Vikend brezplačne poštnine s KODO: FREE

Jack russell terier

Živahen, radoveden in prijazen pes.

Jack russell terier

Živahen, aktiven, radoveden in prijazen russell terier je bil razvit v Angliji za pomoč pri lovu na lisice. Prikupni russell terier je videti kot živa plišasta igrača, vendar je vnet in neutruden delovni terier.

Splošne lastnosti:

 • Vrsta: 3. FCI skupina – terierji
 • Velikost: zelo majhen
 • Barva: bela z rjavimi in črnimi oznakami po glavi ali/in koncu repa
 • Višina: 25–30 cm
 • Teža: 6–8 Kg
 • Temperament: pozoren, vedno na preži, živahen, radoveden
 • Pričakovana življenjska doba: 12–15 let in več
 • Dlaka: srednje dolga, trda, resasta, žimasta
 • Zahtevnost nege: srednje zahtevna
 • Primeren bivalni prostor: hišni pes, stanovanje ali hiša
 • Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost na prostem
 • Velikost legla: 4–8, povprečno 6 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

 • Primernost za prvega psa: 2
 • Velikost: 2
 • Primeren za življenje v stanovanju: 4
 • Stopnja energije: 5
 • Stopnja izpadanja dlak: 3
 • Zahtevnost nege: 3
 • Lahko ostane cel dan sam: 3
 • Dojemljivost za učenje: 4
 • Inteligenca: 5
 • Igrivost: 5
 • Naklonjenost do otrok: 4
 • Prijaznost do mačk: 4
 • Nagnjenost k pobegu: 4
 • Nagnjenost k grizenju: 3
 • Nagnjenost k lajanju: 4
 • Zdravje: 4
 • Nabiranje teže: 4
 • Priljubljenost pasme: 82. mesto od 204 pasem, ki jih priznava AKC

Jack russell terier – zgodovina

Jack russell terierja je sredi 19. stoletja v južni Angliji razvil župnik John Russell, po katerem je pasma dobila ime. Russell je želel ustvariti delovnega terierja, ki bi lovil skupaj z drugimi psi in preganjal lisice iz brlogov.

Jack russell terier je postal ljubljenec številnih športnikov, zlasti tistih, ki so lovili s konji. V tridesetih letih 20. stoletja je bila pasma v ZDA že znana in nastalo je več pasemskih klubov, ki so imeli različna mnenja o njegovem videzu, delovnih sposobnostih in o tem, ali naj Jack russell tekmuje na konformističnih razstavah ali naj ostane delovni pes.

Prepoznavnost pasme

Ameriški klub Jack Russell Terrier meni, da je jack russel terier izključno lovski pes, zveza »Jack Russell Terrier Association of America (JRTCA)« pa si je prizadevala še za priznanje s strani AKC, ki je bilo odobreno leta 2000. Po priljubljenosti jack russel terier zaseda 82. mesto od 204 pasem, ki jih priznava AKC.

Videz

Jack russell terier je različnih velikosti, saj so se različni tipi uporabljali za različne namene in na različnih terenih. Terierji, ki so daljši od svoje višine, se imenujejo »Shorty Jacks«. Kratkodlaki so bolj podobni jazbečarjem kot višjim in bolj uravnoteženim Parson Russell terierjem.

jack russell

Karakter in temperament

Energični in temperamentni Jack russell v svojem majhnem telesu skriva veliko osebnosti. Je ljubeč, predan in neskončno zabaven, uživa v življenju in vsem, kar to ponuja. Če ima priložnost, bo svoje užitke preganjal s tekom čez ograje in po ulicah.

Je izjemno inteligenten, vendar ga je zaradi njegove svojeglavosti težko usposobiti. Do ljudi je prijazen, do drugih psov in vseh živali, ki spominjajo na plen, vključno z mačkami, pa je lahko agresiven. Njegova neustrašna narava ga spravlja v nevarnost, ko se odloči, da se bo spopadel z večjim psom.

Uspevata mu struktura in rutina, vendar morajo biti treningi kratki in prijetni, da ohranijo njegovo zanimanje. Ponavljanje ga dolgočasi. Pravi Jack je prijazen in naklonjen, nikoli sramežljiv.

Kot vsak pes tudi Jack russel potrebuje zgodnjo socializacijo – izpostavljenost različnim ljudem, pogledom, zvokom in izkušnjam, ko je mladiček. Socializacija pomaga zagotoviti, da bo vaš mladiček Jack Russell odraščal kot vsestranski pes.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Jack russell terier je ljubeč in ljubezniv pes, ki se dobro znajde v domovih s starejšimi otroki, ki vedo, kako ravnati s psi. Niso primerni za domove z majhnimi otroki. Poleg tega, da so razposajeni, se lahko ob grobem ravnanju z njimi tudi razjezijo.

Otroke vedno naučite, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo, ter nadzorujte vse interakcije med psi in majhnimi otroki, da preprečite grizenje ali vlečenje za ušesa ali rep s strani katere koli strani. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje psu, ko ta spi ali jé, ali naj mu poskuša odvzeti hrano.

Nekateri jack russell terierji so agresivni do drugih psov, zlasti do psov istega spola. Imajo močan plenilski nagon in bodo preganjali (in tudi ubili, če bodo imeli priložnost) mačke in druge majhne živali.

Hranjenje

Jack russell naj bo v dobri kondiciji, zato mu hrano odmerjate in odraslega psa hranite dvakrat na dan, namesto da jo ves čas puščate zunaj. Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in raven telesne teže svojega psa. Če niste prepričani, ali ima prekomerno telesno težo, ga preglejte ali se posvetujte z veterinarjem.

Jack russell terier naj se dobro prehranjuje z visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes).

Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mu mora biti na voljo čista in sveža voda.

jack russell pes

Zdravje

Jack russell terier je na splošno zdrav pes, vendar so tako kot vse pasme nagnjeni k določenim zdravstvenim težavam. Vse te bolezni se ne pojavijo pri vseh jackih, vendar je pomembno, da se jih zavedate, če razmišljate o tej pasmi.

Če kupujete mladiča, poiščite dobrega vzreditelja, ki vam bo pokazal zdravstvena spričevala obeh staršev mladiča. Zdravstvena potrdila dokazujejo, da je bil pes testiran na določeno bolezen in da je zanjo zdrav. Bodite pozorni na zdravstvena potrdila za kolena (pogačici) in pasjih oči, ki potrjuje, da so oči normalne. Veterinar naj ga pregleda tudi zaradi nagnjenj k gluhosti, epilepsiji, alergijam.

Ker se nekatere zdravstvene težave pojavijo šele, ko pes doseže polno zrelost, se zdravstvena potrdila ne izdajajo za pse, mlajše od 2 let. Poiščite vzreditelja, ki svojih psov ne vzreja, dokler niso stari dve ali tri leta.

Nega

Jack Russell terier ima dve vrsti dlake: gladko in bolj grobo. Oba tipa imata dvojno dlako z grobo teksturo. Groba dlaka je nekoliko daljša. Ne glede na vrsto dlake pa ta nikoli ni kodrasta ali valovita. Obe vrsti dlake je treba krtačiti le enkrat tedensko, da odstranite odmrlo in odpadlo dlako. Če svojega Jacka vestno krtačite, bo le redko potreboval kopel. Poškodovano ali grobo dlako je treba enkrat ali dvakrat na leto odstraniti.

Jack russel je lahko bel, bel s črnimi ali rjavimi oznakami ali tri barven (bel, črn in rjav). Bela barva na telesu pomaga lovcu, da psa na terenu lažje opazi.

Enkrat ali dvakrat na mesec psu obrežite nohte. Če jih slišite, med tem ko pes hodi, so predolgi. Kratki, lepo pristriženi nohti ohranjajo noge v dobrem stanju in ščitijo površine pred grobimi praskami.

Edina druga nega, ki jo pes še potrebuje, je zobna higiena. Zobe mu umivajte vsaj dvakrat ali trikrat na teden, da preprečite nastajanje zobnega kamna in parodontalne bolezni, za najboljše rezultate pa vsak dan. S ščetkanjem in pregledovanjem svojega Jacka začnite, ko je še mladiček, da se na to navadi. Pogosto se lotevajte njegovih tačk ter mu poglejte v usta in ušesa. Skrb za psa naj bo pozitivna izkušnja, polna pohval in nagrad, in tako boste postavili temelje za enostavne veterinarske preglede in druge postopke, ko bo odrasel.

Potrebna količina gibanja

Jack russell terier ni pasma za družino, ki zgolj poležava na kavču. Zaradi visoke ravni energije in močne osebnosti je ta pasma odlična izbira za družino, ki je na prostem in se veliko odpravlja na pohode, kolesarjenje in dolge vsakodnevne sprehode.

Z iskanjem iger, ki se jih rad igra, boste poskrbeli, da bodo njegovi možgani in telo v polni kondiciji. S skoraj neomejeno zalogo energije je to odličen pes družabnik za otroke, ki razumejo pse. Pasma je ohranila močan plenilski nagon, zato jo je treba že zgodaj zelo dobro socializirati, da se izognemo težavam, ki bi lahko nastale zaradi te lastnosti.

Vzgoja

Prvo orodje, ki ga moramo imeti pri šolanju jack russell terierja, je dober smisel za humor. So izredno inteligentni in se radi ukvarjajo s problemi in igrajo igre. Zlahka se dolgočasijo, zato morajo biti treningi zabavni, če želite, da se učijo.

Z lahkoto obvladajo trike in z njimi radi zabavajo ljudi. Vsakega dela ali dejavnosti se lotijo z enako predanostjo, kot so jih vzgojili za lov. So odlična izbira za pasje športe, kot so agility, flyball, poslušnost, rally in celo lure coursing.

Mladički ter cena in nakup

Ker je jack russel terier priljubljen, ga ni težko najti. Če želite razstavnega terierja, je najbolje, da se obrnete na vzreditelja. Pri nakupu mladiča jack russell terierja pri vzreditelju lahko pričakujete ceno nekje od 700 do 2000 €.

Basenji
Nazaj na seznam
Šetlandski ovčar

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506