes, ki so ga nekoč uporabljali kot lovca. Danes je ta temperamentna in dobrodušna pasma na Japonskem najbolj priljubljen pes družabnik.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 5. FCI skupina, špici in pratipski psi

Velikost: majhen

Barva: rdeča, sezamova, rdeče sezamova, črno rdeče sezamova, črno sezamova

Višina: 36–39 cm

Teža: 10–13 Kg

Temperament: pozoren, aktiven, pripravljen

Pričakovana življenjska doba: 12–15 let

Dlaka: kratka, dvojna

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: hiša z vrtom, prenočevanje v notranjih prostorih z družino

Zahtevana aktivnost: malo

Velikost legla: do 3 mladički

Priljubljenost pasme: 44. mesto od 197

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 4

Velikost: 2

Primeren za življenje v stanovanju: 5

Stopnja energije: 4

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 4

Lahko ostane cel dan sam: 5

Dojemljivost za učenje: 2

Inteligenca: 4

Igrivost: 3

Naklonjenost do otrok: 3

Prijaznost do mačk: 3

Nagnjenost k pobegu: 4

Nagnjenost k grizenju: 4

Nagnjenost k lajanju: 4

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 2

Skupina: špici in pratipski psi

 

Shiba inu – zgodovina

Šiba inu je starodavna japonska pasma, ki obstaja že od leta 300 pred našim štetjem. Shiba inu je najmanjši izmed japonskih nacionalnih psov, ki jih sestavlja šest dragocenih japonskih pasem. Po podatkih ameriškega nacionalnega kluba Shiba Inu so bili ti majhni psi prvotno namenjeni lovu na malo divjad in ptice, včasih pa so lovili tudi divje prašiče. Njihovo ime naj bi izhajalo iz rdečkastega grmičevja, v katerem so lovili: Shiba pomeni grmičevje, Inu pa pes.

Med drugo svetovno vojno se je število psov te pasme zmanjšalo. Tisti, ki so med vojno preživeli bombardiranje, so se nalezli kuge, hude bolezni, ki je lahko smrtonosna, če je ne zdravimo. Na srečo so bili vzpostavljeni vzrejni programi in shiba inu je postal japonski družabni pes številka 1 in 44. najbolj priljubljen pes v ZDA. Prvo leglo v ZDA je bilo rojeno leta 1979. Shiba inu je bila leta 1993 priznana v razredu Ameriškega kinološkega kluba, leta 1997 pa je pridobila polni status nešportne skupine.

Prepoznavnost pasme

Pasmo šiba inu so jih iz Japonske v Ameriko pripeljali šele pred 60 leti, so na Zahodu vedno bolj priljubljene, v svoji domovini pa so že najbolj priljubljena pasma. Zaradi belih oznak v kombinaciji z barvo (rdeča, rdeči sezam ali črna s tenom) ter pozornega izraza in gladkega koraka so skorajda podobne lisicam. So robustni, mišičasti psi z drzno in samozavestno osebnostjo, ki se temu tudi prilagaja.

Videz

Shiba inu je po videzu podoben lisici, njegova klasična barva pa je oranžno-rdeča. Shibe so tudi črne, kremne in sezamove barve (črno zaključena dlaka na rdeči podlagi). Ne glede na barvo je dlaka te pasme gosta in dvoplastna, podobna dlaki sibirskega haskija. »Urajiro« je edinstven japonski izraz, ki opisuje bele barvne oznake, ki jih imajo vse šibe na prsih, licih, trebuhu, notranjih ušesih in nogah. Njihove oči so intenzivne temno rjave barve, ki se ujema z njihovo samozavestno osebnostjo.

 

Med samcem in samico shiba inu ni težko razlikovati, saj imata različne telesne in čustvene lastnosti. Za začetek so samci višji in težji. Samček šiba inu ima širši obraz, medtem ko ima samica mehkejše obrazne poteze. Ne glede na spol je shiba inu grajen kot lovec – hiter in okreten, s samozavestno držo. Njihova čvrsta, trikotna ušesa in puhasti kodrasti rep jim dajejo videz gozdne živali iz pravljične knjige.

Karakter in temperament

Temperament vsakega psa je odvisen od številnih dejavnikov, vključno z izvorom in vzgojo, na splošno pa je lahko samica šiba bolj plašna kot samec. To je najbolj očitno v bližini neznancev, kjer bo previdna. Samci so običajno bolj aktivni in takoj prijazni do ljudi, vendar so lahko previdni tudi v družbi drugih psov moškega spola. Svoje ozemlje shiba inu rad označuje skoraj povsod, zato se boste morali nekoliko bolj potruditi, ko bo šlo za urjenje na stranišču in čiščenje.

Ne glede na to, ali domov pripeljete samca ali samico pasme šiba inu, poskrbite za zgodnjo socializacijo in uporabo treninga s pozitivno podkrepitvijo, da se bo naučil dobrih manir v novih situacijah. Oba spola sta neverjetno pametna in korakata po svojem ritmu. Razumeta, da želite, da sedita, ostaneta ali se prevrneta, vendar bosta to storila, ko se jima bo zdelo, da to sama želita.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Shiba inu je dober družinski pes in krasen družabnik, če ga pravilno vzgajamo in če je v mladosti deležen usposabljanja in ustrezne socializacije. Dobro se razume z otroki, ki z njim ravnajo prijazno in spoštljivo. Kot pri vsaki pasmi morate otroke vedno naučiti, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo, ter vedno nadzirati vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite ugriz ali vlečenje za uho ali rep s strani katere koli strani. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta je ali spi, ali naj mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to, kako prijazen je, ne sme ostati brez nadzora z otrokom.

Zgodnje šolanje in socializacija veliko pripomoreta k temu, da se shiba inu dobro razume z drugimi psi in živalmi, vendar to ni zagotovilo. Lahko je agresiven do drugih psov in bo preganjal živali, ki jih dojema kot plen. Šolanje in vodenje na povodcu sta najboljša načina za obvladovanje shiba inu z drugimi psi in živalmi.

Hranjenje

Shiba inu bi se dobro počuti s kakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes). Nekateri shiba inu psi so izbirčni, drugi pa bodo pojedli vse, kar jim pride pod roke. Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in telesno težo svojega psa: rebra in hrbtenico psa morate čutiti, ne smete pa jih videti.

 

Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mora biti na voljo čista in sveža voda.

 

Primeren bivalni prostor

Šiba inu so morda majhna pasma psov, vendar potrebujejo ograjeno dvorišče s prostorom za gibanje, poudarek je na ograji. Zelo neradi so omejeni, in če ni omejitve, kje lahko raziskujejo, se bodo potepali. Opisujejo jih tudi kot umetnike pobega, zato morajo imeti vedno ovratnico z oznako in ne smejo biti dlje časa prepuščena sami sebi na prostem.

Pasma šiba inu se lahko tudi nagiba k temu, da se z namenom zaščite svojega ozemlja podijo za manjšimi živalmi. Zaradi svojih lovskih korenin imajo veliko željo po plenu in se rade lovijo, zato je priporočljivo, da so zunaj hiše in dvorišča vedno na povodcu.

Zdravje

Najpogostejše zdravstveno stanje večini pasem ter tudi pri ljudeh so alergije. Pri psih se alergije kažejo kot draženje in srbenje kože. Vzrejnih živali ni mogoče testirati, vendar se psi z aktivnimi alergijami ne smejo vzrejati. Če ni mogoče ugotoviti izvora alergena, lahko večina psov z alergijami živi normalno življenje z izdelki, ki zdravijo simptome, tako kot ljudje.

Alergije se običajno ne pokažejo, dokler pes ni star vsaj 6 mesecev. Odgovorni vzreditelji preverijo svoje živali glede zdravstvenih težav, kot so displazija kolkov, motnje vida in izpah pogačice.

Nega

Redko krtačenje goste dlake je zaželeno, pihanje psa z močnim sušilnikom ali sesalnikom v obratni smeri je dober način za odstranjevanje razpuščene dlake, umazanije in prhljaja ter preverjanje, ali ima bolhe.

Šiba inu pogosto nasprotuje striženju nohtov, zato s tem začnite že zgodaj, če pa to postane velika težava, ga prepustite strokovnjaku.

Potrebna količina gibanja

Večina psov te pasme je precej energičnih in radi hodijo na sprehode. Niso tako hiperaktivni, da bi plezali po stenah, če ne dobijo vsakodnevne vadbe, vendar se mora lastnik posvetiti vadbi psa, zlasti če nima ustreznega dvorišča, na katerem bi se lahko gibal.

Na splošno shiba inu ni zelo destruktivna pasma, če ga pustite pri miru, ko doseže zrelost, vendar lahko nekateri trpijo za separacijsko tesnobo, zato bi morali imeti možnost, da nekaj časa preživijo v ograjenem prostoru, tudi ko so lastniki doma in ponoči. Zapiranje v kletke mu zagotavlja, da bo njegov dom ostal nedotaknjen.

Vzgoja, razmnoževanje in mladički

Vsak lastnik psa šiba inu mora vedeti, da ta nikoli ne more biti zanesljiv brez povodca, razen v zaprtem prostoru. Tega ne bo spremenilo nobeno urjenje poslušnosti. Odprta vrata, odklenjena vrata, trenutek nepozornosti in šiba inu lahko za vedno izgine. Pozitivno je, da se šiba praktično rodi kot hišno vzgojen pes. Če jih lastnik pravilno vzgaja, so naravno poslušni in izjemno predani. Shiba inu s svojo nagajivo naravo in norčavo osebnostjo potrebuje ljudi, ki so dosledni in potrpežljivi, da lahko kuža dobro uspeva.

Do četrtega tedna starosti poskuša mladič oditi čim dlje od svojega spalnega prostora, da bi opravil potrebe. Do petega tedna starosti bo kuža počival celo noč in počakal, da ga peljejo ven. Nadzor nad mehurjem traja nekoliko dlje in je v veliki meri odvisen od takojšnjega dostopa na prosto ter prizadevnosti lastnika.

Cena in nakup

Na splošno mladički pasme shiba inu z omejeno registracijo pri uglednih vzrediteljih stanejo med 1200 in 2000 €, mladiči s polno registracijo pa stanejo kar od 2000 in vse do 3500 €. Ugodnejša in humana možnost vedno ostaja posvojitev mladička ali odraslega psa.

Havanski bišon (havanec)
Nazaj na seznam
Čivava

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506