Vikend brezplačne poštnine s KODO: FREE

Cane corso

Plemenit in pameten pes.

Cane corso

Pameten, izurjen in plemenit, samozavesten ter odločen cane corso je vaš neprekosljiv zaščitnik. Pasma izvira iz starega Rima, njeno ime pa v grobem pomeni »psa, ki je telesni stražar«. Cane corso je delovni pes, ki naravnost obožuje delo, ki ga mora opravljati. V Sloveniji lahko zasledite tudi zapis kane korso.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi

Velikost: visok in velik pes

Barva: črna, dimno siva, kovinsko siva, svetlo siva, srnino rjava, rdeče-rjava s črno ali sivo masko, lahko ima tudi bele lise na prsih ter šapah

Višina: 60–68 cm

Teža: 40–50 Kg

Temperament: vdan, pogumen, zaščitniški

Pričakovana življenjska doba: 12–14 let

Dlaka: kratka, gladka

Zahtevnost nege: minimalna

Primeren bivalni prostor: hiša z velikim vrtom ali dvoriščem, ruralno okolje

Zahtevana aktivnost: veliko – dolgi sprehodi in teki, zelo intenzivno, veliko gibanja v naravi

Bivalni prostor: Vrt s pesjakom ali hiša z vrtom

Velikost legla: 4–6 mladičkov

Priljubljenost pasme: 2. mesto od 197


cane corso v vodi

 

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 1

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 1

Stopnja energije: 4

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 1

Lahko ostane cel dan sam: 1

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 5

Igrivost: 2

Naklonjenost do otrok: 2

Prijaznost do mačk: 3

Nagnjenost k pobegu: 2

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 3

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 3

Skupina: delovni psi

 

Cane corso – zgodovina

Ta stara pasma psov izvira iz Italije in naj bi izhajala iz rimskih vojnih psovCane corso je eden od številnih psov mastifovskega tipa  (še en primerek je recimo tibetanski mastif) . Je lažje rasti kot njegov bratranec, neapeljski mastif, in je bil vzrejen za lov na divjad, varovanje premoženja in vsestransko pomoč na kmetiji. Njihovo delo je vključevalo obhod prašičev ali goveda in pomoč pri njihovem prevozu na trg.

Prepoznavnost pasme

Cane corso danes velja predvsem za priljubljenega družinskega psa. Čeprav je pasma skoraj izumrla, so jo tako rekoč ponovno ustvarili in danes cane corso velja za eno izmed bolj prepoznavnih pasem psov na svetu.

Videz

Označujeta ga njegov velik, visok, mišičast in nekoliko veličasten videz. Velikost in moč pasme cane corso sta njegovi prevladujoči lastnosti in seveda eden od razlogov, zakaj so te velike, čudovite pasme mastifovskega tipa tako priljubljene za varovanje lastnikov in posesti.

Spoznali ga boste po širokem prsnem košu, široki lobanji in nagubanem čelu, poleg tega so zaradi svojih razmršenih ušes še posebej prikupni. Dlaka te pasme in njene barve, so lahko kratka, dvoplastna dlaka, črna, siva, plava, rdeča ali žičnata. Struktura dlake je groba, gosta in včasih tudi šopkasta, nekateri jo celo primerjajo s kravjo dlako. Pasje oči v obliki mandljev se razlikujejo po barvi in so lahko različnih odtenkov rjave ali celo izrazito rumene ali modre barve.

cane corso karakter

Karakter in temperament

Cane corso je inteligenten, zvest, želen ugajanja, vsestranski in zelo zvest svojim ljudem, vendar so tovrstni psi lahko tudi samovoljni in si lahko na koncu preveč lastijo lastnika. Ker je cane corso po izvoru delovni pes, je njegov temperament lahko občutljiv in resen. Zaradi svoje vzreje ti psi morda ne bodo navdušeni nad neznanimi ljudmi, ki jih bodo presenetili, ko bodo patruljirali po njegovem dvorišču. Kot pri vseh psih je pomembna zgodnja socializacija z novimi ljudmi, novimi situacijami in drugimi psi, da bo zdrav in srečen. Cane corso je zelo inteligenten. Če to povežemo z njegovo ukazovalno naravo, zlahka ugotovimo, kako lahko brez trdnega vodenja in postavljanja meja začne prevladovati v gospodinjstvu. Preizkusil vas bo, kako daleč lahko gre. Pomembno je, da mu že na začetku poveste, kakšna so pravila, in poskrbite, da jih bodo razumeli tudi vsi družinski člani.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Cane corso ni pes za vsakogar. Čeprav se nekateri psi pasme cane corso dobro razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki in otroki, je ta pasma znana po tem, da ima močan plenilski nagon, kar pomeni, da so lahko vsi hitri, nepričakovani gibi manjših živali in hišnih ljubljenčkov (ali otrok) dovolj vabljivi, da jih zasleduje. Za harmonične odnose z drugimi živalmi in otroki je potrebno zgodnje uvajanje, ko je pes še majhen. Poskrbite, da bo vaš cane corso pod nadzorom vedno, ko bo v stiku z otroki ali drugimi hišnimi ljubljenčki, in otroke naučite, kako pravilno sodelovati s psi.

Prehrana

Priporočena dnevna količina za odrasle pse pasme cane corso, če mu kupujete visokokakovostno suho hrano, je približno od 4 do 5 skodelic na dan. Koliko bo pojedel vaš odrasli pes, je odvisno od njegove velikosti, starosti, zgradbe, metabolizma in stopnje aktivnosti. Psi so tako kot ljudje individualni in ne potrebujejo enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več hrane kot pes, ki živi na kavču. Pomembna je tudi kakovostna prehrana – boljša kot je hrana za pse, bolj bo nahranila vašega psa in manj je boste morali stresati v pasjo skledo. 

Kvalitetna hrana za pse vam je na voljo tudi v naši spletni trgovini.

Poskrbite, da bo vaš cane corso v dobri kondiciji tako, da mu hrano odmerite in ga hranite dvakrat na dan, namesto da hrano ves čas puščate zunaj. Če niste prepričani, ali ima prekomerno telesno težo, opravite posvet z veterinarjem.

Primeren bivalni prostor

Cane corso ni tista vrsta psa, ki lahko cel dan poleževa na kavču. Ta inteligentna delovna pasma je zelo aktivna in ima svoje delo. Kot vsem velikim pasmam psov bi tudi cane corso imel koristi od velikega, ograjenega dvorišča in nekoga, kjer bi tekel, lovil in se igral, da bi porabil svojo energijo in jo usmeril v nekaj, kar ga najbolj veseli.

Zdravje

Cani corso so na splošno zdravi psi, odgovorni vzreditelji pa naj redno preverjajo svojega psa glede pogostih in zanje značilnih zdravstvenih težav, kot so displazija kolkov, idiopatska epilepsija in anomalije vek. Velike in visoke pasme, kot je cane corso, so dovzetne za zasuk želodca, nenadno in življenjsko nevarno stanje želodca. Tako kot pri vseh pasmah je treba tudi pri tem redno preverjati ušesa, ali ta kažejo znake okužbe, zobe pa je treba pogosto ščetkati s pasjo zobno pasto.

cane corso in igra

Nega

Dlaka pasme cane corso je kratka, vendar dvoslojna. Tedensko krtačenje, v sezoni izpadanja dlake pa vsak dan, naj bo s krtačo s srednje močnimi ščetinami, gumijasto rokavico, orodjem za nego ali pasjo rokavico.

Vse naštete izdelke za nego dlage najdete v tej kategoriji.

Kot pri vseh pasmah je treba redno striči kremplje, saj so lahko predolgi nohti za psa boleči in mu povzročajo težave pri hoji in teku. Klešče za pasje nohte najdete na povezavi.

Potrebna količina gibanja

Cane corso potrebuje intenzivno in aktivno vadbo. S hitrim sprehodom ali še bolje, s tekom zjutraj in zvečer, boste ohranili njihovo zdravje in mišični tonus. So odlični spremljevalci na dolgih sprehodih, pohodih ali vožnjah s kolesom. Cane corso je bil vzgojen za delo in je najsrečnejši, če se mu da nalogo, ki jo mora opraviti. Potrebuje tako duševno kot telesno stimulacijo, sicer pride do neželenega vedenja.

Vzgoja

Zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev so priporočljivi za vse pse, vendar so pri tako veliki in močni pasmi, kot je cane corso, nujni. Veliko psov te pasme je lahko dominantnih in zaščitniških – socializacija  jim bo pomagala zagotoviti, da bodo odrasli v dobro prilagojene in dobro vzgojene odrasle pse. S treningom poslušnosti jim boste preprečili, da bi postali glavni v gospodinjstvu. So inteligentni in želijo ugajati, zato jih na splošno ni težko usposobiti. Kljub svojemu videzu so srčni in se veliko bolje odzivajo na ljubezen in nagrade kot na stroge vzgojne ukrepe ali metode usposabljanja.

Cane corso je spreten pri treningu veščin in sposobnosti, pri treningu spretnosti, potapljanju v doku in drugih dejavnostih, vendar je najsrečnejši, ko je njegov um bogatejši. Če mu lastnik ne ponudi dejavnosti, lahko pes poišče svojo lastno potegavščino, kot je kopanje vrta. To ni pes, ki bi rad ostal dolgo sam, raje je na očeh svojega lastnika.

Razmnoževanje in mladički

Večje pasme, kot je cane corso, pridejo v sezono razmnoževanja vsakih 8 do 12 mesecev in so dovzetne za parjenje približno 10 dni. Velikost legla je nekje od 4 pa do 6 mladičkov.

Cena in nakup

 V povprečju se cena pasme običajno giblje med 700 in 1600 €. Ta številka se poveča za pse z vrhunskim poreklom, cena vrhunskega psa pasme cane corso z izjemnimi pasemskimi linijami pa se običajno začne pri 2000 € in lahko doseže tudi 7000 €.

Francoski buldog
Nazaj na seznam
Beagle

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506