ZAŠČITO PRED KLOPI IN BOLHAMI- AMPULE IN OVRATNICE (FORESTO) NAJDEŠ POD ZAVIHKOM VET.ZDRAVILA

Angleški buldog

Pogumen, dostojanstven in prijazen pes.

Angleški buldog

Angleški buldog je prijazenpogumenprijateljskidostojanstven, prikupno okrogle oblikenizek in dobro mišičast. Ti ubogljivi in zvesti spremljevalci se dobro prilagodijo tako mestu kot podeželju.

Splošne lastnosti:

 • Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi
 • Velikost: majhen
 • Barva: vse barve razen črne, z barvnimi oznakami
 • Višina: 30–40 cm
 • Teža: 23–40 Kg
 • Temperament: prijazen, pogumen, umirjen
 • Pričakovana življenjska doba: 8–10 let
 • Dlaka: kratka
 • Zahtevnost nege: nezahtevna
 • Primeren bivalni prostor: hiša, stanovanje
 • Zahtevana aktivnost: manjša aktivnost
 • Velikost legla: 4–5 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

 • Primernost za prvega psa: 4
 • Velikost: 2
 • Primeren za življenje v stanovanju: 5
 • Stopnja energije: 2
 • Stopnja izpadanja dlak: 3
 • Zahtevnost nege: 3
 • Lahko ostane cel dan sam: 3
 • Dojemljivost za učenje: 3
 • Inteligenca: 2
 • Igrivost: 4
 • Naklonjenost do otrok: 4
 • Prijaznost do mačk: 2
 • Nagnjenost k pobegu: 1
 • Nagnjenost k grizenju: 4
 • Nagnjenost k lajanju: 4
 • Zdravje: 4
 • Nabiranje teže: 5
 • Priljubljenost pasme: 5. mesto od 204 pasem, ki jih priznava AKC

 

Angleški buldog – zgodovina

Buldogi so bili ustvarjeni v Angliji v 13. stoletju, v času vladavine kralja Janeza, za športno disciplino, v kateri se je bik boril s čredo psov, gledalci pa so stavili na izid. Psi, ki so jih uporabljali pri tej grozljivi zabavi - predniki današnjega buldoga - so bili podobni divji zveri z ogromnimi čeljustmi, neverjetno pogumni in navidezno odporni proti bolečini.

Prelomnica v zgodovini buldogov je bilo leto 1835, ko je Anglija prepovedala krvave športe z živalmi. Občudovalci buldogov so nato začeli dolgotrajen proces preoblikovanja pasme iz psa pretepača v družabnika. Izboljšali so telesne obline, da bi bil pes privlačnejši, poleg tega pa so zmanjšali divjost buldoga in ga ponovno zasnovali kot ljubkega in blagega hišnega ljubljenčka, ki je še posebej naklonjen otrokom. Do leta 1886 so ljubitelji buldogov na obeh straneh Atlantika svoje delo opravili dovolj dobro, da je pasmo priznala AKC.

Prepoznavnost pasme

Buldog je že dolgo časa nacionalni simbol Anglije. Med drugo svetovno vojno se je veliko govorilo o podobnosti med čokatim, vztrajnim buldogom in čokatim, vztrajnim ministrskim predsednikom Winstonom Churchillom.

V Ameriki je ta pasma maskota številnih športnih ekip, vključno s tistimi, ki predstavljajo univerzo Yale. Buldog, maskota univerze Yale, Handsome Dan, naj bi bil prva živalska maskota v vseh športih. Druga znana maskota buldogov je Uga, ki z udobja klimatizirane pasje hišice ob igrišču spremlja podvige buldogov z Univerze v Georgii. Buldog je tudi naguban obraz podjetja Mack Truck in ameriške mornariške pehote. Trenutno velja za zelo priljubljenega psa v gospodinjstvih.

Videz

Angleški buldogi so zelo čvrsti psi. Znani so tudi po povešeni kožiploščatem nosu in nagubanem obrazu. Angleški buldogi so nizki in imajo široka ramena, kar sta lastnosti, ki sta jim koristili v zgodovini pasjih bojev. Ameriški kinološki klub (AKC) v svojem pasemskem standardu navaja štiri barve: rdečobeloplavo in lovorjevo. Lahko so v katerikoli kombinaciji razen črne z dodatnimi barvnimi oznakami. Njihove oči so vedno temno rjave ali črne.

Angleškega buldoga ne boste zamenjali z drugimi člani družine buldogov. Francoski buldog je manjši in ima visoka netopirska ušesa. Ameriški buldog pa je atletski vsestranski delovni pes z daljšimi nogami in vitkejšim telesom, narejen za varovanje, lov ali kmetovanje.

angleški bulldog

Karakter in temperament

Angleški buldog je družaben in prijeten, vendar slovi kot pogumen pes, zaradi česar je odličen čuvaj, je ljubitelj in ne borec. Je bolj dostojanstven kot živahen in ima prijazno, čeprav občasno trmasto naravo. Buldog je prijazen in lahkoten, razume se z vsemi. Lahko se počasi uči, vendar ko se enkrat nekaj nauči to zna za vedno. Buldogi niso nagnjeni k temu, da bi lajali. Običajno je že njihov videz dovolj, da prestrašijo vsiljivce.

Na temperament vplivajo številni dejavniki, vključno z dednostjo, šolanjem in socializacijo. Mladiči z ugodnim temperamentom so radovedni in igrivi, pripravljeni so se približati ljudem in se pustiti držati v naročju. Izberite kužka srednjega značaja, ne tistega, ki se spravlja na druge mladiče iz legla, ali tistega, ki se skriva v kotu.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Zaradi prijaznega temperamenta in velike telesne mase je angleški buldog odličen spremljevalec otrok, tudi najmlajših. Buldog bo prenesel otroško igranje in vragolije in se bo enostavno umaknil, če se bo naveličal.

Otroke vedno naučite, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo, ter vedno nadzorujte vse stike med psi in majhnimi otroki, da preprečite ugriz ali vlečenje za ušesa ali rep. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje psu, ko ta spi ali je, ali mu segati v skledo s hrano. Noben pes ne sme biti nikoli prepuščen otroku brez nadzora. Buldogi se zaradi svoje mirne narave dobro razumejo tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki, psi in mačkami, a so manj družabni in prijazni do tujih psov.

Hranjenje

Buldog naj se prehranjuje z visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno. Prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes) in njegovemu zdravstevenmu stanju. Nekateri psi so zelo nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na vnos in porabo kalorij in spremljejte telesno težo psa.

Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihova prevelika količina povzroči debelost. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mora biti na voljo čista in sveža voda.

Zdravje

Lastniki buldogov morajo biti pozorni, da se njihov pes ne pregreje, saj ima lahko velike težave z dihanjem. Buldoga pod nobenim pogojem ne smete pustiti na vročem soncu brez nadzora ali brez dostopa do sence in vode, seveda pa ga ne smete pustiti v zaprtem avtomobilu niti v rahlo toplem vremenu.

Če je buldog preveč vznemirjen ali prekomerno diha, bo njegov jezik nenavadno daleč visel in bo imel modrikasto barvo namesto običajne rožnate. Takojšnje namakanje s hladno vodo in dajanje ledu lahko pomagata ohladiti psa.

Nega

Dvakrat ali trikrat na teden ga lahko za 10 minut krtačite z mehko krtačo. S tem bo njegova dlaka in koža dobila potreben sijaj. Gube na obrazu buldoga je treba redno pregledovati in se prepričati, da je koža čista in suha, saj se lahko hrana ali vlaga ujameta in povzročita draženje ali okužbo.

Za čiščenje gub lahko uporabite v peroksid namočeno bombažno vato ali za ta namen posebaj pripravljene komercialne vlažilne robčke. Ušesa in predel pod repom morajo biti čisti, kremplje pa je treba striči približno vsaka dva tedna.

Potrebna količina gibanja

Buldogi so umirjeni in se z veseljem sprostijo ob nogah svojega lastnika, vendar uživajo tudi v občasnem pohajkovanju in sprehodih.

Zmerna telesna vadba bo pomagala psu, da bo ostal vitek. Zelo tople dni je najbolje preživeti pred klimatsko napravo, saj mu njegov kratek in potlačen gobček otežuje dihanje v vročini in vlagi. Stopnice in bazeni prav tako predstavljajo veliko varnostno tveganje. Buldogi radi čofotajo v zelo plitvi vodi, vendar jih nikoli ne smete spustiti v vodo, ki je globlja od komolcev, razen če so pod strogim nadzorom.

angleški buldog

Vzgoja

Angleški buldog je prijazenpredan in želi ustreči svojemu lastniku. Kot pri vseh pasmah je tudi pri buldogih ključnega pomena zgodnja socializacija, ki psu omogoči dober začetek življenja. Zelo priporočljivi so tudi tečaji šolanja mladičev, ki lastniku omogočajo, da se nauči, kako omejiti morebitno neželeno vedenje.

Buldog rad žveči, večina jih bo vse življenje uživala v žvečilnih igračah. Radi se igrajo tudi vlečenje vrvi, vendar je pomembno, da psa že v mladosti naučite, da na ukaz izpusti, kar ima v ustih. Mladega buldoga je treba od začetka tudi naučiti, da se strinja s tem, da mu ljudje vzamejo hrano iz sklede, medtem ko on jé, da ne bo razvil navade, da bi svojo hrano varoval.

Mladički ter cena in nakup

V povprečju boste domov pripeljali mladiča angleškega buldoga, ki stane približno do 5000 €. Poleg tega morate upoštevati tudi vse enkratne nakupe zanj, ki znašajo od 100 do 200 €. Povprečni mesečni stroški za nego mladička znašajo od 30 pa vse do 500 € na mesec, odvisno od zdravstvenih težav.

Mladički niso zahtevni, a morate zanje vseeno redno skrbeti. Njihove značilne gube lahko ob nepravilni negi povzročijo težave s kožo, ker pa niso najbolj aktivni psi, je lahko skrb vzbujajoča tudi prevelika telesna teža.

Šetlandski ovčar
Nazaj na seznam
Chow chow

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506